Kabak Çekirdeği Faydaları Nelerdir? Kabak Çekirdeği ve Yağının Faydaları
Kabak çekirdeğinin faydaları var mıdır?
Birçok insan tarafından kabak çekirdeği faydaları bilinmemektedir. Kabak çekirdeği; ayçiçeği, soya fasulyesi, aspir ve karpuz çekirdekleri ile birlikte besleyici yağlı tohumlar kategorisine girmektedir. Kabak çekirdeği, zengin bir besin kaynağı olarak birçok ülkede popülerdir.
Kabak çekirdeğindeki yüksek seviyelerde oleik ve linoleik yağ asitleri kalp hastalıkları riskini azaltabilir. Kabak çekirdekleri potasyum, magnezyum, çinko, manganez ve bakır gibi makul miktarda mineral içerirler ve bunların hepsi kabak çekirdeğinin faydalarından sorumludurlar.
Bu tohumlar ayrıca fitokimyasallar şeklinde önemli miktarda antioksidan içerir. Çalışmalar, bu unsurların mide, meme, akciğer ve kolorektal kanserlerle savaşabileceğini kanıtlamaktadır.
Kabak çekirdeğinin faydalarının size ne gibi katkılar sunduğunu öğrenmek için okumaya devam edin. Ayrıca, bu içerikte faydaların bilimsel kanıtlarını da bulacaksınız.
Kabak çekirdeği faydaları nelerdir?
Kabak çekirdeği, antioksidan, antienflamatuar, antimikrobiyal, antiartritik ve antidiyabetik özelliklere sahiptir. Kapsamlı araştırmalar, kanser ve idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltmak için bu tohumların tüketimini gözlem altına almış ve incelemiştir.
İşte madde madde kabak çekirdeği faydaları:
1- Kabak çekirdeğinin kansere faydaları
Alternatif tedaviler, yüzyıllar boyunca böbrek, mesane ve prostat rahatsızlıklarını tedavi etmek için kabak çekirdeği özleri kullanmıştır. Kabak çekirdeğindeki cucurbitin gibi aktif moleküller, kanser hücrelerinin hızlı büyümesini engeller.
Deneysel çalışmalar kabak çekirdeği tüketiminin prostat kanseri, meme kanseri ve kolon kanseri hücrelerinde büyümeyi büyük ölçüde azalttığını göstermektedir. Bu, kabak çekirdeğindeki östrojen benzeri moleküllerin (fitoöstrojenler) varlığından kaynaklanıyor olabilir.
Kabak çekirdeğinde bulunan linyanlar ve flavonlar gibi bileşikler, esas olarak meme ve prostat kanserlerinin önlenmesi veya idaresinde yer alan genlerin ekspresyonunu değiştirerek fayda sağlar.
2- Kabak çekirdeğinin cilde faydaları
Kabak çekirdeği ve yağı mükemmel cilt bakım maddeleridir. Kabak çekirdeğindeki karotenoidler adı verilen parlak turuncu pigment üreten moleküller, yaşlanmayı geciktirici etkilere sahiptir. Cildin erken yaşlanmasına neden olan serbest radikalleri temizlerler.
Kabak çekirdeğinde bulunan A ve C vitaminleri, kolajen üretimini artırır. Kolajen, yara iyileşmesine yardımcı olur, cildinizi genç ve kırışıksız tutar. Kabak çekirdeği yağında ise omega-3 yağ asitleri ve ß-karoten bulunur. Bu bileşenler güçlü antienflamatuar ajanlardır.
Kabak çekirdeği yağının topikal bir ajan olarak kullanılması, cildin sivilce, kabarcıklar ve kronik iltihaplanmasını tedavi edebilir. Ayrıca losyon olarak kullanıldığında veya masaj yapıldığında bakteri ve mantar enfeksiyonlarını da önler.
3- Kabak çekirdeğinin kalp sağlığına faydaları
Hayvanlar üzerinde yapılan çeşitli çalışmalar, kabak çekirdeği takviyesinin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini göstermektedir. Diyetlerinde kabak çekirdeği tüketen denekler, toplam kolesterol seviyelerinde önemli bir düşüş göstermiştir.
Deneklerde kabak çekirdeklerinin LDL (kötü kolesterol) seviyelerini yaklaşık %79 oranında düşürebileceği düşünülmektedir. Çalışmalar ayrıca deneklerin nitrik oksit gibi inflamatuar belirteç seviyelerinde de bir düşüş olduğunu bildirmektedir.
Diyetinize kabak çekirdeği eklemek, kolesterol birikimini ve kan damarlarının sertleşmesini önleyebilir. Bu, koroner arter hastalığı, felç ve benzeri gibi çeşitli kalp sorunlarını önler.
4- Kabak çekirdeğinin prostat sağlığına faydaları
Kabak çekirdeği prostat bezi üzerinde önemli bir koruyucu etkiye sahiptir. Prostatın çinko gibi mineralleri depoladığı söylenir. Bu mineraller, testosteron dengesizliğinin neden olduğu prostat büyümesi (hiperplazi) gibi sorunları önler.
Yararlı miktarda çinko içerdikleri için, kabak çekirdeği ve kabak çekirdeği yağının prostat büyümesini engellediği görülmüştür. Laboratuvar deneyleri, kabak çekirdeğinin iyi huylu prostat hiperplazisini yönetmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Hiperplaziyi yöneterek, erkeklerde idrarla ilgili problemler daha az olacaktır. Bu durum, idrar yolu enfeksiyonları riskini de azaltacaktır.
5- Kanak çekirdeğinin idrar yolu enfeksiyonlarına faydaları
Kabak çekirdeği yağı, özellikle erkeklerde idrar rahatsızlıklarını tedavi etmek için yararlı bulunmuştur. Bunu, prostat büyümesi gibi sorunları engelleyerek yapar. Klinik araştırmalar, kabak çekirdeği yağını vücudun iyi tolere ettiğini de kanıtlamıştır.
Araştırmada günde yaklaşık 500-1000 mg büyük dozlar bile istenmeyen etkileri tetiklememiştir. Aslında, aşırı aktif mesane sorunu olan deneklere 6 ve 12 hafta boyunca bu doz verildiğinde, idrar fonksiyonları önemli ölçüde iyileşmiştir.
İdrar yolu enfeksiyonları ile ilgili iki yazıyı aşağıdan okuyabilirsiniz:
6- Kabak çekirdeğinin saça faydaları
Kabak çekirdeği iyi miktarda omega-3 yağ asidi içerir. Diğer mikro besinler ile birlikte, bu yağ asitleri kuru ve kırılgan saç dokusunu iyileştirmeye yardımcı olur. Çinko, saç proteinlerinin üretimini artıran başka bir faktördür. Kabak çekirdeği bol miktarda çinko içerir.
Kabak çekirdeği yağı ile yirmi dört haftalık tedavi, saç dökülmesi olan erkeklerde saç uzamasını yaklaşık %40 oranında artırmıştır. Bu, kabak çekirdeklerinin fitosteroller adı verilen aktif moleküllere sahip olması nedeniyle olabilir. Kabak çekirdekleri, saç proteinini parçalayan ve saç dökülmesine neden olan enzimleri (proteinleri) inhibe ederler.
İlgili yazı: Hızlı saç uzatmak için ne yapılmalıdır?
7- Kabak çekirdeğinin kolesterol ve obeziteye faydaları
Yüksek/anormal lipid seviyeleri, kardiyovasküler hastalıklar, obezite ve hatta ölümle bağlantılıdır. Kolesterol gibi lipidlerin metabolizmasını, birikmesini ve atılımını kontrol eden yiyecekler yemek, bu tür rahatsızlıklardan kaçınmanın en kolay yoludur.
Kabak çekirdeğinin faydaları da tam olarak burada devreye girer. Kabak çekirdeği, zengin yağ, lif ve antioksidan kaynağıdır. Keten ve semizotu gibi diğer bitki tohumlarının yanı sıra kabak çekirdeği, vücut ağırlığı artışını ve kolesterol birikimini önleyebilir.
Bu tohumların güçlü obezite önleyici etkisi, omega-3 yağ asitlerinin, fitosterollerin, E vitamini türevlerinin ve ß-karotenin varlığına bağlanmaktadır. Linoleik, linolenik ve oleik asitler kandaki kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
Kabak çekirdeği ayrıca obez/aşırı kilolu bireylerde böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde devam etmesine yardımcı olur.
Bununla birlikte, çalışmaların çoğu sıçanlar üzerinde yapılmıştır, bundan dolayı insanlar için dozaj değişebilir.
8- Kabak çekirdeğinin şeker hastalığına faydaları
Kabak çekirdeğinin faydaları arasındaki sekizinci madde, anti-diyabetik etkileridir. Kabak çekirdeği, kan şekeri seviyelerini etkili bir şekilde kontrol eden flavonoidler ve saponinler gibi fitokimyasallara sahiptir. Bu moleküller, insülin üreten pankreas hücrelerinin iltihaplanmasını önler.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, keten ve kabak çekirdeği açısından zengin bir diyetin antioksidan enzim aktivitesini artırdığını göstermektedir. Diyabetli kişilerde, bu enzimler serbest radikalleri hızla temizler ve böylelikle böbrekler ve pankreas üzerindeki zararlı etkiyi azaltır.
Sadece kabak çekirdeği değil, kabak yaprakları ve posasının da anti-diyabetik özelliklere sahip olduğu tespit edilmiştir. Bunlar, şeker seviyenizi düzenlemeye yardımcı olabilecek pektin gibi karmaşık karbonhidratlar içerir.
İlgili yazı: Şeker hastalığı (diyabet) hakkında her şey
Kabak çekirdeğinin diğer faydaları nelerdir?
Kabak çekirdeğinin faydaları sadece yukarıdakilerle sınırlı değildir. Bu harika çekirdeğin aşağıdaki gibi başka sağlık yararları da vardır:
- Kabak çekirdeği yüksek seviyede magnezyum içerir. Kabak çekirdeği veya yağını kullanmak kas kramplarını, kemik ağrısını, artriti ve iltihabı hafifletebilir. Bu mineral aynı zamanda hafızayı ve bilişsel sağlığı da destekler.
- Magnezyumla birlikte kabak çekirdeği, triptofan adı verilen bir amino asit açısından da zengindir. Triptofan kaygıyı giderir ve sağlıklı uykuyu destekler. Bu, ‘iyi hissettiren’ bir nörotransmiter olan serotoninin salınmasını tetiklediği için olur.
- Kabak çekirdekleri yüksek seviyede fosfor içerir. Fosfor, gıdalardaki veya vücudunuzda biriken kalsiyum oksalat gibi çözünmeyen bileşikleri ortadan kaldırabilir. Bu nedenle kabak çekirdeği tüketmek mesane taşı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Kabak çekirdeği nasıl kavrulur?
Kabak çekirdeği faydalarını genel olarak öğrendiğimize göre, artık afiyetle yememiz için kabak çekirdeklerini kendimiz evde hazırlayabiliriz!
İhtiyacın olacak şeyler:
- 2 su bardağı ham kabak çekirdeği
- 1 litre su
- 2 yemek kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
- Orta boy karıştırma kabı
- Yeteri büyüklükte kızartma tavası
Nasıl yapılır?
- 250 dereceye kadar fırını önceden ısıtın.
- Temizlenmiş kabak çekirdeklerini hazırlayın.
- Suyu ve tuzu uygun bir kaba koyup kaynatın.
- Kaynayan suya temizlenmiş kabak çekirdeklerini ekleyin ve 10 dakika kaynatın.
- Suyu boşaltın ve çekirdekleri temiz bir kâğıt havlu üzerine yayın.
- Çekirdeklerin kurumasını bekleyin.
- İyi kurutulmuş çekirdekleri bir karıştırma kabına aktarın.
- Üzerine eritilmiş tereyağını ekleyin. Çekirdekleri eşit şekilde tereyağı ile kaplayın.
- Kaplanmış çekirdekleri geniş bir kızartma tavasına eşit şekilde yayın.
- Tavayı önceden ısıtılmış fırına yerleştirin.
- Çekirdekleri 30-40 dakika veya gevrek ve altın sarısı kahverengi olana kadar kavurun. Kavurma sırasında her 10 dakikada bir karıştırın.
- Çekirdekleri soğumaya bırakın.
- Soğuduktan sonra ise afiyetle yiyin!
Ayrıca bu çekirdekleri salataların, çorbaların, yulaf lapalarının, kahvaltılık gevreklerin ve makarnanın üzerine de serpebilirsiniz.
Kabak çekirdeğinin zararları var mıdır?
Kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir öğrendik. Peki ya kabak çekirdeğinin zararları? Aslında, kabak çekirdeğinin zararlarını veya yan etkilerini gösteren hiçbir bilimsel çalışma yoktur. Ancak nadir durumlarda, aşırı tüketim kabızlığa ve şişkinliğe neden olabilir.
İlgili yazı: Kabızlık hakkında her şey
Ayrıca, kabak çekirdeği için güvenli bir alım limiti oluşturmak için yeterli araştırma yapılmamıştır. Genellikle hamile ve emziren kadınlar için güvenli kabul edilmelerine rağmen, bunu veya aksini kanıtlayacak bilimsel bir dayanak yoktur.
Bu nedenle, kabak çekirdeğinin güvenliği ve dozu hakkında bilgi için doktorunuza danışmanız önerilir.
Sonuç olarak
Kabak çekirdeği, esansiyel yağ asitleri, mineraller, proteinler, vitaminler ve fitokimyasalların doğal kaynaklarıdır. Bunları diyetinize dahil etmek cildinizi ve saçınızı besleyebilir. Erkeklerde idrar yolu ve prostat gibi sorunlar üzerinde faydalı etkileri vardır.
Bir beslenme uzmanından veya doktordan sizin için güvenli bir doz aralığı öğrenebilirsiniz. Yemek pişirirken kabak çekirdeğini atıştırmalık veya garnitür olarak da kullanabilirsiniz.
Kaynak ve ileri okuma:
- https://www.stylecraze.com/
- https://www.healthline.com/
- https://www.bbcgoodfood.com/
- https://www.medicalnewstoday.com/