Göz Hastalıkları

Göz Ağrısı Neden Olur? Sağ veya Sol Göz Ağrısının 10 Nedeni

Göz ağrısı, gözünüzün sağında, solunda, ikisinde birden veya çevresinde rahatsızlık hissettiğiniz herhangi bir durumu ifade eder. Gözünüzde hissettiğiniz ağrı keskin, donuk veya iğne batıyormuş gibi veya çok şiddetli olabilir.

Göz ağrısına bulanık görme, kaşıntı, kızarıklık, göz kuruluğu, göz kapağı ağrısı veya göz sulanması eşlik edebilir. Göz ağrısı, göz bölgesindeki travma, alerji ve enfeksiyonlardan veya migren, üst solunum yolu enfeksiyonları ve sinüs problemleri gibi daha genel durumlardan kaynaklanabilir.

1- Göz kuruluğu

Gözünüzde ağrı hissetmenizin nedeni göz kuruluğu olabilir. Eğer klimalı ortamlarda fazla bulunuyorsanız, bisiklete bindiyseniz veya uzun süre bilgisayar ekranına baktıysanız, geçici olarak gözleriniz kurumuş olabilir. Göz kuruluğu, göz yaşı kanallarındaki çeşitli sorunlardan da kaynaklanabilir. Göz kuruluğu yaşıyorsanız kızarıklık ve yanma gibi şikâyetleriniz de olabilir.

Yapılması gerekenler:

Doktorunuz göz küresinin kayganlaşmasına yardımcı olması için suni gözyaşı damlaları reçete edebilir. Eğer gözünüzle ilgili başka şikâyetleriniz de varsa, bunlarla ilgili başka ilaçlar da kullanmanız gerekebilir.

2- Kontakt lenslerin yanlış kullanımı

Kontakt lensler yanlış kullanılırsa, göz ağrısı da dahil olmak üzere çeşitli sorunlara neden olabilir. Böyle bir durumda ülser ve iltihaplanma gibi ciddi sorunlara ek olarak, kızarıklık ve yanma gibi şikayetleriniz de olabilir.

Yapılması gerekenler:

Kontakt lensleri belirtildiği şekilde ve belirtildiği süre kullanmanız önemlidir. Buna ek olarak, kontakt lenslerinizin temizliğine özen göstermeli ve son kullanma tarihine dikkat etmelisiniz.

3- Grip

Vücutta soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonların varlığı da baş ve göz ağrısına neden olabilir. Grip veya soğuk algınlığı nedeniyle gözünüzde ağrı varsa, iyileştikçe gözünüzdeki şikâyetler de azalacaktır.

Yapılması gerekenler:

Göz ağrısı da dahil olmak üzere semptomları hafifletmeye yardımcı olacağından, gribin tedavisine yardımcı olacak önlemlerin alınması önemlidir. Bu nedenle zencefil, rezene ve lavanta gibi kan dolaşımını hızlandırıcı sakinleştirici çaylar içebilirsiniz.

4- Sinüzit

Sinüzit, sinüslerin iltihaplanmasıdır. Sinüzit durumunda, sinüslerde biriken fazla salgı nedeniyle genellikle baş ağrısı, göz arkası ağrısı, burun akıntısı ve yüzde ağırlık hissi yaşayabilirsiniz.

Yapılması gerekenler:

Sinüzit semptomları rahatsız edici olduğunda ve 5 günden fazla sürdüğünde, kulak burun boğaz uzmanına danışılması önerilir. Böylece sinüzit tipini belirlemek için testler yapılabilir ve en uygun tedavi önerilebilir.

5- Migren

Migren tipi baş ağrısı, şiddetli ve sıklıkla göz ağrısıyla birlikte ortaya çıkan spesifik bir baş ağrısı türüdür. Araştırmacılar bu ağrının, beyindeki arterlerin daralmasına ve ardından genişlemesine yol açananormal beyin aktivitesinin sonucu olduğuna inanıyor.

Yapılması gerekenler:

Migren durumunda kişinin dinlenmesi ve mümkün olduğu kadar çok uyaranlardan kaçınması önemlidir. Yani az gürültülü ve az ışıklı bir ortamda kalması migren semptomlarının hafifletilebilmesi için önemlidir.

6- Konjonktivit

Konjonktivit, göz kapaklarının iç kısmının en yüzeysel tabakası olan tarsal konjonktiva ile göz küresinin en yüzeysel tabakası olan bulbar konjonktivanın iltihaplanmasıdır. Konjonktivitli kişilerde genellikle gözlerinde ağrı, kızarıklık, akıntı ve şişlik olur.

Yapılması gerekenler:

Konjonktivit durumunda göz doktoruna danışmak çok önemlidir. Doktorunuz öncelikle bunun nedenini belirleyecek, daha sonra ise antibiyotikler de dahil olmak üzere size en uygun ilaçları reçete edecektir.

7- Dang humması

Dang humması, gözlerin arkasında ağrıya, göz yorgunluğuna, vücut ağrısına, baş ağrısına ve ciltte kırmızı lekelere neden olabilen bir virüsün neden olduğu bir hastalıktır.

Yapılması gerekenler:

Dang hummasından şüphelenilmesi durumunda dinlenmeniz ve bol sıvı tüketmeniz önemlidir. Ayrıca doktorunuza danışarak ibuprofen gibi ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar da alabilirsiniz.

8- Keratit

Keratit, mikroorganizmalar, yaralanmalar, göze gelen darbeler veya kontakt lenslerin yanlış kullanımı sonucu oluşan bir göz rahatsızlığıdır. Keratit; göz ağrısına, görmede azalmaya, ışığa karşı hassasiyete ve gözlerde aşırı sulanmaya neden olabilen kornea iltihabıdır.

Yapılması gerekenler:

Keratite işaret eden semptomların varlığında, keratit tipinin ve ciddiyetinin doğrulanabilmesi ve ciddi sorunların önüne geçilmesi için doktor kontrolü şarttır. Doktorunuz merhem reçete edebilir veya ciddi durumlarda ameliyat gerekebilir.

9- Glokom

Göz tansiyonu olarak da bilinen glokom, gözde sıvı birikmesinden kaynaklanan bir göz rahatsızlığıdır. Genellikle hayatı tehdit edici değildir, ancak zamanla görme kaybı meydana gelebilir. Glokomda çoğu zaman semptomlar yoktur, ancak nadir de olsa, göz ağrısı gibi şiddetli göz semptomları ortaya çıkabilir.

Yapılması gerekenler:

Semptomları kontrol etmek, körlüğü önlemek ve en uygun tedavinin belirlenmesi için, göz doktoruna muayene olmak çok önemlidir. Durumunuza bağlı olarak doktorunuz göz damlası, lazer tedavisi veya ameliyat tedavisini uygun görebilir.

10- Optik nevrit

Optik nevrit, iltihaptan kaynaklı bir şişlik optik sinire (görsel bilgileri gözünüzden beyninize ileten bir sinir lifleri demeti) zarar verdiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Optik nevritin yaygın semptomları arasında göz hareketleri sırasında ağrı ve bir gözde geçici görme kaybı bulunur.

Yapılması gerekenler:

Optik nevritin tedavisi tetikleyici nedene bağlıdır. Bundan dolayı nedenin belirlenmesi ve uygun tedavinin belirlenmesi için, göz doktoruna muayene olmanız gerekir.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Dor nos olhos: 11 principais causas (e o que fazer)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu