Kalp Ağrısı Neden Olur? 8 Önemli Neden ve Yapılması Gerekenler
Kalp ağrısı neden olur? Ciddi bir durum mudur? Ne zaman ciddiye almak gerekir? Doktora görünmek gerekir mi? Nasıl geçer? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Kalp ağrısı hakkında önemli bilgiler
Kalp ağrısı neredeyse her zaman kalp krizi ile ilişkilidir. Bu ağrı; kalpte iğne batması gibi ağrı hissedilmesiyle başlayan, göğüs altında 10 dakikadan uzun süren, sırt gibi vücudun diğer bölgelerine yayılabilen ve genellikle kollarda karıncalanma ile ilişkili bir sıkışma, baskı veya ağırlık olarak hissedilir.
Bununla birlikte, kalp ağrısı her zaman kalp krizi anlamına gelmez. Ana semptomun kalp ağrısı olduğu; kostokondrit, kardiyak aritmi ve hatta anksiyete, panik atak gibi psikolojik bozukluklar gibi başka durumlar da vardır.
Kalp ağrınız 10 dakikadan uzun sürüyorsa; baş dönmesi, soğuk ter, nefes almada zorluk, göğüste sıkışma, yanma hissi veya şiddetli baş ağrısı gibi başka semptomlar eşlik ediyorsa, Uygun teşhisin konulabilmesi için en kısa sürede bir doktora görünmeniz gerekmektedir. Kalbe bıçak gibi bir ağrı girmesi; kalp krizi veya olası diğer acil durumları tetikleyebileceğinden bu belirtileri görmezden gelmemeniz gerekir.
Kalp ağrısı neden olur?
1. Aşırı gaz
Aşırı gaz; göğüs ağrısının en yaygın nedeni olup, herhangi bir kalp rahatsızlığıyla ilgisi yoktur. Gaz birikimi nedeniyle oluşan basınç, karın bölgesinden yukarıya doğru sıkışmaya, göğüste bıçak saplanması hissine ve ara ara kalp ağrısına neden olmaktadır. Bu belirtiler, kabızlıktan muzdarip kişilerde çok yaygındır.
Yapılması gerekenler:
Fazla gazı gidermek için; karnınıza dairesel hareketlerle ve yukarıdan aşağıya masaj yapabilir veya yere yatabilir, dizlerinizi bükebilir ve karnınıza bastırabilirsiniz. Ayrıca rezene ve nane çayı gibi bağırsakların işleyişini iyileştirmeye yardımcı olan, fazla gazın birikmesini önleyen ve atılımını hızlandıran bazı çayları da tüketebilirsiniz.
2- Kalp krizi
Kalp krizi, kalp ağrısı söz konusu olduğunda akla gelen ilk nedendir. Ancak nadiren sadece kalp ağrısı yaşanıyorsa kalp krizi olur. Genellikle yüksek tansiyonu olan, 45 yaş üstü, sigara içen veya yüksek kolesterolü olan kişilerde daha sık görülmektedir.
Kalp krizi genellikle bir sıkışma veya kalpte iğne batması gibi ağrı olarak hissedilir. Ancak sırt, çene ve kollara yayılabilen ve karıncalanma hissine neden olabilen bir batma, sızlama veya yanma hissi olarak da hissedilebilir.
Kalp krizi genellikle; atardamarların yağ plakları veya pıhtıları tarafından tıkanması nedeniyle, oksijenli kanın kalbe gelişindeki azalma sonucunda kalbi kaplayan dokunun bir kısmı öldüğünde meydana gelmektedir.
Yapılması gerekenler:
Kalp krizinden şüpheleniyorsanız; ilk yardımın yapılabilmesi için ambulansı aramanız veya en yakın hastaneye veya acil servise gitmeniz gerekmektedir. Bilinç kaybı yaşanması durumunda; ambulans çağırmanın yanı sıra, sağlık ekipleri gelene kadar kalp masajına da başlanması önerilmektedir.
3- Kostokondrit
Kostokondrit, kötü duruş, iltihaplanma, aşırı fiziksel aktivite veya derin nefes alma nedeniyle oluşabilen, göğüs kafesinin ortasında bulunan kemik olan sternuma, kaburgaları bağlayan kıkırdakların iltihaplanması ile karakterize bir hastalıktır. Ağrının yoğunluğuna bağlı olarak, kostokondrit ağrısı kalp krizinde hissedilen ağrı ile karıştırılabilir.
Yapılması gerekenler:
Bu durumda, iltihabı ve semptomları azaltmak mümkün olduğundan, dinlenmek ve ağrılı bölgeye sıcak kompres yapılması önerilmektedir. Ancak bazı durumlarda, özellikle ağrı çok şiddetli ve sürekli olduğunda, bir doktora başvurmalı ve tedavi bünyesinde iltihap önleyici ilaç kullanmalısınız.
4- Perikardit
Perikardit, kalbin dış yüzeyini kaplayan zar olan perikarddaki iltihaplanmadır. Bu iltihaplanma, kalp krizi ağrısıyla kolayca karıştırılabilen çok güçlü bir ağrı veya kalbe bıçak gibi ağrı girmesi ile algılanır. Perikardit, enfeksiyonlardan kaynaklanabilir veya lupus gibi romatolojik hastalıklardan kaynaklanabilir.
Yapılması gerekenler:
Nedene göre değişebilen bu ağrının tedavisine başlanabilmesi için, kardiyoloji uzmanına danışılması ve antibiyotik, analjezik veya steroid olmayan iltihap önleyici ilaçların kullanılması gereklidir.
5- Kardiyak iskemi (miyokard iskemi)
Kardiyak iskemi, damarı tıkayan plakların varlığı nedeniyle arterlerdeki kan akışındaki azalmadır. Ayrıca, kalbin kan pompalama yeteneği bu durumda olumsuz etkilenir. Miyokard iskemi; ara ara kalp ağrısına, çarpıntıya ek olarak boyun, çene, omuzlar veya kollara yayılabilen göğüste şiddetli ağrı veya yanma hissi birlikte fark edilir.
Yapılması gerekenler:
Kardiyak iskeminin nedeninin belirlenmesi ve tedaviye başlanması için kardiyoloji uzmanına danışılması önemlidir. Genel olarak doktorunuz; fiziksel aktivite ve az yağ içeren bir diyet planına ek olarak, kalp atış hızınızı azaltmak, kan damarlarınızı genişletmek veya kan basıncınızı kontrol etmek için bazı ilaçları reçete edebilir.
6- Kardiyak aritmi
Kardiyak aritmi; zayıflık, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, soğuk ter ve kalp ağrısı belirtilerine ek olarak kalp ritminin; hızlı, yavaş veya düzensiz hale gelmesidir.
Aritmi hem sağlıklı kişilerde hem de halihazırda kalp hastalığı olanlarda olabilir. Başlıca nedenleri yüksek tansiyon, koroner kalp hastalığı, tiroid sorunları, yoğun fiziksel egzersiz, kalp yetmezliği, anemi ve yaşlanmadır.
Yapılması gerekenler:
Kardiyolog tarafından önerilen kardiyak aritmi tedavisi, aritminin şiddetine ve nedenine göre değişiklik gösterebilir. Bazı durumlarda ilaç kullanımıyla birlikte kalp pili kullanımı gerekli görülebilir.
7- Panik atak
Panik atak; nefes darlığı, soğuk ter, karıncalanma, kendini kontrol edememe, kulak çınlaması, çarpıntı ve ara ara kalp ağrısı gibi belirtilere neden olan, ani korku nöbetlerinin olduğu psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu sendrom genellikle geç ergenlik ve erken yetişkinlik döneminde, kadınlarda daha fazla görülür.
Panik atakta hissedilen ağrı çoğu zaman kalp krizi ağrısı ile karıştırılsa da onları birbirinden ayıran bazı özellikler vardır. Panik atakta ağrı göğüste ve boyunda yoğunlaşırken, kalp krizi ağrısı daha güçlüdür. Ayrıca krizin sebebiyet verdiği ağrı vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve 10 dakikadan uzun sürebilir.
Yapılması gerekenler:
Düzenli olarak yapılacak psikoterapiye ek olarak, genellikle semptomların giderilmesine yardımcı olan antidepresan ve anksiyolitik (kaygı ve korku baskılayıcı ilaçlar) ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçların kullanımı psikiyatristin rehberliğinde ve gözetiminde olmalıdır.
8- Anskiyete bozukluğu
Kaygı, bir kişiyi verimsiz, yani basit günlük görevleri yerine getiremez hale getirebilir. Anksiyete bozukluğu ataklarında göğüs kafesi gerginliğinde ve kalp atış hızında artış olur, bu da kalpte iğne batması gibi ağrıya ve kalpte sıkışma hissine neden olur.
Göğüs ağrısına ek olarak, diğer anksiyete belirtileri hızlı nefes alma, hızlı kalp atışı, mide bulantısı, bağırsak fonksiyonundaki değişiklikler ve çok fazla terleme görülmektedir.
Yapılması gerekenler:
Yoğunluğa bağlı olarak; papatya veya ıhlamur çayı gibi sakinleştirici çaylar ile anksiyete semptomlarını hafifletmek mümkündür. Bununla birlikte, anksiyete atakları şiddetli ve sık olduğunda, bir psikiyatriste başvurarak, anksiyolitik veya antidepresan ilaçların kullanımı sağlanabilir.
Sonuç olarak
Kalp ağrısı fizyolojik ve psikolojik olarak birçok nedenden dolayı oluşabilir. Ara ara kalp ağrısı hissetmeniz, yüksek tansiyon, kolesterol gibi ciddi risk faktörlerine de sahip olmanız olası bir kalp krizinin habercisi olabilir.
Bundan dolayı 45 yaş üstü olmanız, sigara ve alkol kullanmanız gibi durumlara da sahipseniz, düzenli olarak doktorunuza muayene olmanız, kalp krizi riskinizi azaltmanıza veya önlemenize yardımcı olabilir.
Birkaç gün içinde geçmeyen kalp ağrısında mutlaka bir doktora görünmeniz oldukça önemlidir. Diğer durumlarda aşırı gazdan, psikolojik nedenlerden kaynaklanan durumlarda, kalp ağrısına neden olan koşulların giderilmesi sonucu ağrı tamamen kaybolmaktadır.