İç Hastalıkları

Karın Ağrısı Neden Olur? Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Karın ağrısı nedir?

Karın ağrısı, göğüs ile kasık arasında meydana gelen herhangi bir ağrı veya rahatsızlıktır. Bu bölgede karın, mide, bağırsaklar (ince ve kalın bağırsak), apendiks, karaciğer, safra kesesi, pankreas, yemek borusu ve çok sayıda kan damarı vardır. Karın ağrısı bu organlara bağlı olarak karnın birçok bölgesinde meydana gelebilir ve bazı insanlar bunu mide ağrısı olarak tanımlayabilir.

Karın ağrısı, bir hastalık değil, bir belirtidir. Çoğu zaman ciddi bir durumun belirtisi olmasa da bazen altta yatan ciddi bir probleme de işaret edebilir. Karında hissedilen ağrı hazımsızlık, stres, enfeksiyon, safra taşı, iltihaplanma, bağırsak tıkanıklığı, mide ülseri, kanser ve ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilir.

Karın ağrısı, tüketilen gıdalara bağlı olarak hazımsızlıktan kaynaklanabilir, ancak bu durum ciddi değildir ve kısa sürede geçer. Karındaki ağrının nedeni, kronik pankreatit, mide kanseri veya gastroözofageal reflü hastalığı ve benzeri hastalıklardan kaynaklanıyorsa, ağrı daha uzun sürebilir ve etkilenen kişi kıvrandıran karın ağrısı hissedebilir.

İnsanlar karın ağrısını hafif ila şiddetli, akut, gelip giden, bıçak gibi veya kramp benzeri olarak tanımlayabilir. Çoğu insan yaşamları boyunca birkaç defa karın ağrısı yaşayacak olsa da bu durum nadiren ciddi bir tıbbi sorundan kaynaklanır.

Bununla birlikte, kan kusma, kanlı dışkı, baş dönmesi, karında şişkinlik, bayılma, nefes darlığı veya cildin sararmasıyla (sarılık) birlikte karın ağrısının olması ciddi, potansiyel olarak yaşamı tehdit edebilecek bir durumun işareti olabilir. Eğer bunlardan birini yaşıyorsanız en kısa sürede doktorunuza görünmeniz gerekir.

Karın ağrısı neden olur?

Karın ağrısının yaygın nedenleri genellikle sindirim sistemi kaynaklıdır. Sindirim sistemiyle ilgili zararsız nedenler hazımsızlık, gaz ve kabızlığı içerir. Stres ve kaygı da genel karın ağrısına neden olabilir, bu duruma psikolojik karın ağrısı da denebilir. Bazen de çocuklar, akranları veya arkadaşlarıyla sorun yaşamamak için okulu ekmeye çalışmak gibi stresli veya korkutucu bir durumdan kaçınmaya çalıştıkları için karınlarının ağrıdığını söylerler.

Bununla birlikte, karın ağrısı enfeksiyon, malignite (kanser), iltihaplanma, travma, tıkanıklık ve diğer anormal süreçlerden kaynaklanabileceğinden, fiziksel nedenlerin olasılığını göz önünde bulundurmak ve dışlamak her zaman önemlidir.

Travma veya yaralanma, abdominal aort anevrizması (karın bölgesinde bir atar damarın genişlemesi) ve kanamalı peptik ülser gibi yaşamı tehdit edebilecek durumlar da karında ağrı hissedilmesine neden olabilir ve bunlar acil bir ortamda hemen değerlendirilmelidir. Endokrin, sinir, üreme ve idrar sistemleri gibi diğer vücut sistemlerini içeren durumlar da karın ağrısına neden olabilir.

Karın ağrısının sindirim sistemiyle ilgili nedenleri

Karın ağrısı, aşağıdakileri içeren sindirim sistemindeki sorunlardan kaynaklanabilir:

  1. Apandisit:
    Apandisit, apandis iltihabıdır ve bu duruma eşlik eden en önemli belirti sağ alt karın ağrısı ve yüksek ateş‘tir. Apandisit genellikle tıbbi bir acil durumdur, çünkü iltihaplı ve enfekte bir apendis yırtılabilir ve bu olursa enfeksiyon yayılabilir.
  2. Bağırsak tıkanıklığı:
    Mide ağrısı, kabızlık, kusma, şişkinlik ve mide bulantısı gibi semptomlarla kendini gösteren bağırsak tıkanıklığı, hemen tedavi edilmezse bağırsak yırtılmasına ve ciddi enfeksiyona neden olabilir.
  3. Çölyak hastalığı:
    Çölyak hastalığında karında şişkinlik ve ağrı, ishal, kilo kaybı ve yorgunluk yaşayabilirsiniz. Vücudunuzun glütene aşırı tepki vermesine ve ince bağırsağın kaplamasına zarar vermesine neden olan kronik bir durum olan çölyak hastalığının tedavisi yoktur, ancak glüteni diyetinizden çıkarmak bir zorunluluktur.
  4. Kolit:
    Kolit, kolonunuzun herhangi bir bölümünün enfeksiyonu veya iltihabıdır. Kolit, inflamatuar bağırsak hastalığının bir formu olan ülseratif kolitten daha az şiddetlidir; çünkü ülseratif kolit kronik, ömür boyu süren bir durumdur. Antibiyotikler bakteriyel koliti temizleyebilir ve viral kolit tipik olarak kendi kendine iyileşir.
  5. Kolorektal kanser:
    Kolorektal kanser, karın ağrısının nadir fakat olası bir nedenidir. Semptomlar arasında yorgunluk, dışkıda kan, dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, şişkinlik ve gaz sayılabilir.
  6. Kabızlık:
    Kabızlık, dışkı yapamadığınız veya dışkılamanın çok zor olabileceği çok yaygın bir durumdur. Hafif kabızlık için ev tedavileri arasında kuru erik suyu içmek, bol su içmek ve dışkı yumuşatıcı ilaçlar almak yer alır.
  7. Divertikülit:
    Divertikülit, genellikle karnın sol alt tarafında şiddetli ağrıyla beraber ateş, titreme, mide bulantısı ve muhtemelen kanlı dışkı olarak kendini gösterebilir. Divertikülitin olası komplikasyonları ciddi olabileceğinden şüphe durumunda doktora görünmek önemlidir.
  8. Gıda alerjileri veya gıda intoleransı:
    Gıda alerjileri, vücutta çeşitli semptomlara neden olabilen bir bağışıklık tepkisidir. Gıda intoleransı semptomları ise tipik olarak bölgeseldir ve sindirim sistemi ile sınırlıdır. Böyle bir durumda alerji testleri ve eliminasyon diyetleri, karın ağrısı ve astım gibi diğer semptomların nedenini öğrenmeye yardımcı olabilir.
  9. Gıda zehirlenmesi:
    Gıda zehirlenmesi belirtilerinde şiddetli karın ağrısı, ishal, kusma, ateş, halsizlik ve cilt sorunları görmek mümkündür. Gıda zehirlenmesinde çoğu vaka hafiftir ve dehidrasyonu önlemek dışında tıbbi tedavi gerektirmez. E. coli gibi ciddi bakteriyel gıda zehirlenmeleri için ise antibiyotiklere ihtiyaç vardır.
  10. Safra taşları:
    Sağ üst karın ağrısı, özellikle yemek yedikten sonra safra taşlarının klasik bir belirtisidir. İlaçlar küçük safra taşlarını çözebilir, ancak büyük taşlar işin safra kesesinin alınması en yaygın tedavidir.
  11. Gaz sıkışması:
    Mideniz ve bağırsaklarınız yiyecekleri parçalarken gaz üretir ve bazı insanlar ve bazı yiyecek türleri diğerlerinden daha fazla gaz üretir. Gaz sıkışması belirtileri arasında ağrı, dolgunluk (şişkinlik), karında gürültü, geğirme ve gaz çıkışı bulunur. Gaz normaldir, ancak rahatsız edici ise, gaza neden olan şekerlerin parçalanmasına yardımcı olan ilaçların alınması gerekebilir. Ayrıca, bir eliminasyon diyeti sorunlu yiyecekleri belirlemenize yardımcı olabilir.
  12. Gastrit ve viral gastroenterit (mide gribi):
    Gastrit veya mide gribi, mide bulantısı ve kusmayla birlikte merkezi ve alt karın ağrısına neden olabilir. Gastrit, altta yatan nedene bağlı olarak kendi kendine düzelebilir. Mide gribi genellikle 24 ila 48 saat sürer, ancak bulaşıcı olmayan gastritin çözülmesi daha uzun sürebilir. Mide gribinin kesin olarak tedavi edecek bir prosedür yoktur. Ancak dehidrasyonu önlemek için sulandırılmış kafeinsiz ve alkolsüz içecekler, et suyu veya oral rehidrasyon solüsyonu içebilirsiniz. Midenizi rahatlatmak için ise bir gün yemek yemekten kaçınmayı tercih edebilirsiniz.
  13. Hazımsızlık:
    Hazımsızlık semptomları karın ağrısı ve karında yanma hissi, mide ekşimesi, dolgunluk ve geğirmeyi içerir. Hazımsızlık belirtilerini alt karın bölgesinden daha fazla üst karın bölgesinde hissedebilirsiniz. Hazımsızlık için ev ilaçları, antasit ilaçlar ve diyet değişiklikleri de dahil olmak üzere gaz için olanlarla örtüşür. Sık veya kronik hazımsızlık ve mide ekşimesi için asit azaltıcılar gerekli olabilir.
  14. İnflamatuar bağırsak hastalığı:
    Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları, karın krampları, mide bulantısı, iştahsızlık, ishal ve kilo kaybı ile karakterize kronik bir durumdur ve belirtiler ara sıra gelip gidebilir. Reçeteli ilaçlar semptomları sakinleştirebilir ve alevlenmeleri azaltabilir.
  15. İrritabl bağırsak sendromu:
    Huzursuz bağırsak sendromu olarak da bilinen bu durumun semptomları, kabızlık veya ishalle birlikte karın ağrısı, şişkinlik ve krampları içerir. Huzursuz bağırsak sendromu, ilaçlar ve bazı diyet değişiklikleri ile yönetilebilen yaygın bir durumdur
  16. Karaciğer hastalığı (hepatit, siroz, karaciğer yetmezliği):
    Karaciğer hastalıkların semptoımları hazımsızlık veya mide gribi ile karıştırılabilir, ancak karaciğer hastalığı semptomları uzun sürebilir ve ayrıca sarılık, iştahsızlık ve yorgunluk yaşayabilirsiniz. Bazı karaciğer rahatsızlıkları kendiliğinden düzelir; diğerleri için ise tedavi tetikleyici nedene bağlıdır.
  17. Pankreatit (pankreas iltihabı):
    Pankreatit belirtileri arasında karnın üst ve orta kısmında tipik olarak şiddetli, kramp benzeri ağrı vardır ve sol veya sağ taraftan arkaya doğru yayılabilir. Ateş, bulantı ve sarılık yaşamak da mümkündür. Pankreatit tedavisi tipik olarak intravenöz antibiyotikleri ve komplikasyonları önlemek için doktorunuzun uygun gördüğü diğer prosedürleri içerir.
  18. Peptik ülser:
    Mide veya ince bağırsağın başlangıcında meydana gelen peptik ülser, şiddetli karın ağrısına neden olabilir. Ayrıca yanma hissi, mide bulantısı ve iştahsızlık yaşayabilirsiniz. Antibiyotikler ve asit azaltıcılar veya asit blokerleri, dokunun iyileşmesini sağlamak için çoğu peptik ülser için etkili tedavilerdir.

Karın ağrısının diğer nedenleri

Karın ağrısı, aşağıdakiler dahil olmak üzere sindirim sistemi dışındaki vücut sistemlerindeki sorunlardan da kaynaklanabilir:

  1. Karın travması/yaralanması:
    Karnın içindeki organların veya kan damarlarının hasar görmesi, herhangi bir belirti olmasa bile iç kanamaya neden olabilir. İç hasarı önlemek için bir kazadan ve yaralanmadan sonra her zaman muayene olmanız ve gerekirse tıbbi yardım almanız önemlidir.
  2. Karın tümörü veya kitlesi:
    Basit bir kistten kansere kadar değişen, ağrıya ve diğer semptomlara neden olan karın kitlesi, sorunu teşhis ve tedavi etmek için acil tıbbi kontrol ve gerekirse müdahale gerektirir.
  3. Endometriozis:
    Çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis, rahim zarının anormal şekilde rahim dışında büyümesi durumudur. Semptomlar, adet dönemi sırasında ve sonrasında karın ve bel ağrısı, kramplar, yorgunluk ve ağır kanamayı içerir. İlaç tedavisi, endometriozis semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir; bazı durumlarda ameliyat gerekir.
  4. Fıtık:
    Ağrılı bir yumru, karın fıtığının tipik bir belirtisidir. Alt karın bölgesinde sorunlara neden olan bir diğer fıtık da genellikle kasık fıtığı‘dır. Ağrılı bir fıtık cerrahi onarım, yani ameliyat gerektirebilir.
  5. Böbrek hastalığı:
    Böbrek hastalıklarıyla ilgili semptomlar tetikleyici nedene bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Örneğin; böbrek taşı ağrısı genellikle şiddetlidir, karın tarafında hissedilir ve alt karın ve kasıklara doğru hareket eder. Böbrek hastalığı tedavisi hastalığın doğasına ve nedenine bağlı olarak değişir.
  6. İlaçların yan etkisi:
    Yan etki olarak ortaya çıkabilen ve karın ağrısına neden olabilen ilaçlar arasında kanser önleyici ilaçlar, antibiyotikler ve sodyum fosfat bulunur.
  7. Yumurtalık kisti:
    Çok fazla görülmese de yumurtalık kistlerinin semptomları arasında yumurtalık ağrısı, alt karın ağrısı, bulantı ve kusma, dışkı sırasında ağrı ve adet döneminde olası değişiklikler bulunur. Yumurtalık kistlerinin teşhis ve tedavisi için kadın hastalıkları ve doğum doktoruna görünmelisiniz.
  8. Prostatit (prostat iltihabı):
    Prostatit sorunu yaşayan erkeklerde karın ağrısına ek olarak dışkı sırasında ağrı, testis ağrısı ve idrar yapamama gibi semptomlar görülebilir. Prostatit ağrısı şiddetli olabilir ve muhakkak doktor kontrolü gerektirir. Reçeteli antibiyotikler, bakteriyel prostatiti tedavi edebilir.
  9. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar:
    Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaynaklanan ağrı tipik olarak alt karın veya pelvik bölgeyi içerir ve cinsel ilişki ile ortaya çıkabilir. Pelvik ağrıyla birlikte, semptomlar cilt değişikliklerinden ağrılı idrara çıkmaya, vajinal veya penil akıntıya kadar değişir. Bir cinsel hastalıktan şüpheleniyorsanız, doktor görünmeniz önemlidir.
  10. Zona hastalığı:
    Viral enfeksiyondan kaynaklanan zona hastalığı vücudun bir tarafını etkileyen sinirlerde başlar ve karın bölgesi klasik bir başlangıç ​​noktasıdır. Zona hastalığında deri döküntüsü ortaya çıkmadan önce, karın kenarında ağrı ve karıncalanma hissedebilirsiniz.
  11. Dalak büyümesi:
    Dalak büyümesi, sol üst karın ağrısına ve muhtemelen sol omuz ağrısına, ayrıca yorgunluğa, enerji eksikliğine, kolayca kanamaya ve az miktarda yemek yedikten sonra tok hissetmeye neden olabilir. Bu semptomlar için tıbbi yardım alınmalıdır.
  12. Toksik maruziyetler:
    Zehirli kimyasallar, zehirli bitkiler ve zehirli böcek ısırıkları karın ağrısına ve cilt, akciğerler, beyin ve sinirleri içeren diğer birçok belirtiye neden olabilir. Semptomlardan bağımsız olarak toksik maruziyet durumunda ilk yapılması gereken şey 112’yi aramak veya acil servise gitmektir.
  13. İdrar yolu enfeksiyonu:
    İdrar yolu enfeksiyonunda alt karın ağrısına ek olarak, muhtemelen idrar yaparken ağrı veya yanma, kokulu idrar ve sık idrara çıkma dürtüsü yaşayabilirsiniz. İdrar yolu enfeksiyonunuz olabileceğini düşünüyorsanız, teşhis ve buna bağlı uygun tedavi için doktora görünmelisiniz.
  14. Rahim miyomları:
    Rahim içindeki ve çevresindeki kanserli olmayan büyümeler rahim miyomlarıdır. Rahim miyomları semptomlara neden olmayabilir, ancak bazı kadınlarda çok acı verici semptomlar ortaya çıkabilir. Rahim miyomunun tedavileri hormon tedavisi ve ameliyatı içerir.

Karın ağrısının ciddi nedenleri

Bazı durumlarda karın ağrısı, aşağıdakiler gibi acil doktor kontrolü gerektiren ciddi veya yaşamı tehdit eden bir durumun belirtisi olabilir.

  • Karın apsesi
  • Abdominal aort anevrizması
  • Konjestif kalp yetmezliği
  • Karın boşluğunda sıvı
  • Bağırsak tıkanıklığı
  • Kanser
  • Ektopik gebelik
  • Gastrointestinal kanama
  • Böbrek yetmezliği
  • Karaciğer yetmezliği
  • Mezenterik arterin tıkanması, embolisi veya trombozu
  • Delikli peptik ülser
  • Peritonit
  • Portal hipertansiyon
  • Sol üst veya sağ üst tarafta ağrı varsa pulmoner emboli

Konumuna göre karın ağrısı nedenleri

Karın ağrısının konumu ve diğer eşlik eden semptomlar, ağrının nedenini teşhis yardımcı olabilir.

Karın bölgesinin genelinde hissedilen genel ağrı

Karın/göbek bölgesinin yarısından fazlasında hissedilen genel ağrı nedenleri arasında (bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdakiler yer alır:

  • Bağırsak sorunları
  • Gıda alerjisi, intoleransı, hassasiyeti veya zehirlenmesi
  • Gaz sorunları
  • Hazımsızlık (mide rahatsızlığı)
  • İltihaplı bağırsak hastalığı
  • Stres veya kaygı
  • Viral gastroenterit (mide gribi)

Üst karın ağrısı

Üst karın, mide, karaciğer, dalak, pankreasın bir kısmını, safra kesesini, ince bağırsağın kısımlarını ve kalın bağırsağın (kolon) kısımlarını içerir. Üst karın ağrısı nedenleri şunlardır:

  • Abdominal apse veya kitle
  • Abdominal aort anevrizması
  • Kanser, iltihaplanma, enfeksiyon veya tıkanıklık dahil olmak üzere bağırsak hastalıkları
  • Çölyak hastalığı
  • Kolit
  • Divertikülit
  • Dalak büyümesi
  • Safra kesesi hastalığı veya safra taşları
  • Gastrit ve mide gribi
  • Gastroözofageal reflü hastalığı ve hazımsızlık
  • Sol üst karın ağrısına bağlı kalp krizi
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı
  • Huzursuz bağırsak sendromu
  • Böbrek taşı veya böbrek enfeksiyonu
  • Hepatit gibi karaciğer hastalığı
  • Pankreatit
  • Mide ülseri

Alt karın ağrısı nedenleri

Alt karın bölgesi, sağ altta bulunan apandisi, kalın bağırsağı, idrar yolunun kısımlarını ve üreme organlarını içerir.

Alt karın ağrısı olası nedenleri şunlardır:

  • Apandisit (apandis iltihabı)
  • Mesane enfeksiyonu (sistit)
  • Kanser, iltihaplanma, enfeksiyon veya tıkanıklık dahil olmak üzere bağırsak hastalıkları
  • Kabızlık
  • Divertikülit
  • Ektopik gebelik
  • Endometriozis
  • Fıtık
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı
  • Huzursuz bağırsak sendromu
  • Böbrek taşı
  • Menstrüel kramplar
  • Yumurtalık kistleri
  • Prostat iltihabı
  • Rahim miyomları

Sol karın ağrısı nedenleri

Sol karın ağrısı, karnın sol tarafındaki organlarla ilgili olabilir. Karnın sol tarafında dalak, pankreas, karaciğerin sol lobu, midenin bir kısmı, idrar yolunun bölümleri (örneğin, sol böbrek ve üreter), üreme yolu (örneğin, sol yumurtalık), ince bağırsak/kalın bağırsak bölümleri ve sigmoid kolon bulunur.

Sol karın ağrısının olası nedenleri şunlardır:

  • Kanser, iltihaplanma, enfeksiyon veya tıkanıklık dahil olmak üzere bağırsak hastalıkları
  • Divertikülit
  • Ektopik gebelik
  • Dalak büyümesi
  • Kalp krizi
  • Böbrek sorunları
  • Yumurtalık kisti
  • Pankreatit
  • Ülser
  • Pulmoner emboli

Sağ karın ağrısı nedenleri

Sağ karın ağrısı ise sağ taraftaki organlarla ilgili ortaya çıkabilir. Karnın sağ tarafında apendis (sağ alt taraf), safra kesesi, karaciğerin sağ lobu, midenin bir kısmı, idrar yolunun bölümleri (örneğin sağ böbrek ve üreter), üreme yolu (örneğin sağ yumurtalık), ince bağırsak ve kalın bağırsak bulunur.

Sağ karın ağrısının olası nedenleri aşağıdakileri içerir:

  • Apandis iltihabı
  • Kanser, iltihaplanma, enfeksiyon veya tıkanıklık dahil olmak üzere bağırsak hastalıkları
  • Ektopik gebelik
  • Safra taşları ve diğer safra kesesi koşulları
  • Böbrek sorunları
  • Karaciğer hastalığı
  • Yumurtalık kisti
  • Akciğer embolisi

Hamilelikte karın ağrısı

Özellikle hamileliğin başlangıcında birçok kadın sık sık karın ağrısından şikâyet eder. Bunun başlıca nedeni, rahim ve çevresindeki dokunun fetüs için yeterli alan yaratmak üzere gerilmesidir. Fetus daha büyükse, çocuğun hareketleri de karın ağrısına neden olabilir.

Hamile kadınların karın ağrısına eşlik eden kabızlıktan etkilenmesi de sık görülür. Hamilelikte bu tür durumlarda vücudunuzu dikkatlice dinlemeniz gerekir. Ağrı normalden daha uzun sürerse, kötüleşirse veya ağrıya ateş, mide bulantısı, kusma ve kanama eşlik ediyorsa hemen doktora başvurulmalıdır.

Çocuklarda karın ağrısı

Çocuklarda karın ağrısı sıklıkla rastlanan bir durumdur. Bazı çocukların sindirim sistemi çok hassastır ve normal bağırsak aktivitelerine bile tepki olarak ağrı hissederler. Çocuklarda karın ağrısının en olası nedeni yeterince yemek yememek, tuvalete gitmemek veya ikisinin birleşimidir.

Bazı durumlarda kabızlık, mide ekşimesi veya gıda alerjisi gibi belirli bir sorun da çocuklarda karın ağrısına neden olur. Diğer durumlarda, neden çok açık olmayabilir ve doktor kontrolü gerektirir. Ayrıca, enfeksiyon, stres veya uykusuzluk, bağırsak sinirlerini ağrıya daha duyarlı hale getirebilir.

Bazı durumlarda, sorun genetik olabilir, bu da “aileden çocuğu geçtiği” anlamına gelir ve bu durumda diğer aile üyelerinin de benzer bir sorun geçmişi vardır. Ancak ağrı geçmiyorsa, doktor muayenesi şarttır.

Karın ağrısıyla birlikte hangi belirtiler ortaya çıkabilir?

Karın bölgesini mide, karaciğer, safra kesesi, pankreas, bağırsaklar olarak düşünebilirsiniz. Ancak karın bölgesinde mesane, böbrekler, çok sayıda kan damarı ve üreme sisteminin parçaları dahil olmak üzere birçok başka organ da vardır. Bu nedenle, altta yatan nedene ve ilgili organa bağlı olarak karın ağrısına çeşitli semptomlar eşlik edebilir.

Sindirim sistemi kaynaklı belirtiler

Sindirim sisteminden kaynaklanan karın ağrısına, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli semptomlar eşlik edebilir:

  • Geğirme
  • Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik
  • İshal
  • Şişkinlik
  • Gaz
  • Hazımsızlık
  • Mide bulantısı
  • İştahsızlık
  • Kusma

Diğer belirtiler

Karın ağrısına, aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer vücut sistemleriyle ilgili semptomlar eşlik edebilir:

  • Göğüs ağrısı veya basıncı
  • Kolay kanama veya morarma
  • Yorgunluk
  • Ateş ve titreme
  • Grip benzeri semptomlar
  • Geciken adet dönemleri
  • Cildin solması
  • Hızlı kalp atış hızı
  • Hızlı nefes alma veya nefes darlığı
  • Deride döküntü
  • Dokunurken karında hassasiyet
  • İdrar yapma sorunları

Ciddi belirtiler

Bazı durumlarda karın ağrısına, hemen değerlendirilmesi gereken ciddi veya yaşamı tehdit edebilecek bir durumu gösterebilecek semptomlar eşlik edebilir.

Ciddi veya yaşamı tehdit eden bir durumu gösterebilecek belirtiler şunlardır:

  • Dışkıdan kan gelmesi
  • Siyah dışkı
  • Nefes almada zorluk
  • Baş dönmesi
  • Bayılma veya bilinç düzeyinde değişiklik
  • Yüksek ateş
  • Karında nabız atan kitle
  • Hızlı nabız veya hızlı nefes alma
  • Şiddetli karın ağrısı
  • Siyah madde veya kan kusmak
  • Zayıf ve güçsüz hissetmek
  • Sararmış cilt ve gözler (sarılık)

Karın ağrısı için ne zaman doktora görünmeli?

Karın ağrısı şiddetli ise veya bir haftadan uzun süren hafif karın ağrısı (ara sıra gelip gitse bile) için doktora görünmelisiniz.

Ciddi ve doktor kontrolü gerektiren durumlar aşağıdakileri içerir:

  • Karın dokunulduğunda sert ve hassas ise
  • Dışkıda veya kusmukta kan varsa
  • Kusma ile kabızlık varsa
  • Nefes almada zorlanıyorsanız
  • Baş dönmesi yaşıyorsanız
  • Yüksek ateşiniz varsa
  • Artan yorgunluk, uyuşukluk veya halsizlik varsa
  • Karında nabız gibi atan bir kitle varsa
  • Hızlı nabız veya hızlı nefes alma yaşıyorsanız
  • Ağrı, vücudun bir bölgesinden diğer bölgesine yayılıyorsa
  • Gözler ve cilt sararmışsa (sarılık)

Karın ağrısı için hangi bölüme gidilir?

Karın ağrısı için öncelikli olarak gidilmesi gereken doktor aile hekimi olmalıdır. Çoğu karın ağrısının nedeni hafif olduğundan, aile hekiminiz ağrıyı başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Daha ciddi durumlar için ise aile hekiminiz sizi uygun gördüğü bir bölüme yönlendirecektir. Eğer direkt olarak uzman bir doktora gidilmek isteniyorsa, yetişkinler için dahiliye, çocuklar için çocuk hastalıkları bölümüne gidilmesi gerekir.

Karın ağrısı nedeni nasıl teşhis edilir?

Çoğu durumda doktorlar, nedeni yalnızca belirtilerinizle belirleyebilir veya en azından şüphelenebilir. Örneğin, ağrılı idrara çıkma ve ateşle birlikte karın ağrısı, mesane enfeksiyonunu düşündürür. Karın ağrısının nedenini ve en iyi tedaviyi belirlemek için görüntüleme muayeneleri ve kan ve idrar testleri gerekli olabilir.

Ayrıca doktorunuz nedeni belirlemek için aşağıdaki soruları da sorabilir:

  • Karın ağrınızı tarif eder misiniz?
  • Donuk veya keskin ve bıçak gibi hissi veriyor mu?
  • Ağrınızı 0’dan 10’a kadar derecelendirebilir misiniz?
  • Ağrı sürekli mi yoksa gelip gidiyor mu?
  • Ağrıyı tam olarak nerede hissediyorsunuz?
  • Ateş, kusma veya mide bulantısı gibi başka hangi semptomları yaşıyorsunuz?
  • Karın ağrınız ne zamandan beri var?
  • Son zamanlarda seyahat ettiniz mi?
  • Hangi ilaçları, şifalı otları ve takviyeleri alıyorsunuz?
  • Hamile olma ihtimaliniz var mı?
  • Cinsel olarak aktif misiniz?
  • Bazı yiyecekler veya aktiviteler ağrınızı daha da kötüleştiriyor gibi görünüyor mu?
  • Ağrınız için herhangi bir reçetesiz ilaç aldınız mı?

Karın ağrısı nasıl tedavi edilir?

Gaz, hazımsızlık (dispepsi), kabızlık ve mide rahatsızlığı gibi karın ağrısının sindirim sistemiyle ilgili nedenleri, tedavi olmaksızın bile kısa bir süre içinde çözülecektir. Daha hızlı rahatlama için reçetesiz alınabilen ilaçları deneyebilirsiniz. Doktorunuz veya eczacınız doğru ilacı seçmenize yardımcı olabilir.

Reçetesiz alınabilen ilaç seçenekleri şunları içerir:

  • Antasitler ve asit düşürücüler
  • Antigaz ilaçları
  • Bulantı önleyici ilaç
  • Kabızlık için dışkı yumuşatıcılar

Not: Gıda zehirlenmesi, gastrit veya peptik ülser gibi karın ağrısının diğer sindirim sistemiyle ilgili nedenleri de mide veya bağırsak astarı iyileşme şansı bulduktan sonra düzelebilir.

Tıbbi tedaviler şunları içerebilir:

  • Bakteriyel nedenler için antibiyotikler
  • Asit azaltıcılar ve asit engelleyiciler
  • Pepto-Bismol
  • Dehidrasyonu önlemek için kusma veya ishal durumunda elektrolit replasman sıvıları

Not: Karın ağrısının diğer nedenleri için tedavi seçenekleri nedene bağlıdır. İnflamatuar bağırsak hastalığı gibi kronik durumların tedavisi büyük olasılıkla ilaçların bir kombinasyonunu, yaşam tarzı değişikliklerini ve belki bir noktada ameliyatı içerecektir. Bağırsak tıkanıklığı, apandisit veya safra taşı gibi akut durumlar, hastane bakımını ve muhtemelen hastalıklı dokuyu onarmak veya çıkarmak için ameliyatı gerektirebilir.

Karın ağrısı nasıl geçer?

Karın ağrısını hafifletmek için ilk ve en güvenli adım doğru bir tıbbi tanı almaktır, çünkü doktorunuz ciddi nedenleri ekarte etmek için bir muayene yapabilir ve testler isteyebilir. Bununla birlikte, genel karın ağrınız varsa ve bunun küçük sorunlardan kaynaklandığından şüpheleniyorsanız, aşağıdaki ilaçları göz önünde bulundurabilirsiniz:

  • Mide ekşimesi için kabartma tozu (240 ml suda 1 çay kaşığı)
  • Zencefil sindirime yardımcı olur ve mide bulantısını azaltır (zencefil kökü en iyisidir, birazını sıcak suda demlemeyi deneyebilirsiniz)
  • Kramp benzeri ağrı için karnınıza sıcak kompres (çok sıcak olmamalı, ılık olmalıdır)
  • Et suyu ve sağlıklı spor sıvıları
  • Sol tarafınıza yaslanarak yatmak (gaz çıkarmanıza yardımcı olabilir)
  • Süt ürünleri, fasulye, brokoli ve potansiyel alerjenler gibi sorunlu gıdalardan kaçınmak
  • Kabızlık için siyah pekmez tüketmek (günde 1 yemek kaşığı)
  • Ağrı veya ateş için ibuprofen gibi reçetesiz ilaçlar

Karın ağrısına ne iyi gelir?

Karın ağrısına yardımcı olabilecek ve sebzelerden bazıları aşağıdakileri içerir:

  1. Rezene:
    Rezene sindirimi kolay ve mideyi yormayan bir sebzedir. Ayrıca, rezene yağı da sindirime yardımcı olur. Rezene çayı ise olarak esas olarak şişkinliğe karşı kullanılır.
  2. Adaçayı, papatya ve nane:
    Papatya krampları giderir, bakteri üremesini engeller ve antibakteriyel etkiye sahiptir. Adaçayı mideyi rahatlatır ve ağrıyı giderir. Nane çayındaki uçucu yağlar ise, ağrıyan alt karnınıza yardımcı olacaktır.
  3. Kakule:
    Gastrointestinal yolunuz sorunluysa, kakule bitkisi ve uçucu yağları rahatsızlığı gidermeye yardımcı olabilir. Örneğin, çayınıza bir tutam ezilmiş kakule kapsülü ekleyebilirsiniz, bu size yardımcı olacaktır.
  4. Patates:
    Patates çok temel besinlerden biridir ve sindirim sistemindeki asitleri bağlar. Özellikle az yağla pişirerek, suda haşlayarak veya patates püresi hazırlayarak tüketmeniz tavsiye edilir.
  5. Elma:
    Elmalar lif ve enzimler bakımından yüksektir. Sindirime yardımcı olurlar ve karın ağrısına iyi gelirler. Elmada bulunan pektin, sağlıklı bir bağırsak florası sağlar ve ağrı kesici etkisi vardır.
  6. Domates:
    Domates, üst veya alt karın bölgesinde ağrı olduğunda en iyi yardımcıdır. Domatesler likopen içerir, antioksidan etkiye sahiptir ve rahatça sindirilebilir bir meyvedir.
  7. Kabak:
    Kabak da karın ağrısına iyi gelir. Kabak inanılmaz derecede mide dostudur ve ayrıca kabak, potasyum ve magnezyum açısından zengindir. Bu nedenle gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.

YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu