Üroloji

Kadınlarda İdrar Kaçırma Neden Olur?

Kadınlarda idrar kaçırma neden olur? Neyin belirtisidir? Ne zaman doktora görünmek gerekir? Nasıl geçer? Ne iyi gelir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Kadınlarda idrar kaçırma nedir?

Kadınlarda idrar kaçırma, istemsiz bir şekilde idrarın salınmasıdır. Bu durum özellikle yaşlı kadınlarda yaygın görülmektedir.

Tam olarak kaç kadında idrar kaçırma sorunu olduğunu söylemek zordur, çünkü çoğu kadın bu konuda konuşmaktan ve doktora gitmekten utanmaktadır. Üriner inkontinansınız (idrar kaçırma) varsa, bu sizin için utanç verici ve üzücü olabilir, hayatınızın her alanını etkileyebilir.

Bazı kadınlar bu yüzden dışarı çıkmayı veya fiziksel olarak aktif olmayı bırakmaktadır. İdrar kaçırma, cinsel yaşamı ve ikili ilişkileri de olumsuz etkileyebilmektedir. Çoğu kadın bu durumdan depresyona bile girebilir.

Birçok kadın bu konuda yardım istemekten çekinir ve bu duruma katlanmak zorunda hisseder. Ancak bu konuda çok sayıda yardım seçeneği olduğunu bilmelisiniz. Ayrıca kadınlarda idrar kaçırma problemi çoğunlukla tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır.

Kadınlarda idrar kaçırma türleri nelerdir?

Kadınlarda iki temel sebepten ötürü idrar kaçırma görülmektedir.

  1. Ani gelen idrar dürtüsü:
    Aniden gelen, vücutta bir uyarı olmadan idrara çıkma ihtiyacı hissedilmesi ve ertelemenin zor olduğu zamanlardır. Bu anda kişinin hemen tuvalete gitmesi gerekir.
  2. Strese bağlı idrar kaçırma:
    Hapşırma, öksürme veya kişinin kendini zorladığı durumlarda idrarın istemsiz sızması gerçekleşir.

Bununla birlikte hem strese bağlı idrar kaçırma hem de aniden gelen idrar dürtüsünün beraber oluştuğu karışık idrar kaçırma problemine sahip olabilirsiniz.

Aşırı aktif mesaneye sahip olmak da geceleri dahil olmak üzere, sık sık idrara çıkma dürtüsüne neden olabilir. Bu durum her zaman olmasa da bazen idrar kaçırmaya sebep olur.

Kadınlarda idrar kaçırma neden olur?

Kadınlarda idrar kaçırmanın nedeni, sahip oldukları idrar kaçırma türüne bağlıdır.

İdrar kaçırma, mesane duvarında bulunan kasın (detrusor kası) kasılması sonuncunda ortaya çıkar. Bu durum, acilen idrar yapma ihtiyacı hissedilmesine neden olur. Ayrıca yaşlandıkça da idrar kaçırma oluşabilir ya da felç, multipl skleroz gibi nörolojik durumlardan da kaynaklanabilir.

Strese bağlı idrar kaçırmayı daha mümkün hale getiren bazı durumlar bulunur. Bunlar arasında aşağıdakiler vardır:

  1. Hamile olmak ve doğum yapmak:
    Hamilelik veya doğum, pelvik taban kaslarınızı gerer ve zayıflatır, bu da idrar kaçırmanıza neden olabilir. Vajinal doğum yapmak, doğum sırasında perine (vajinanız ve anüsünüz arasındaki bölge) kesiği olmak veya birden fazla hamilelik geçirmek, strese bağlı idrar kaçıma ile bağlantılıdır.
  2. Aşırı kilolu olmak:
    Aşırı kilolu olmak birçok probleme neden olduğu gibi, kadınlarda idrar kaçırmaya da neden olabilir.
  3. Kabız olmak:
    Sürekli yaşanan kabızlık problemi, idrar kaçırmanın bir nedeni olabilir.
  4. Yaşlanmak:
    Yaşlandıkça herhangi bir türde idrar kaçırma problemi yaşama olasılığınız da artar.
  5. Yakın ailenizin diğer üyelerinin aynı sorunu olması:
    Bu genetik olarak idrar kaçırmaya yatkın olduğunuz anlamına gelir.
  6. Sarkma:
    Pelvisinizdeki bir veya daha fazla organın normal pozisyondan aşağı (vajinaya doğru) kayması durumunda idrar kaçırma meydana gelebilir.

Ayrıca kadınlarda idrar kaçırma nedenleri arasında aşağıdakiler de bulunur:

  1. İdrar yolu enfeksiyonu geçirmek
  2. Çok fazla kafein tüketmek
  3. Parkinson hastalığı
  4. Uzun süreli öksürük
  5. Ağırlık kaldırma gibi yorucu aktivite

Kadınlarda idrar kaçırma belirtileri nelerdir?

Kadınlarda idrar kaçırmanın belirtisi, istemsiz idrar sızıntısıdır. Ancak bu durum, birkaç damla sızmaktan, mesanenizi kısmen veya tamamen boşaltmaya kadar oldukça değişebilen bir belirtidir.

Aniden idrar dürtünüz geliyorsa, erteleyemeyeceğiniz şekilde tuvalete gitme dürtüsü hissedeceksinizdir. Bu gibi durumlarda tuvalete zamanında yetişemeyebilirsiniz. İdrar kaçırmamak için bazı kadınların gece uyumadan önce veya gece uyurken uyanıp tuvalete gitmesi gerekebilir.

Strese bağlı idrar kaçırmanız varsa, öksürme, hapşırma, ağır bir şey kaldırma veya egzersiz gibi durumlarda idrar kaçırabilirsiniz.

İdrar kaçırmayla beraber aşağıdakiler gibi başka semptomlarınız da olabilir:

  1. Sık sık idrara çıkma ihtiyacı
  2. Vajinanızda baskı hissi
  3. Tuvaletten sonra bile idrar sızıntısı
  4. İdrar yaparken ağrı veya yanma

Kadınlarda idrar kaçırma nedeni nasıl teşhis edilir?

İdrar kaçırmak sizi üzüyor ve günlük hayatınızı etkiliyorsa, mutlaka doktorunuza görünmelisiniz. Doktorunuz öncelikle semptomlarınız ve tıbbi geçmişiniz hakkında sorular soracaktır. Bu sorular, doktorunuzun hangi tip idrar kaçırmadan muzdarip olduğunuzu bulmasına ve altta yatan nedenleri ortadan kaldırmasına yardımcı olacaktır. Doktorunuz ayrıca kullandığınız herhangi bir ilaç hakkında da sorular sorabilir.

Doktorunuz daha sonra sizi fiziksel olarak muayene edecektir. Doktorunuz karnınızın belirli noktalarına bastırabilir veya bir iç muayene yapabilir. İç muayenede, sizden pelvik taban kaslarınızı sıkıştırmanızı isteyecektir. Böylece doktorunuz, pelvik kaslarınızın ne kadar iyi çalıştıklarını görebilir.

Doktorunuz sizden bir süre mesane günlüğü tutmanızı isteyebilir. Bu günlük; tuvalete gittiğinizde, ne kadar idrar çıktığını ve idrar kaçırmanızın olup olmadığını yazacağınız anlamına gelir. Tam bir tanı elde etmek için, günlüğünüzü hem iş hem de çalışma dışı günlerde doldurmanız en iyisidir.

Belirtilerinize bağlı olarak, doktorunuz bir enfeksiyon olup olmadığını görmek için idrarınızı test edebilir. Ayrıca ultrason gibi daha da detaylı muayene türlerine de ihtiyaç duyulabilir.

Kadınlarda idrar kaçırmaya ne iyi gelir?

Belirtilerinizi yönetmenize yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Doktorunuz sizin için aşağıdakilerden bazılarını önerebilir:

  1. Daha az kafein tüketmek
  2. Sağlıklı kiloda kalmak
  3. Yeteri kadar su içmek (günde en az sekiz bardak)
  4. Kabızlık problemi varsa bunu tedavi etmek
  5. Yorucu egzersizlerden kaçınmak
  6. Pelvik taban egzersizleri yapmak
  7. Mesane eğitimi almak

Ayrıca aşağıdaki gibi kadınlarda idrar kaçırma ürünlerini kullanmak da yararlı olabilir:

  1. Herhangi bir sızıntıyı emmesi için iç çamaşırınıza pedler takmak
  2. Özel olarak üretilmiş emici külotlar giymek
  3. Elde taşınan pisuar kullanmak
  4. Sızıntıları önlemek için üretra veya vajinanıza yerleştirilen cihazları kullanmak
  5. Kendi kendine kateterizasyon yapmayı öğrenmek (Gerektiğinde idrarı boşaltmak için üretranıza ince, esnek bir tüp yerleştirmeyi içerir.)

Kadınlarda idrar kaçırma nasıl tedavi edilir?

Kadınlarda idrar kaçırma tedavisi genellikle ilk önce basit tedavilerle başlar. Bu tedavi yöntemleri yaşam tarzı değişikliklerinin yanı sıra ameliyatı düşünmeden önce, diğer yöntemleri denemek anlamına gelir. İhtiyacınız olan tedavi, sahip olduğunuz idrar kaçırma türüne bağlıdır.

Strese bağlı idrar kaçırma tedavisi

Kadınlarda strese bağlı idrar kaçırma için üç ana tedavi yöntemi bulunur.

  1. Pelvik taban kas eğitimi (Kegel egzersizleri):
    Pelvik taban kaslarınız, mesanenizi ve bağırsağınızı kontrol etmeye yardımcı olur. Egzersiz yaparak bu kasları güçlendirmek, bazen strese bağlı idrar kaçırmaya yardımcı olabilir. Bu egzersizleri nasıl yapacağınız size doktorunuz tarafından anlatılacaktır. Ancak egzersizin faydasını görmek için, size verilen plana sadık kalmanız gerekecektir. Egzersizleri, üç ay boyunca günde üç kez yapmanız gerekebilir.
  2. İlaçlar:
    Kadınlarda idrar kaçırmanın tedavisine yardımcı olabilecek bazı ilaçlar bulunur. Ancak bunlar genellikle yan etkilere neden olacağından, tedavinin ilk aşamasında hastaya verilmez. Ameliyat olmak istemiyorsanız, doktorunuz bir ilaç almanızı önerebilir. Doktorunuz, durumunuza en iyi gelebilecek ilacı reçete edecek ve ilacın işe yarayıp yaramadığını görmek için, belirli bir süreden sonra ilaç hakkında sizinle konuşacaktır.
  3. Cerrahi:
    Nedenine bağlı olarak strese bağlı idrar kaçırmayı tedavi etmek için birkaç operasyon vardır. Doktorunuzla cerrahi olmayan tedavileri denediyseniz ve bu yöntemler yardımcı olmadıysa, ameliyat yapılabilir.

Aniden gelen idrar dürtüsünün tedavisi

Aniden gelen idrar dürtüsü ve buna bağlı kadınlarda idrar kaçırma için birkaç farklı tedavi türü vardır.

  1. Mesane eğitimi:
    Bu genellikle denenecek ilk tedavi yöntemidir ve işe yarayıp yaramadığını görmek için altı hafta boyunca yapmanız istenir. Eğitim; pelvik kas egzersizlerini, tuvalete planlanan ziyaretler arasındaki süreyi uzatmayı ve idrar yapma dürtüsünü kontrol etmenize yardımcı olacak dikkat dağıtıcı unsurları içermektedir.
  2. Anti-muskarinik ilaçlar:
    Bu ilaçlar, mesanenizdeki detrusor kasının kasılmasını önlemeye ve mesanenizin daha fazla idrar tutmasına yardımcı olur. Etkisi yaklaşık bir ay sürebilir ve ağız kuruluğu ile kabızlığa neden olabilir, ancak bunlar ilacın işe yaradığının göstergeleridir.

Yukarıdaki tedaviler işe yaramazsa, aşağıdakiler başka gibi seçenekler de mevcuttur:

  1. Botoks (botulinum toksini):
    Bu ilaç, mesanenizin duvarına enjekte edilir ve mesanenizdeki detrusor kasının kasılmasını önlemeye yardımcı olur.
  2. Sinir uyarımı:
    Bu yöntem, mesanenizi kontrol eden sinirlere elektrik sinyalleri göndermeyi içermektedir.
  3. Cerrahi:
    Doktorunuz; mesanenizi büyütmeyi veya idrarı mesanenizden bir torbaya yönlendirmeyi önerebilir. Her ikisi de büyük operasyonlardır ve yalnızca diğer tedaviler işe yaramadıysa önerilir.

Kadınlarda idrar kaçırma için her tedavinin riskleri ve faydaları vardır. Bu yüzden tedavi seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşmalısınız.

Kadınlarda idrar kaçırma nasıl önlenir?

Fazla kilolu olmak, kabız olmak, fazla ağırlık kaldırmak ve çok fazla kafein tüketmek, kadınlarda idrar kaçırma olasılığını artırır. Bu nedenle, idrar kaçırma konusunda endişeleriniz varsa; kilonuzu korumaya, sağlıklı beslenmeye ve yaptığınız yorucu egzersiz miktarını azaltmaya çalışmalısınız.

Kadınlarda idrar kaçırma: Video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Urinary incontinence

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu