Sağlık Rehberi

Göğüs Ucu Sızlaması Neden Olur? Göğüs Ucu Acıması

Göğüs ucu sızlaması ve acıması

Göğüs ucu sızlaması nispeten yaygındır ve hem erkeklerde hem de kadınlarda çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Çoğu zaman, giysilerden kaynaklanan aşırı sürtünme ve sıkışma, alerjiler veya hormonal değişiklikler gibi bir sorunun işaretidir. Ayrıca bazı durumlarda enfeksiyon veya kanser gibi daha ciddi bir sorunun belirtisi olabilir.

Normalde göğüs ucu sızlaması ve ağrısı herhangi bir özel tedavi gerektirmeden 2 veya 3 gün içinde kaybolur. Ancak ağrı daha uzun sürerse veya çok şiddetliyse, ağrının nedenini belirlemesi için bir doktora görünmelisiniz.

Göğüs ucu sızlaması ve acıması neden olur?

Aşağıda göğüs ucu sızlamasının 8 nedeni hakkında bilgi edinebilirsiniz.

1- Giysilerden kaynaklanan sürtünme

Giysilerden kaynaklanan sürtünme, göğüs ucu sızlaması ve acıması yapabilir ve meme bölgesinde kaşıntının da en yaygın nedenidir. Genellikle koşma veya atlama gibi fiziksel aktivitelerden sonra ortaya çıkar. Çünkü bu gibi hızlı hareketler sırasında giysinizin sürekli olarak meme ucuna sürtünmesi cildin tahriş olmasına neden olur.

Bazı uzun süreli sürtünme vakalarında küçük bir yara veya lezyon da ortaya çıkabilir. Bu sorun aynı zamanda uygun kalıpta olmayan sütyen giyen kadınlarda veya sentetik esaslı kumaşlardan yapılmış giysiler giyen kişilerde de ortaya çıkabilir.

Yapılması gerekenler:

Egzersiz yapıyorsanız tahrişe neden olabilecek kumaş türlerini kullanmaktan kaçınmalısınız. Sürtünmeyi önlemek için göğüs uçlarının üzerine bant da yerleştirebilirsiniz. Bir yaranız varsa, bölgeyi temizlemeli ve gerektiği şekilde tedavi etmelisiniz. Nemlendirici krem de ​​iyileşmek için yardımcı olabilir.

göğüs ucu ağrısı

2- Alerji

Meme uçları vücudun en hassas bölgelerinden biridir ve ayrıca sıcaklık, vücut sabunları ve hatta kullandığınız giysi türü gibi küçük değişikliklere de oldukça duyarlıdırlar. Bu gibi durumlarda meydana gelen alerjilerde; göğüs ucu sızlaması ve acıması dışında göğüs uçlarında kaşıntı hissetmek de yaygındır. Alerji durumunda ayrıca kızarıklık, ciltte soyulma ve hafif şişlik de fark edebilirsiniz.

Yapılması gerekenler:

Alerjiniz olup olmadığını değerlendirmek için bölgeyi ılık su ve pH değeri nötr olan bir sabunla yıkayın ve daha önce giydiğiniz kıyafetleri kullanmaktan kaçının. Semptomlar devam ederse, sorun muhtemelen alerjiyle ilgili değildir ve bu durumda bilgi almak için doktorunuza danışmanız gerekir.

3- Egzama

Egzamanız varsa meme ucu kaşıntısı genellikle çok yoğun ve kalıcıdır. Cildinizde egzama oluştuğunda; küçük kabarcıklar, kızarıklık ve cilt kuruluğu fark edebilirsiniz. Egzama her yaşta ortaya çıkabilir ve herhangi bir özel neden tarafından tetiklenmez. Suyla uzun süreli temasta, cildin aşırı kuruduğu durumlarda ve hatta stres nedeniyle bile bile ortaya çıkabilir.

Yapılması gerekenler:

Egzama tedavisi genellikle semptomların hafiflemesi için steroid kremlerle yapılır. Bu kremler genellikle doktorunuz tarafından reçete edilir. Evde uygulayabileceğiniz bir yöntem ise, papatya suyu ile ıslatılmış bir pamukla bölgeyi silmektir.

4- Hormonal değişiklikler

Hormonal değişiklikler özellikle fiziki muayenede ortaya çıkan, yoğun göğüs acımasının en sık görülen nedenidir. Bunun nedeni, hormonların meme bezlerinin hafif şişmesine neden olması sonucu hem meme ucunu hem de memeyi daha hassas hale getirmesidir.

Bu tür değişiklikler, adet döngüsü nedeniyle kadınlarda daha yaygın olmasına rağmen, özellikle hormon üretiminde birçok değişikliğin meydana geldiği ergenlik döneminde erkeklerde de ortaya çıkabilir.

