Enfeksiyon Hastalıkları

HPV Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

HPV: Tanım

HPV (human papilloma virüs) veya Türkçe adıyla insan papilloma virüsü, her iki cinsiyette genital bölgeleri enfekte ederek genital siğillere neden olduğu bilinen 150’den fazla virüsten oluşan bir gruptur. HPV’nin diğer bazı türleri cildi ve boğazı da etkilemektedir.

Farkında olmadan HPV’ye enfekte olmak mümkündür, çünkü enfeksiyonların çoğu herhangi bir semptom göstermez. HPV hem erkekleri hem de kadınları etkiler ve diğer bölgelerin yanı sıra özellikle cinsel organlarda ve anüs çevresinde siğillere neden olur. Virüs, cinsel temas da dahil olmak üzere doğrudan temas yoluyla bulaşır. HPV, cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyondur.

Bazı HPV türleri, enfeksiyonun meydana geldiği bölgedeki hücrelerde kansere yol açan değişikliklere neden olabilir. Enfeksiyon, kadınlarda rahim ağzı kanseri de dahil olmak üzere farklı kanser türlerine yol açabilir. Kansere neden olan HPV’lere; yüksek riskli, kanserojen veya onkojenik (kanser oluşumuna yol açan mutasyona uğramış genler) HPV’ler denir. HPV enfeksiyonu ayrıca ağız boşluğu, anüs, penis, vajina ve dış genital bölge (vulva) kanserleriyle de bağlantılıdır.

HPV’nin semptomları; genital bölgelerde boyutları değişebilen, düz, kabarık veya bombe şeklinde görünebilen siğilleri içerir. Genital siğiller, tekrarlayan solunum yolu papillomatozisi adı verilen bir durumda boğazda da ortaya çıkabilir. Ayrıca, HPV’nin bazı türleri deri/cilt siğillerine de neden olabilir.

HPV her zaman semptomlara neden olmaz, ancak oldukça bulaşıcıdır. İnsanlar çoğu zaman enfekte olduklarının farkında olmazlar ve bilmeden bu virüsü bulaştırabilirler. Sizin veya eşinizin HPV enfeksiyonu kapmış olabileceğinden veya risk altında olabileceğinden şüpheleniyorsanız bir doktora görünmeli ve vakit kaybetmeden tıbbi yardım almalısınız.

HPV: Belirtiler

İnsan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonunun belirtileri; küçükten büyüğe değişebilen ve kabarık, düz veya bombe şeklinde olabilen siğillerin görünümünü içermektedir. Siğiller; ciltte (kutanöz siğiller), boğazda veya genital bölgelerde görünebilir. Tedavi edilmediği takdirde, siğiller kalıcı olabilir ayrıca boyutlarında ve sayılarında artış görülebilir. Birçok HPV vakası semptomlara neden olmaz ve HPV enfeksiyonlarının büyük çoğunluğu tedavi olmaksızın kendi kendine düzelir.

HPV’nin diğer türleri; orofaringeal (burun ve yutağı içeren hava yolu), servikal (boyunda yer alan omurga kemikleri), anal, penis, vajinal ve dış genital bölge (vulvar) kanserleri dahil olmak üzere çeşitli kanserlere neden olabilir. Ayrıca bu bölgelerde, kanser öncesi çeşitli görünüm değişikliklerine de neden olabilirler. Genital bölgeye enfekte olabilen HPV türleri arasında, düşük riskli HPV türleri olarak adlandırılan türlerin genital siğillere neden olma olasılığı daha yüksektir. Yüksek riskli HPV türleri ise kansere ve kanser öncesi değişikliklere neden olma olasılığı daha yüksektir.

Yaygın belirtiler

HPV’nin görünür belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir ve bazı kişilerde hiçbir belirti görülmez. Görünebilecek olası belirtiler aşağıdakileri içerir:

  • Cinsel organlar da dahil olmak üzere, ciltte boyut ve şekillerinde değişiklik gösteren (büyük, küçük, yassı, kabarık ve bombe şeklinde olanlar dahil) siğiller
  • Boğazda konuşma veya nefes almada sorunlara neden olan siğiller
  • Cinsel temastan haftalar veya aylar sonra ortaya çıkan siğiller

Ciddi belirtiler

Bazı durumlarda HPV enfeksiyonu, kadınlarda rahim ağzı kanseri gibi kanserlere yol açabilir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere, bu tür bir kanser belirtileriniz varsa derhal tıbbi yardım almanız gerekir:

HPV: Nedenler

hpv nedenleri belirtileri tedavisi
HPV’nin en yaygın bulaşma nedeni, cinsel ilişkidir.

İnsan papilloma virüsü (HPV), cinsel temas da dahil olmak üzere, doğrudan temas yoluyla yayılan bulaşıcı bir virüstür. İnsanlar HPV’ye sahip olduklarını bilmeden ve herhangi bir sorun yaşamadan aylarca veya yıllarca HPV’ye sahip olarak yaşayabilir ve bilmeden başkalarına bulaştırabilirler. Birden fazla HPV türü ile enfekte olmak da mümkündür.

HPV: Risk faktörleri

Bir dizi faktör, insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu geliştirme riskini artırsa da risk faktörleri olan herkes enfekte olmaz.

HPV enfeksiyonu için risk faktörleri aşağıdakileri içerir:

  • Ergen yaştaki cinsel ilişkiler
  • Başkalarının genital veya cilt siğillerine dokunma
  • Birden fazla cinsel partnere sahip olma
  • Korunmasız cinsel ilişki (prezervatif kullanmadan)

Riskinizi azaltmak

HPV enfeksiyonu riskinizi şu şekilde azaltabilirsiniz:

  • Diğer insanlarda bulunan siğillere temas etmemek
  • Korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmak (Prezervatif kullanımı HPV’nin bulaşmasını sınırlayabilir.)
  • Sigara içmemek (Sigaranın, HPV enfeksiyonu ve ilgili kanser riskinin artmasıyla ilişkili olduğu tespit edilmiştir.)
  • Cinsel partner sayınızı azaltmak

Rahim ağzı kanserleri ve genital siğillerle en sık ilişkili HPV tiplerinin önlenmesi için, bir HPV aşısı mevcuttur. Gardasil 9 olarak adlandırılan HPV aşısı, yaygın olan rahim ağzı kanseri, anal kanser, boğaz kanseri ve genital siğillerle ilişkili yüksek riskli HPV türlerinin enfeksiyonlarını önlemektedir.

HPV: Tedavi

Şu anda, insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu için kesin bir tedavi yoktur. HPV vakalarının çoğu kendi kendine düzelir, ancak cilt veya genital bölgelerdeki siğillerde alevlenmeler meydana gelebilir. Siğiller, bir doktor tarafından kimyasal veya lazer tedavileri kullanılarak alınabilir veya kendi kendine kaybolabilirler.

HPV virüsünün neden olduğu rahim ağzı kanseri, düzenli Pap smear testleri (rahim ağzı kanserini tespit eden test) ile teşhis edilebilir. Ayrıca Pap smear testi için kullanılan aynı hücre örneğinde, virüsü tespit edebilen HPV testi ile de teşhis konulabilir. Erken teşhis gerçekleştiğinde, enfeksiyon iyi şekilde tedavi edilebilir. Doktorunuzu düzenli olarak ziyaret ederek, risk faktörlerinin farkında olarak ve HPV’den korunmak için gerekli adımları atarak, bu gibi sorunlardan kaçınabilirsiniz.

HPV: Potansiyel komplikasyonlar

İnsan papilloma virüsü (HPV) ile ilişkili kanserler hayatı tehdit edici olabilir. Risk faktörlerinizi kontrol etmek ve doktorunuzu düzenli olarak ziyaret etmek alacağınız en iyi önlemdir. Rahim ağzı kanseri erken teşhis edilirse tedavinin başarı oranı daha yüksektir. Bu yüzden kadınlar için düzenli tarama yaptırmak çok önemlidir.

HPV enfeksiyonunun potansiyel komplikasyonları şunları içerir:

  • Anal kanser
  • Rahim ağzı kanseri
  • Ağız ve boğaz kanseri
  • Penis kanseri
  • Vajinal kanser
  • Vulva kanseri (dış genital bölge)

YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu