Hamilelikte mide yanması veya ekşimesi yaşıyorsanız, ilk bilmeniz gereken şey endişelenmeniz gerekmediğidir. Ancak yine de bazı konularda dikkatli olmakta fayda vardır. Aşağıda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Şişmiş ayak bileklerine, sabah bulantısına ve büyüyen göğüslere alışık olsanız da, hamilelikte mide yanması veya ekşimesi durumu size beklenmedik bir şekilde gelebilir. Peki bu duruma neden olan şey nedir?
Adından da anlaşılacağı gibi, mide yanması veya ekşimesi, göğüs kemiğinizin arkasında başlayan ve boğazınızı midenize bağlayan bir tüp olan yemek borunuzda dolanan ateşli bir çalkalama gibi hissedilir. Hatta mide yanmasına neden olan mide asitleri boğazınıza kadar bile yükselebilir.
Birkaç dakika ila birkaç saat sürebilen mide yanması veya ekşimesi hissinin yanı sıra şunları da yaşabilirsiniz:
Çoğu zaman yemekte yediğiniz bir şey buna neden olmasa da (baharatlı yiyecekler mide ekşimesini daha da kötüleştirebilir), sahip olduğunuz yanma hissinin en çok hormonlarla ilişkisi vardır.
Göğsünüzde ateşli bir yanma hissediyorsanız, bilmeniz gereken ilk şey yalnız olmadığınızdır. Bir araştırmaya göre, anne adaylarının yüzde 45’i mide yanması veya ekşimesi yaşamaktadır. (Kaynak) Ayrıca, hamilelikten önce de mide ekşimesi yaşadıysanız, muhtemelen bu süre içinde daha da artacaktır.
Mide yanması veya ekşimesi, tabiri caizse hamileliğin herhangi bir noktasında ateşlenebilir, ancak en çok ikinci ve üçüncü üç aylık dönemde görülür. Uzmanlar mide yanmasının nedenini tam olarak bilmiyorlar, ancak bunun üç yönlü bir sorun olduğundan şüpheleniyorlar.
Rahminizi ve içindeki bebeği beslediği için gebelik hormonu olarak da adlandırılan progesteron, hamileliğe bağlı mide yanmasının veya ekşimesinin arkasındaki başlıca suçludur.
Progesteron, kas gevşetici görevi görür. Mide yanması durumunda hormon, midenizi yemek borunuzdan kapatan sıkı kası (alt yemek borusu valfi olarak adlandırılır) gevşetebilir.
Yemek yediğinizde veya içtiğinizde, kas normalde sıkıca kapanmadan önce içeriğin mideye girmesine izin verecek şekilde açılır. Ancak hamilelik sırasında ortaya çıkan progesteron seviyelerinin yükselmesi kas gevşemesine neden olarak mide asidinin yemek borunuzdan yukarı ve hatta boğazınıza kadar çıkmasına neden olabilir.
Karnınız gibi rahim de büyüyen bebekle beraber genişler ve bu çevredeki diğer organların da alanlarını işgal eder. Tıpkı sıkılan bir diş macunu tüpü gibi, büyüyen rahminiz midenize baskı uygulayarak mide asitlerinin dışarı çıkma olasılığını artırır – özellikle mideniz doluysa.
Rahminiz ne kadar büyürse, midenizin sıkışması o kadar muhtemeldir. Bu, hamilelik ilerledikçe mide yanmasının veya ekşimesinin neden daha yaygın olduğunu açıklamaya yardımcı olabilir.
Progesteron sayesinde mide içeriği normalden daha uzun süre kalır. Sindirim yavaşladıkça ve mide daha uzun süre tok kaldıkça, mide ekşimesi veya yanmasının olasılığını artırır.
Mide yanmasına veya ekşimesine iyi gelen şeyler genel olarak şunlardır:
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, asitli ve baharatlı yiyecekler hafif yiyeceklerden daha fazla mide asidi oluşturur. Narenciye, domates, soğan, sarımsak, kafein, çikolata, gazlı içecekler ve diğer asitli gıdalardan kaçının. Ayrıca sindirimi yavaşlatan kızarmış veya yağlı yiyeceklerden uzak durun.
Bu, midedekilerin daha uzun süre içeride kalmasını önlemeye yardımcı olur ve daha hızlı boşalmasını sağlar.
Evet, yanlış duymadınız. Bu gerçekten de önemlidir. Yemek yerken dik oturursanız, yerçekimi, yemeğinizin yerinde kalmasına yardımcı olacaktır.
Yatmadan en az üç saat önce bir şey yememeniz de hamilelikte mide yanması durumunu azaltabilir. Böyle yaptığınızda, geceleri yaşadığınız mide yanması hissi azalır.
Hamilelikte sigara içmemeniz için pek çok neden vardır ve mide yanması veya ekşimesi bunlardan sadece biridir. Sigaradaki kimyasallar, mide içeriğini aşağıda tutan valfin gevşemesine neden olur. Bu, asitlerin ve sindirilmemiş yiyeceklerin yukarı doğru sıçramasına ve mide yanmasına izin verir.
Hamilelikte sigara içmek ve korkunç zararları yazımız ilginizi çekebilir.
Bunu başarmanın en kolay yolu, omuzlarınızın altına yastıklar yerleştirmektir veya ayarlanabilir bir yatak almaktır. Bu şekilde uyumak, midedeki içeriğin yukarı çıkmasını ve dolayısıyla mide yanmasını önleyebilir.
Vücudunuzu sıkan, sizi ve bebeğinizi rahatsız edebilecek dar giysilerden kaçının. İçinde rahat hissedebileceğiniz, sizi sıkmayan şeyler giymeye özen gösterin.
Yemeğinizle birlikte sıvı içerseniz, mide ekşimesi için hazırlanmış aşırı dolu, sarkık bir mide ortamı yaratabilirsiniz. Bu yüzden suyu yemeklerden sonra içmeye özen gösterin.
2015 yılında yapılan bir çalışmada, akupunktur uygulanan kadınlar uyku, yemek yeme ve hamilelikte mide yanması veya ekşimesi problemlerinde iyileşme bildirdiler. (Kaynak)
Alkole maruz kalmanın gelişmekte olan bebeğiniz için her türlü soruna neden olabileceği gerçeğinin yanı sıra – düşük doğum kilosundan öğrenme güçlüğüne kadar her şey – alkol, mide içeriğini midede tutan kapağı da gevşetebilir.
Bazı reçetesiz ilaçları kullanmanın sakıncası yok gibi görünse de, böyle bir şeyi yapmadan önce muhakkak doktorunuzla konuşmalısınız.
Antasitler midenizdeki asidi nötralize etmeye ve o yanma hissini gidermeye yardımcı olur. Tıp ve Halk Sağlığı Wisconsin Okulu Üniversitesi kalsiyum karbonat içeren reçetesiz antiasitler kullanmanın, eğer doktor da önerdiyse güvenli olduğunu söylüyor. (Kaynak)
Mide yanmanızı veya ekşimenizi yaşam tarzı değişiklikleriyle gideremediyseniz, doktorunuz genellikle hamilelik sırasında güvenli olduğu düşünülen bazı ilaçları önerebilir. Bazı durumlarda güçlü ilaçlar da kullanmak gerekebilir.
Unutmayın, hangi ilacı ne şekilde alacağınıza doktorunuz karar verecektir.
Hamileyken, vücudunuza aldığınız her şeyin güvenli olduğundan emin olmalısınız. Hamile olmayan kız kardeşiniz için uygun olabilecek, ancak sizin için uygun olmayan bazı mide yanması ilaçları şunları içerir:
Hamilelikte mide yanması veya ekşimesi yaygın ve rahatsız edici olsa da, doğum yaptığınızda bu azalmalı ve hormon seviyeleri normale dönmelidir.
Özellikle hamile olmadığınızda bile mide yanmasını veya ekşimesini önleyemeyebilirsiniz, ancak küçük ve sık öğün yemek, baharatlı veya yağlı yiyeceklerden kaçınmak gibi bazı basit yaşam tarzı değişiklikleri bu konuda size yardımcı olabilir. Ayrıca, başınız ve omuzlarınız yüksekte uyursanız da fayda görebilirsiniz.
Bu önlemler yeterince rahatlama sağlamazsa, hamilelik sırasında kullanımı güvenli ilaçlar hakkında doktorunuzla konuşmalısınız.
Kaynak ve ileri okuma:
Not: Konu hakkında ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz: