Kadın Hastalıkları ve Doğum

Hamilelikte Kalça Ağrısı Nasıl Geçer, Neden Olur?

Hamilelikte kalça ağrısı ciddi midir?

Hamilelikte kalça ağrısı yaşıyorsanız, yalnız değilsiniz demektir. Hamile kadınların büyük bir çoğunluğunda bir tür kalça ağrısı görülür. Ağrı, kalçanın yanına, arkasına veya genel pelvik kuşak bölgesinde (karın ve kasık bölgesi) görülebilir. Kalça ağrınız donuk veya keskin hissedilebilir ve yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkabilir.

Hamilelikte kalça ağrısı kalçanızın bir bölgesinde başlayabilse de bebeğiniz büyüdükçe ve vücudunuz doğum için hazırlanırken ikinci ve üçüncü üç aylık dönemde ortaya çıkması daha olasıdır. Hamilelikte kalça ağrısının nasıl yönetileceğini ve önleneceğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Hamilelikte kalça ağrısı neden olur?

Hamilelik sırasında kalça ağrısı yaşamanızın birkaç nedeni vardır. Endişelenmeyin, çünkü genellikle bir komplikasyonun veya yanlış yaptığınız bir şeyin işareti değildir.

İşte gebelikte kalça ağrısı yaşamanızın 5 olası nedeni:

1. Artan hormon üretimi

Vücudunuzun rahatlaması için gevşetici olarak işlev gören hormonlar, hamilelik sırasında bir hayli artar. Artan hormon üretimi, vücudunuz ve karın bölgeniz büyüdüğü için kemiklerinizi vücuda bağlayan dokuları rahatlatmak amacıyladır.

Bu durum, karın ağrısı, kasık ağrısı ve kalça bölgesinde ağrı ve sızı gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Ciddi bir durum değildir ve birçok hamile kadının başına gelir. Yapmanız gereken tek şey, hamileliğinizin tadını çıkarmaktır. Ancak sizi endişelendiriyorsa veya ağrınız şiddetliyse, bir jinekoloğa muayene olarak endişelerinizi giderebilir ve gerekli bilgileri alabilirsiniz.

2. Gebelikten kaynaklı kilo alımı

Hamilelikte siz ve karnınızdaki bebeğiniz büyüdükçe, doğal olarak kemikleriniz ve eklemleriniz üzerine daha fazla yük biner. Hamileliğin doğal bir süreci olan kilo alımı ve karın büyümesi ise kalça ağrısına neden olabilir. Eğer yine de normalden fazla kilo aldığınızı düşünüyorsanız doktorunuza danışmalısınız.

Sizi muayene ettikten sonra doktorunuz kilo alımınızın normal olup olmadığını söyleyecektir. Kilo alımı ve verimi konusunda doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız ve doktorunuz size belirtmedikçe kilo almaya veya kilo vermeye çalışmamalısınız.

3. Yanlış duruş sergilemek

Hamile olduğunuz, kilo aldığınız ve karnınız büyüdüğü için normal duruşunuzun değişmesi anlaşılabilir bir durumdur. Eğer bebeğiniz ağırlığını tek bir tarafa veriyorsa da duruşunuz değişebilir ve hatta bundan dolayı sağ veya sol kalça ağrısı yaşayabilirsiniz. Bu konuda yapmanız gereken şey; rahat ayakkabılar ve giysiler giymek, yük kaldırmaktan kaçınmak ve düzenli olarak yürüyüş yapmaktır.

Eğer doktorunuz böyle bir şey önermediyse, uzun süreli oturmaktan da kaçınmalısınız. Uzun sürekli oturmayarak ve ara sıra yürüyüş yaparak, eklemlerinizi ve kemiklerinizi fazla yormamış ve onları rahatlatmış olursunuz.

4. Geçici kemik erimesi (osteoporoz)

Hamilelikte kalça ağrısı problemine bazen kalça kemiklerinin demineralizasyonu (mineral kaybı) veya geçici osteoporoz (kemik erimesi) denilen şey neden olabilir. Gebelikte bu durum genel olarak ikinci veya üçüncü üç aylık dönemde başlar ve bunun nedeni tam olarak anlaşılamamıştır.

Hamilelikte geçici kemik erimesinden mustaripseniz, vücudun çeşitli bölgelerinde ağrı ve sızıyla beraber kalça ağrısı da yaşayabilirsiniz. Doktorunuz geçici kemik erimesinden şüphelenirse, durumu netleştirmek için muhtemelen görüntüleme testleri kullanacaktır. Böyle bir durumunuz olsa bile bu kaygılanacak bir şey değildir, çünkü doğumdan kısa bir süre sonra muhtemelen iyileşirsiniz.

5. Uyku pozisyonları

Uyku pozisyonlarınız ve uyku esnasındaki hareketleriniz de hamilelikte kalça ağrısını tetikleyebilecek bir faktördür. Örneğin, yan uyuyorsanız eklemlerinizdeki baskı artar ve kalça ağrısı yaşayabilirsiniz. Ancak hamilelikte uyku pozisyonları sınırlı olduğundan, yan uyumak sizin için hâlâ iyi bir seçenek olabilir.

Uyku pozisyonundan kaynaklı ağrı yaşayabileceğinizi düşünüyorsanız, uyurken bacaklarınızın arasına yastık almayı düşünebilirsiniz. Özellikle bu ve benzeri durumlar için hamileliğe özel üretilmiş birçok hamilelik yastığı bulabilirsiniz.

Hamilelikte kalça ağrısına ne iyi gelir?

Kalça ağrınız özellikle şiddetliyse veya günlük yaşamınıza müdahale ediyorsa, doktorunuza danışmak önemlidir. Bu şekilde önemli nedenler ekarte edilerek sizin için doğru olan tedavi ve rahatlama yöntemi bulunabilir. Küçük nedenlerden kaynaklanan kalça ağrısı için ise kendi başına alabileceğiniz önlemler vardır.

Hamilelikte kalça ağrısına iyi gelen şeyler şunlardır:

1. Yoga ve diğer egzersizler

Germe egzersizleri, sıkılaşmış kalçaların gevşemesine ve ağrının giderilmesine yardımcı olabilir. Yoga yapan hamile kadınların çoğu yoganın etkili faydalarından bahseder. Hamilelikte yoga yapmak istiyorsanız, sizin için uygun olan yogayı tercih etmeniz önemlidir.

Yoga veya herhangi bir egzersiz yapmayı düşünüyorsanız, öncelikle doktorunuza danışmalı ve daha sonra ise bir fizyoterapist (fizik tedavi uzmanı) eşliğinde egzersize başlamalısınız.

2. Ağrı kesiciler

Yoga ve diğer egzersizler haricinde, özellikle hamilelikte kalça ağrınız sizi aşırı rahatsız ediyorsa doktorunuza danışarak ağrı kesici de almayı düşünebilirsiniz. Gebelikte sırasında herhangi bir ilaç almadan önce muhakkak doktorunuza danışmalısınız. Çünkü bazı ilaçlar hamilelik sürecinize zarar verebilir ve hamileliğinizi riske sokabilir.

3. Sıcak su torbası ve sıcak duş

Hamilelikte kalça ağrısı yaşayan birçok kadın, etkilenen bölgeye sıcak su torbası uygulamaktan fayda gördüğünü bildirmektedir. Aslında bu doğrudur; çünkü ağrıyan bölgeye ısı uygulamak kan akışını hızlandırmaya yardımcı olarak eklem sertliğini ve kas ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur.

Hamilelikte sıcak suyla duş almak da fazla sıcak olmaması koşuluyla etkilidir. Sıcak duşta ısı uygulamasına benzer şekilde etkilere neden olarak ağrı ve sızıyı dindirebilir.

4. Masaj terapisi

Masaj yaptırmak da kalçanızdaki baskıyı azaltarak hamilelikte kalça ağrısını dindirecektir. Kalçanıza masaj yaptırmak için eşinizden yardım isteyebilir veya bir masörle çalışmayı gidebilirsiniz. Ancak çoğu zaman bunun için bir uzmana ihtiyaç yoktur, herhangi bir yakınınız da deneme yanılma yoluyla sizi rahatlatacak düzeyde masaj yapabilir.

Ne zaman doktora görünmeli?

Hamilelikte tek taraflı (sağ-sol) veya genel bir kalça ağrısı yaşamanız normal olsa da ağrı günlük yaşamınıza müdahale ediyorsa doktorunuzu muayene olmak gerekir.

Örneğin, kalça ağrınız nedeniyle yürüme gibi belirli aktiviteler zorlaşıyorsa doktorunuzdan yardım istemelisiniz. Hamilelikte kalça ağrısı gittikçe şiddetleniyorsa da bu duruma dikkat etmeli ve doktorunuza görünmelisiniz; çünkü bu erken doğumun bir uyarı işareti olabilir.

Hamilelikte kalça ağrısı nasıl önlenir?

Aşağıdakiler herkeste olmasa da bazı gebe kadınlarda kalça ağrısını önlemeye yardımcı olabilir:

  1. Hamileliğinizde aktif kalın.
    Yürüme, bisiklete binme ve yüzme gibi düşük güç gerektiren egzersizler kalça ağrısından kaçınmak için en iyisidir.
  2. Kilo alımını kontrol altında tutun.
    Sağlıklı bir hamileliği desteklemek için genellikle her gün sadece yaklaşık 300 kalori tüketmeniz gerekir.
  3. Rahat şeyler giyin.
    Egzersiz ve günlük aktiviteler sırasında iyi kemer desteği olan düz, destekleyici ayakkabılar giyin ve ağrı fark ederseniz kendinizi dinlendirin.
  4. Ağır eşyaları yanlış pozisyonlarda kaldırmaktan kaçının.
    Ağır kaldırmak vücudunuza ekstra yük bindirir ve ağrıya neden olabilir. Hamilelikte ağır kaldırmak doktorlar tarafından da önerilmemektedir.
  5. Kalça ağrısını şiddetlendiren şeyleri yapmaktan kaçının.
    Herhangi bir aktivite veya hareket ağrınızı şiddetlendiriyorsa, bunu yapmaktan kaçının.
  6. Destek kemeri kullanın.
    Gün boyunca kalça eklemlerinizi desteklemesi için iyi bir gebelik destek kemeri kullanın.
  7. Masaj yaptırın.
    Kasları gevşek tutmak için düzenli olarak masaj yaptırmayı düşünün.

Sonuç olarak

Hamilelikte sağ veya sol kalça ağrısı, özellikle doğum tarihi yaklaştıkça daha hissedilir hale gelebilir ve bu normal bir durumdur. Yukarıdaki egzersizler, esnemeler ve diğer önlemler size rahatlama sağlamazsa, doktorunuzu görmeyi, bir fizyoterapist veya masörden yardım almayı düşünebilirsiniz.

Not: Şunu tekrar belirtmekte fayda görüyoruz: Çoğu zaman hamilelikten kaynaklanan kalça ağrısı doğumdan kısa bir süre sonra azalır ve zamanla biter.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
healthline.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu