Kadınlarda Sağ Kasık Ağrısı Nasıl Geçer, Neden Olur?
Kadınlarda sağ kasık ağrısı olması ne demektir?
Kasık bölgesi; mide ile uyluk kemiği arasında bulunan ön kısımdır yani karnınızın bittiği ve bacaklarınızın başladığı yerdir. Kadınlarda sağ kasık ağrısı, bir dizi olası sorunun göstergesi olabilir. Bu sorunların bazıları, evde alınan önlemlerle ve uygulanan basit tedavilerle giderilebilirken, diğerleri tıbbi tedavi gerektirebilir. Bu yüzden, ağrınızın hangi durumların ciddi bir işareti olabileceğini bilmenizde fayda vardır.
Kadınlarda sağ kasık ağrısının en yaygın nedenleri
Kasık bölgesindeki tipik ağrı; yırtılmış veya gerilmiş bir kastan, bağdan veya tendondan birinin yaralanmasından kaynaklanır. Kasık gerginliği ise genellikle uyluğun iç tarafında bulunan addüktör kasların aşırı gerilmesi veya yırtılması sonucu oluşur.
Bu tür kasık yaralanmaları genellikle, aşırı kullanım veya aşırı eforun sonucunda gerçekleşir, bu nedenle fiziksel olarak aktif kişiler arasında yaygın görülür.
Kadınlarda sağ kasık ağrısının diğer nedenleri
Kas, bağ veya tendon yaralanmasının ötesinde, kasık ağrınız aşağıdaki gibi çeşitli durumlardan da kaynaklanabilir.
1. Kalça artriti (kireçlenme)
Kalça artritinin tipik bir semptomu, bazen bacağınızın iç kısmına bazen de dizinizin olduğu bölgeye kadar yayılan ağrıdır. Bu kasık ağrısı, uzun süre ayakta durmakla veya yürümekle daha şiddetli hâle gelebilir. Kalça artriti sertliğe de neden olabilir. Ağrı ve sertlik, hareket kabiliyetini ve günlük aktiviteleri sınırlandırabilir.
2. Şişmiş lenf bezleri (düğümleri)
Kasıktaki lenf bezleri; yaralanma, enfeksiyon, tahriş, kullanılan ilacın yan etkilerinden veya nadiren kanser gibi bir dizi nedenden dolayı şişebilir ve ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Lenf bezi şişmesi tedavisi, alta yatan neden bağlı olarak değişecektir.
Ağrıyı gidermek için şişen bölgeye soğuk kompres yapabilir, masaj yağlarıyla hafif bir şekilde masaj da yapabilirsiniz. Ancak mümkün olan en kısa sürede doktora görünmeyi ihmal etmemelisiniz.
3. Femur fıtığı (femoral herni)
Bir kasık fıtığı türü olan femoral herni veya diğer adıyla femur fıtığı, erkeklere nazaran kadınlarda daha sık görülür. Kasık bölgesinin alt kısmında veya uyluğunuzun üst kısmından, kasık bölgenizdeki femoral kanala giden bölgedeki zayıf noktalardan ortaya çıkan şişliklerdir.
Femoral kanal, kasık kanalından daha dar olduğundan, bu bölgedeki fıtıklar kadınlarda sağ kasık ağrısına neden olabilir. Dolayısıyla en kısa sürede tedavi edilmeleri gerekir.
4. Kalça kırığı
Kalça kırığına bağlı bir ağrı tipik olarak, kasık bölgesi veya dış üst uyluk üzerinde bir baskıya neden olacaktır. Osteoporoza bağlı kalça kırıkları yaşlılarda daha sık görülmekle birlikte, düşme, yaralanma veya daha ciddi travmalarda kalça kırığı meydana gelebilir.
Ayrıca daha önce geçirdiğiniz yaralanmalar veya kanser nedeniyle zayıf bir kalça kemiğiniz varsa, kırılmadan bir süre önce kasık veya uyluk bölgesinde ağrı hissedebilirsiniz.
5. Kasık fıtığı
Kasık fıtığı, kasık kaslarındaki zayıf bir noktadan dışarı doğru itilen iç dokunun sonucunda oluşur. Kasık fıtığı erkeklerde daha yaygın olmasına rağmen, kadınlarda da görülebilmektedir. Sağ tarafta olan bir fıtık, kadınlarda sağ kasık ağrısını tetikleyebilir (sol tarafta olan bir fıtık ise kadınlarda sol kasık ağrısı yapabilir).
Ayrıca, laparoskopi ile değerlendirilmesi gereken gözle görülmeyen gizli bir kasık fıtığı da yaşıyor olabilirsiniz. Böyle bir ihtimale karşı, gözle görülmeyen ve sürekli olarak ağrıya neden olan fıtıkların teşhisi için, en kısa sürede bir doktora görünmeniz gerekmektedir.
6. Böbrek taşı
Böbrek taşları, böbreklerinizin içinde sert mineral ve tuz birikimi sonucunda oluşur. Böbrek taşları mesanenizi böbreğinize bağlayan idrar yollarına (üreterinize) geçene kadar ağrıya neden olmaz. Böbrek taşına bağlı ağrı, kasıklara yayılan bir ağrı olarak hissedilebilir.
Bu durum taşın bulunduğu veya geçtiği yere bağlı olarak, kadınlarda sağ kasık ağrısına veya sol taraftan geçiyorsa, sol kasık ağrısına neden olabilir.
Böbrek taşlarının diğer semptomları arasında; yanlarda ve sırtta şiddetli ağrı, mide bulantısı, kusma, sürekli idrara çıkma ihtiyacı, idrar yaparken ağrı ve farklı renkteki idrar oluşumu bulunur.
7. Osteitis pubis
Osteitis pubis; dış genital bölgenin yukarısında kalan ve mesanenin önünde sol ve sağ kasık kemikleri arasında yer alan bir eklem olan simfizis pubisin, iltihaplanmasına bağlı oluşan bir rahatsızlıktır. Bu iltihaplanma sağ taraftaki kasıktaysa eğer, kendisini sağ kasık ağrısıyla gösterir.
Osteitis pubisin diğer semptomları arasında herhangi bir aktivite, hapşırık ve öksürük ile şiddetlenebilen kasık ağrısı, yürüyüş bozukluğu ve ateş bulunmaktadır.
8. Yumurtalık kisti
Yumurtalık kistinin belirgin bir semptomu; kasıklarınızdan, alt kaburgalar ile pelvis bölgesi arasına ve yanlarınıza doğru yayılan ağrıdır. Çoğu yumurtalık kisti semptomlara neden olmaz. Ancak semptomlara neden olan yumurtalık kisti, bulunduğu taraftaki alt karın bölgesini etkileyebilir.
Eğer yumurtalık kisti sağ taraftaysa; kadınlarda sağ kasık ağrısına, kasık bölgesinde basınca ve şişkinliğe neden olabilir. Ayrıca sağ tarafta bulunan yumurtalık kisti, kadınlar sağ yumurtalık ağrısına da sebebiyet verebilir.
9. Sinir sıkışması
Kas, kemik veya tendon gibi yapıların, çevresindeki dokular tarafından bir sinire baskı uygulaması sonucu sinir sıkışması meydana gelir. Bu durum ilgili sinirin işlevini de bozabilir. Sinir sıkışması, bacaklara doğrı yayılan ağrı olarak da hissedilebilir. Kalçada sinir sıkışmasından dolayı kasıkta yanma hissi veya keskin bir ağrı ortaya çıkabilir.
10. İdrar yolu enfeksiyonları
İdrar yolu enfeksiyonları, idrar yaparken yoğunlaşabilen orta ila şiddetli kasık ağrısına neden olabilir. Ayrıca ağrı iki tarafta da meydana gelebilir. Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri arasında; sürekli idrar çıkma ihtiyacı, az miktarda idrar çıkışı, kötü kokan, bulanık idrar veya farklı renklerde idrar oluşumu bulunur.
11. Siyatik
Siyatik; alt sırt bölgesinden kalçalarınıza, kasıklarınıza ve her iki bacağınıza doğru uzanan, siyatik sinirin geçtiği yol boyunca hissedilen ağrıyı ifade etmektedir. Siyatik sinir uzun olduğu için, siyatikten kaynaklanan ağrı da birden fazla bölgede hissedilir.
Siyatik sinir ağrısından sağ tarafınız etkilenmişse, sağ kasıkta bele ve bacağa vuran ağrı hissetmeniz oldukça normaldir.
Hamile kadınlarda sağ kasık ağrısı
Hamile kadınlarda sağ kasık ağrısının olası birkaç nedeni vardır. Bunlar:
- Rahminizin genişlemesinden dolayı, kasık bölgesi dahil olmak üzere, birkaç bölgede ağrı ve sızı yaşayabilirsiniz.
- Bazı kadınların hamileliklerinin son aşamalarında, bebeğin başı pelvik bölgeye baskı yapmaya başlayabilir, bu durum sürekli veya aralıklı olarak kasık ağrısına veya rahatsızlığına neden olabilir.
- Gebelikteki kasık ağrısının nadir bir nedeni de yuvarlak bağlarda meydana gelen varislerdir. Yuvarlak bağlar, rahminizi kasıklarınıza bağlayan bağlardır. Yuvarlak bağ ağrısı, karnın giderek büyümeye başladığı hamileliğin dördüncü ayında hissedilebilir.
Kadınlarda sağ kasık ağrısı nasıl geçer?
Kasık ağrısının yaygın nedenlerinden biri olan, aşırı efor veya aşırı kullanımdan kaynaklanan ağrıdan muzdarip iseniz, bu tür yaralanmaların kendiliğinden iyileşme eğiliminde olduğunu bilmeniz endişelerinizin giderilmesine yardımcı olabilir.
Bu durumda, dinlenme ve reçetesiz olarak alınabilen ağrı kesici ilaçlarla yapılan tedavi yeterlidir. Bununla birlikte, rahatsızlığınız dinlenmenize rağmen devam ediyorsa, doktorunuz bir tedavi planı oluşturmak, altta yatan farklı bir nedeni veya durumu belirlemek için, bazı testler yapabilir.
Kadınlarda sağ kasık ağrısı için ne zaman doktora görünmeli?
Kasık bölgesinde kalıcı veya alışılmadık bir ağrı yaşıyorsanız, rahatsızlığınızın kaynağını belirlemek ve uygun tedaviye başlamak için doktorunuza görünmelisiniz.
Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz mutlaka bir doktora görünün:
- Kasık kemiğinizin yanında, fıtığa işaret edebilecek bir çıkıntı gibi göze çarpan fiziksel semptomlarınız varsa
- İdrar yolu enfeksiyonuna yakalanmış olabileceğinizi düşünüyorsanız
- Böbrek taşı belirtileriniz varsa
Kasık ağrınız ani ve şiddetli ise veya bunlara aşağıdaki durumlar da eşlik ediyorsa, derhal tıbbi yardım almalısınız:
- Ateş
- Kusma
- Hızlı nefes alıp verme
- Halsizlik
- Baş dönmesi
- Bayılma
Sonuç olarak
Kadınlarda sağ kasık ağrısı için olası birçok neden bulunmaktadır. Herhangi bir hafif yaralanmadan, sinir sıkışmasından, aşırı egzersiz veya fazla kullanımdan kaynaklanan kasık ağrısı yeterli dinleme, soğuk kompres, masaj veya reçetesiz ağrı kesici ilaçların kullanımıyla kısa sürede geçebilir.
Ancak daha şiddetli ve uzun süreli ağrıda, kasık fıtığı gibi gözle görünür belirtilerle ortaya çıkan rahatsızlıkların gerekli tedavisi ve tam teşhisi için doktorunuza görünmeniz gerekmektedir. Tedavi, altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterecektir.