Hamilelikte Karın Ağrısı: 8 Neden ve Yapılması Gerekenler (Çok Önemli)
Hamilelikte karın ağrısı neden olur? Gebeliğin hangi haftasında karın ağrısı ne anlama gelir? Ne zaman doktora görünmek gerekir? Ne yapılabilir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Hamilelikte karın ağrısı: Önemli bilgiler
Hamilelikte karın ağrısı; rahmin büyümesinden, kabızlıktan veya gazdan kaynaklanabilir. Ancak dengeli bir diyet, egzersiz veya bitkisel çaylarla rahatlamanız sağlanabilir. Bununla birlikte dış (ektopik) gebelik, plasenta ayrılması, gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) ve hatta düşük gibi daha ciddi durumları da gösterebilir. Bu durumlarda karın ağrısına genellikle vajinal kanama, şişme veya akıntı eşlik etmektedir.
Sebep ne olursa olsun, hamilelikte karın ağrısını çok yoğun hissettiğinizde, düzelmediğinde veya başka semptomlar eşlik ettiğinde, doğru nedeni belirlemek ve en uygun tedaviye başlamak için hastaneye gitmeniz veya durumunuz için bir kadın doğum uzmanına danışmanız önerilmektedir.
Hamilelikte karın ağrısı: İlk üç aylık dönemle ilgili nedenler
1. ila 12. haftaya karşılık gelen gebeliğin ilk üç ayında görülebilecek, hamilelikte karın ağrısının ana nedenleri aşağıda sıralanmıştır:
1- İdrar yolu enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonu gebelikte görülen çok yaygın bir sorunudur. Bununla birlikte gebeliğin erken dönemlerinde daha sık görülür ve karnın alt kısmında ağrıya, yanmaya ve idrar yapma zorluğuna, az idrarla bile acil idrar yapma isteğine, yüksek ateşe ve mide bulantısına neden olur.
Yapılması gerekenler:
İdrar enfeksiyonunu teşhisini doğrulamak ve antibiyotik, dinlenme ve sıvı alımı ile yapılacak olan tedaviye başlamak için doktora görünmeniz gerekir. Doktorunuz teşhisinizi doğrulamak için idrar örneğinizi alabilir.
2- Ektopik gebelik
Ektopik (dış) gebelik, fetüsün rahim (uterus) dışında büyümesi nedeniyle oluşur, fallop tüplerinde daha sık görülür ve bu nedenle 10 haftaya kadar ortaya çıkabilir. Ektopik gebeliğe genellikle; karnın sadece bir tarafında hareketle kötüleşen şiddetli karın ağrısı, vajinal kanama, yakın temas sırasında ağrı, baş dönmesi, mide bulantısı veya kusma gibi diğer semptomlar eşlik eder.
Yapılması gerekenler:
Ektopik gebelik şüphesi durumunda, teşhisinizi doğrulamak için doktora görünmelisiniz. Yapılan testlerden sonra, genellikle embriyoyu çıkarmak için ameliyatı da içeren bir tedavi görebilirsiniz.
3- Düşük
Düşük acil bir durumdur ve sıklıkla 20 haftadan önce görülmektedir. Karnın alt kısmında ağrı, vajinal kanama, vajinadan sıvı, pıhtı veya doku sızıntısı ve baş ağrısı ile fark edilebilir.
Yapılması gerekenler:
Ultrasonda bebeğin kalp atışını kontrol etmek ve tanıyı doğrulamak için, hemen hastaneye gitmeniz önerilir. Bebek öldüğünde kürtaj veya ameliyatla alınması gerekir, ancak bebek hayattayken bebeği kurtarmak için birçok tıbbi tedavi yapılabilir.
Hamilelikte karın ağrısı: İkinci üç aylık dönemle ilgili nedenler
13. ila 24. hafta arasındaki süreye karşılık gelen gebeliğin ikinci üç aylık döneminde, hamilelikte karın ağrısı genellikle aşağıdaki gibi sorunlardan kaynaklanır:
4- Gebelik zehirlenmesi (Preeklampsi)
Preeklampsi, gebelik sırasında kan basıncının ani olarak yükselmesi ile karakterize olan tedavisi zor ve hem kadın hem de bebek için risk oluşturabilen bir durumdur. Gebelik zehirlenmesinin ana belirti ve semptomları; karnın sağ üst kısmında ağrı, bulantı, baş ağrısı, ellerin, bacakların ve yüzün şişmesi ve bulanık görmedir.
Yapılması gerekenler:
En kısa zamanda doktorunuza giderek kan basıncınızın ölçülmesi gerekir. Bununla birlikte hastaneye yatarak tedaviye başlanılması önerilmektedir. Çünkü hem annenin hem de bebeğin hayatını riske atan ciddi bir durumdur ve gerektiği durumda hemen müdahale edilmesi gerekir.
5- Plasenta ayrılması (dekolmanı)
Plasenta ayrılması, 20 haftadan sonra gelişebilen ve gebelik haftalarına bağlı olarak erken doğum veya düşükle sonuçlanabilen ciddi bir gebelik sorunudur. Bu durum hamilelikte karın ağrısı, vajinal kanama, kasılmalar ve bel bölgesinde ağrı gibi belirtiler oluşturur.
Yapılması gerekenler:
Bebeğin kalp atışını kontrol etmek için hemen hastaneye gitmelisiniz. Ardından doktorunuz, rahim kasılmasını ve dinlenmesini önlemek için ilaçlarla sizi tedavi etmeye başlayacaktır. Daha ciddi durumlarda, beklediğiniz tarihten önce bebeğinizi doğurmanız gerekebilir.
6- Yalancı doğum ağrıları
Braxton Hicks kasılmaları, genellikle 20. hafta sonra gelen ve 60 saniyeden az süren doğuma hazırlık kasılmalarıdır, yalancı doğum ağrıları olarak da adlandırılırlar. Ancak günde birkaç kez gerçekleşebilir ve hafif karın ağrısına neden olabilir. Böyle bir durumda göbek anlık olarak sertleşir ancak bu durum her zaman hamilelikte karın ağrısına neden olmaz. Yine de bazı durumlarda vajinada veya göbeğin alt kısmında birkaç saniye süren ve sonrasında kaybolan ağrı olabilir.
Yapılması gerekenler:
Bu noktada sakin kalmaya çalışmak, dinlenmek ve pozisyon değiştirmek gerekir. Aynı zamanda daha rahat hissetmeniz için yan yatıp karnınızın altına veya bacaklarınızın arasına bir yastık yerleştirebilirsiniz.
Hamilelikte karın ağrısı: Üçüncü üç aylık dönemle ilgili nedenler
25. ila 41. hafta arasındaki süreye karşılık gelen gebeliğin üçüncü üç aylık döneminde oluşabilecek hamilelikte karın ağrısının ana nedenleri şunlardır:
7- Kabızlık ve gaz
Hamileliğin sonlarına doğru hormonların etkisi ve rahmin bağırsaklara yaptığı baskı nedeniyle, kabızlık daha sık görülür. Bu durum metabolizmanın işleyişini yavaşlatır, kabızlık ve gaz oluşumunu kolaylaştırır. Hem kabızlık hem de gaz, karnın sol tarafında rahatsızlığa veya hamilelikte karın ağrısına yol açar. Ayrıca kramplara ek olarak ağrı yerinde karın daha sertleşebilir.
Yapılması gerekenler:
Buğday tohumu, sebzeler, tahıllar, karpuz, papaya, marul ve yulaf ezmesi gibi lif bakımından zengin yiyecekler yiyin, günde yaklaşık 2 litre su için ve haftada üç kez en az 30 dakika yürümek gibi hafif fiziksel egzersizler yapın. Ağrı aynı gün içinde geçmezse, 2 gün üst üste büyük tuvalete çıkmazsanız, yüksek ateş ve ağrı artışı gibi başka belirtiler de ortaya çıkıyorsa, en kısa sürede doktorunuza görünmelisiniz.
8- Yuvarlak bağ ağrısı
Yuvarlak bağ ağrısı; rahmi pelvik bölgeye bağlayan bağın aşırı gerilmesi sonucu ve göbeğin büyümesi nedeniyle ortaya çıkar. Ayrıca alt karın bölgesinden kasıklara kadar uzanan ve sadece birkaç saniye süren ağrıların başlamasına neden olur.
Yapılması gerekenler:
Oturun, rahatlamaya çalışın ve yardımcı oluyorsa, yuvarlak bağ üzerindeki baskıyı azaltmak için pozisyonunuzu değiştirin. Yapabileceğiniz diğer seçenekler, dizlerinizi karnınızın altında bükmek veya karnınızın altına ve bacaklarınızın arasında bir yastıkla yan yatmaktır.
9-Doğum sancıları
Doğum sancıları, geç gebelik dönemlerinde karın ağrısının önde gelen nedenidir. Sancılara ek olarak; kramp, artan vajinal akıntı, jöle benzeri akıntı, vajinal kanama ve düzenli aralıklarla rahim (uterus) kasılmaları eşlik etmektedir.
Yapılması gerekenler:
Doğum için belirlenen tarihten önce, şiddetli karın ağrısına ek olarak doğum sancıları belirtilerini yaşıyorsanız, hastaneye gerçekten doğum yapıp yapmadığınızı öğrenmek için gidebilirsiniz. Ancak bu ağrılar birkaç saatliğine düzenli hale gelebilir veya bir gecede tamamen kaybolup, ertesi gün aynı özelliklerle tekrar geri gelebilir.
Hamilelikte karın ağrısı: Doktor kontrolü
Karnın sağ alt tarafında, kalçaya yakın kalıcı karın ağrısı ve hamileliğin herhangi bir döneminde ortaya çıkabilecek yüksek ateş, ciddi olabilen ve bu nedenle mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi gereken bir durum olan apandisit belirtisi olabilir. Böylesi bir durumda hemen hastaneye gidilmesi önerilir. Ayrıca, aşağıdaki durumlarda hemen hastaneye gitmeli veya hamileliğinizi takip eden kadın doğum uzmanınıza görünmeniz gerekir:
- Hamileliğin 12. haftasından önce, vajinal kanama olsun veya olmasın karın ağrısı
- Vajinal kanama ve şiddetli kramp
- Baş ağrısı
- 2 saat boyunca 1 saatte 4’ten fazla kasılma
- Ellerin, bacakların ve yüzün belirgin şişmesi
- Ağrılı idrara çıkma, idrara çıkma zorluğu veya kanlı idrar
- Ateş ve titreme
- Vajinal akıntı
Bu semptomların varlığı, preeklampsi veya ektopik gebelik gibi ciddi bir komplikasyona işaret edebilir. Bu nedenle belirtileri gösteren hamile kadının en kısa sürede uygun tedaviyi almak için doğum uzmanına danışması veya doğrudan hastaneye gitmesi önemlidir.