Karın Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Karın ağrısının nedenleri bir hayli fazladır, ancak yaygın olarak görülen ve karın ağrısını tetikleyen belirli koşullar vardır. Karın ağrısının kesin nedeni sadece tıbbi değerlendirmeyle belirlenebilse de çoğu zaman buna gerek yoktur. Çünkü karın ağrıları çoğu zaman kendi kendine geçecektir. Ancak karın ağrınızın geçmemesi veya şiddetli olması durumunda doktor kontrolü ve bunun sonucunda tıbbi tedavi şart olabilir.
Karın ağrısı neden olur?
1- Gastrit
Gastrit, midenin içini kaplayan ve hafiften çok yoğuna kadar değişen yoğunlukta karın ağrısına neden olan mukozanın iltihaplanmasıdır. Gastritiniz varsa genellikle yemek yedikten sonra karın ağrısı veya yanma hissi yaşarsınız. Gastrit bu ağrı ve yanma hissine ek olarak mide bulantısı, yemek yedikten sonra şişkinlik hissi, aşırı geğirme, gaz ve hatta kusma gibi başka semptomlara neden olabilir.
Gastrit, dengesiz beslenme, anksiyete, bazı ilaçların uzun süreli kullanımı veya enfeksiyon gibi çeşitli nedenlerle tetiklenebilir. Tanıyı koymak ve semptomlara göre en iyi tedaviyi önermek için, en doğru şey doktor kontrolüdür.
Karın ağrınız hafifse, sadece beslenme düzeninizde değişiklikler yaparak ağrının önüne geçebilirsiniz. Daha şiddetli ağrınız varsa doktorunuz mide asidini azaltan ilaçlar ve hatta çeşitli antibiyotikler reçete edebilir.
2- Özofajit (yemek borusu iltihabı)
Özofajit, asit reflü hastalığının neden olduğu ve sıklıkla mide ekşimesini tetikleyen yemek borusu dokusunun iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma genellikle yemeklerden sonra ve kafein, alkol ve kızarmış yiyecekler gibi belirli yiyecek türlerini tükettikten sonra kötüleşme eğilimindedir.
Bununla beraber göğüs bölgesinde yanma hissi ve mide ağrısına da neden olabilir. Ağrı geceleri daha sık görülür ve dinlenmekle geçmez.
Özofajit tedavisini doktorunuz kişisel durumunuza uygun olarak belirlemelidir. Olası birkaç tedavi seçenekleri mide asitini azaltan ilaçlar ve beslenme değişiklikleridir. Beslenme değişikliği için işinin ehli bir diyetisyene danışabilirsiniz.
3- Hazımsızlık
Vücudunuz, mikroorganizmalar veya toksinlerle kontamine olmuş, sindirimi zorlaştıran, mide mukozasını tahriş eden, fazla gaz üreten, reflü ve artan dışkıya neden olan aşırı içecek ve yiyecekleri tolere etmez. Bunun sonucunda karnın herhangi bir yerinde ortaya çıkabilecek ağrıya genellikle gaz, ishal veya kabızlık eşlik eder.
Bu gibi durumlarda ağrı genellikle birkaç saat sonra geçer ve rahatsızlığı gidermek doktorunuzun uygun gördüğü için antasitler ve analjezikler gibi bazı ilaçların alınması gerekebilir. Ayrıca, hafif yiyecekler yemek ve bol sıvı almak da hazımsızlık sorunu yaşayanlar için etkilidir.
4- Safra kesesi taşları
Safra kesesi taşı, safra kesesinde taş oluşmasıdır. Safra taşları hem karnın sağ üst kısmında ağrı hem de karnın herhangi bir bölgesinde çıkabilen şiddetli ve kıvrandıran karın ağrısına neden olabilir. Hissedilen bu ağrı genellikle süreklidir ve ağrıya mide bulantısı ve/veya kusma eşlik edebilir.
Çok fazla sorun çıkarmayan safra taşlarınız varsa, doktorunuzun veya eczacınızın önerdiği çeşitli ilaçlarla rahatlama bulabilirsiniz. Ciddi durumlarda safra taşlarının ameliyat yoluyla tedavi edilmesi gerekebilir.
5- Akut pankreatit (pankreas iltihabı)
Pankreatit, sindirim enzimleri ve hormon üretiminde önemli rolü olan, karın bölgesinin merkezinde yer alan bir organ olan pankreasın iltihaplanmasıdır. Ağrı, üst karın boyunca bir bant halinde yayılan ani ve çok yoğun olabilir.
Pankreas iltihabınız varsa hissettiğiniz ağrıya kusma, şişkinlik ve kabızlık eşlik edebilir. Akut pankreatit tıbbi bir acil durumdur ve hızla tedavi edilmesi gerekir. Akut pankreatitin ilk tedavi önlemleri arasında bir süre yeme miktarını azaltma, yeterli sıvı alımı ve çeşitli ilaçların kullanılması vardır.
6- Kalp sorunları
Kalp krizi, sol göğüs ağrısıyla beraber ortaya çıktığı gibi karın bölgesindeki ağrıyla da ortaya çıkabilir. Yaygın olmasa da kalp krizine bağlı karın ağrısı genellikle yanma veya sıkışma, bulantı, kusma, soğuk ter ve nefes darlığına neden olur. Yaşlılar, obezler, şeker hastalığı olanlar, yüksek tansiyonu olanlar, sigara içenler veya kalp hastalığı olan kişiler bu risk faktörüne sahip olabilir.
Eğer kalp krizinden şüpheleniliyorsa hemen acil servise gidilmelidir. Doktor elektrokardiyogram kullanarak ağrının nedenini belirlemek için takip edecek ve uygun tedaviye başlayacaktır.
Karın ağrısı için hangi bölüme gidilir?
Karın ağrısı için öncelikli olarak gidilmesi gereken doktor aile hekimi olmalıdır. Çoğu karın ağrısının nedeni hafif olduğundan, aile hekiminiz ağrıyı başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Daha ciddi durumlar için ise aile hekiminiz sizi uygun gördüğü bir bölüme yönlendirecektir. Eğer direkt olarak uzman bir doktora gidilmek isteniyorsa, yetişkinler için dahiliye, çocuklar için çocuk hastalıkları bölümüne gidilmesi gerekir.