Yapılması gerekenler:

Öncelikle, etkilenen bölgeye dokunmaktan kaçınmalısınız. Şişliği azaltmak için buz torbası da uygulayabilirsiniz. Hormonal değişiklikler düzeldiğinde ağrı birkaç gün içinde kaybolmalıdır. Ağrı 1 hafta içinde geçmezse veya semptomlarınız da varsa, değerlendirme için doktorunuza görünmeniz gerekir.

5- Enfeksiyon

Meme ucu çevresinde deri değişikliği olduğu her an bir enfeksiyon ortaya çıkarak meme ucu ağrısı ve sızlamasına neden olabilir. Bu nedenle enfeksiyon, kuru cilde sahip kişilerde veya emziren kadınlarda daha yaygındır. Çünkü bakteri, virüs veya mantarlara yatkın olabilen cilt yaraları riski bu kişilerde daha fazladır. Bu durumlarda, kaşıntı hissetmek daha yaygındır, ancak sıcaklık, kızarıklık ve şişlik de hissedebilirsiniz.

Yapılması gerekenler:

Bir enfeksiyonu tedavi etmek için doktorunuzun genellikle reçeteli bir antibiyotik veya mantar önleyici ilaç reçete etmesi gerekir. Doktorunuza görünene kadar alanı temiz ve kuru tutmaya çalışmak da önemlidir. Göğüs ucu derinizi mümkün olduğu kadar uzun süre havalandırmak da iyi bir fikir olabilir.

meme ucu ağrısı

6- Hamilelik

Hamilelik, meme ucu sızlaması ve acıması da dahil olmak üzere farklı vücut değişiklikleriyle ilişkili zorlu bir süreçtir. Doğum sonrası dönemde ise göğüs derisi emzirmeye hazırlanırken gerilir ve bu da meme uçlarında hafif kaşıntıya ve ağrıya neden olabilir.

Yapılması gerekenler:

Cilt değişiklikleri ve yara izi oluşmasını önlemek için hamilelik sırasında meme uçlarının ve göğüslerin nemli tutulması önerilir. Özellikle cilt kuruluğu sorunu olanlar için üretilmiş bir nemlendirici krem ​​kullanmak da oldukça etkilidir.

7- Meme ucu çatlakları

Meme ucu çatlakları, emzirme döneminde kadınlarda ortaya çıkan bir diğer yaygın sorundur. Genellikle kaşıntı olarak başlar ve göğüs ucu sızlamasına dönüşür. Bazı durumlarda meme uçları o kadar çatlar ki sonunda kanamaya başlarlar.

Yapılması gerekenler:

Meme uçlarına biraz anne sütü damlatabilir ve herhangi bir giysi giymeden kurumaya bırakabilirsiniz. Ardından, bebeğinizi emzirmeden önce mutlaka yıkayarak, koruyucu bir krem ​​uygulayabilirsiniz. Bebeğinizi emzirdikten sonra aynı kremi uygulayarak, göğüs uçlarınızın nemli kalmasını sağlayarak çatlakların oluşumunu önleyebilirsiniz.

Sonuç olarak

Göğüs sızlaması ve acıması günlük yaşamımızdaki bazı etkenlerden meydana gelebileceği gibi, alerjik durumlardan, enfeksiyonlardan, hormonal değişikliklerden ve deri problemlerinden de meydana gelebilir.

Böyle bir ağrı ve sızının çoğu nedeni basit olduğundan, günlük hayatınızda veya egzersiz yaparken bedeninizi çok fazla sıkmayan ve tahrişe neden olmayan kumaşlar tercih etmelisiniz.

Hormonal değişikliklerden kaynaklanan meme ucu ağrısının geçici olduğunu unutmayın. Bu dönemde koruyucu bantlar takarak ve pamuklu giysiler giyerek hassasiyeti azalmaya yardımcı olabilirsiniz.

Emziren bir anne için durum çok daha farklı ve ağrılı olabilir. Göğüs ucu sızlaması hem hamilelikte hem de emzirme döneminde göğüslerin büyümesi ve şişmesiyle kendini göstermektedir. Emziren anneler, emzirmeden önce ve sonra bölgeyi temizleyerek ve onarıcı bir krem sürerek ağrının azalmasına ve çatlakların oluşmasına engel olabilirler.

Şiddetli veya geçmeyen göğüs ucu acıması veya sızlaması varsa ve başka semptomlar da gösteriyorsanız mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünmelisiniz. Oluşan ağrıyı ve belirtileri görmezden gelmeniz, olası bir cilt veya meme kanserinin oluşumuna ya da ilerlemesine sebebiyet verebilir.

Video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
tuasaude.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu