Kardiyoloji

Kalp Yetmezliği Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Kalp yetmezliği çoğu durumda diğer kardiyovasküler hastalıkların bir sonucudur. Yaygın nedenler yıllarca süren yüksek tansiyon, koroner kalp hastalığı veya daha önce geçirilmiş bir kalp krizidir. Aşağıda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Kalp yetmezliği nedir?

Kalp yetmezliği, kalbin vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kan pompalayamadığı klinik bir durumdur. Bazı durumlarda, kalbe yeteri miktarda kan girişi sağlanamaz, dolayısıyla kalp de vücudun geri kalanına oksijen bakımından temiz kanı iletemez hale gelir. Kalp yetmezliği, kalbin durduğu veya çalışmayı durdurmak üzere olduğu anlamına gelmez, ancak tıbbi müdahale gerektiren acil bir durumdur.

Kalp yetmezliği; ayaklarda, ayak bileklerinde, bacaklarda ödeme, akciğerde, karında ve boyundaki damarlarda sıvı birikmesine neden olabilir. Bununla birlikte nefes darlığına ve yorgunluğa da neden olabilir. Kalp yetersizliğinin asıl nedeni, kalbe zarar veren hastalıklardır. Bu hastalıklar arasında; iskemik kalp hastalığı (koroner damar tıkanıklığı sonucu oluşan kalp hastalığı), yüksek tansiyon ve diyabet sayılabilir.

Kalp yetmezliği çeşitleri

Kalbe yeteri miktarda kan akışı sağlanamaz veya kalp, vücuda yeteri kadar kan pompalayamazsa, zamanla kalp yetmezliği meydana gelir. Tek bir patolojik tanıya dayanmayan bu durum, farklı kriterlere ve kalbin fizyolojisine göre sınıflandırılır.

  1. Sağ kalp yetmezliği:
    Kalbin sadece sağ tarafını etkileyen ve kalbin oksijen almak için akciğerlere yeteri miktarda kan pompalamamasından kaynaklanan durumdur. Sağ kalp yetmezliğinin en önemli belirtisi, vücudun sıvı biriktirmeye başlamasıdır. Kişi genellikle ayaklarında, bacaklarında şişlik hisseder, bu durumda karaciğerde sıvı birikebilir ve sağ alt kaburga kısmında ağrıya neden olabilir.
  2. Sol kalp yetmezliği:
    Vakaların büyük bir çoğunluğu kronik olup, daha fazla işlev gösteren sol tarafta gelişim göstermektedir. Sol tarafı etkileyen kalp yetmezliği, kalbin, vücudun geri kalanına yeteri miktarda oksijen bakımından zengin kan pompalamamasından kaynaklanır.

    Sol taraflı kalp yetmezliği kendi içinde sistolik ve diyastolik yetmezlik olarak ayrılabilir. Sistolik yetmezlik, kalp kasının normal olarak kasılmadığı ve kan pompalamamasına neden olan durumdur. Diyastolik yetmezlik ise, kalp kasının yeterince gevşeyememesi sonucu sol ventrikülün kan hacminin azalmasıdır, diğer bir deyişle kalbe yeterince kan dolumu sağlanamaz. Kalp kasının sertleşmesi, bu duruma yol açabilir.
  3. Akut kalp yetmezliği:
    Semptomlar aniden ortaya çıktığı ancak oldukça hızlı bir şekilde kaybolduğu formudur. Bu durum kalp krizinden sonra meydana gelebilir. Ayrıca kalpteki kan akışını kontrol eden kalp kapakçıklarındaki bir sorundan kaynaklanabilir.
  4. Kronik kalp yetmezliği:
    Semptomlar süreklidir ve zamanla düzelmez. Kalp yetmezliği vakalarının çoğu kroniktir.

Kalp yetmezliği nedenleri ve risk faktörleri

Yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol zamanla kalp kasına zarar vermeye başlar. Kalbin aşırı çalışması, kalp kaslarının zayıflamasına yol açar. Kalp zayıfladıkça bünyesinde kanı gerektiği kadar dolduramaz veya pompalayamaz hale gelir. Bu süreçte, bazı proteinler ve maddeler kana salınabilir. Bu maddelerin, kalp ve kan akışı üzerinde zararlı etkisi vardır. Dolayısıyla kalp yetmezliğinin de etkisiyle kişilerin sağlık durumları kötüleşmeye başlar.

Kalp yetmezliğine ayrıca, kalp krizi, aşırı alkol ve sigara tüketimi, hareketsiz yaşam tarzı, aşırı stres, kullanılan bazı ilaçların yan etkileriyle, sağlıksız yaşam tarzı da neden olmaktadır.

Kalp yetmezliğinin nedenleri arasında aşağıdakiler bulunabilir:

  1. İskemik kalp hastalığı
  2. Diyabet
  3. Yüksek tansiyon
  4. Miyokardit (Kalp kası iltihabı)
  5. Kalp krizi
  6. Akut koroner sendrom
  7. Doğuştan gelen kalp hastalıkları
  8. Böbrek yetmezliği
  9. Akciğer hastalıkları
  10. Konjestif kalp yetmezliği
  11. Kardiyomiyopati
  12. Kalp kapakçıklarındaki meydana gelen hastalıklar
  13. Kalp ritim bozukluğu (Aritmi)
  14. Obezite
  15. Uyku apnesi
  16. Anemi

İskemik kalp hastalığı

İskemik kalp hastalığı, kalp kasının bazı sebeplerden yeterli kan alamamasıyla ortaya çıkan kalp rahatsızlığıdır. İskemik kelimesi, bir vücut parçasının yeterli kan akışını ve dolayısıyla oksijeni alamadığı anlamına gelir.

Özellikle kalbi besleyen koroner arterlerin tıkanmasıyla (ateroskleroz) ve daralmasıyla ortaya çıkan bu durum, kalp kasına giden kan akışını azaltır. Damarların plaklar tarafından tıkanması veya daralması, kalp damarlarında kan pıhtılarının oluşma olasılığını da artırır. Kan pıhtıları, kan akışını kısmen veya tamamen engelleyebilir. İskemik kalp hastalığı; göğüs ağrısına, anjine (bademcik iltihabı), kalp krizine veya diğer kalp hasarlarına yol açan rahatsızlıklara neden olabilir.

Diyabet

Şeker hastalığı (diyabet), vücuttaki kan şekeri seviyesinin çok yüksek olduğu bir hastalıktır. Vücut normalde yiyecekleri sindirerek, glikoza kadar ayırır ve daha sonra hücrelere taşır. Hücreler, glikozu enerjiye dönüştürmek için insülin adı verilen bir hormon kullanır.

Diyabet durumunda vücut, yeterli insülin hormonu salgılayamaz veya insülini düzgün kullanamaz. Zamanla yüksek kan şekeri seviyeleri, kalp kasına ve kalbin etrafındaki kan damarlarına zarar vermeye başlar. Kalbi zayıflatan bu girişim, kalp yetmezliğine neden olur.

Yüksek tansiyon

Kan basıncı, kanın atardamar duvarına doğru yaptığı itme gücüdür. Bu basınç zamanla yükselir ve yüksek seviyede kalırsa, kalbi zayıflatabilir ve damarlarda plak birikmesine neden olabilir.

Kan basıncı değeri 140/90 mmHg veya üzerindeyse, yüksek tansiyon olarak kabul edilir. Ancak diyabet veya kronik böbrek hastalığı durumunda kan basıncı 130/80 mmHg veya üzerindeyse, kişide yüksek tansiyon olduğu kabul edilmektedir.

Diğer kalp rahatsızlıkları ve hastalıklar

Aşağıdaki kalp hastalıkları da kalp yetmezliğine neden olabilir:

  1. Miyokardit:
    Çeşitli sebeplerden dolayı kalp kasının iltihaplanmasıdır. Bu duruma çoğunlukla viral enfeksiyonlar neden olmaktadır.
  2. Kalp krizi:
    Bir veya birden fazla kalp damarının tıkanmasıyla meydana gelen, kalp kasına kan akışının kesildiği ve acil olarak tıbbi müdahale gerektiren hayati durumdur.
  3. Akut koroner sendrom:
    Kroner arterlerin içinde veya duvarlarında yağ plaklarının birikmesinden kaynaklanan, üç tip koroner arter hastalığına verilen genel bir tıbbi terimdir. Kalp kriziyle karıştırılmamalıdır.
  4. Konjenital kalp kusurları:
    Doğumdan itibaren kalbin yapısıyla ilgili problemleri kapsayan hastalıklardır.
  5. Konjestif kalp yetmezliği:
    Kalp kaslarının zayıflamasıyla birlikte, kalp fonksiyonlarında bozuklukların meydana gelmesidir.
  6. Kardiyomiyopati:
    Kalp kasının genişlemesi, kalınlaşması veya sertleşmesi durumudur.
  7. Kalp kapağı hastalıkları:
    Kalbin odacıkları arasındaki kan geçişini sağlayan kapakçıkların, düzgün çalışmasına engel olan durumları kapsayan hastalıklardır. Kalp kapakçıkları enfeksiyon kapabilir, yetersiz olabilir veya yapısal olarak dar ya da uzun olabilir. Bu ve bunun gibi kalp sorunlarının tamamı, bu hastalık grubuna girmektedir.
  8. Aritmi:
    Kalp atışının hızı veya ritmiyle ilgili sorunları ifade eden tıbbi terimdir.

Diğer faktörler

Aşağıdaki diğer faktörler de kalp kasına zarar vererek, kalp yetmezliğine yol açabilir:

Kalp yetmezliği açısından kimler risk altındadır?

Aşağıdaki insanların kalp yetmezliği geliştirme riski, diğer insanlara göre daha fazladır:

  1. 65 yaş ve üstü kişiler:
    Yaşlanmayla birlikte kalp kası zayıflayabilir veya kişilerde yıllardır bulunan hastalıklar, yetersizliğe yol açabilir.
  2. Koyu ten rengine sahip olmak:
    Koyu ten rengine sahip insanların kalp yetmezliğine yakalanma olasılığı, diğer insanlardan daha yüksektir. Ayrıca bu insanların; genç yaşta semptom geliştirme, kalp yetersizliği nedeniyle daha fazla doktor kontrolüne gitme olasılığı daha yüksektir.
  3. Fazla kilolu olmak:
    Aşırı kilo kalbi zorlar. Fazla kilolu veya obez olmak, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskinizi artırır. Bu hastalıklar kalp yetmezliğine yol açabilir.
  4. Kalp krizi geçiren insanlar:
    Daha önce kalp krizi geçiren insanların kalbi zarar gördüğünden daha yüksek risk altındadırlar.

Konjenital kalp kusurları olan çocuklar da kalp yetersizliği geliştirebilir. Bu kusurlar, bebek daha anne karnındayken ortaya çıkmaktadır. Konjenital kalp kusurları, kalbin daha fazla çalışmasına neden olabilir. Bu durum kalbin zayıflamasına yol açarak, kalp sorunlarına neden olur.

Kalp yetmezliği belirtileri

Kalp yetmezliğinin en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Nefes darlığı
  • Yorgunluk
  • Ayak bileklerinde, ayaklarda, bacaklarda, karında ve damarlarda şişme
  • İştah kaybı
  • Mide bulantısı ve halsizlik
  • Göğüs ağrısı
  • Kalp çarpıntısı
  • Baş dönmesi
  • Çabuk yorulma

Tüm bu belirtiler başladığında, merdiven çıkma gibi rutin fiziksel efordan sonra bile, yorgun hissedebilir, nefes darlığı yaşayabilirsiniz. Kalbiniz zayıfladıkça semptomlarınız kötüleşir. Evin içinde herhangi bir aktiviteden sonra bile halsiz ve bitkin hissetmeye başlayabilirsiniz. Bazı insanlar uzanırken bile nefes darlığı çekebilirler.

Kalp yetersizliğinden kaynaklanan sıvı birikimi; kilo alımına, sık idrara çıkmaya, gece yatarken veya uzanırken, öksürüğe neden olur. Bu öksürük, akut pulmoner ödemin bir işareti olabilir. Bu, akciğerlerinizde çok fazla sıvı biriktiği ve acil müdahale gerektiren bir durumdur.

Kalp yetmezliği teşhisi

Doktorunuz; tıbbi ve aile geçmişinize, fiziksel muayenenize ve test sonuçlarınıza bakarak, kalp yetmezliği teşhisini koyacaktır. Kalp yetmezliğinin belirtileri, iskemik kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve diyabet gibi sağlık sorunlarında daha yaygın görülür. Bundan dolayı doktorunuz, kalp yetmezliğine neden olabilecek bir hastalığınız veya durumunuz olup olmadığını öğrenmek isteyecektir.

Belirtilerinizin diğer olası nedenlerini de elemek isteyecektir. Kalbinizde herhangi bir hasar olup olmadığını ve kalbinizin ne kadar iyi kan pompaladığını bazı testlerle kontrol edecektir. Erken tanı ve tedavi, kalp yetmezliği olan kişilerin daha uzun, daha aktif yaşamalarına yardımcı olabilir.

Fizik muayene

Doktorunuz, sizin veya ailenizdeki diğer kişilerin kalp yetersizliğine neden olabilecek bir hastalığı veya durumu olup olmadığını ve mevcut belirtilerinizi sorarak başlayacaktır. Ardından hangi belirtilere sahip olduğunuzu ne zaman ortaya çıktıklarını ne kadar süredir bu belirtileri yaşadığınızı ve ne kadar şiddetli olduklarını bilmek isteyecektir.

Fizik muayene sırasında doktorunuz aşağıdaki adımları uygulayabilir:

  • Stetoskop yardımıyla kalbinizi dinleyecek, normal olmayan sesler olup olmadığını kontrol edecektir.
  • Ekstra sıvı birikmesi belirtisi olabilecek sesler için ciğerlerinizi dinleyecektir.
  • Ayak bileklerinizde, ayaklarınızda, bacaklarınızda, karnınızda ve boynunuzdaki damarlarda şişme (ödem) arayacaktır.

Teşhis testleri

Kalp yetmezliği belirtileriniz varsa doktorunuz aşağıdaki teşhis yöntemlerinden birkaçını uygulamak isteyebilir:

  1. Elektrokardiyogram (EKG):
    EKG; basit, ağrısız bir testtir ve elektriksel olarak kalbin aktivitesini ölçer. Test kalbinizin ne kadar hızlı attığını ve ritmini gösterir. EKG ayrıca, elektrik sinyallerinin kalbinizden geçerken gücünü ve zamanlamasını da kaydetmektedir.
    EKG, kalbin pompalama odalarındaki duvarların normalden daha kalın olup olmadığını da gösterebilir. Daha kalın duvarlar, kalbinizin kan pompalamasını zorlaştırabilir. EKG ayrıca önceki veya mevcut kalp krizi belirtilerini de gösterebilir.
  2. Göğüs röntgeni:
    Göğüs röntgeni; kalp, akciğerler ve kan damarları gibi göğsün içinde bulunan yapıların görüntüsünü sağlar. Bu test, kalbinizin genişlediğini, akciğerlerinizde sıvı olup olmadığını veya akciğer hastalığınız olup olmadığını gösterebilir.
  3. BNP için kan testi:
    Bu test kanınızdaki BNP adı verilen bir hormon seviyesini kontrol eder. Bu hormonun seviyesi, kalp yetmezliği sırasında yükselir.
  4. Ekokardiyografi (EKO):
    Ekokardiyografi, kalbinizin hareketli bir resmini oluşturmak için ses dalgalarını kullanır. Test, kalbinizin boyutunu, şeklini, kalp odalarınızın ve kapaklarınızın ne kadar iyi çalıştığını gösterir. Ayrıca kalbe zayıf kan akışını, normal olarak kasılmayan kalp kası alanlarını ve kan akışının eksikliğinden kaynaklanan kalp kası hasarını da tanımlayabilir.
  5. Doppler ultrason:
    Doppler ultrason, kan akışının hızını ve yönünü ölçmek için ses dalgaları kullanır. Bu test genellikle kalbe ve akciğerlere kan akışının daha eksiksiz bir resmini sunmak için ekokardiyografiyle birlikte yapılır. Doktorlar genellikle, sağ kalp yetersizliği olup olmadığını teşhis etmeye yardımcı olmak için Doppler ultrasonunu kullanır.
  6. Holter monitörü:
    Holter monitörü, günlük hayatınıza devam ederken, 24 ya da 48 saatlik süre boyunca kalbinizin elektrik aktivitesini kaydeder. Bu işlemde, göğse elektrot adı verilen küçük yapışkan bantlar takılır. Elektrotlar ince kablolar yardımıyla, taşınabilir bir kayıt cihazına veriyi işler. Kayıt cihazı bir kemere tutturulabilir, cepte tutulabilir veya boynunuza asılabilir.
  7. Nükleer kalp taraması:
    Nükleer kalp taraması kanın kalbinize ve kalp kasınıza ne kadar kan ulaştığını gösterir. Nükleer kalp taraması sırasında, izleyici adı verilen güvenli, radyoaktif bir madde bir damar yoluyla kan dolaşımınıza enjekte edilir. İzleyici kalbinize gider ve enerjiyi serbest bırakır.
    Vücudunuzun dışındaki özel kameralar enerjiyi algılar ve kalbinizin resimlerini oluşturmak için bu enerjiyi kullanılır. Nükleer kalp taraması, kalp kasının neresinin sağlıklı ve neresinin hasar gördüğünü gösterebilir.
  8. Pozitron emisyon tomografisi (PET):
    Bu tarama, nükleer kalp taraması türüdür. Kalbinizin bölgelerindeki kimyasal aktivite seviyesini gösterir. Bu test, doktorunuzun bu bölgelere yeterli kan akıp akmadığını görmesine yardımcı olabilir. PET taraması, diğer testlerin tespit edemeyeceği kan akışı sorunlarını gösterebilir.
  9. Kalp kateterizasyonu:
    Kardiyak kateterizasyon sırasında, kateter adı verilen uzun, ince, esnek bir tüp kolunuzdaki, kasıklarınızdaki (üst uyluk) veya boynunuzdaki bir kan damarına yerleştirilir. Bu prosedür, doktorunuzun koroner arterlerinize bakmasını sağlar.
    Ayrıca bu esnada doktorunuz, kalp odalarınızdaki basıncı ve kan akışını kontrol edebilir, kan örnekleri toplayabilir ve koroner arterlerinize bakmak için röntgen çekebilir.
  10. Koroner anjiyografi:
    Koroner anjiyografi genellikle kalp kateterizasyonuyla birlikte yapılır. Röntgende görülebilen bir boya, kateterin ucundan kan dolaşımınıza enjekte edilir. Boya, doktorunuzun kalp kasınızdaki kan akışını görmesini sağlar. Anjiyografi ayrıca kalbinizin ne kadar iyi kan pompaladığını da gösterir.
  11. Stres testi:
    Kalbinizin çok çalışıp hızlı attığı zaman bazı kalp problemlerini teşhis etmek daha kolaydır. Stres testi sırasında, kalbinizin sıkı çalışmasını ve hızlı atmasını sağlamak için egzersiz yaparsınız. Bir koşu bandında yürüyebilir veya koşabilir ya da bisiklete binebilirsiniz. Egzersiz yapamıyorsanız, kalp atış hızınızı yükseltmek için ilaç verilebilir.
  12. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG):
    Kardiyak manyetik rezonans görüntüleme, kalbinizin atışını yaparken resim oluşturmak için radyo dalgaları, manyetik alanı ve bir bilgisayar yazılımını kullanır. Test, kalbinizin ve büyük kan damarlarının hem sabit hem de hareketli resimlerini üretir.

    Kardiyak MRG, kalbinizin parçalarının hasarlı olup olmadığını gösterebilir. Doktorlar ayrıca, semptomlar ortaya çıkmadan önce bile kalp yetmezliğinin erken belirtilerini bulmak için MRG kullanabilirler.
  13. Tiroid fonksiyon testleri:
    Tiroid fonksiyon testleri tiroid bezinizin ne kadar iyi çalıştığını gösterir. Bu testler kan testlerini, görüntüleme testlerini ve tiroidi uyaran testleri içerir. Kanda çok fazla veya çok az tiroid hormonu olması, kalp yetmezliğine yol açabilir.

Kalp yetmezliği tedavisi

Kalp yetmezliği tedavisi, kalp yetmezliğinin tipine ve şiddetine bağlıdır.

Kalp yetmezliğinin tüm aşamaları için uygulanan tedavinin hedefleri aşağıdakileri içerir:

  • İskemik kalp hastalığı, yüksek tansiyon veya diyabet gibi altta yatan nedenin tedavisi
  • Semptomları azaltmaya yönelik tedavi
  • Kalp yetmezliğinin kötüleşmesini durdurmak
  • Yaşam sürenizi artırmak ve yaşam kalitenizi arttırmak

Tedaviler genellikle kalp odaklı sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar ve devam eden bakımı içerir. Şiddetli kalp yetmezliğiniz varsa, diğer tıbbi prosedürlere veya cerrahiye de ihtiyacınız olabilir.

Kalp yetmezliği ilaç tedavisi

Doktorunuz, sahip olduğunuz hastalığın türüne, şiddetine ve bazı ilaçlara verdiğiniz reaksiyona göre ilaçlar reçete edecektir. Aşağıdaki ilaçlar genellikle kalp yetmezliğini tedavi etmek için kullanılır:

  1. ACE inhibitörleri:
    Kan basıncını düşüren ve kalbinizdeki zorlamayı azaltan ilaçlardır. Ayrıca olası kalp krizi riskini de azaltabilirler.
  2. Aldosteron antagonistleri:
    Vücuttaki aşırı sodyumun idrar yoluyla uzaklaştırılmasını sağlarlar. Böylece, kalbin pompalaması gereken kan hacmi düşer.
  3. Anjiyotensin reseptör blokerleri:
    Kalbinizin iş yükünü azaltmak için, kan damarlarınızı gevşetir ve kan basıncınızı düşürürler.
  4. Beta blokerler:
    Kalp atış hızınızı yavaşlatır ve kalbinizin iş yükünü azaltmak için kan basıncınızı düşürür.
  5. Kalp glikozitleri:
    Kalbin daha güçlü atmasını ve daha fazla kan pompalamasını sağlayan ilaçlardır.
  6. Diüretikler (idrar söktürücü ilaçlar):
    Akciğerlerinizde sıvı birikmesini, ayaklarınızda ve ayak bileklerinde şişmeyi azaltmaya yardımcı olur.
  7. İsosorbid dinitrat:
    Kan damarlarınızı gevşetmeye yardımcı olur, böylece kalbiniz kan pompalamak için çok fazla efor göstermez.

Not: Doktorunuzun reçete ettiği tüm ilaçları düzenli olarak almalısınız. Doktorunuz size söylemediği sürece ilacınızın miktarını değiştirmemeli veya dozunu atlamamalısınız. Ayrıca unutmayın, hangi ilacı ne şekilde alacağınıza doktorunuz karar verecektir.

Düzenli bakım

Kalp yetmezliğinin kötüleştiğine dair işaretlere dikkat etmelisiniz. Örneğin, kilo alımı vücudunuzda sıvı biriktiği anlamına gelebilir. Diğer ilgili durumlar için tıbbi bakım almak önemlidir. Diyabetiniz veya yüksek tansiyonunuz varsa, bu koşulları kontrol etmek için doktorunuzun önerdiği talimatlara uymalısınız. Kan şekerinizi ve kan basıncınızı kontrol altında tutmalısınız. Grip ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmaktan da kaçınmalısınız.

Şiddetli kalp yetersizliği olan birçok kişinin zaman zaman hastanede tedaviye ihtiyacı olabilir. Doktorunuz hastanede veya evde verilebilen oksijen tedavisini önerebilir.

Tıbbi işlemler ve cerrahi

Kalp yetmezliği kötüleştikçe, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar artık semptomlarınızı kontrol edemeyebilir. Dolayısıyla tıbbi bir prosedür veya ameliyat gerekebilir.

Kalp yetersizliğinde, kalbin sağ ve sol tarafları aynı anda kasılmayabilir. Bu kalbin pompalama işlevini bozar. Bu sorunu düzeltmek için doktorunuz kalbinizin yanına bir kardiyak resenkronizasyon terapi cihazı (bir tür kalp pili) yerleştirebilir. Bu cihaz, kalbin her iki tarafının aynı anda kasılmasına yardımcı olur ve bu da kalp yetmezliği semptomlarını azaltabilir.

Kalp yetmezliği olan bazı insanlar çok hızlı, düzensiz kalp atışlarına sahiptir. Tedavi edilmediği takdirde, bu durum ani kalp durmasına neden olabilir. Doktorunuz bu sorunu çözmek için kalbinizin yanına implante edilebilir kardiyoverter defibrilatör (ICD) yerleştirebilir. Bu cihaz, kalp atış hızınızı kontrol eder ve düzensiz kalp ritimlerini düzeltmek için elektrik akımlarını kullanır.

Diğer tedavilere rağmen şiddetli kalp yetmezliği semptomları olan kişiler aşağıdakilere ihtiyaç duyabilir:

  1. Sol Ventrikül Destek Cihazı (LVAD) ve Total Yapay Kalp (TAH):
    Bu cihazlar, kalpten vücudun geri kalanına kan pompalamaya yardımcı olur. Ameliyat olana kadar veya uzun süreli bir tedavi olana kadar kullanılabilirler.
  2. Kalp nakli:
    Bir kişinin hastalıklı kalbinin, ölen bir donörün sağlıklı bir kalbiyle değiştirildiği işlemdir. Kalp nakli, tıbbi tedavi ve cerrahi başarısız olduğunda, son evre kalp yetmezliği için hayat kurtarıcı bir önlem olarak yapılır.

Kalp odaklı sağlıklı yaşam tarzı

Kalp yetersizliğiniz varsa, doktorunuz kalp sağlığı odaklı sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir. Bunlar:

  • Sağlıklı beslenme
  • Sağlıklı bir kiloda kalma
  • Fiziksel aktivite
  • Sigarayı bırakmak
  • Alkolü bırakmak

Kalp yetmezliği hakkında sık sorulan sorular

Kalp yetmezliği olan bir insan ne kadar yaşar?

Kalp yetersizliği olan bir insanın yaşam beklentisi; durumunun ciddiyetine, genetik faktörlere, yaş ve diğer faktörlere bağlı olarak değişir. Yine de kalp yetmezliği teşhisi konan kişilerin yaklaşık yarısı beş yıldan daha fazla yaşayabilir.

Kalp yetmezliği tedavisi var mı?

Doktorlar, kalp yetmezliğini bir ilaç kombinasyonuyla birlikte tedavi eder. Belirtilerinize bağlı olarak, doktorunuz bir ilaç veya birkaç farklı ilacın kombinasyonunu gerekli görebilir. Bazı durumlarda ise kalp pili ve cerrahi gibi prosedürler gerekebilir.

Kalp yetmezliği öldürür mü?

Kalp yetmezliği, ani bir kalp durmasından dolayı ölüm riskinizi artırır. Teşhis konan kişilerin yaklaşık %50’si bu risk altındadır. Ancak sağlıklı beslenme ve düzenli bir yaşam, bu oranı azaltmaktadır.

Kalp yetmezliği sonucu ne olur?

Şu anda, kalp yetmezliğini kesin olarak yok edecek bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri, rahatsızlığı olan kişilerin daha uzun yaşamalarına yardımcı olabilir.


Kaynak ve ileri okuma:

YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu