Kadın Hastalıkları ve Doğum

Hamilelikte Sırt Ağrısı Neden Olur, Ne Zaman Başlar, Nasıl Geçer?

Hamilelikte sırt ağrısı ne zaman başlar, normal midir?

Hamilelikte sırt ağrısı birçok kadının yaşadığı yaygın bir şikâyettir ve genellikle ciddi nedenlerden kaynaklanmaz. Sırt ağrısı hamileliğinizin herhangi bir döneminde yaşanabilse de en yaygın olarak bebek büyüdükçe, yani hamileliğin ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkar.

Sırt ağrısı, günlük rutininizi bozabilir veya iyi bir gece uykusu çekmenize müdahale edebilir. Ancak iyi haber şu ki, yaşadığınız sırt ağrısını yönetmek için atabileceğiniz adımlar vardır!

Hamilelikte sırt ağrısı neden olur?

Hamilelikte sırt ağrısı şikâyetleri bir dizi faktörle ilişkilidir. Bazı kadınlar hamileliğin başlamasıyla birlikte bel ağrısı çekmeye başlarken çoğu kadın hamileliğin ilerleyen dönemlerinde ağrı bildirir. Sırt ağrısı için en fazla risk altında olan kadınlar, fazla kilolu veya hamilelikten önce sırt ağrısı çeken kadınlardır.

İşte hamilelik sırasında sırt ağrısı veya rahatsızlığının olası nedenlerinin bir listesi:

  1. Hormonların artması:
    Hamilelik sırasında salınan hormonlar, doğum sürecine hazırlanırken kasık bölgesindeki bağların yumuşamasını ve eklemlerin gevşemesini sağlar. Bu gevşeklikten ve yumuşaklıktan dolayı, karnınızdaki çocukla beraber vücudunuza ekstra yük bindiği için sırt ağrısı yaşıyor olabilirsiniz.
  2. Ağırlık merkezi:
    Rahminiz ve bebeğiniz büyüdükçe ağırlık merkeziniz kademeli olarak ileriye doğru hareket edecektir. Bu da doğal olarak duruşunuzun değişmesine ve dolayısıyla sırt bölgesinde ağrılara neden olacaktır.
  3. Ek ağırlık:
    Gelişmekte olan hamileliğiniz ve bebeğiniz, vücudunuzda ekstra (ve tatlı) bir yük oluşturur ve bu da dolayısıyla sırt şikayetlerine neden olabilir.
  4. Duruş veya pozisyon:
    Kötü ve yanlış bir duruş, aşırı ayakta durma ve eğilme, sırtınızda yaşadığınız ağrıyı tetikleyebilir veya şiddetlendirebilir.
  5. Stres:
    Stres genellikle vücuttaki zayıf bölgelerde birikir ve hamilelik nedeniyle kasık ve sırt bölgesi zayıf ve gevşektir. Zayıflıktan ve stresin o bölgeye gitmesinden dolayı, sırt ağrılarında artış gözlemleyebilirsiniz.

Hamilelikte sırt ağrısı nasıl geçer?

Hamilelik sırasında sırt ağrısını tedavi etmek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Sırt ağrısını önlemek için attığınız adımlardan bazıları hamilelik haricindeki sırt ağrısını tedavi etmek için de kullanılabilir.

Hamilelik nedeniyle sırt ağrısına iyi gelebilecek bazı yaygın müdahaleler şunlardır:

  1. Soğuk su torbası uygulamak
  2. Sıcak su torbası uygulamak
  3. Braketler veya destek cihazları kullanmak
  4. Sol tarafınıza yatmak
  5. Dizlerinizin altında destek yastığı kullanmak
  6. İşinin ehli birine sırt masajı yaptırmak

Hamilelikte sırt ağrısı için ne zaman doktora görünmeli?

Sırt ağrısı yaşamak, genellikle doktora başvurmak için bir neden değildir, ancak özellikle aşağıdaki durumlarda doktora başvurmanız gerekir:

  1. Şiddetli sırt ağrısı yaşıyorsanız
  2. Ağrınızın şiddeti giderek artıyorsa
  3. Ağrınız nedensiz yere aniden başlıyorsa
  4. Ağrınıza kramplar da eşlik ediyorsa

Şiddetli sırt ağrısı, nadir de olsa gebelikle ilişkili osteoporoz (kemik erimesi), osteoartrit (kireçlenme) veya septik artrit (eklem iltihabı) ile ilişkili olabilir.

Hamilelikte sırt ağrısı: Önemli notlar

  1. Doktorunuza danışarak sırtınızı ve karnınızı desteklemek için egzersiz programına başlayın.
  2. Her gün birkaç kez şekerleme yapabileceğiniz ve ardından kalkıp yürüyebileceğiniz kadar kendinize zaman ayırın.
  3. Doktorunuza danışarak destek kemeri kullanmayı düşünün.
  4. Doktorunuza danışarak gebelik yastıkları kullanmayı düşünün.
  5. Profesyonel olarak sırtınıza masaj yaptırmayı düşünün.

Hamilelikte sırt ağrıları: Video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
1- Back Pain During Pregnancy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu