Kadın Hastalıkları ve Doğum

Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur, Nasıl Geçer? (11 Muhteşem Çözüm)

Hamilelik döneminde ayak bileği şişmesine, sabahları mide bulantısına ve meme büyümesine alışık olsanız da hamilelikte mide yanması sizin için beklenmedik bir durum olabilir. Peki hamilelikte mide yanmasına neden olan şey tam olarak nedir? Şimdi bunu detaylı olarak inceleyelim.

Hamilelikte mide yanması

Mide yanması, genellikle mide ekşimesi olarak da tarif edilebilir ve bu his yemek borunuzda da hissedilebilir. Hatta mide asitleri bazen boğazınıza kadar çıkarak boğazınızda da rahatsızlık hissine neden olabilir. Bu durum birkaç dakika ila birkaç saat sürebilir ve hamilelikte mide yanmasına aşağıdaki semptomlar da eşlik edebilir.

  • Şişkin hissetmek
  • Normalden fazla geğirmek
  • Ağzınızda ekşi tat hissetmek
  • Boğaz ağrısı
  • Sık sık öksürmek

Hamilelikte mide yanması çoğu zaman yediğiniz gıdalara bağlı olarak gelişir; örneğin baharatlı yiyecekler yediğinizde böyle bir durum geliştirebilirsiniz. Bazen ise bu durum, hamilelik sırasında dalgalanan hormonlar nedeniyle de ortaya çıkabilir.

Hamilelikte mide yanması ne zaman başlar?

Birçok kadın hamileliğinin ilk üç ayında mide yanması/ekşimesi sorunu yaşar ve bu durum hamileliğin sonraki dönemlerinde de görülebilir. Böyle bir durumda genellikle endişelenecek bir durum değildir, mide yanması hamileliğin normal bir parçasıdır.

Hamilelikte mide yanması neden olur?

Göğsünüzde ateş varmış gibi bir yanma hissediyorsanız, bilmeniz gereken ilk şey yalnız olmadığınızdır. Yapılan bir araştırmaya göre, hamile kadınların yüzde 45’i mide yanması yaşamaktadır. Bilmeniz gereken bir diğer şey ise, daha önce böyle bir şikâyetiniz olduysa hamilelikte de böyle durumu yaşama ihtimaliniz var demektir.

Mide yanması hamileliğinizin herhangi bir döneminde ortaya çıksa da ikinci ve üçüncü üç aylık dönemde daha sık ortaya çıkma eğilimindedir. Tıp uzmanları mide yanmasının nedenini tam olarak bilemese de bunun çok yönlü bir sorun olduğunu düşünmektedirler.

1- Hormonlar

Rahminizi ve içindeki bebeği beslediği için gebelik hormonu olarak da adlandırılan progesteron, hamileliğe bağlı mide yanmasının arkasındaki başlıca suçludur. Progesteron, kas gevşetici görevi görür ve mide yanması durumunda bu hormon, midenizi yemek borunuzdan kapatan sıkı kası (alt yemek borusu valfi olarak adlandırılır) gevşetebilir.

Yemek yediğinizde veya sıvı içtiğinizde, bu kas normalde sıkıca kapanmadan önce içeriğin mideye girmesine izin verecek şekilde açılır. Ancak hamilelik sırasında ortaya çıkan progesteron seviyelerinin yükselmesi, kas gevşemesine neden olarak mide asidinin yemek borunuzdan yukarı ve hatta boğazınıza kadar çıkmasına neden olabilir.

2- Büyüyen bebek

Karnınız gibi rahim de büyüyen bebeğinizle beraber genişler ve bu çevredeki diğer organların da alanlarını işgal eder. Tıpkı sıkılan bir diş macunu tüpü gibi, büyüyen rahminiz midenize baskı uygulayarak mide asitlerinin dışarı çıkma olasılığını artırır. Rahminiz ne kadar büyürse, midenizin sıkışması o kadar muhtemeldir. Bu, hamilelik ilerledikçe mide yanmasının neden daha yaygın olduğunu açıklamaya yardımcı olabilir.

3- Sindirim yavaşlaması

Yükselen progesteron hormonu sayesinde mide içeriği normalden daha uzun süre mide içerisinde kalır. Bu şekilde sindirim yavaşladıkça ve mide daha uzun süre dolu kaldıkça, mide yanması yaşama riskiniz de bir o kadar artacaktır.

Hamilelikte mide yanması nasıl geçer?

1- Ne yediğinize dikkat edin

Asitli ve baharatlı yiyecekler daha fazla mide asidi oluşturduğu için, hamilelik boyunda bu yiyecekleri ölçülü olarak yemeniz akıllıca olacaktır. Narenciye, domates, soğan, sarımsak, kafein, çikolata, gazlı içecekler ve diğer asitli gıdalardan kaçınmanız gerekir. Ayrıca, sindirimi yavaşlatan kızarmış veya yağlı yiyeceklerden de uzak durmanız faydanıza olacaktır.

2- Günde üç öğün yerine sık sık küçük öğünler yeyin

Sık sık öğünle beraber az miktarda yemek tüketmek, mide içeriğinin daha uzun süre içeride kalmasını önlemeye yardımcı olur ve midenizin daha hızlı boşalmasını sağlar.

3- Yemek yerken dik oturun

Evet, yanlış duymadınız, yemek yerken dik oturmak gerçekten de çok önemlidir. Çünkü yemek yerken dik oturursanız, yerçekimi, yemeğinizin yerinde kalmasına yardımcı olacaktır.

4- Yatmadan üç saat önce yemek yemeyin

Yatmadan en az üç saat önce bir şey yememeniz de hamilelikte mide yanması şikayetinizi oldukça azaltacaktır. Yatmadan en az üç önce yemek yemezseniz, hamilelikte geceleri yaşadığınız mide yanması hissi azalır.

5- Sigara içmeyin

Hamilelikte sigara içmemeniz için pek çok neden vardır ve mide yanması bunlardan sadece biridir. Sigaradaki kimyasallar, mide içeriğini aşağıda tutan valfin gevşemesine neden olur. Bu, asitlerin ve sindirilmemiş yiyeceklerin yukarı doğru çıkmasına izin vererek mide yanması şikayetine neden olabilir.

6- Uyurken başınız yüksekte olsun

Uyurken başınızı yüksekte tutmayı başarmanın en kolay yolu, omuzlarınızın altına yastıklar yerleştirmektir veya ayarlanabilir bir yatak almaktır. Bu şekilde uyumak, midedeki içeriğin yukarı çıkmasını ve dolayısıyla mide yanmasını önleyebilir.

7- Bol giysiler giyin

Vücudunuzu sıkan, sizi ve bebeğinizi rahatsız edebilecek dar giysilerden kaçının. İçinde rahat hissedebileceğiniz, sizi sıkmayan şeyler giymeye özen gösterin.

8- Yemek yerken su içmeyin

Yemeğinizle birlikte çok sıvı içerseniz, mide yanması şikayetinizin ortaya çıkma ihtimali bir hayli artacaktır. Bu yüzden suyu yemeklerden sonra içmeye özen göstermek akıllıca olacaktır.

9- Akupunkturu deneyin

2015 yılında yapılan bir çalışmada, akupunktur uygulanan kadınlar uyku, yemek yeme ve hamilelikte mide yanması problemlerinde iyileşme bildirmişlerdir.

10- Alkol almayın

Hamilelikte alkol almak oldukça zararlıdır. Hamilelikte alkol almak sadece mide yanmasına neden olmakla kalmaz, içeride büyüyen bebeğinize de ciddi zararlar verebilir.

11- Mide yanması ilaçları hakkında doktorunuzla konuşun

Bazı reçetesiz ilaçları kullanmanın sakıncası yok gibi görünse de böyle bir şeyi yapmadan önce muhakkak doktorunuzla konuşmalısınız. Hamilelikte mide yanması şikâyetinizi kendi başınıza iyileştiremediyseniz, doktorunuza muayene olarak uygun ilaç ve/veya tedavi almanız gerekir.

Not: Unutmayın, hangi ilacı ne şekilde alacağınıza doktorunuz karar verecektir.

Hamilelikte mide yanması: Video

Sonuç olarak

Hamilelikte mide yanması yaygın ve rahatsız edici olsa da doğum yaptığınızda muhtemelen bu şikâyetiniz geçecektir. Ancak mide yanması veya mide ekşimesi şikâyetiniz geçmiyorsa, sizi rahatsız ediyorsa, endişelendiriyorsa veya başka semptomlarınız da varsa, doktora görünmeniz gerekir. Doktorunuz sizi ve bebeğinizi muayene edece ve en uygun tedaviyi belirleyecektir.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Heartburn in Pregnancy: 11 Treatments to Put Out the Fire

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu