İç Hastalıkları

Kanlı İshal (Dizanteri) Neden Olur? 8 Önemli Neden ve Daha Fazlası

Kanlı ishal neden olur? Ciddi bir durum mudur? Ne zaman doktora görünmek gerekir? Geçmesi için ne yapılabilir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Kanlı ishal hakkında önemli bilgiler

Kanlı ishale genellikle virüs, parazit veya bir bakteriden kaynaklanabilen bağırsaktaki bir enfeksiyon neden olur, bu durum dizanteri olarak da adlandırılır. Bu sorun hızlı bir şekilde tedavi edilmezse; yetersiz beslenme veya dehidrasyon gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Çoğu durumda, yetişkinlerde kanlı ishal kendiliğinden geçebilir ve kişinin bu tür durumda bol su tüketmesi, kolay sindirilebilir bir yiyecekler tüketmesi çok önemlidir.

Kanlı ishal enfeksiyonlardan kaynaklanmasının yanı sıra; ülseratif kolit, bağırsak kanseri belirtisi olabilir veya kullanılan ilacın yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir. Diğer ilişkili semptomlarla ortaya çıktığında, tam bir değerlendirme için doktora gitmeniz gerekir.

Kanlı ishal neden olur?

1- Rotavirüs enfeksiyonu

Rotavirüs enfeksiyonu, gastroenteritin ana nedenlerinden biridir. Gastroenterit, bebeklerde ve 5 yaşın altındaki çocuklarda yaygın olarak görülen, kanlı ishale ve kusmaya neden olan bir bağırsak iltihabıdır. Bu enfeksiyon türü, esas olarak ortak kullanımdaki su veya yiyeceklerin tüketilmesinden kaynaklanır. Gastroenterit belirtileri arasında; çocukta iştahın kaybı, ağız kuruluğu, yorgunluk, sıvı dışkılama, balgam, mukus, yüksek ateş, kramp ve karın ağrısı gibi semptomlar görülür.

Yapılması gerekenler:

Çocuğunuzu mümkün olan en kısa sürede doktora götürün. Mümkünse, doktorunuzun mevcut dizanteri belirtilerini daha iyi değerlendirebilmesi için, çocuğunuzun dışkısının bir örneğini veya fotoğrafını çekip götürün. Rotavirüs enfeksiyonu, 14 güne kadar süren şiddetli, kötü kokulu ishale neden olabilir. Bu dönemde bebeğinize veya çocuğunuza çorba, püre ve az yağlı yemekler vermelisiniz. Ancak en önemli şey, dehidrasyonu önlemek için her zaman bebeğinize veya çocuğunuza bol bol su içirmelisiniz.

2- Koli basili enfeksiyonu

Koli basili (Escherichia Coli)‘nin neden olduğu gastroenterit, yetişkinlerde ishalin en yaygın nedenlerinden biridir ve dizanteriye ek olarak yoğun karın ağrısına neden olur. Koli basili, vücutta bulunan ve sağlığa zararlı olmayan bir bakteridir. Ancak bu bakterinin bazı türleri, özellikle ortak tüketilen gıdalarda bulunanlar, sağlığa zarar verebilir.

Yapılması gerekenler:

Koli basilinin neden olduğu semptomları hafifletmek ve yeni gastroenterit ataklarından kaçınmak için, bağırsakları uyarmaktan kaçınmak gerekir. Bununla birlikte probiyotik takviyeler almak, kolay sindirilebilir yiyecekler tüketmek gerekir, çünkü bütün bunlar sağlıklı bakteri florasının yenilenmesine yardımcı olacaktır.

3- Basilli dizanteri (Şigelloz hastalığı)

Yetişkinlerde kanlı ve mukuslu ishalin diğer bir yaygın nedeni, Shigella cinsi bakterilerinin neden olduğu bulaşıcı bir bağırsak enfeksiyonudur. Ortak kullanılan yiyecek veya su tüketimi yoluyla vücuda girer. Şigelloz hastalığı semptomları yaklaşık 5 ila 7 gün sürer ve dizanteriye ek olarak, enfekte çocuklarda tedavi başlangıcından itibaren nöbetler de görülebilir.

Yapılması gerekenler:

Bakterilerin dışkı yoluyla doğal olarak yok edilmesini engellediğinden, semptomları kötüleştirebilecek ve ishali durduracak ilaçlar alınmamalıdır. Ayrıca su ve sıvı alımı arttırılmalı, beyaz pirinç, pişmiş havuç, çorba gibi kolay sindirilebilir besinler tüketilmelidir. Ancak bazı durumlarda doktor bakterilerle savaşmak için antibiyotik kullanımını önerebilir. Reçete edilecek ilaç mikroorganizmanın duyarlılığına ve direnç profiline bağlı olacaktır.

4- İltihaplı bağırsak hastalığı

Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları, özellikle yemek yedikten sonra kan veya mukus içerebilen kronik ishalin yanı sıra şiddetli karın ağrısı ile karakterizedir. Bu hastalıkların kesin nedeni henüz bilinmemektedir, ancak yaşam boyunca değişen kriz ve remisyon dönemlerinde ortaya çıkan semptomlarla birlikte, her yaşta ortaya çıkabilirler. Bu hastalıkları doğrulayabilen testler; baryum lavmanı, kolonoskopi ve bilgisayarlı tomografidir.

Yapılması gerekenler:

Bağırsak hastalıklarının tedavisi, ishali durdurmak için ilaçlarla ve besin takviyelerinin kullanımını içerebilecek belirli bir diyetle yapılmalıdır. Bir değerlendirme yapmak ve beslenme planı geliştirmek için bir beslenme uzmanına gidilebilir. Bireyin ihtiyaçlarına göre hazırlanan bir diyet planı oluşturulabilir. Bağırsak iltihabının yoğun olduğu veya tedaviyle düzelmediği daha ciddi vakalarda, doktor bağırsağın etkilenen kısmını çıkarmak için ameliyat yapabilir.

5- Bağırsak parazitleri

Bağırsak parazitlerinin varlığı, özellikle parazit yükünün fazla olduğu durumlarda çocuklarda veya yetişkinlerde kanlı ishale neden olabilir. Bu tür paraziter enfeksiyonlar, insanların çıplak ayakla yürüdüğü ve kirli ellerle yemek yediği, ortak kullanımdaki yiyecekleri tükettiği, kötü hijyen koşullarına sahip olduğu bölgelerde daha yaygındır. Dizanteriye ek olarak, şişlik, karın ağrısı ve iştahsızlık gibi başka ilişkili semptomlar da görülebilir.

Yapılması gerekenler:

Bir parazit enfeksiyonundan şüpheleniliyorsa, doktor parazitlerin varlığını araştırmak için testler isteyebilir. Doktor, parazitlerin ortadan kaldırılmasını destekleyen ve semptomlarla mücadeleye yardımcı olan bazı ilaçları reçete edebilir. Kişinin hijyen alışkanlıklarını geliştirmesi ve probiyotik bakımından zengin besinler tüketmesi de önemlidir. Böylesi bir beslenme düzeni bağırsak mikrobiyotasının yenilenmesini sağlayacak ve yeni enfeksiyon oluşumlarını da önleyecektir.

6- Kullanılan ilacın yan etkisi

Antibiyotikler de dahil olmak üzere bazı ilaçlar, yan etki olarak ishale neden olabilir. Ancak genellikle kişi akut ishal olduğunda, tıbbi tavsiye almadan antibiyotik kullandığında, kişisel hijyen kurallarına uymayıp vücuda zararlı bakterilerin çoğalmasını kolaylaştırdığında durumlarda daha sık görülür.

Yapılması gerekenler:

Bir antibiyotik kullanımında kanlı ishal ortaya çıkıyorsa, ilacı almayı derhal kesmelisiniz. İlaç doktorunuz tarafından verilmişse, doktorunuza başka bir antibiyotik reçete etmesi için belirtilerinizi bildirmelisiniz.

7- Bağırsak kanseri

Yukarıda sayılan durumlardan herhangi birinin neden olmadığı kanlı ishal, karın boşluğunda bağırsakta veya ona çok yakın bir yerdeki tümörün varlığını gösterebilir. Dışkıda kan bulunmasının kanser olduğundan emin olmak için dışkı (gaita) testi ve kolonoskopi gibi çeşitli testler yapmanız istenebilir.

Yapılması gerekenler:

Mümkün olan en kısa sürede doktora gitmelisiniz. Doktorunuz, teşhis için testler yapmanızı isteyecek, bu testler bağırsaklarınızda bir tümör olup olmadığını belirlenmesini sağlayacaktır. Eğer bulgu pozitif ise doktorunuz, durumunuza göre izlenecek tedavi sürecini radyoterapi, kemoterapi veya ameliyat içerebilecek şekilde ayarlayacaktır. Bazı durumlarda dışkı (gaita) nakli de gerekli olabilir.

Kanlı ishalin diğer nedenleri

Kanlı ishalin diğer ciddi nedenleri arasında; ishalin aniden başladığı, çok şiddetli olduğu ve yaşamı tehdit edebileceği için acil tıbbi müdahale gerektiren bağırsak tıkanıklığı, zehirlenme veya şiddetli karın travması yer alır.

Radyoterapi, karın bölgesine yapıldığında bir yan etki olarak kanlı ishale neden olabilir. Bu durumda, rahatsızlığı hafifletmek için tedaviyi yapan hekime danışılmalıdır. Genel olarak, normal bakteri florasını eski haline getirmek için takviyelerin kullanılmasını ve ishali durdurmak için ilaçların kullanımı önerilecektir.

Kanlı ishal için ne zaman doktora görünmeli?

Kanlı ishal, özellikle izole bir hayat yaşayan veya hemoroidi olup akabinde kabızlık geçirmiş bir kişide ortaya çıktığında, endişe edilecek ciddi bir durum değildir. Bununla birlikte, geçmeyen ve giderek kötüleşen kanlı ishaliniz varsa ve aşağıdaki belirtileri gösteriyorsanız, tıbbi yardım almanız gerekir:

  • Aynı gün veya aynı hafta içinde 3 defadan fazla kanlı ishal
  • 38.5ºC’nin üzerinde ateş
  • Kanlı veya çok koyu kusma
  • Midede şiddetli ağrı
  • Bayılma
  • Nefes almada zorluk
  • Üzerine bastırmanın veya dokunmanın mümkün olmadığı sert karın
  • AIDS veya kanserden dolayı sahip olunan zayıf bağışıklık sistemi

Kanlı ishal; dehidratasyon, demir eksikliği anemisi, böbrek rahatsızlıkları veya ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir durum olan sepsis (kan zehirlenmesi) gibi komplikasyonlara neden olabilir, bu nedenle tanı ve tedavisinin hızlı bir şekilde başlanması gerekir.

Kanlı ishal: Video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Diarrea con sangre: 7 causas y qué hacer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu