K Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? K Vitamini Nelerde Var?
Birçok insan “k vitamini nelerde var?” diye sormaktadır ve bunun için haklı nedenleri vardır. Çünkü K vitamini içeren besinler, kanın pıhtılaşmasını sağlar ve ayrıca kemik sağlığının hayati bir parçasıdır. K vitamini, D vitamini ile yakın iş birliği içinde çalışır ve her biri diğerinin etkinliğini arttırır. K1 vitamini çoğunlukla sebzelerde bulunur ve K2 vitamini süt ürünleri ve diğer hayvansal gıdalarda öne çıkar.
Uzun süredir devam eden K vitamini eksiklikleri olan kişiler, kardiyovasküler hastalık, bilişsel gerileme (demans dahil), kemik erimesi ve diş çürümesi gibi belirli sağlık sorunları geliştirme tehlikesi altındadır.
Çok az K vitamini prostat kanseri, akciğer kanseri, karaciğer kanseri ve löseminin yanı sıra zatürre ve bazı bulaşıcı hastalıkların gelişmesine de katkıda bulunabilir. K vitamini açısından yüksek gıdalar kanın sağlıklı kalmasını ve kemiklerin güçlü olmasını sağlar.
K vitamini içeren zengin besinlerden bazıları şunlardır: [1]
1- Natto
Fermente soya fasulyesinden yapılan bu geleneksel Japon yemeği, K2 vitamini içeren çeşitli bir besin profili sunar. Örneğin, menopoz sonrası kadınların kemik yoğunluğunu korumak ve kemik erimesini önlemek için K vitamini alımını artırmaları gerekebilir. Bir fincan natto, 2000 kalorilik bir diyette K vitamininin yaklaşık yarısını sağlar.
2- Brüksel lahanası
Bu lezzetli sebze besleyicidir ve kalorisi düşüktür. Diğer sebzelerle karşılaştırıldığında, bitkisel protein kaynakları arasında da bir hayli önemlidir. Sadece yarım bardak Brüksel lahanası günlük alınması gereken C vitamini ve K vitamini ihtiyacını karşılayabilir.
Brüksel lahanası, en yüksek ANDI puanlarına (Agrega Besin Yoğunluğu İndeksi) sahip en besleyici 20 gıda arasında bir yer edinmiştir. Etkileyici vitamin, mineral ve bitki besin içeriği nedeniyle bu ayrımı kazanmıştır.
3- Brokoli
Bir fincan porsiyon çiğ ve doğranmış brokoli, 2000 kalorilik bir diyette günlük almanız gereken K vitamini ihtiyacınızı karşılar. Bu inanılmaz besleyici gıda, A ve C vitaminleri, folat, potasyum ve manganez dahil olmak üzere birçok temel vitamin ve mineral içerir.
Brokoliden en fazla besin değerini almak için çiğ veya hafif buğulanmış olarak tüketmeniz gerekir. Çünkü brokoli ne kadar pişirilirse o kadar besin değerini kaybedecektir.
4- Lahana
K vitamini açısından yüksek bir başka turpgil sebzesi olan lahana, bir fincan porsiyonda günlük K vitamini ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 85’ini sağlar. Araştırmalar, lahananın şeker hastalığı riskini azaltmada önemli bir faktör olduğunu gösteriyor.
Lahanada ayrıca, kardiyovasküler (kalp-damar) hastalık riskini azaltabilecek antioksidan faydalar sağlayan bol miktarda flavonoid ve fenol vardır. Lahanayı birçok yemek tarihinde veya salatalarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.
5- Yeşil soğan
Yeşil soğan da bir hayli K vitamini barındıran besin kaynakları arasındadır. Yeşil soğan veya diğer adıyla taze soğan, bu listedeki bazı yiyecekler gibi çok fazla güçlü besin değerine sahip olmasa da K vitamini ve diğer bazı besinler açısından yüksektir. İki yemek kaşığı yeşil soğan, günlük önerilen K vitamini miktarının yüzde 30’undan fazlasını içerir. Ayrıca önemli miktarda A vitamini de içerir.
6- Kuşkonmaz
Kuşkonmaz da harika bir K vitamini kaynağıdır. Tek bir porsiyon (4 adet) günlük önerilen K vitamini alımının yaklaşık yüzde 35’ini sağlamanın yanı sıra sağlıklı miktarda folat ve B vitamini sağlar. Kuşkonmaz, bilişsel işlevi artırmaya ve idrar yolunu sağlıklı tutmaya yardımcı olan besinler ve antioksidanlarla doludur. Kuşkonmaz ayrıca daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayarak kilo vermenize de yardımcı olabilir.
7- Fesleğen
Hem kuru hem taze fesleğen de K vitamini içeren bir gıda olarak karşımıza çıkıyor. İki yemek kaşığı taze doğranmış fesleğen, günlük alınması gereken K vitamini miktarının yüzde 27’sini içerir ve sadece bir yemek kaşığı kuru fesleğen yüzde 96’sını sunar. K vitamini içeren diğer otlar arasında kuru adaçayı, kekik, kuru kişniş ve maydanoz bulunur.
8- Soya fasulyesi
Bir fincan soya fasulyesi porsiyonunda günlük K vitamini ihtiyacınızın yüzde 52’si vardır. Soya fasulyesi ayrıca folat, C vitamini, tiamin, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır ve manganez sağlar. Ayrıca, soya fasulyesindeki önemli mineraller vücuttaki elektrolit seviyelerini dengeler ve kalp sağlığına ve sindirim sistemine katkıda bulunur.
9- Salatalık
Bir adet salatalık (kabuğuyla birlikte) günlük K vitamini ihtiyacınızın yüzde 62’sini içerir. Salatalık ayrıca C vitamini, manganez, potasyum ve manganez içerir. Salatalığın iltihapla savaştığı ve sindirim sağlığını desteklediği de bilinmektedir. Salatalıkların lif oranı yüksektir ve yüksek su içeriğine sahiptirler, bu da onları düşük kalorili bir diyete harika bir katkı haline getirir.