Kadın Hastalıkları ve Doğum

Hamilelikte Ayak Şişmesi Neden Olur? Ne Zaman Ciddidir?

Hamilelikte ayak şişmesi neden olur? Ciddi bir durum mudur? Ne zaman doktora görünmek gerekir? Geçmesi için ne yapmalıyız? Ne iyi gelir? Tüm bu sorularının cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Hamilelikte ayak şişmesi ciddi midir?

Hamilelikte ayak şişmesi, karnınızda taşıdığınız yeni bir bebekle birlikte, vücudunuzun yaşadığı birçok değişimin sonucunda görebileceğiniz belirtilerden sadece biridir. Hamilelik sırasında ayaklarınızın neden şiştiğini, bunu ne zaman fark edebileceğinizi ne zaman doktora görünmeniz gerektiğini, yardımcı olabilecek bazı basit yöntemleri ve en önemlisi neden yeni ayakkabılar almanız gerektiği gibi birçok konunun ayrıntılı açıklamalarını yazımızda bulabilirsiniz.

Hamilelikte ayak şişmesi neden olur?

Ayak şişmesi çoğu zaman kadınların gebeliğinin ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkan bir semptomdur. Bu nedenle, hamileliğinizin erken dönemlerinde bu belirtiyi göremeyebilirsiniz. Sonradan fark ettiğinizde ise endişelenecek bir şeyin olmadığını bilmeniz yeterlidir.

İlk üç aylık dönemde nedenler

Hamilelikte, progesteron hormonunun hızla artan seviyeleri sindirimi yavaşlatır. Bu durum, bebekten dolayı gözle görülür bir karın büyümesi oluşmadan çok önce, karın şişkinliğine neden olabilir. Elinizde, ayaklarınızda, parmaklarınızda veya yüzünüzde bir miktar şişlik fark edebilirsiniz, ancak bu şişlik genellikle çok yüksek düzeyde değildir.

Ancak hamileliğinizin erken dönemde çok fazla ayak şişmesi yaşıyorsanız, özellikle bu durumunuza baş dönmesi, hamilelikte baş ağrısı veya kanama gibi diğer semptomlar eşlik ediyorsa, sağlıklı bir değerlendirme için doktorunuza görünmenizde fayda vardır.

İkinci üç aylık dönemde (2.Trimester) belirtiler

İkinci 3 aylık dönem; gebeliğin 13. haftasında (dördüncü ayın başlangıcı) başlamaktadır. Hamileliğin 5. ayında ayaklarınızın şiştiğini fark etmeye başlamanız, son derece alışıldık bir durumdur. Özellikle bu dönemde çok fazla ayağa kalkıyorsanız veya hava sıcaksa hamilelikte baş ağrısı da yaşayabilirsiniz.

Bu şişlik, vücudunuzdaki artan kan ve sıvı hacminden kaynaklanmaktadır. Kan ve sıvı hacminin artmasıyla, vücudunuzda sıvı tutulması olabilir ve bu da hamilelikte ayak şişmesine neden olabilir. Yüzükleriniz ve ayakkabılarınız sizi rahatsız etse de tüm bu ekstra sıvı, vücudunuzu yumuşatmaya ve onu doğum için hazırlamaya yardımcı olmak için gereklidir. İçiniz rahat olsun, bebeğiniz doğduktan sonraki günlerde ve haftalarda fazla sıvı hızla azalacak, şişliğiniz inecektir.

Üçüncü üç aylık dönemde (3.Trimester) belirtiler

Gebeliğin 28. haftasından başlayarak doğuma kadar ki olan süreci kapsayan üçüncü 3 aylık dönemde, ayaklarda şişlik yaşamak en yaygın görülen belirtilerdendir. Özellikle haftalar geçtikçe ve 40. haftaya yaklaştıkça, ayak parmaklarınızın iyice şiştiğini görmeniz muhtemeldir.

Vücudunuz bu süreçte, şişmeye katkıda bulunabilecek kan ve sıvı tedarikini oluşturmaya devam etmektedir. Ayrıca rahminizde bebeğiniz büyüdükçe daha da ağırlaşır ve bu da bacaklardan kalbe giden kan akışını yavaşlatarak hamilelikte ayak şişmesine katkıda bulunabilir.

Hamilelikte ayak şişmesine katkıda bulunabilecek diğer faktörler aşağıdakileri içerir:

  • Sıcak hava
  • Beslenme alışkanlıkları
  • Kafein alımı
  • Yeterince su içmemek
  • Uzun süre ayakta kalmak

Hamilelikte ayak şişmesi için ne zaman doktora görünmelisiniz?

Anne adaylarının birçoğu bunu dert etse de hamilelikte ayak şişmesi bu sürecin çok normal bir parçasıdır. Bu yüzden çoğu zaman hamilelikte ayak şişmesi, vücudunuzun bebeği büyütmek ve doğuma hazırlanmak için yaptığı bir şeydir.

Bununla birlikte, ayak şişmesi bazen daha ciddi bir sorunun işareti olabilir. Bu sorunlardan biri de preeklampsidir. Bu durum, hamilelik sırasında gelişebilen ve tehlikeli derecede yüksek tansiyona neden olan bir rahatsızlıktır.

Aşağıdaki belirtileri fark ettiğinizde doktorunuza görünmenizde fayda vardır:

  • Ellerinizin, ayaklarınızın, yüzünüzün veya göz çevrenizin aniden şişmesi
  • Çarpıcı biçimde kötüleşen şişme
  • Baş dönmesi veya bulanık görme
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
  • Nefes almada zorluk

Sadece bir bacakta ağrı, kızarıklık veya ateşle birlikte şişlik fark ederseniz, bu derin ven trombozuna (DVT) sahip olduğunuzun anlamına gelebilir. DVT, genellikle bacağınızda bulunan bir kan pıhtısının oluşturduğu kritik durumdur.

Bu semptomları fark ettiğinizde doktorunuzu görmeniz önemlidir, çünkü hamile kadınların, ortalama bir insandan daha fazla kan pıhtılaşması yaşama riski vardır. Hamilelikte ayak şişmesinin normal olup olmadığından emin değilseniz veya herhangi bir endişeniz varsa, doktorunuzla görüşmek sizi rahatlatacaktır.

Hamilelikte ayak şişmesi nasıl geçer?

Hamilelikte ayak şişmesi ağrılı olsa da olmasa da kesinlikle rahatsız edici olabilir. Neyse ki, hamilelik sırasında belirtilerinizi hafifletmenin birkaç kolay yolu vardır. Aşağıdaki yöntemleri uygulayarak konforunuzu artırabilirsiniz.

1- Sodyum alımını azaltın

Hamilelik sırasındaki şişliği azaltmanın bir yolu, sodyum (tuz) alımınızı sınırlamaktır. Tuz, vücudunuzda ekstra su tutulmasını sağlar. Konserve veya işlenmiş gıdaları tüketmekten kaçınmaya çalışın. Çünkü ürünlerin içerisinde özellikle sodyum yüksek oranda bulunmaktadır.

Ayrıca yemeğinize fazladan tuz koymamaya çalışın. Biberiye ve kekik gibi tuzlu otları kullanmak, tariflerinize tuz kullanmadan lezzet katmanın kolay bir yoludur.

2- Potasyum alımını artırın

Potasyum, vücudunuzun tuttuğu sıvı miktarını dengelemesine yardımcı olduğu için, yeterli miktarda alınmaması şişmeyi daha da kötüleştirebilir. Doğum öncesi vitamin seviyelerinizde, yeterli düzeyde potasyum olması gerekir. Ayrıca yemeklerde potasyum içeren gıdaları tüketmek de önemlidir.

Yüksek potasyum içeren gıdalardan bazıları şunlardır:

  • Patates
  • Muz
  • Ispanak
  • Fasulye
  • Doğal meyve suları (özellikle erik, nar, portakal, havuç)
  • Yoğurt
  • Pancar
  • Mercimek

3- Kafein alımını azaltın

Hamilelik sırasında ara sıra kafein tüketmek zararlı olmasa da çok fazla kafein almak, bebeğiniz için iyi olmayabilir. Ayrıca hamilelikte ayak şişmesini daha da kötüleştirebilir. Kafein bir idrar söktürücüdür ve daha fazla idrar yapmanıza neden olacaktır. Bu durum da vücudunuzun ekstra sıvı oluşturması ve tutması için sinyal üretmesine neden olur. Bunun yerine biraz enerji sağlaması için sütlü kafeinsiz kahve veya bitki çayları deneyebilirsiniz.

4. Daha fazla su için

Hamilelikte ayak şişmesinin önüne geçmek için, daha fazla su içmeye çalışın. Kulağa ilginç gelse de vücudunuz susuz kaldığınızı düşünürse, susuzluğu telafi etmeye çalışmak için daha da fazla sıvıyı tutacaktır.

Bu durum da böbreklerinizi harekete geçirerek zararlı sıvıları vücudunuzdan dışarı atmasına yardımcı olacaktır. Her gün en az 10 bardak su içmeye çalışın. Suyu içmeyi daha keyifli hale getirmek için limon, nane veya çilekle de tatlandırabilirsiniz.

5- Ayaklarınızı yükseltin ve dinlenin

Bebek gelmeden önce yapmak istediğiniz milyonlarca işiniz olmasına rağmen, mümkünse oturmaya ve ayaklarınızı kaldırmaya çalışın. Her zaman oturmak dolaşımınız için iyi olmasa da her zaman ayakta durmak da vücudunuz için zordur. Ayağınızı bir süre yüksekte tutarak oturmak, özellikle günün sonunda gün boyunca bacaklarınızda biriken sıvının boşaltılmasına yardımcı olabilir ve hamilelikte ayak şişmesinin önüne geçebilir.

6- Bol ve rahat kıyafetler giyin

Özellikle bilekleriniz, beliniz ve ayak bileklerinizin çevresinde dar giysiler giymek şişliği daha da kötüleştirebilir. Temel olarak böyle kıyafetler, kan dolaşımınızı engeller. Bol, rahat kıyafetler giymeye çalışın veya en azından sizi saran elastik kıyafetlerden kaçının. Yaz aylarında bol elbiseler, kışın ise dökümlü hırkalar hem rahat hem de yardımcı olabilir.

7- Fazla sıcaktan kaçının

Özellikle sıcak yaz aylarında hamileyseniz, günün sıcağında evde kalmak ve şiddetli egzersizden kaçınmak, rahat hissetmenize ve şişliği azaltmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca soğuk giysiler giyebilir, ayaklarınıza soğuk kompres uygulayabilir veya yakınlarınızda bir vantilatör bulundurabilirsiniz.

8- Bel hizasında varis çorapları giyin

Hamilelikte ayaklarınız çok fazla şişiyorsa veya çoğu zaman ayakta durmanız gerekiyorsa, bele kadar olan varis çoraplarını giyebilirsiniz. Bu çoraplar, sıvının dolaşımını sürdürmesine yardımcı olmak için ayaklarınızı ve bacaklarınızı nazikçe sıkacaktır. Bacağınızın ortasına gelebileceği ve çok sıkı olabileceği, ayrıca şişmeyi daha da kötüleştirebileceği için diz boyu varis çoraplarını giymekten kaçının.

9- Yürüyüş yapın

Günde birkaç kez 5-10 dakikalık bir yürüyüş bile kan dolaşımınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir ve bu da hamilelikte ayak şişmesini azaltmaya yardımcı olur. Bu tür bir aktivite rahatlamanıza yardımcı da olacaktır.

10- Rahat ayakkabılar giyin

Topuklu ayakkabılar ​​güzel görünebilir ama hamileliğin ileri dönemlerinde topuklu ayakkabı giymek sizin için iyi olmayabilir. Rahat ve ayağa tam oturan ayakkabılar giymek, ayak şişmesini azaltmanın yanı sıra, ağırlık merkezi değiştiğinde ve kilo arttıkça ortaya çıkabilecek kalça ve sırt problemlerini önlemenin anahtarıdır.

Şişmeye ek olarak, vücudunuzdaki bağlar (ayaklarınızdakiler dahil) aslında hamilelik sırasında gerilir, bu nedenle ayaklarınızın boyutu değişebilir. Bazı kadınların ayakları hamilelik sonrası aynı boyutlara dönse de birçok kadın ayaklarının kalıcı olarak yarım boy değiştiğini görebilir.

11- Havuzda vakit geçirin

Hamilelik sırasında, su basıncının şişmeyi azalttığını kanıtlayan hiçbir çalışma yoktur, ancak birçok kadın havuzda vakit geçirdiklerinde şişliklerden kurtulmaktadır. Su derinliğinin neredeyse boynunuza kadar olduğu bir havuzda ayakta durmayı veya yüzmeyi deneyebilirsiniz. En azından kendinizi daha hafif, daha serin hissedecek ve biraz egzersiz yapacaksınız. Ayağınızın ve bacaklarınızın daha az şiştiğini de fark edebilirsiniz.

12- Masaj yaptırın

Partneriniz hamilelik sürecine destek olmanın yollarını arıyor olabilir ve bu durum mükemmel bir fırsat olabilir. Masaj, ayaklarınızda birikme eğiliminde olan sıvıların dolaşıma girmesine yardımcı olur ve bu da şişliği azaltır.

Bu yüzden ayaklarınızın altına bir yastık koyarak, ayaklarınızı yukarı kaldırın ve partnerinizin ayaklarınıza ve bacaklarınıza hafifçe masaj yapmasına izin verin. Biraz nane veya lavanta esansiyel yağı eklemek, masajı daha da rahatlatıcı hale getirebilir.

Hamileliğinizi tek başına geçiriyorsanız veya eşiniz duyarlı değilse, birçok masaj salonunda doğum öncesi özel masaj ve spa seçenekleri bulunur. Bu seçenekleri gözden geçirebilirsiniz.

13- Sol tarafınızda uyuyun

Mümkün olduğunca sol tarafınızda uyumak kan dolaşımınızı iyileştirebilir ve bu da ayaklarınızın şişmesini azaltır. Sol tarafınıza yatmak, kanı kalbinize döndüren büyük kan damarındaki basıncı azaltır.

Hamilelikte ayak şişmesi: Video

Sonuç olarak

Hamilelikte ayak şişmesi, gebeliğin çok yaygın bir yan etkisidir. Şişme, vücudunuzdaki artan sıvı hacminin yanı sıra kan dolaşımının azalmasından kaynaklanır. Ani veya şiddetli şişlik yaşarsanız, doktorunuza görünmeniz önemlidir, çünkü bu daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Ancak biraz şişlik kesinlikle normal bir belirtidir. Düzenli hafif egzersiz yaparak, bol su içerek, dinlenerek ve dengeli beslenerek hamilelikte ayak şişmesini önlemeye yardımcı olabilirsiniz.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
healthline.comnhs.ukkidshealth.orgmedicalnewstoday.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu