Sağlıklı Yaşam

Gül Suyu Faydaları Nelerdir? Gül Suyunun Cilde ve Yüze Faydaları

Gül suyu faydaları

Gül suyu, Rosaceae rosa ailesindeki çiçekli bitkilerin taç yapraklarından damıtılan bir sıvıdır ve gül suyunun faydaları bir hayli fazladır. Yüzlerce yıldır gül suyu, çeşitli törenler, kozmetik ve tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. 18.000’den fazla çeşit Rosaceae rosa suşu vardır. Orijinal çeşitler antik Yunanistan ve İran’dan gelmiştir ve en ünlüsü Şam gülü, Kastilya gülü ve “çiçeklerin kralı” olarak da bilinen Rosa damascena‘dır.

Gül suyunun başlıca faydalarından bazıları şunlardır: [1]

1- Gül suyunun cilde ve yüze faydaları

Parfümler ve cilt bakım ürünleri, hafif, uzun süreli çiçek kokuları sağlayan gül suyu özü veya uçucu yağlar içerir. Gül suyunun gül hastalığı, akne ve diğer cilt sorunlarını yatıştırabilen nemlendirici, iltihap önleyici ve bakteri önleyici etkileri vardır.

Gül suyu ayrıca cildi UV radyasyonundan ve kirleticilerden koruyan antioksidanlar içerir. Gül suyunu bir bileşen olarak kullanan ürünleri seçerek, banyo suyuna gül suyu ekleyerek veya cildinize ve yüzünüze saf gül suyu püskürterek gül suyunun bu müthiş yararlarından istifade edebilirsiniz.

2- Gül suyunun saça faydaları

Gül suyu özü, çoklu doymamış yağ asitleri ve A, B, C, D ve E vitaminleri içerir. Tüm bu besinlerin hepsi saçı güçlendirir ve saç derisine kan akışını artırarak kepeklerin azalmasına yardımcı olur. Gül suyundaki antioksidanlar ise saçınızı zararlı UV (ultraviyole) ışınlarından korur.

Gül suyu ayrıca saç telini yumuşatarak ve nemi hapsederek kabarmayı azaltan doğal olarak oluşan parafin içerir. Üç veya dört damla gül suyu esansiyel yağı ile yarım galon su karışımı, şampuanlamadan sonra harika ve canlandırıcı bir durulama sağlar.

3- Gül suyunun yaralara karşı faydaları

Gül suyu ve gül esansiyel yağları ve taze çiçekler 300 yılı aşkın bir süredir yaraları tedavi etmek için kullanılmaktadır. Gül suyu, E. coli ve S. aureus dahil olmak üzere 15 farklı bakteri türünü önleyici etkiye sahip üç bileşik olan sitrenellol, geraniol ve nero içerir.

Gül suyunun ayrıca hafif mantar önleyici özellikleri vardır. Gül suyu özleri, yüzeysel yaralarda enfeksiyonu önleyen ve tedavi eden yüksek düzeyde feniletil alkol de içerir.

4- Gül suyunun psikolojik faydaları

Gül suyu, merkezi sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri olan etanolik özler içerir. İnsanlar ruh halini iyileştirmek ve depresyon, keder, stres ve gerginliği tedavi etmek için gül suyu buharlarını solumakta veya sıvıyı içmektedir.

Gül suyu, bilişsel gerileme ile ilişkili amiloid proteinlerinin üretimini engellemeye yardımcı olabileceğinden, Alzheimer hastalığı ve diğer bunama türleri gibi durumların tedavisine de yardımcı olabilir.

5- Gül suyunun soğuk algınlığına faydaları

Gül suyu, boğaz ağrılarını yatıştırmak ve solunum yolu hastalıklarının semptomlarını hafifletmek için geleneksel bir çaredir. Gül suyu, öksürüğü hafifletmek için boğaz ve göğüs kaslarını gevşeten özelliklere sahip çeşitli özler içerir.

GÜk suyu ayrıca, hava yollarını genişletmek ve tıkanıklığı azaltmak için bronkodilatör görevi gören etanolik yağlar içerir. Gül suyu buharları, KOAH ve amfizem gibi kronik inflamatuar solunum yolu hastalıklarının etkilerini de hafifletir.

6- Gül suyunun HIV önleyici faydaları

Çalışmalar, gül suyu özleri ve damıtılmış yağlardaki metanol özleri ve diğer dokuz bileşiğin anti-HIV etkileri olduğunu göstermektedir. Bu bileşikler, HIV virüsünün farklı aşamalarına etki eder ve belirli hücrelerde replikasyonu engeller.

Ancak yine de unutulmamalıdır ki, bir enfeksiyonu tedavi etmek için gül suyu özüne tek başına asla güvenilmemelidir. HIV, nitelikli tıp uzmanları tarafından reçete edilen ilaçlar ve tedavilerle yönetilmelidir.

7- Gül suyunun şeker hastalığına faydaları

Meyve suyuna karıştırılan gül suyu özü, sayısız hastalık için etkili bir çaredir. Gül suyu bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etkili bileşikler içerdiğinden aromaterapide de popülerdir. Gül suyu toniklerindeki aldehitler ateşi düşürür ve antiseptik özelliklere sahiptir.

Gül suyu ayrıca, insülin etkinliğini artıran ve şeker hastalığını veya gizli şekeri yönetmek için glikoz seviyelerini stabilize etmeye yardımcı olan metanol bileşikleri içerir.

8- Gül suyunun bağışıklığa faydaları

Gül gibi rosaceae familyasındaki bitkilerin çiçeklerinde, yapraklarında, köklerinde ve kabuğunda yüksek düzeyde besinler ve doğal antioksidanlar bulunur. Gül suyunun tüm bu içeriği ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Gül suyunu bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanacaksınız, gül çayını tercih edebilirsiniz. Gül çayı içmek hem ferahlatacak hem de bağışıklığınızı güçlendirecektir.

Gül suyu faydaları: Video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Popular Benefits of Rose Water

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu