İç Hastalıkları

Karnın Sağ Alt Tarafında Ağrı Neden Olur? Sağ Alt Karın Ağrısı

Karnın sağ alt tarafında ağrı neden olur? Sağ alt karın ağrısı neyin belirtisidir? Geçmiyorsa ne yapılmalıdır? Ne zaman ciddiye almak gerekir? Doktor kontrolü gerekli midir? Geçmesi için ne yapılabilir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Karnın sağ alt tarafında ağrı: Önemli bilgiler

Karın, vücudunuzun göğüs kemiğinizin hemen altından pelvisinizin hemen üstüne kadar olan alandır. Bağırsaklarınız gibi birkaç önemli organ içerir. Bu organlar enfekte veya tahriş olduğunda genellikle karın ağrısına neden olurlar. Karın; dört bölgeye ayrılabilir. Karnın sağ alt tarafı, göbek deliğinizin altında ve vücudunuzun sağında kalan alandır. İnsanlar genellikle bu bölgede ağrı hissettiklerinde apandisit olduğunu düşünürler.

Sağ karın ağrısı neden olur?

Sağ alt karın ağrısının yaşamı tehdit edebilecek başka nedenleri de vardır. Bununla birlikte, çoğu karın ağrısı müdahale olmaksızın kendiliğinden düzelir. Vücudunuzu herkesten daha iyi tanıyorsunuz, bu yüzden sizi gerçekten rahatsız eden bir şey varsa mutlaka doktorunuza danışın.

Karnın sağ alt tarafında ağrı: Eşlik edebilecek belirtiler

Karnın sağ alt tarafında ağrı yaşıyorsanız, aşağıdaki semptomları da yaşayabilirsiniz:

Karnın sağ alt tarafında ağrı: Genel nedenler

Aşağıdaki durumlar gibi, sindirim süreçlerinin bir sonucu olarak sağ alt karın ağrısı yaşayabilirsiniz.

  1. Gaz:
    Kalın bağırsağınızda büyük miktarda gaz birikmesi, kalın bağırsağınızın şişmesine dolayısıyla ağrıya ve rahatsızlığa neden olabilir.
  2. Tıkanma:
    Çeşitli hastalıklar bağırsaklarınızın birbirine yapışmasına veya bükülmesine neden olarak, yiyeceklerin sindirilememesine veya dışkının hareket etmesini engelleyerek ağrıya neden olabilir.
  3. Kabızlık:
    Uzun süreli kabızlık, şiddetli derecede karnın sağ alt tarafında ağrı ve gaz şikayetine neden olabilir.
  4. Travma:
    Travmatik yaralanma, karnınızdaki organlara zarar verebilir. Bu durum da alınan darbeye göre, sağ alt karın ağrısının yaşanmasına neden olur.

Aşağıdaki durumlar gibi, bağırsakların veya karındaki organların iltihaplanması da karnın sağ alt tarafında ağrıya neden olabilir.

  1. Enfeksiyonlar:
    Partneriniz veya siz herhangi bir enfeksiyondan enfekte olduğunuzda veya divertikül adı verilen bağırsak çıkıntıları geliştirdiğinizde; yüksek ateş, ishal ve karnın sağ alt tarafında ağrı yaşayabilirsiniz.
  2. Otoimmün hastalıklar:
    Otoimmün hastalıklarda, bağışıklık hücreleriniz istemeden gastrointestinal sisteminizdeki hücrelere saldırarak hasara ve sağ alt karın ağrısına neden olabilir.

Aşağıdakileri de içeren diğer nedenler de sağ alt karın ağrısına neden olabilir:

  1. Tümörler:
    Sindirim sisteminde oluşan tümörler büyüyebilir ve dışkı geçişini engelleyerek tahrişe neden olabilir.
  2. İdrar yolunda oluşan taşlar:
    Böbrek taşları veya mesane taşları gibi belirli ürolojik durumlar, karnın sağ alt tarafında ağrıya neden olabilir.
  3. Üreme organlarında oluşan kistler:
    Kadınlarda üreme organlarında oluşan kitle veya enfeksiyonlar, sağ alt karın ağrısına neden olabilir.
  4. Zayıf kan akışı:
    Zayıf kan akışının sebep olduğu durumdan dolayı bölgedeki organlar yardım için sinyal verdiğinden, karnın sağ alt tarafında ağrı hissetmenize neden olur.

Karnın sağ alt tarafında ağrı: Tetikleyici nedenler

1- Aşırı gaz

Sağ alt karın ağrısı, bebeklerden yaşlılara kadar her yaştan insanı etkileyebilen yaygın bir durum olan bağırsakların aşırı gazdan şişmesinden kaynaklanabilir. Bu ağrı genellikle şiddetlidir, bıçaklama şeklinde hissedilir ve yemekten sonra oluşur. Bu durum gebelikte gaz sancısına, özellikle hamileliğin son dönemlerinde rahatsızlığa ve ayrıca kabızlık veya bağırsak ritminde başka değişiklikler olan kişilerde çok yaygın görülür.

2- Huzursuz bağırsak sendromu

Huzursuz bağırsak sendromu olan kişiler, karın bölgesinde kramp gibi sabit veya gelip giden lokal rahatsızlık veya ağrı yaşayabilir. Ağrı genellikle dışkılama ile hafifler. Karın ağrısı, ishal, kabızlığa ek olarak karında şişkinlik ve gaz hissi olabilir. Anksiyete, depresyon veya psikolojik rahatsızlıkları olan kişilerde daha sık görülen bu hastalığın kesin nedeni bilinmemektedir.

3- Safra kesesi taşı

Karnın sağ alt tarafında ağrı; genellikle karnın sağ ve üst tarafında veya mide bölgesinde yer alan ve dakikalar ila saatler süren kramp şeklinde kendini gösteren bir safra taşından kaynaklanabilir. Genellikle sol tarafa hissedilen veya arka sırt bölgesine yayılabilen bu ağrı, sadece rahatsızlık veya zayıf sindirim ile de kendini gösterebilir. Bazı durumlarda safra kesesi taşları; iştahsızlık, mide bulantısı ve kusmaya da neden olabilir. Taşlar, safra kesesi iltihabına neden olduğunda ateş, titreme ve sarı cilt ve göz görünümüne neden olabilir.

4- Apandisit

Apandisit; karnın sağ alt tarafında ağrıyla birlikte, göbek deliği çevresinde veya mide bölgesinde hafif bir krampla başlayan ağrıya neden olur. Yaklaşık 6 saat sonra iltihap kötüleşir ve ağrı, kasık yakınındaki alt bölgede daha güçlü ve belirgin hale gelir. İştahsızlık, mide bulantısı, kusma ile bağırsakların çok gevşek veya tıkalı hale gelmesine, yüksek ateşe, karnın sağ alt kısmında aşırı duyarlılığa ve karın sertliğine neden olabilir.

5- Akut hepatit

Vücudun sağ alt tarafında veya karnın üst kısmında hissedilen karın ağrısı, hepatit belirtilerinden biri olabilir. Bu hastalık, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, alkolizm, uyuşturucu kullanımı, otoimmünite (bağışıklık sisteminde aşırı duyarlıkla sonuçlanan tepkiler) veya dejeneratif hastalıklardan kaynaklanan çeşitli nedenleri olan bir karaciğer iltihabıdır. Mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, baş ağrısı, koyu renkli idrar, sarı cilt ve gözler veya soluk dışkı da mevcut olan belirtiler arasındadır.

6- Yumurtlama ağrısı

Bazı kadınlar adet döngüsü ağrısı olarak da bilinen, yumurtlamanın olduğu zamanlarda sağ veya sol yumurtalık tarafında ağrı yaşayabilirler. Ağrı çok şiddetli değildir, ancak yumurtlama günlerinde mevcut olabilir. Ağrının neden bir ay vücudun sağ tarafında, sonraki ay ise karşı tarafta olduğunu anlamak kolaydır. Bu tür bir ağrı; endometriozis, yumurtalık kisti veya dış gebelik gibi durumlardan kaynaklanabilir. Bununla birlikte ağrı normal kabul edilir, ayrıca çok yoğun olabilse de endişe edilecek bir durum değildir.

Yumurtalık ağrısı neden olur?

7- Renal kolik

Böbrek veya mesane taşının varlığı, idrar akışını engelleyebilir. Bu durum, idrar yollarında ve üreter duvarında ani basıncın oluşmasına neden olarak renal kolik olarak adlandırılan duruma sebebiyet verir. Artan basınç genellikle etkilenen tarafta, sırta veya cinsel organlara yayılabilen orta ila şiddetli ağrıya neden olabilir. Ağrı ani başlangıçlı olabilmekle birlikte, 30 ile 60 yaş arasındaki kişilerde daha sık görülür. Erkeklerde ve kadınlarda eşit sıklıkta görülmektedir. Ağrıya eşlik edebilecek bazı belirtiler; bulantı, kusma, titreme, idrar yaparken ağrı, idrarda kanama ve enfeksiyon durumunda ateştir.

Karnın sağ alt tarafında ağrı: Doktor kontrolü

Aşağıdaki durumlarda vakit kaybetmeden doktorunuzdan tıbbi yardım almalısınız:

  • Merkezi olarak başlayan ve sağ alta tarafa doğru ilerleyen karın ağrısı
  • Ani başlayan şiddetli karın ağrısı
  • Muayene sırasında hafif dokunma (palpasyon) veya hafif hareketle kötüleşen şiddetli karın ağrısı
  • Sıvıları uzun süre tutamama
  • Yüksek ateş
  • Karın ameliyatı geçmişi
  • Şiddetli kafa karışıklığı, baş dönmesi veya bilinç kaybı
  • Yaşlıysanız veya başka bir ciddi tıbbi durumunuz varsa
  • Hamile olduğunuz biliniyorsa veya hamile kalma olasılığınız mevcutsa

Karnın sağ alt tarafında ağrı: Tedavi

Karın ağrınız bazı durumlarda endişe verici olsa da özellikle gaz nedeniyle meydana gelen sağ alt karın ağrısı genellikle kendi kendine düzelir. Ağrınız kötüleşmeye devam ediyorsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

Evde uygulanabilecek tedaviler

Sağ alt karın ağrısını evde uygulayabileceğiniz aşağıdaki önlemlerle tedavi etmeye başlayabilirsiniz:

  1. Dinlenme:
    Bazı karın ağrısı türleri geçicidir ve sakinleşip biraz rahatladığınız takdirde kendi kendine düzelebilir.
  2. Hidrasyon:
    Şiddetli karın ağrısından dolayı yeme ve içme normalden daha zor olabilir. Yeterince su aldığınızdan emin olmak için su tüketiminizi gözlemlemelisiniz. Karın ağrınız olası bir dehidrasyon belirtisi de olabilir.
  3. Yemek:
    Karnınız ağrıdığında çok yemek yemeniz tavsiye edilmez. Kendinizi daha iyi hissedene kadar küçük porsiyonlarda kolayca sindirilebilir yiyeceklerle beslenin.

Tıbbi tedaviler

Karnın sağ alt tarafında ağrı için gerekli olabilecek tıbbi tedavi yöntemleri aşağıdakileri içerebilir:

  • Görüntüleme ve kan testleri:
    Doktorlar, karın ağrınızın nedenini teşhis etmeye yardımcı olmak için görüntüleme testleri veya başka testler yapmanızı isteyebilir.
  • Endoskopi:
    Doktorlar, sindirim sisteminizin içine bakmak için özel bir kamera ile görüntüleme sağlayan bir prosedür olan endoskopiyi uygulayabilirler.
  • İntravenöz sıvılar:
    Susuz kalmışsanız veya vücudunuzda gerekli mineralleri tutamıyorsanız, size damar yoluyla bazı sıvılar verilecektir. Değerleriniz düşükse potasyum gibi belirli elektrolitleri de alabilirsiniz.
  • İlaç tedavisi:
    Size ağrı kesici veya bulantı önleyici ilaçlar ile antibiyotikler önerilebilir. Sağ alt karın ağrısının bazı nedenleri ilaçlarla etkili bir şekilde tedavi edilebilir.
  • Cerrahi:
    Karın ağrısının belirli nedenleri, çözülmesi için hızlı ve cerrahi müdahale gerektirebilir.

YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu