Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Kadınlarda cinsel isteksizlik nedir? Neden olur? Belirtileri nelerdir? Tedavisi ve çözümü var mıdır? Kadınlarda cinsel isteksizliğe ne iyi gelir? Kadınlarda cinsel isteksizlik nasıl giderilir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Kadınlarda cinsel isteksizlik: Önemli bilgiler
Kadınların cinsel istekleri yıllar içinde doğal olarak değişiklik gösterir. Bu değişikliklerin en belirgin olduğu zamanlar genellikle bir ilişkinin başlangıcı veya bitişiyle birlikte; hamilelik, menopoz, hastalık gibi büyük yaşam değişikliklerin olduğu dönemleri kapsamaktadır. Duygudurum bozuklukları için kullanılan bazı ilaçlar da kadınlarda cinsel isteksizlik problemine yol açarak değişikliğe neden olabilir.
Cinsel isteksizliğiniz varsa veya bir şekilde kişisel ilişkilerinizde probleme neden oluyorsa, cinsel uyarılma bozukluğu denen bir durumunuz olabilir. Ancak yardım istemek için bu tıbbi tanıma uymanız gerekmiyor. Cinsel isteksizlikten rahatsız oluyorsanız; size bu konuda yardımcı olabilecek yaşam tarzı değişiklikleri, cinsel yöntemler ve ilaçlar bulunmaktadır.
Kadınlarda cinsel isteksizlik: Nedenler
Cinsel istek; fiziksel ve duygusal durum, deneyimler, inançlar, yaşam tarzı ve mevcut ilişkiniz dahil olmak üzere yakınlığını etkileyebilen birçok şeyin karmaşık bir etkileşimine dayanmaktadır. Bu alanların herhangi birinde yaşanan sorun, kadınlarda cinsel isteksizlik problemine neden olabilir.
1- Fiziksel nedenler
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklar, fiziksel değişiklikler ve ilaçlar, kadınlarda cinsel isteksizlik problemine neden olabilir:
- Cinsel sorunlar:
Cinsel ilişki sırasında ağrınız oluyorsa veya orgazm olamıyorsanız, cinsel isteksizlik yaşayabilirsiniz. - Tıbbi hastalıklar:
Artrit, kanser, diyabet, yüksek tansiyon, koroner arter hastalığı ve nörolojik hastalıklar dahil olmak üzere birçok hastalık cinsel dürtülerinizi etkileyebilir. - İlaçlar:
Bazı reçeteli ilaçların, özellikle seçici serotonin geri alım inhibitörleri olarak adlandırılan antidepresanların cinsel dürtüyü azalttığı bilinmektedir. - Yaşam tarzı alışkanlıkları:
Bir bardak şarap sizi havaya sokabilir, ancak çok fazla alkol almak cinsel dürtülerinizi etkileyebilir. Ayrıca sigara ve yasadışı olan uyuşturucu madde kullanımı da cinsel yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. - Ameliyat:
Göğüsleriniz veya genital sisteminizle ilgili herhangi bir ameliyat vücut imajınızı, cinsel işlevinizi ve cinsel arzunuzu etkileyebilir. - Yorgunluk:
Bir yaşlıya veya çocuğa bakmak, yoğun bir işte çalışmak, sürekli olarak ev işi yapmak gibi sorumluluklar kadınlarda cinsel isteksizlik problemine katkıda bulunabilir. Hastalık veya ameliyattan kaynaklanan yorgunluk da cinsel isteksizlikte rol oynayabilir.
2- Hormonal nedenler
Hormon seviyelerdeki değişiklikler kadınlarda cinsel isteksizlik problemine yol açabilir. Bu durum, aşağıdaki koşullarda meydana gelebilir:
- Menopoz:
Menopoza geçiş sırasında kadınlarda östrojen seviyeleri düşer. Bu durum, cinselliğe daha az ilgi duymanıza ve vajinal dokuların kurumasına neden olarak, ağrılı veya rahatsız edici cinsel ilişkiye neden olabilir. Birçok kadın hala menopoz sırasında ve sonrasında, tatmin edici cinsel ilişkide bulunsa da bazıları ise menopozda cinsel isteksizlik yaşayabilirler. - Hamilelik ve emzirme:
Hamilelik sırasında, bebek sahibi olduktan hemen sonra ve emzirme sırasında oluşan hormon değişiklikler, cinsel dürtüyü azaltabilir. Yorgunluk ve halsizlik, vücut görünümündeki değişiklikler, hamileliğin baskıları veya yeni bir bebeğe bakmanın neden olduğu sorumluluk da cinsel arzulardaki değişikliklere neden olabilir.
3- Psikolojik nedenler
Zihin durumunuz, ruhsal sağlığınız da cinsel arzunuzu etkileyebilir. Aşağıdakiler dahil olmak üzere kadınlarda cinsel isteksizlik yaratan birçok psikolojik neden bulunur:
- Anksiyete veya depresyon
- İş hayatında veya günlük hayattaki yoğun stres
- Kişinin beğenmediği fiziksel görüntüsü
- Kendine güvensizlik
- Fiziksel veya cinsel istismar öyküsü
- Önceki olumsuz cinsel deneyimler
4- İlişki sorunları
Çoğu kadın için duygusal yakınlık, cinsel yakınlığın temel bir başlangıcıdır. Dolayısıyla, ilişkinizdeki sorunlar cinsel isteksizlik konusunda önemli bir faktör olabilir. Cinselliğe olan ilginin azalması genellikle aşağıdaki gibi devam eden sorunların bir sonucudur:
- Partnerinizle iletişim ve bağ eksikliği
- Çözülmemiş çatışmalar veya kavgalar
- Cinsel ihtiyaçların ve tercihlerin zayıf iletişimi
- Güven sorunları
Kadınlarda cinsel isteksizlik: Belirtiler
Partnerinizden daha az cinsel istek duymanız, sizde bir problem olduğu anlamına gelmez. Ancak, farklı beklentilere ve isteklere sahip olmanız sıkıntıya neden olabilir.
Benzer şekilde cinsel isteğiniz her zamanki olduğundan daha zayıf olsa bile, ilişkiniz her zamankinden daha güçlü olabilir. Şunu belirtmek gerekir ki, cinsel isteksizliği tanımlayan herhangi bir parametre yoktur, bu kadından kadına değişen bir durumdur.
Kadınlarda cinsel isteksizlik belirtileri genel olarak aşağıdakileri içerir:
- Mastürbasyon dahil hiçbir cinsel aktiviteye ilgi duymama
- Hiçbir zaman ya da sadece nadiren cinsel fanteziler düşünme
- Cinsel aktivite veya fantezilerin eksikliğinden endişe duymak
Ne zaman doktora görünmek gerekir?
Cinsel isteksizlik yaşadığınızı düşünüyorsanız veya bu durumdan endişeleniyorsanız, doktorunuza görünebilirsiniz. Bu durumun çözümü, aldığınız bir ilacı değiştirmek, yüksek tansiyon veya diyabet gibi herhangi bir kronik tıbbi durumu iyileştirmek kadar basit bir nedenden kaynaklanabilir.
Kadınlarda cinsel isteksizlik: Teşhis
Tanım gereği sıklıkla cinsel isteğiniz veya arzunuz yoksa size; hipoaktif cinsel istek bozukluğu teşhisi konabilir ve bu duyguların yokluğu kişisel problemlere neden olur. Bu tıbbi teşhise uysanız da uymasanız da doktorunuz cinsel dürtülerinizin istediğiniz kadar yüksek olmadığının nedenlerini arayacak ve size yardım etmenin yollarını bulmaya çalışacaktır.
Doktorunuz size tıbbi ve cinsel geçmişinizle ilgili sorular sormanın yanı sıra aşağıdaki adımları da uygulayabilir:
- Pelvik muayene:
Pelvik muayene sırasında doktorunuz, genital dokularınızın incelenmesi, vajinal kuruluk veya ağrıyı tetikleyen noktalar gibi düşük cinsel arzuyu engelleyen fiziksel değişikliklerin belirtilerini kontrol edebilir. - Testler:
Doktorunuz hormon seviyelerinizi ve tiroid sorunları, diyabet, yüksek kolesterol ve karaciğer rahatsızlığı gibi durumları kontrol etmek için kan testleri isteyebilir. - Uzmana görünmek:
Uzman bir danışman veya cinsellik terapisti, kadınlarda cinsel isteksizliğe neden olabilecek duygusal ve ilişki faktörlerini daha iyi değerlendirebilir.
Kadınlarda cinsel isteksizlik: Tedavi
Çoğu kadın, bu durumun ardındaki birçok nedeni hedefleyen bir tedavi yaklaşımından yararlanır. Öneriler arasında cinsel eğitim, danışmanlık ile bazen ilaç ve hormon tedavisi de yer almaktadır.
Cinsel eğitim ve danışmanlık
Cinsel endişeleri ele almak konusunda yetenekli bir cinsellik terapisti veya danışmanıyla konuşmak, kadınlarda cinsel isteksizlik problemine yardımcı olabilir. Terapi genellikle cinsel tepki ve teknikler hakkındaki eğitimi içerir.
Terapistiniz veya danışmanınız muhtemelen bazı yaşam tarzı değişiklikleri, stratejiler ve öneriler sunacaktır. İlişki sorunlarını ele alan çift danışmanlığı, samimiyet ve arzu duygularınızı artırmaya da yardımcı olabilir.
İlaç tedavisi
Doktorunuz, halihazırda kullandığınız herhangi bir ilacın cinsel yan etkilere neden olma eğiliminde olup olmadığını görmek için, ilaçları gözden geçirmek isteyecektir.
Örneğin, paroksetin ve fluoksetin gibi etken maddelere sahip antidepresanlar, cinsel dürtüyü azaltabilir. Bupropion etken maddesi içeren ilaçlar genellikle cinsel dürtüyü iyileştirir ve bazen cinsel uyarılma bozukluğu olan kadınlar için de reçete edilir.
Danışmanlığın yanı sıra, doktorunuz libidonuzu artırmak için bir ilaç da yazabilir. Menopoz öncesinde cinsel isteksizlik yaşayan kadınlar için reçete edilebilecek ilaçların etken maddeleri aşağıdakileri içerebilir:
- Flibanserin, yatmadan önce günde bir kez alabileceğiniz bir hapta bulunan etken maddedir. Yan etkiler arasında; düşük tansiyon, baş dönmesi, mide bulantısı ve yorgunluk bulunur.
- Bremelanotide, planlanan cinsel aktiviteden önce göbek veya uyluktaki derinin hemen altına uygulanan bir enjeksiyon içerisindeki etken maddedir. Bazı kadınlar, ilk enjeksiyondan sonra daha yaygın olarak görülen ancak, ikinci enjeksiyonla birlikte mide bulantısı yaşayabilirler. Diğer yan etkiler arasında; kusma, kızarma, baş ağrısı ve enjeksiyon yerinde cilt reaksiyonu bulunur.
Unutmayın, hangi ilacı ne şekilde alacağınıza doktorunuz karar verecektir.
Hormon tedavisi
Menopozla ilgili genitoüriner sendromunun (MGS) ayırt edici belirtilerinden biri olan vajina kuruluğu veya küçülmesi, cinselliğinizi rahatsız edebilir, ayrıca kadınlarda cinsel isteksizlik sorununa yol açabilir. Menopozla ilgili genitoüriner sendromunun semptomlarını hafifletmeyi amaçlayan bazı hormon ilaçları, cinsel hayatınızda aktif olmanızı ve cinsel ilişki sırasında daha rahat olmanızı sağlayarak cinsel arzunuzu artırabilir.
Uygulanabilecek hormon tedavileri arasında aşağıdakiler bulunabilir:
- Östrojen:
Östrojen tedavisi; haplar, bantlar, spreyler ve jeller dahil birçok biçimde yapılabilir. Daha küçük östrojen dozları vajinal kremlerle veya fitil yoluyla verilebilir. Doktorunuz her bir formun risklerini ve faydalarını anlamanıza yardımcı olacaktır. Ancak östrojen, hipoaktif cinsel istek bozukluğuna bağlı cinsel işlevi iyileştirmez. - Testosteron:
Erkeklik hormonu testosteron, kadınlarda çok daha düşük düzeylerde bulunmasına rağmen, kadınların cinsel işlevinde önemli bir rol oynamaktadır. Testosteron, kadınlarda cinsel işlev bozukluk için onaylanmamıştır, ancak bazen libido artırmaya yardımcı olması için çok nadir durumlarda reçete edilebilir. Kadınlarda testosteron kullanımı tartışmalıdır. Testosteron tedavisi sivilceye, aşırı vücut kıllarına, ruh hali veya kişilik değişikliklerine neden olabilir. - Prasterone:
Dehidroepiandrosteron hormonunun yapay bir formu olup, ağrılı cinsel ilişkiyi kolaylaştırmaya yardımcı olmak için, doğrudan vajinaya uygulanır. Bu etken maddeyi içeren ilaçlar, MGS ile ilişkili orta ila şiddetli vajinal kuruluk semptomlarını hafifletmek için her gece kullanılmalıdır.
Unutmayın, hangi ilacı ne şekilde alacağınıza doktorunuz karar verecektir.
Kadınlarda cinsel isteksizlik: Doğal tedavi
Sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri, kadınlarda cinsel isteksizlik sorununda büyük bir pozitif fark yaratabilir:
- Egzersiz yapmak:
Düzenli aerobik egzersiz ve kuvvet antrenmanı dayanıklılığınızı artırabilir, vücut imajınızı iyileştirebilir, ruh halinizi yükseltebilir ve libidonuzu artırabilir. - Daha az stres:
İş stresi, ekonomik durum ve günlük zorluklarla baş etmenin daha iyi bir yolunu bulmak, cinsel dürtülerinizi artırabilir. - Partnerlinizle iletişim kurmak:
Açık ve dürüst bir şekilde iletişim kurmayı öğrenen çiftler genellikle daha güçlü bir duygusal bağ kurarlar ve bu da daha iyi bir cinsel ilişki yaşamalarını sağlar. Cinsellik hakkında iletişim kurmak da önemlidir. Sevdiğiniz ve beğenmediğiniz şeyler hakkında konuşmak, daha fazla cinsel yakınlık için sağlıklı bir zemin hazırlayabilir. - Samimiyet için zaman ayırmak:
Cinselliği planlı yapmak, yapmacık ve sıkıcı görünebilir. Ancak samimiyeti bir öncelik haline getirmek, cinsel dürtülerinizi tekrar yoluna koymanıza yardımcı olur. - Cinsel hayatı renklendirmek:
Farklı bir pozisyonu, günün farklı bir saatini veya cinsel ilişki için farklı bir mekânı deneyebilirsiniz. Partnerinizden ön sevişme için daha fazla zaman harcamasını isteyin. Siz ve partneriniz denemeye açıksanız, oyuncaklar ve fanteziler cinsel arzunuzu yeniden canlandırmanıza da yardımcı olabilir. - Kötü alışkanlıklardan kurtulmak:
Sigara içmek, yasadışı madde kullanmak ve aşırı alkol, kadınlarda cinsel isteksizlik problemine neden olabilir. Bu kötü alışkanlıklardan kurtulmak, cinsel dürtülerinizi güçlendirmenize ve özellikle sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir.