Sağlık Rehberi

Karın Şişliği Neden Olur, Nasıl Geçer? Karın Şişliğine Ne İyi Gelir? Geçmeyen Karın Şişliği

Karın şişliği nedir?

Karın şişliği, göğüs ve kasık arasındaki alanın herhangi bir şişkinliği, gerilmesi veya genişlemesidir. Karın bölgesinde mide, bağırsaklar, karaciğer, safra kesesi, pankreas ve çok sayıda kan damarı dahil olmak üzere birçok organdan bulunur. Bu yüzden karın şişmesinin potansiyel nedenleri de bir hayli fazladır.

İlgili yazı: Karın ağrısı neden olur? Karın ağrısına ne iyi gelir?

Karın şişliği, safra taşları, aşırı yemek yeme, gıda zehirlenmesi, pankreatit, karaciğer hastalığı ve hamilelik gibi çok çeşitli hafif ila ciddi hastalık, bozukluk ve durumların ortak bir belirtisidir. Karın şişmesi, karın boyunca meydana gelen genel bölgede veya hangi organdan kaynaklandığına bağlı olarak karnın sadece belirli bir bölgesinde ortaya çıkabilir.

Sebebe bağlı olarak, karın şişmesi, örneğin tek bir aşırı yeme olayından sonra olduğu gibi kısa süre devam edebilir. Karın şişmesi bazen, obezite veya karında sıvı birikmesi nedeniyle olduğu gibi daha uzun bir süre boyunca da ortaya çıkabilir.

Karın şişliği neden olur?

Karın şişmesinin birçok olası nedeni vardır. Karın şişmesine neden olabilecek genel durumlar arasında enfeksiyon, kanser, iltihaplanma, travma, tıkanma ve diğer anormal süreçler yer alır.

Karın şişliği, sindirim sisteminden veya endokrin, sinir, üreme ve üriner sistemler gibi diğer vücut sistemlerindeki koşullardan kaynaklanabilir.

Sindirim sistemiyle ilgili nedenler

Karın şişliği, aşağıdakiler dahil olmak üzere sindirim sistemini etkileyen diğer durumlardan dolayı ortaya çıkabilir:

Diğer nedenleri

Karın şişliği, aşağıdakiler gibi sindirim sistemi dışındaki vücut sistemlerindeki sorunlardan da kaynaklanabilir:

Ciddi nedenler

Aşağıdaki gibi bazı durumlarda karın şişmesi, daha ciddi nedenlerden kaynaklanabilir:

Geçmeyen karın şişliği

Geçmeyen karın şişliği, genellikle aşırı yemek yemekten veya yediğiniz ve içtiğiniz gazlı şeylerden kaynaklanır. Karın şişkinliğine hava yutma (bu, sinirsel bir alışkanlıktır) ve karında sıvı birikmesi (bu ciddi bir tıbbi sorunun işareti olabilir) gibi şeyler de neden olabilir. Karın şişliğiniz uzun zamandan beri geçmiyorsa, doktora görünmeniz gerekir.

Az yemek yesem de karnım şişiyor

Bu tür bir şişliğin en yaygın nedeni bağırsaklarınızda çok fazla gaz bulunmasıdır. Bazı sebzeler ve gazlı içecekler gibi bazı yiyecek ve içecekler veya yemek yerken hava yutmanız, az yemek yeseniz de karın şişliğine neden olabilir. Bu tür bir şişkinlik kabızlık gibi sindirim sisteminizdeki bir sorundan da kaynaklanabilir.

Karın şişmesi ve sertleşmesi

Karın şişmesi ve sertleşmesinin en yaygın nedenleri aşırı yemek tüketmek veya gazlı bir içecek içmek gibi tedavisi basit şeylerdir. Karın şişmesi ve sertleşmesi, nadir de olsa iltihaplı bağırsak hastalığı gibi ciddi nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilir.

Karın şişliği nasıl geçer?

Karın şişmesinin tedavisi, tetikleyici nedene bağlıdır. Doktorunuz öncelikle şikâyetinizin altında yatan nedeni belirleyecek, daha sonra ise bu nedeni tedavi etmeyi hedefleyecektir.

Örneğin; beslenme düzeninden kaynaklanan karın şişliği için doktorunuz, beslenme düzeninizdeki sodyum miktarını azaltmanızı isteyebilir. Eğer bu işe yaramazsa, doktorunuz diüretik ilaçlar kullanmanızı önerebilir. Diüretikler, şişmeye neden olan sıvının daha fazlasının atılmasına yardımcı olacaktır.

Huzursuz bağırsak sendromu ve gıda alerjileri nedeniyle karın şişmesini rahatlatmak için, doktorunuz yaşadığınız semptomlara bağlı olarak, size özel tedaviler belirleyecektir. Çünkü alerjileri ve huzursuz bağırsak sendromunu ortadan kaldıracak net bir tedavi yoktur.

Karında sıvı birikmesi nedeniyle karın şişmesi yaşıyorsanız, bunun altında siroz gibi daha ciddi hastalıklar olabileceğinden, doktorunuz sizi kapsamlı bir şekilde muayene ettikten sonra tedaviye karar verecektir.

Anladığınız üzere, tedavi öncelikle karın şişmesinin altında yatan nedene odaklanacaktır. Buna ek olarak, karnınızda sıvı birikmişse, doktorunuz bu sıvının alınması gerektiğine de karar verebilir.

Karın şişliğine ne iyi gelir?

Çoğu zaman, karın şişliğinizin nedenine bağlı olarak belirtilerinizi evde de kolayca tedavi edebilirsiniz.

Karnınız çok yediğiniz için şiştiyse, yemeğinizin sindirilmesini beklemek, sorununuzu çözebilir. Daha küçük öğünler yemek, gelecekte bu sorunun önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, midenize yemeğinizi işlemesi için zaman tanımak için daha yavaş yemeyi de düşünebilirsiniz.

Karnınız gaz nedeniyle şişmişse, gaza neden olduğu bilinen yiyeceklerden uzak durmayı denemelisiniz. Bu yiyeceklerden bazıları fasulye, brokoli ve lahana gibi turpgillerdir. Gazlı içecekler içmekten ve pipet kullanmaktan da kaçınmanız önerilir.

Süt ürünlerinden kaçınmak, laktoz intoleransının (sütte bulunan bir bileşene alerji) neden olduğu karın şişliğini hafifletmeye yardımcı olabilir.

Huzursuz bağırsak sendromu durumunda, stres seviyenizi düşürmek ve lif alımınızı artırmak semptomları hafifletebilir.

Karnınızda sıvı birikmesi sorunu yaşıyorsanız, yatak istirahati ve sodyum alımınızı azaltmak vücudunuzun fazla sıvıdan kurtulmasına yardımcı olabilir.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Abdominal SwellingWhat You Need to Know About Abdominal Swelling

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu