Hamilelikte Sarı Akıntının 7 Önemli Nedeni
Hamilelikte sarı akıntı; klamidya gibi çeşitli enfeksiyonların göstergesi olabilir, ancak hamilelikte mukus tıkacının veya amniyotik sıvının sızması nedeniyle de akıntı ortaya çıkabilir. Hamilelikte sarı akıntıya kötü koku, genital bölgede kaşıntı veya idrar yaparken ağrı veya yanma hissi gibi diğer semptomlar eşlik edebilir. Bu durum hamilelikte komplikasyonlara neden olabileceğinden her zaman jinekolog tarafından değerlendirilmelidir.
Hamilelikte sarı akıntı, jinekoloğunuzun sebebini tespit ettikten sonra, altta yatan neden farklı olabileceğinden tedavi de değişkenlik gösterecektir. Ancak mümkün olan en kısa sürede doktorunuza görünmek ve uygun tedaviye başlamak en önemli adımdır.
Hamilelikte sarı akıntının yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:
1- Kandidiyaz
Kandidiyaz; genital bölgede doğal olarak bulunan, beyazımsı bir akıntıya neden olan ancak sarımsı renkte de olabilen ve genital bölgede yoğun kaşıntı, kızarıklık, vulvada şişlik, idrar yaparken yanma hissi gibi semptomların eşlik ettiği Candida albicans mantarının neden olduğu bir enfeksiyondur.
Bu enfeksiyon türü, hamilelikte yaşanan hormonal değişiklikler nedeniyle oldukça yaygın görülür ve bu durumda vajinal mikrobiyotada bir dengesizliğe yol açarak mantarların büyümesini destekler. Bebeğin rahimdeki gelişimini etkilemese de bebeğin doğum sırasında mantarlarla temasını önlemek için kandidiyazın tedavi edilmesi gerekir.
Tedavi edilmediği takdirde, pamukçuk olarak adlandırılan oral kandidiyaz gibi komplikasyonlara ve hamilelikte sarı akıntıya neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
Mantar önleyici merhemler veya haplar kullanılarak yapılan tedaviye başlamak için, doğum uzmanınıza danışmalısınız.
2- Bakteriyel vajinoz
Bakteriyel vajinoz, Gardnerella adlı bakterinin başta olmak üzere vajinal bölgede doğal olarak bulunan bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Yoğun kaşıntıya, idrar yaparken yanma hissine veya rahatsızlığa, yakın temasta fark edilen ve giderek yoğunlaşan kötü kokuya ve hamilelikte sarı akıntıya neden olur, ancak akıntı beyazımsı veya gri bir renge de sahip olabilir.
Hamilelik sırasında bu tür enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde; düşük yapma, erken doğum, zarların yırtılması, rahim içi iltihabı (endometrit), koryoamniyonit (bebeğin içinde bulunduğu sıvı ve kesenin iltihaplanması) ve düşük doğum ağırlığı riskinin yanı sıra cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yakalanma riskini artırabilir.
Yapılması gerekenler:
Teşhisinizi doğrulamak ve hamileliğiniz için güvenli antibiyotik ilaçlarla yapılabilecek en uygun tedaviye başlamak için kadın doğum uzmanınıza (jinekoloğunuza) görünmeniz gerekir.
3- Klamidya
Klamidya; Chlamydia trachomatis bakterisinin neden olduğu, sarımsı, irin benzeri akıntıya, idrar yaparken ağrı ve yanmaya, yakın temas sırasında ağrı ve kanamaya veya pelvik ağrıya yol açan cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur.
Hamilelik sırasında klamidya; erken doğuma, hamilelik suyunun erken gelmesine veya düşük doğum ağırlığına neden olabilir. Ayrıca doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir, hamile kadın enfeksiyon kaptığında ve uygun tedaviyi almadığında, bebek için kırmızı göz hastalığı (konjonktivit) veya zatürre (pnömoni) gibi komplikasyonlara neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
Yapılan teşhisin ardından, antibiyotiklerin kullanımı ile yapılan ve doktorunuz tarafından belirtilen tedavi planınıza uymanız gerekir.
4- Bel soğukluğu
Gonore (bel soğukluğu), Neisseria gonorrhoeae bakterisinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Enfekte bir partnerle korunmasız cinsel ilişki yoluyla bulaşarak, sarımsı akıntıya, idrar yaparken ağrı veya yanma hissine, idrar kaçırmaya, boğazda kaşıntıya, hamilelikte sarı akıntıya ve bazı durumlarda kanamaya neden olabilir.
Hamilelikte bel soğukluğu; düşük riskine, bebeğin koruyucu zarının erken yırtılmasına, erken doğuma, amniyotik sıvı enfeksiyonuna veya düşük doğum ağırlığı gibi komplikasyonlara neden olabilir.
Ek olarak, gonore uygun şekilde tedavi edilmediğinde normal doğum sırasında bebeğe geçebilme riskini taşır. Bu durum bebek için; yenidoğan konjonktiviti (gözlerde kızarıklık, şişlik gibi belirtilere neden olan enfeksiyon) körlük veya genel bir enfeksiyon gibi komplikasyonlara neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
Penisilin, ofloksasin veya siprofloksasin gibi etkin madde içeren antibiyotiklerin kullanımını içeren tedaviye başlayabilmeniz için mümkün olan en kısa sürede jinekoloğunuza görünmeniz gerekir.
5- Trichomonas
Trichomonas, tek hücreli Trichomonas vaginalis‘in neden olduğu başka bir cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur. Enfekte partnerle korunmasız yakın temas oluşursa hamilelikte bu tür bir enfeksiyon ortaya çıkabilir. Hoş olmayan bir koku, kızarıklık, ağrı veya kaşıntıyla birlikte hamilelikte sarı akıntıya veya yeşilimsi akıntıya neden olur.
Bununla birlikte idrar yaparken ağrıya, cinsel temas sırasında rahatsızlık veya küçük vajinal kanamaya sebebiyet verebilir. Trichomonas erken doğum veya düşük doğum ağırlığı riskini artırabilir, bu nedenle mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir.
Yapılması gerekenler:
Teşhisi doğrulamak için doktorunuza görünmelisiniz. Teşhisiniz doğrulandığı takdirde metronidazol etkin maddesi içeren bir antibiyotik ile yaklaşık 3 ila 7 gün boyunca sürecek bir tedaviye başlayacaksınız.
6- Amniyotik sıvı
Hamilelikte sarı akıntı; amniyotik sıvı sızıntısından da meydana gelebilir. Bu durumda akıntı daha berrak, sulu, kokusuz veya hafif kokulu, küçük miktarlarda damla şeklinde veya daha fazla miktarda, sürekli olarak gelebilir.
Bu amniyotik sıvı sızıntısı, hamileliğin 1. veya 2. trimesterinde (üç aylık dönemlerinde) genital enfeksiyonlar, fetal zarlardaki iltihaplanma, hamilelik sırasında kötüye kullanılan ilaçların veya sigaranın kullanımı, kötü beslenme ve kısa rahim ağzı (servikal) uzunluğu nedeniyle ortaya çıkabilir ve bu da bebeğin koruyucu zarının erken yırtılmasına neden olabilir.
Dolayısıyla spontan düşük, erken doğum veya fetal ölüm gibi komplikasyonlara neden olabileceğinden, her zaman jinekoloğunuz tarafından bu gibi belirtilerin değerlendirilmesi gerekir.
Ayrıca, 37. gebelik haftasından sonra amniyotik sıvı sızıntısı meydana geliyorsa, sızıntıya ek olarak yoğunluğu artan ve vücut hareketiyle düzelmeyen düzenli kasılmalar gibi diğer semptomlar eşlik ediyorsa; bu belirtiler erken doğumun başladığının göstergesi olabilir.
Yapılması gerekenler:
Amniyotik sıvı sızıntısı varlığında, kadın doğum uzmanının durumu değerlendirebilme veya hamile kadının erken doğuma girdiğini gösteren bulguların anlaşılabilmesi için, hamile kadının mümkün olan en kısa sürede hastaneye gitmesi gerekir.
7- Mukus tıkacı
Mukus tıkacı; hamileliğin ilk aylarında vücudun ürettiği, bakteri ve diğer mikroorganizmaların rahme ulaşmasını engellemeyi, bebeğin gelişimini ve enfeksiyonlardan korunmasını amaçlayan, rahim ağzında oluşan bir maddedir. Genellikle beyazımsı ve kokusuzdur, ancak hamilelik boyunca rengi değişerek hamilelikte sarı akıntıya, kırmızıya veya bazı durumlarda kahverengiye benzeyen bir akıntıya neden olabilir.
Hamilelik sırasında mukus tıkacının varlığı normal kabul edilir, ancak hamileliğin sonlarına doğru vücudun doğum için hazırlandığını gösterebilir. Ancak bu mutlaka doğumun geldiğini göstermez, mukus tıkacının çözünmesi 3 haftaya kadar sürebilir. Yine de bu tür vajinal akıntı gösterdiğiniz zaman mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz.
Yapılması gerekenler:
Doğum öncesi düzenli tıbbı kontrolün yapılması önemlidir. Böylece doktorunuz mukus tıkacının, hamileliğinizin erken bir aşamasında ortaya çıktığında, hamileliğiniz için herhangi bir risk meydana getirip getirmediğini değerlendirebilir.
Gebeliğinizin sonuna doğru ortaya çıkması durumunda; kanama, sık ve düzenli kasılmalar, amniyotik kesenin yırtılması, fetal hareketlerin azalması veya yokluğu gibi diğer doğum belirtilerine dikkat etmelidir. Bu tür belirtilerin varlığında acilen doktorunuza başvurmak ve en yakın hastaneye gitmeniz gerekmektedir.