Kadın Hastalıkları ve Doğum

Hamilelikte Göğüs Ağrısı Ne Zaman Başlar? Gebelikte Göğüs Ağrısı Normal midir?

Hamilelikte göğüs ağrısı, birçok gebe kadının şikayetidir. Hamilelikte mide bulantısı, karın şişmesi, kusma ve daha birçok şeyle zaten baş etmeye çalışıyorsunuzdur. Peki ya hamilelikte göğüs ağrısı ne demektir? Gelin bu konuyu yakından inceleyelim.

Hamilelikte göğüs ağrısı: Önemli bilgiler

Hamilelikte göğüs ağrısı ilk başta endişe verici olabilir, ancak yaygın olarak birçok hamile kadında görülebilir. Ağrının meydana gelişinin birçok nedeni olabilir. Ancak nadir durumlarda, hamilelikte göğüs ağrısı ciddi bir sağlık sorunuyla bağlantılı olabilir. Hamilelikte göğüs ağrısı yaşadığınızda ne yapmanız ve ne zaman bir doktora görünmeniz gerektiğini aşağıdaki içerikte bulabilirsiniz.

Hamilelikte göğüs ağrısı: Eşlik edebilecek semptomlar

Hamileliğiniz ilerledikçe, vücudunuzdaki tüm değişikliklerle birlikte kalp atış hızınız normalden daha yüksek olacak şekilde artabilir. Karnınızda büyüyen bebeğiniz, kendisine yer açmak için, midenizi ve ciğerlerinizi de itebilir. Dolayısıyla bu doğal süreç, organlarınızda bir baskı ve basınç oluşturacaktır.

Bu doğal süreçten ötürü, göğüs ağrınızın yanı sıra aşağıdaki durumları da yaşayabilirsiniz:

Hamilelikte göğüs ağrısı: Erken dönem nedenleri

Hamileliğin erken dönemlerinde meydana gelen göğüs ağrısının olası nedenleri aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır:

1- Kaygı ve endişe

Hamileliğin heyecanıyla birlikte vücudunuzda fiziksel değişiklikler de yaşamaya başlayacaksınız. Eğer bu ilk hamileliğiniz ise duygularınız hızla anksiyete ve stresi tetikleyebilir. Bu durumda kendinizi stresli veya endişeli hissediyor olabilirsiniz, hatta panik atak geçirebilecek bir düzeye de gelebilirsiniz. Bu türden duygular, hamileliğiniz sırasında herhangi bir zamanda olabilir, ancak özellikle yeni bir çocuk fikrine yeni yeni alışmaya başladığınızda veya bebeğinizin sağlığı için endişelendiğinizde kaygılı hissedebilirsiniz.

Tüm bu duygular, hamilelikte göğüs ağrısı gibi fiziksel belirtilerle ortaya çıkarabilir. Göğüs ağrısına ek olarak aşağıdaki semptomları da yaşayabilirsiniz:

  • Göğüste sıkışma
  • Baş dönmesi
  • Gerginlik duygusu
  • Hızlı nefes alma
  • Konsantrasyon zorluğu

2- Sabah bulantısı

Hamile olduğunuzun ilk belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma yer alır. Sabah bulantısı günün herhangi bir saatinde ve bazen gece de olabilir. Bulantı, hamile kaldığınızda vücudunuzun üretmeye başladığı fazla hormonlardan dolayı kaynaklanır.

Hamilelikte mide bulantısı ve kusma, bazen geçici kilo kaybına hatta dehidrasyona neden olabilir. Ciddi sabah bulantıları hamilelikte göğüs ağrısına neden olabilir. Asidik kusmuk boğazınızı tahriş ettiğinde de göğüs ağrısı yaşayabilirsiniz. Sürekli öğürme, mide ve göğüs kaslarınızın yorulmasına sebebiyet vererek kas ağrısına neden olabilir.

3- Akciğer koşulları

Eğer astımınız varsa kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Hamilelik size, alışık olduğunuzdan daha şiddetli astım semptomları yaşatabilir. Dolayısıyla astım hamilelik sırasında; göğüste sıkışmaya, nefes darlığına ve göğüs ağrısına yol açabilir.

Akciğer enfeksiyonları, soğuk algınlığı, şiddetli alerjiler veya zatürre de hamilelikte göğüs ağrısına neden olabilir. Bununla birlikte hamilelikte grip veya soğuk algınlığını daha ağır bir şekilde yaşayabilirsiniz.

Akciğer sorunlarından kaynaklanan göğüs ağrısı, ilk üç aylık dönem de dahil olmak üzere herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir.

ÖNEMLİ: Hamileliğiniz sırasında yüksek ateşle sonuçlanan hastalıklar veya grip benzeri semptomlar geliştirirseniz, durumunuzu doktorunuza bildirmelisiniz. Kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için belirtilerinizi gözlemlemeli ve giderek kötüleşen durumlarda mutlaka doktora görünmelisiniz.

4- Göğüste ağrılı yanma hissi

Asit reflü, kalbiniz yanıyormuş gibi hissettiren göğüs ağrısına neden olabilir. Hamilelikte göğüs ağrısının bu yaygın nedeninin, kalbinizle hiçbir ilgisi yoktur. Mide ekşimesi ağrısı tipik olarak göğsünüzün ortasına yakın bir yerde olur. Ağrı ve yanma, boğazınıza kadar yükselebilir.

Mide ekşimesi nedeniyle ortaya çıkan göğüs ağrısı, mideden gelen asidin yemek borusuna sıçraması nedeniyle oluşur. Bu durumdan hamilelik sırasında daha yüksek salgılanan progesteron hormonu sorumlu olabilir. Bu hormon, normalde midenin üst kısmındaki açıklığı kapatan yuvarlak sfinkter kaslarını gevşetir. Bu gevşeme ve ayrıca bebeğiniz büyüdükçe midede oluşan ekstra dürtü, hamilelikte mide ekşimesine ve göğüs ağrısına neden olur. Mide ekşimesi, ikinci ve üçüncü üç aylık dönemlerde daha yaygın olabilirken, bazı kadınlarda ilk üç aylık dönemde de görülür.

5- Gaz ve şişkinlik

Gaz; şişkinliğe, tuhaf kokular algılamanıza ve sık sık gaz çıkarmanızla birlikte hamilelikte göğüs ağrısına da neden olabilir. Bu durum çoğu zamanda hazımsızlıktan kaynaklanmaktadır.

İlgili yazı: Gaz çıkarmak için ne yapmalı?

Hazımsızlık, midenin üst kısmında gaz sıkıştığında ortaya çıkan bir durumdur. Gaz sıkışması yaşıyorsanız, göğsünüzün alt veya üst kısmında (sizi endişelendirecek kadar kalbinize yakın bölgede) göğüs ağrısı hissedebilirsiniz.

Büyüyen bebeğiniz midenizi yukarı doğru ittiği için, gazdan kaynaklanan göğüs ağrısı ikinci veya üçüncü üç aylık dönemlerde daha yaygındır. Ancak ilk üç aylık dönemde de gerçekleşebilir. Gebelikten dolayı hormonlarınızın değişmesi, sindirim sisteminizi yavaşlatabilir veya değiştirebilir, bu durum normalden daha fazla gaz oluşumuna neden olabilir.

Hamilelikte göğüs ağrısı: İleri dönem nedenleri

Hamileliğin ileri dönemlerinde ortaya çıkan göğüs ağrısının nedenleri aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır:

1- Meme ağrısı

Hamilelik, vücudunuzda hem bebeğinizin büyüdüğü hem de bebeğinizin doğduktan sonra onu beslemeye hazırlandığı bir süreci kapsamaktadır. Hamilelik sırasında yaşadığınız hormonal değişiklikler göğüslerinizin büyümesine neden olur. Dolayısıyla bu durum aynı zamanda hamilelikte göğüs ağrısı ve meme ağrısına sebebiyet verir.

Normalde küçük göğüsleriniz varsa, büyümelerinden dolayı daha fazla ağrı hissedebilirsiniz. Büyüyen memelerden kaynaklanan göğüs ağrısı, genellikle üçüncü üç aylık dönemde (hamileliğin son üç ayı) en kötü halini alır, ancak ilk üç aylık dönemden itibaren de göğüs ağrısı veya göğüs hassasiyeti yaşayabilirsiniz.

2- Kaburga ağrısı

Hamilelik sırasında vücudunuz mucizevi değişikliklere uğrar. Bu değişiklikler arasında, kemiklerinizin gerilmesine ve esneklik kazanmalarına yol açan değişimler de yaşanabilir. Büyüyen karnınızla birlikte göğüs kafesiniz de hamilelik sırasında genişlemeye başlar. Bu durum çoğunlukla üçüncü üç aylık dönemde olur, ancak ikinci üç aylık dönemden de başlayabilir.

Karnınızın genişlemesi, kaburgalarınızı göğüs kemiğinize bağlayan esnek kıkırdağın gerilmesini sağlayarak ağrıya ve hassasiyete yol açabilir. Kaburga ağrısı veya kostokondrit, hamilelikte göğüs ağrısına neden olabilir. Ayrıca hamileliğinizin geç dönemlerinde derin nefes almanızı ağrılı hale getirebilir.

3- Akciğerde kan pıhtısı

Akciğerlerdeki kan pıhtısı diğer bir adıyla pulmoner emboli, göğüs ağrısının nadir ve ciddi bir nedenidir. Oldukça ciddi olan bu durum, bir kan pıhtısının akciğerlerde tıkanmaya sebebiyet verdiğinde ortaya çıkmaktadır. Hamilelik sırasında; fazla kilonuz veya obeziteniz varsa, sizde pıhtılaşma riskini artıran bir faktör olan V Leiden veya genetik bozukluğa sahip bir geçmişiniz varsa daha yüksek risk altındasınız demektir.

Hamile kadınlar, doğum sırasında veya sonrasında pulmoner emboli yaşayabilir. Çok nadir durumlarda, hamileliğin üçüncü üç aylık döneminde ortaya çıkabilir.

Pulmoner emboli, aşağıdaki gibi semptomlara neden olmaktadır:

4- Ciddi kalp rahatsızlıkları

Ayrıca hamileliğin ilerleyen dönemlerinde göğüs ağrısına neden olabilecek ciddi durumlar da vardır. Bunlar peripartum kardiyomiyopati (hamileliğin son ayında veya doğum sonrası 5 aylık dönemde ortaya çıkan kalp yetmezliği belirtileri ile tanımlanan durum) ve kalp krizidir.

Bu koşullar nadir gerçekleşse de göğüs ağrınız olup olmadığını doktorunuza bildirmeniz her zaman önemlidir. Böylece bu gibi durumlar elenebilir, ayrıca herhangi bir sorunun gerçekleşmesinin önüne geçilebilir.

Hamilelikte göğüs ağrısı: Evde tedavi

Hamilelikte göğüs ağrısı nedenlerinin çoğu normal koşullardan kaynaklanır. Çoğu durumda tıbbi tedaviye ihtiyacınız olmayacaktır. Göğüs ağrınızın nedenine bağlı olarak bazen evdeki yöntemlerle ağrınızı yatıştırabilirsiniz.

Hamilelikte göğüs ağrısını gidermek için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  1. Meditasyon yapabilir, rahatlatıcı müzik dinlemeyi seviyorsanız müzik eşliğinde bebeğinizi kucağınızda tuttuğunuzu hayal edin.
  2. Kendi kendine telkin ve motivasyon yönteminiz başarısız oluyorsa, kaygınızı azaltmak ve yönetmek için bir terapistle görüşün.
  3. Mide bulantısı ve kusmayı hafifletmek için daha sık ve az miktarda öğünler yemeye çalışın.
  4. Baharatlı yiyeceklerden kaçının.
  5. Mide ekşimenizi daha da kötüleştirebilecek yiyeceklerden kaçının. Bu yiyecekler arasında; domates, süt ürünleri, çikolata, nane ve turunçgiller vardır.
  6. İşlenmiş ve şekerli yiyecekler gibi gaz yapan yiyecekleri yemekten kaçının.
  7. Mide bulantınızı yatıştırmaya yardımcı olması için zencefil çayı için.
  8. Şişliği ve kas ağrınızı hafifletmek için soğuk kompres kullanın.
  9. Kas ve kaburga ağrınızı hafifletmek için ılık kompres veya sıcak su torbası uygulayın.
  10. Size sağlam destek veren ancak çok sıkı olmayan rahat bir sütyen giyin.
  11. Göğsünüzdeki ve ciğerlerinizdeki baskıyı azaltmak için yan yatın.
  12. Fazla ağırlığı desteklemeye yardımcı olması için bir vücut yastığı ile uzanın veya uyuyun.

Hamilelikte göğüs ağrısı: Doktor kontrolü

Geçmeyen, şiddetli göğüs ağrınız varsa, dinlenirken veya yatarken bile meydana gelen başka semptomlarınız varsa hemen doktorunuza görünmelisiniz. Bazı hamile kadınlar yüksek tansiyona ve kalbi etkileyebilecek diğer durumlara yakalanabilir.

Ayrıca, aşağıdaki durumlarda da acil yardım almalısınız:

  • Şiddetli nefes darlığı veya nefes almada zorluk
  • Ani nefes darlığı
  • Öksürürken kötüleşen göğüs ağrısı
  • Nefes alıp verirken sırt ağrısı
  • Aşırı bulantı ve kusma
  • Kalp çarpıntısı
  • Hızlı kalp atış hızı
  • Hamilelikte baş ağrısı
  • Bulanık görme
  • Baş dönmesi
  • Bayılma
  • Koyu renkli idrar veya normalden daha az idrar yapmak
  • Bacak veya ayak bileği şişmesi
  • Yüzün veya vücudunuzun herhangi bir yerinde şişlik
  • Baldır kası ağrısı veya bacak ağrısı

Hamilelikte göğüs ağrısı, varis problemi veya daha önce kan pıhtısı problemi yaşadıysanız durumunuzu doktorunuza bildirmelisiniz. Ayrıca, annenizin veya yakın ailenizdeki herhangi birinin kalp hastalığı, felç, kan pıhtısı veya varisi öyküsü olup olmadığını da doktorunuza bildirmekte fayda vardır.

Hamilelikte göğüs ağrısı: Tıbbi tedavi

Çoğu hamile kadının göğüs ağrısı için tedaviye ihtiyacı yoktur. Ancak hamilelik sırasında şiddetli göğüs ağrınız varsa ve durumunuz ciddi görünüyorsa doktorunuz tıbbi tedavi önerebilir.

Göğüs ağrısının altında yatan bir neden için ilaç tedavisi veya başka bir tedavi yöntemiyle önlenebilir. Örneğin, doktorunuz göğüs ağrınızı önlemeye yardımcı olmak için hamilelik sırasında astım ilacınızı değiştirebilir. Bununla birlikte mide bulantısı ve kusmayı kontrol etmeye yardımcı olmak için ilaç ve intravenöz sıvılar (elektrolit içeren sıvı ilaçlar) önerebilir.

Varis çorapları giymek ve sık sık yürümek, bacaklarınızda ve vücudunuzun herhangi bir yerinde kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olabilir. Doktorunuz ayrıca bebeğinizi doğurduktan sonra kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olmak için, kan inceltici bir ilaç da reçete edebilir. Yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalıklar gibi durumlarda başka ilaç kombinasyonları da kullanabilirsiniz.

Unutmayın, hangi ilacı ne şekilde alacağınıza doktorunuz karar verecektir.

Sonuç olarak

Hamilelikte göğüs ağrısı genellikle endişelenecek bir şey değildir. Göğüs ağrısının çoğu nedeninin kalbinizle hiçbir ilgisi yoktur. Stres, soğuk algınlığı, astım ve diğer yaygın durumlar, hamileyken göğüs ağrısına neden olabilir.

Yeni bebeğinizin artan ağırlığı, vücut değişiklikleriniz ve baskılanan organlarınız da hamilelikte göğüs ağrısına neden olabilir. Nadir durumlarda, göğüs ağrısı ve diğer semptomlar daha ciddi bir sağlık durumunun işareti de olabilir. Şiddetli veya sizi endişelendiren semptomlarınız varsa mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.

Hamilelikte göğüs ağrısı: Video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
1- Chest pains during pregnancy: What to know2- What’s Causing My Pregnancy Chest Pain and How Can I Stop It?3- Acute presentation of the pregnant patient

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu