Üroloji

Kadınlarda Sık İdrara Çıkma Nedenleri (12 Önemli Neden)

İdrar yapmak yaşamın doğal bir parçasıdır ve vücudunuzun ihtiyacı olmayan atıklardan ve ekstra sıvıdan kurtulma yöntemidir. Ancak sık sık işeme dürtüsü hissetmek günlük aktivitelerin önüne geçebilir ve önemli bir utanç kaynağı olabilir. Kadınlarda sık idrara çıkma ve artan idrara çıkma ihtiyacına eşlik eden bir diğer belirti ise karın ağrısı hissetmektir.

Kadınlarda sık idrara çıkma normal mi?

Herkesin vücudu farklı olduğundan ve idrara çıkma gündelik konuşmalarda gündeme gelen bir konu olmadığından, birçok kadın ne sıklıkta idrara çıkmanın normal olduğunu ve kadınlarda sık idrara çıkmanın nedenlerini merak etmektedir.

Araştırmalar, ortalama bir kadının 24 saatlik bir zaman diliminde yaklaşık altı ila sekiz kez idrar yaptığını gösteriyor. Günde sekiz defadan fazla idrar için tuvalete koşuyorsanız, bu vücudunuzda dikkat edilmesi gereken bir şeyler olduğuna dair bir işaret olabilir.

Kadınlarda sık idrara çıkma neden olur?

Kadınlarda sık idrara çıkmanın birçok farklı nedeni vardır, ancak burada en yaygın nedenlerden bazılarını vurgulayıp açıklayacağız. Tedavisi oldukça kolay olan bazı düşük riskli nedenlerle başlayacağız ve sık idrara çıkmanın ciddi bir hastalığın belirtisi olduğu daha yüksek riskli nedenlere geçeceğiz.

1. Fazla sıvı içmek

Birçok şeyde olduğu gibi, kadınlarda sık idrara çıkma nedenleri için de en basit açıklama genellikle çoğu zaman doğru olandır. Vücudunuza ne kadar çok sıvı alırsanız, o kadar çok sıvının dışarı çıkması gerektiği çok mantıklıdır. Bu, özellikle aşırı miktarda kafeinli veya alkollü içecek içiyorsanız geçerlidir.

Ayrıca içeceklerinize yapay tatlandırıcılar eklerseniz sık idrara çıkma semptomları kötüleşebilir. Günlük sıvı alımı için standart tavsiye, sekiz bardak su içmektir, ancak bazı insanlar aktivite seviyelerine, alınan ilaçlara ve mevcut sağlık koşullarına bağlı olarak bundan daha fazla veya daha azına ihtiyaç duyarlar.

2. İdrar yolu, böbrek ve mesane enfeksiyonları

Kadınlarda sık idrara çıkma nedenlerinden biri de idrar yolu enfeksiyonu veya kısa adıyla İYE’dir. Kadınların yarısından fazlası, çoğu 20’li yaşların başında meydana gelen, yaşamları boyunca bir veya daha fazla İYE geçirir. İYE’lere genellikle cinsel ilişkide idrar yollarına giren bakteriler veya tuvaleti kullanırken yanlış temizlik neden olur.

Bununla birlikte, kadınlarla idrar yolu enfeksiyonu ile ilişkili sık idrara çıkma, hamilelik sırasında, bağışıklık sistemi bozukluğu olan kadınlarda ve idrar ihtiyacını uzun süre tutmaktan da oluşabilir. Spesifik bir İYE türü, mesane veya rahimde gelişen ve böbreklere taşınan bir böbrek enfeksiyonu‘dur.

İYE için antibiyotik alıyorsanız ancak semptomlarınız düzelmiyorsa, böbrek enfeksiyonunuz olabilir. Böbrek enfeksiyonuna eşlik eden semptomlar arasında mide bulantısı, kusma ve idrardan kan gelmesi bulunur.

3. Düşük östrojen seviyeleri

Bir kadının östrojen seviyeleri, genetik, hormon dengesizlikleri, yeme bozuklukları, kronik böbrek hastalığı, menopoz ve aşırı egzersiz gibi çeşitli nedenlerle normalden düşük olabilir. Düşük östrojen seviyelerine sahip kadınlar, rahimlerinin incelmesi nedeniyle idrar yolu enfeksiyonuna (İYE) daha yatkındır.

Bir kadın adet görmeyi bıraktığında, vücudu östrojen üretmeyi bırakır. Östrojen, mesaneyi hizalamaya yardımcı olan bir hormondur. Artık üretilmediğinde, menopozdaki kadınlar idrara çıkmalarında daha fazla ihtiyaç ve sıklık yaşayabilirler. Bu aynı zamanda geceleri kadınlarda sık idrara çıkmanın yaygın bir nedenidir.

4. Bazı ilaçlar

Kadınların kullandığı birçok ilaç, kadınlarda sık idrara çıkmanın yaygın bir yan etkisidir. Bu etkiye sahip olabilecek ilaçlar arasında kas gevşeticiler, sakinleştiriciler ve diüretikler bulunur. Örneğin diüretikler, genellikle yüksek tansiyonu tedavi etmek için reçete edilen su tutulumu (ödem) gidericilerdir.

Bu ilaçlar vücuttaki fazla sudan kurtulmak için tasarlanmıştır. Bu nedenle, genellikle kadınların daha sık idrara çıkmalarını sağlarlar. Sık idrara çıkma günlük yaşamınızda çok fazla sorun haline geliyorsa, ilaçlarınızı veya dozlarını değiştirme konusunda doktorunuzla konuşmanın zamanı gelmiş olabilir.

5. Vajinit (vajina enfeksiyonu)

Vajinit de kadınlarda sık idrara çıkma nedenleri arasındadır. Vajinit, kadınlarda aşırı idrara çıkma nedenlerinden bir diğeri olan vajinanın iltihaplanmasıdır. Vajinit türleri maya enfeksiyonları, trikomoniyaz ve bakteri vajinozudur.

Kadınlar genellikle bu durumla birlikte alışılmadık bir koku, kaşıntı ve akıntı yaşarlar. Vajiniti teşhis etmek için, doktorunuz fizik muayene yapacak, vajinal akıntının özelliklerini not edecek ve vajinal salgıların pH’ını test ettirecektir. Bu durum en çok 15 ile 44 yaş arasındaki kadınlarda görülür ve tipik tedavi antibiyotik ilaçlarıdır.

kadınlarda sık idrara çıkma

6. Hamilelik ve sonrası

Hamile olan kadınların da daha sık idrara çıkma ihtiyacı vardır. Bunun nedeni, taşıdıkları bebeklerin rahmin genişlemesine ve mesaneye ekstra baskı yapmasına neden olmasıdır. Hamilelik sırasında sık idrara çıkma çok yaygındır ve diğer açıklanamayan semptomlar eşlik etmedikçe tipik olarak endişe nedeni değildir.

Bebek doğduktan sonra bile kadınlarda sık idrara çıkma semptomları devam edebilir. Geçmişte vajinal doğum yapan kadınların sık idrara çıkma riski daha fazladır. Bu şekilde doğum yapmanın pelvik tabanı zayıflattığı bilinmektedir ve pelvik taban, mesaneyi yukarıda ve yerinde tutan vücut kısmıdır. Bu, çocuk yapmış bazı kadınları diğerlerinden daha fazla etkiler.

7. Ön prolapsus (sistosel)

Bu durum, vajina duvarı ile mesane arasındaki doku gerildiğinde ve zayıfladığında mesanenin vajinaya doğru uzanmasına neden olur. Kronik kabızlık, aşırı öksürük ve ağır kaldırma buna neden olabilir. Sık idrara çıkmanın yanı sıra, bu durumdaki kadınlar, cinsel ilişki sırasında mesanelerini asla tam olarak boşaltamayacaklarını veya idrar kaçırmaları olduğunu hissedebilirler.

Sistosel olarak da bilinen bu durumun tedavisi, vajinaya destekleyici bir cihaz yerleştirmeyi, östrojen tedavisini veya sarkmış mesaneyi tekrar yerine kaldırmak için ameliyatı içerebilir.

8. Mesane taşları

Mesane taşları da kadınlarda sık idrara çıkma nedenlerinden bir diğeridir. Mesanede oluşan mineral kütleleri, mesanenizi boşaltamadığınızda oluşabilen mesane taşlarıdır. Bu durumda sık idrara çıkmaya eşlik eden semptomlar arasında, alt karın ağrısı ve idrarda kan olması bulunur. Bazı küçük mesane taşlarını biraz ağrı ile doğal olarak geçirebilirsiniz, ancak daha büyük taşlar ameliyat gerektirebilir.

9. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Klamidya ve gonore (bel soğukluğu), kadınların normalden daha sık idrara çıkmasına neden olabilen yaygın cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Çoğu zaman, insanlar sık ​​idrara çıkmayı cinsel sağlıklarıyla ilişkilendirmezler. Bununla birlikte, birçok cinsel yolla bulaşan hastalık başlangıçta fark edilmez.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların, idrara çıkma sorunlarının bir nedeni olarak ekarte etmenin en iyi yolu, özellikle korunmasız cinsel ilişkiye girdikten veya yeni bir partnere sahip olduktan sonra düzenli olarak test yaptırmaktır. Tedavi edilmeyen cinsel yolla bulaşan hastalıklar uzun vadeli komplikasyonlara neden olabilir, ancak birçok tip erken evrelerde yüksek oranda tedavi edilebilir.

10. Şeker hastalığı (diyabet)

Kadınlarda sık idrara çıkma hem Tip 1 diyabet hem de Tip 2 diyabetten kaynaklanabilir. Bu durum, aşırı şekerin vücut kan şekeri seviyelerini düzgün bir şekilde düzenleyemediği zaman böbreklerde ek sıvıların hareket etmesine neden olması nedeniyle oluşur.

Bu belirti tipik olarak kan şekerinizi kontrol altına aldığınızda azalır. Sık idrara çıkmanın yanı sıra, diyabet hastaları sıklıkla idrar kontrolü kaybı ve idrar yolu enfeksiyonları yaşarlar. Ayrıca, diyabetik nöropati gelişir ve vücutta sinir hasarına yol açarsa, etkileri böbreklerde de fark edilebilir ve idrara çıkmayı etkileyebilir.

11. Mesane kanseri ve radyasyon tedavisi

Kan içeren idrar, mesane kanserinin daha yaygın bir belirtisi olsa da mesane kanseri olan bazı kadınlar da daha sık idrara çıkma ihtiyacı hissederler. Mesanede bir tümör varsa, idrarla dolabilecek yer kaplar ve bu nedenle sık idrara çıkma ihtiyacının artmasına neden olur.

Kanser sadece daha sık idrara çıkmaya neden olmakla kalmaz, kanser tedavileri de buna neden olabilir. Örneğin, radyasyon sıklıkla kanseri tedavi etmek için kullanılır ve yan etki olarak kadınlarda sık idrara çıkma yaşanabilir. Bu, özellikle radyasyon tedavisi kasık bölgesini hedef alıyorsa geçerlidir.

12. Omurilik hastalıkları ve yaralanmaları

Son olarak, omurilikle ilgili sorunlar da kadınlarda sık idrara çıkma nedenleri arasındadır. Mesane sorunları multipl skleroz (MS hastalığı) hastaları arasında yaygındır ve acil idrara çıkma, aşırı aktif mesane ve tamamen boşalmayan mesaneyi içerir. Diyet değişiklikleri ve bazı tedaviler, hastaların bu sorunları kontrol etmesine yardımcı olabilir.

Diğer nörolojik durumlar, özellikle omurilik yaralanması söz konusuysa, kadınlarda sık idrara çıkma ile yakından ilişkilidir. Sağlıklı kadınlarda mesane dolduğunda mesaneden beyne mesajlar gönderilir. Ancak bir omurilik hastalığı veya yaralanmasında bu mesajlar sağlıklı bir şekilde gönderilemeyebilir veya alınamayabilir.

Kadınlarda sık idrara çıkma için ne zaman doktora görünmeli?

Sadece bir gün boyunca idrarı normalden daha sık boşaltma ihtiyacı önemli bir endişe nedeni olmayabilir. Ancak, çiş yapma dürtüsü sıklıkla birkaç gün devam ederse veya başka semptomlar eşlik ediyorsa, muhtemelen tıbbi yardım alma zamanı gelmiştir. Aşağıdakiler, sık idrara çıkmanız olduğunda izlemeniz gereken belirtilerden bazılarıdır.

Aşağıdaki belirtilerden herhangi biri mevcutsa, sorunu kontrol ettirmek ve sık idrara çıkma nedenlerini belirlemek için doktorunuzla iletişime geçmeniz önerilir:

Kadınlarda sık idrara çıkma için hangi doktora gidilir?

Kadınlarda sık idrara çıkma nedenlerini ve idrarla ilgili herhangi bir problem için gidilmesi gereken doktor bir üroloji veya kadın hastalıkları ve doğum uzmanıdır.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
buoyhealth.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu