İç Hastalıkları

Karnın Sol Tarafında Ağrı Neden Olur, Nasıl Geçer? Karnın Sol Alt veya Üst Tarafında Ağrı

Karnın sol tarafında ağrı olması

Karnın sol tarafında ağrı olması genellikle aşırı gaz veya kabızlığın bir işaretidir. Bu bölgede ağrıya neden olabilecek diğer sağlık durumları arasında divertikülit, karın fıtığı ve hazımsızlık gibi mide-bağırsak hastalıkları yer alır. Özellikle kadınlarda adet dönemi sırasında sol alt karın ağrısı, endometriozis (çikolata kisti) veya yumurtalık kistleriyle ilgili olabilir.

Sol karın ağrısı deneyimlerinin türü hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve gelip gidebilen, bıçak saplanır gibi bir ağrı olarak hissedilebilir. Sol alt karın ağrısı ile ortaya çıkabilecek diğer belirtiler arasında şişkinlik, midede ağırlık hissi veya düzenli olarak geğirme yer alır.

Nadir durumlarda, karnın sol tarafındaki ağrı da kalp krizi belirtisi olabilir. Ancak kalp krizi durumunda sadece karın ağrısı yaşamazsınız, bununla beraber mideye yayılan göğüs ağrısı, mide bulantısı, nefes darlığı gibi başka semptomlarınız da olur.

Karnın sol tarafında ağrı neden olur?

1- Aşırı gaz

Aşırı gaz, sol karın ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Sıklıkla kabızlıkla ortaya çıkar, çünkü sertleşmiş dışkı bağırsaklarda daha uzun süre kaldığında, bağırsak bakterileri fermente olmaya başlar ve daha fazla gaz açığa çıkar. Daha fazla hava yutmak, yemek yerken konuşmak, sakız çiğnemek veya gazlı içecek içmek de gaz artışına neden olabilir.

Yapılması gerekenler:

Rezene bağırsak gazını azaltmaya yardımcı olabilir. Günde üç kez rezene çayı içebilir veya gazın salınmasına yardımcı olmak için karın bölgesine elle masaj yapabilirsiniz. İçme suyunuza elma sirkesi eklemek ve gazlı içeceklerden uzak durmak da sizi rahatlatacaktır.

2- Divertikülit

Divertikülit, karnın sol tarafında ağrıya neden olabilen en yaygın bağırsak sorunlarından biridir. Divertikülit, bağırsakların divertikül olarak bilinen küçük cepleri iltihaplanarak sürekli ağrı yapması durumudur. Divertikülitin diğer semptomları arasında ateş, iştahsızlık, mide bulantısı ve şişkinlik gibi sindirim sorunları yer alır.

Yapılması gerekenler:

Divertikülitiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, teşhisi doğrulamak için mümkün olan en kısa sürede doktora gitmelisiniz. Divertikülit tedavisi çoğu zaman antibiyotik ve analjezik ilaçları içerir. Ek olarak, dinlenmeniz ve etkilenen bağırsağın iyileşmesini sağlamak için katı yiyeceklere ara vermeniz de gerekebilir.

3- Hazımsızlık

Hazımsızlık durumunda ortaya çıkan ağrı genellikle yemekten birkaç dakika sonra hissedilir ve daha çok üst karın bölgesinde görülür. Ancak hazımsızlık nadir de olsa bazı durumlarda karnın sol alt tarafında ağrı yapabilir. Hazımsızlığın diğer semptomları arasında boğazda yanma hissi, şişkinlik, mide bulantısı ve yorgunluk yer alır.

Yapılması gerekenler:

Rezene çayı, nane limon çayı veya yeşil çay gibi bitki çayları sindirime yardımcı olur sol karın ağrısını hafifletilmesine fayda sağlar. Ayrıca, kolay sindirilebilen yiyecekleri içeren daha hafif öğünleri tercih etmelisiniz. Bu şekilde hazımsızlığınız kısa süre içerisinde iyileşecek ve normal beslenme düzenine devam edebileceksiniz.

4- Karın fıtığı

Karın fıtıkları, karın kaslarındaki küçük alanlar zayıfladığında, bağırsağın bir kısmının yerinden çıkması durumudur. Bu durum ise şişkinlik yapabilir ve özellikle gülerken veya öksürürken acı verici olabilir. Fıtıklar kasık bölgesinde sık görülür ve genellikle kalıcı bir ağrıya neden olur. Fıtığın diğer semptomları arasında bölgede kızarıklık, mide bulantısı ve/veya kusma yer alır.

Yapılması gerekenler:

Karın fıtığınız olduğundan şüpheleniyorsanız, aile hekiminize veya bir iç hastalıkları uzmanına muayene olabilirsiniz. Doktorunuz tanıyı doğruladıktan sonra sizin için en uygun tedaviyi belirleyecektir. Karın fıtıklarının bazı durumlarda ameliyatla tedavi edilmesi gerekebilir.

5- Böbrek taşları

Böbrek taşları genellikle sırt ağrısına neden olsa da sırt ağrısı yansıyarak karnın sol tarafında ağrı hissedilmesine de neden olbabilir. Böbrek taşları erkeklerde daha sık görülür, ancak düşük sıvı alımı nedeniyle kadınlarda ve çocuklarda da olabilir. Böbrek taşının diğer semptomları arasında idrar yaparken ağrı, yüksek ateş, koyu renkli idrar ve yanlarda ağrı vardır.

Yapılması gerekenler:

Böbrek taşı çoğu zaman yeterli sıvı alımıyla kendiliğinden düşer. Böbrek taşı tedavisi için bazı durumlarda ilaç almanız gerekebilir, bazen de taşları çıkarmak veya parçalamak için cerrahi işlemler gerekebilir. Rutin bir muayenede küçük ve zararsız bir taş tespit edilirse, doktorunuz taşın idrarla çıkması için beklemenizi tavsiye edebilir.

Kadınlarda karnın sol tarafında ağrı neden olur?

1- Adet krampları

Adet krampları genellikle adet döneminden 2 ila 3 gün önce başlar ve adet başladıktan sonra 3 ila 5 gün daha sürebilirler. Bazı kadınlar adet dönemlerinde herhangi bir rahatsızlık hissetmezken, bazıları ise sağ veya sol karın ağrısı hissedebilirler. Karın ağrısıyla birlikte şişkinlik, duygu dalgalanmaları, stres ve baş ağrısı gibi semptomlar da yaşanabilir.

Yapılması gerekenler:

Düzenli egzersiz yapmak, çarkıfelek meyvesi suyu içmek veya lavanta esansiyel yağı ile aromaterapi yapmak rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Kronik kramplara yardımcı olması için aile hekiminiz veya jinekoloğunuz ateş düşürücüler veya doğum kontrol hapları da önerebilir.

2- Yumurtalık kistleri

Yumurtalık kistleri, yumurtalıkta bulunan içi sıvı dolu keselerdir ve genellikle zararsızlardır. Yumurtalık kistleri nadiren herhangi bir belirtiye neden olsa da etkilenen bölgede hafif bir rahatsızlık veya ağrı hissedebilirsiniz. Yumurtalık kistlerinin yaygın semptomları arasında düzensiz adet görme, mide bulantısı, kusma ve meme hassasiyeti bulunur.

Yapılması gerekenler:

Yumurtalık kistleri bazen kendiliğinden kaybolsa da bazen de ilaç kullanmanız gerekebilir. Örneğin, doktorunuzun reçete edeceği doğum kontrol hapları genellikle hormon düzeylerinizi dengeleyerek semptomlarınızı iyileştirecektir. Nadir durumlarda yumurtalık kistlerinin ameliyatla çıkarılması gerekebilir.

3- Endometriozis (çikolata kisti)

Endometriozis veya diğer adıyla çikolata kisti, özellikle adet öncesi ve adet sırasında şiddetli karın ağrısına neden olabilen nispeten yaygın bir sorundur. Bu durum, adet öncesi sendromuyla karıştırılabileceği için bazı kadınlar bu soruna sahip olduğunu çok geç öğrenirler. Endometriozisin yaygın semptomları idrar yaparken veya cinsel ilişkide hissedilen yoğun ağrıdır.

Yapılması gerekenler:

Böyle bir şüpheniz varsa en yakın zamanda bir kadın doğum uzmanını (jinekolog) görmeniz gerekir. Doktorunuz muhtemelen teşhisi kesin bir şekilde doğrulamak için pelvik ultrason isteyecektir. Endometriozis durumunda gerektiğinde cerrahi (ameliyat yoluyla) müdahale gerekebilir.

4- Dış gebelik

Ektopik gebelik olarak da bilinen dış gebelik, hamile kadınlarda karnın sol tarafında ağrı olmasının yaygın bir nedenidir. Bu durumda karın ağrısı, fetüsün rahim yerine fallop tüplerinin içinde büyümesi nedeniyle hissedilir ve hamileliğin ilk 10 haftasında ortaya çıkabilir. Dış gebelik, 35 yaş üstü kadınlarda veya tüp bebek tedavisi sonrasında daha sık görülür.

Yapılması gerekenler:

Dış gebelik geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız, ultrason yaptırmak için hemen hastaneye gitmeniz gerekir. Dış gebelik kesin olarak teşhis edilirse, fetüs rahmin dışında hayata tutunamayacağı için hamileliğin sonlandırılması gerekecektir.

Erkeklerde karnın sol tarafında ağrı neden olur?

1- Kasık fıtığı

Kasık fıtığı, bağırsağın bir kısmının kasık kanalındaki karın duvarından bulduğu zayıf bir noktadan dışarıya doğru şişmesi sonucunda oluşur. Bu tip fıtık kadınlarda da görülebilse de en çok erkeklerde görülür. Kasık fıtıkları üroloji doktorları tarafından tedavi edilmesi gereken durumlardır. Kasık fıtığı karın ağrısıyla birlikte kasık bölgesinde yoğun ağrılara da neden olabilir.

2- Testis torsiyonu

Testis torsiyonu, bir erkeğin testisindeki kordonun büküldüğü ve testislere kan akışının kesildiği bir durumdur. Testis torsiyonunda sol taraftaki bir kordon bükülmesi sol karın ağrısı ve kasıkta şiddetli ağrı yapabilir. Testis torsiyonu çok ciddi sonuçları olabilen bir durumdur, bu yüzden vakit kaybetmeden hemen tıbbi müdahale yapılması gerekir.

Sol boşluk ağrısı neyin belirtisi?

Sol boşluk ağrısı çoğu zaman gaz belirtisidir. Ancak nadir de olsa sol karın boşluğunda hissedilen ağrı divertikülit, apandisit veya mide ülseri gibi daha ciddi bi bir durumun işareti olabilir.

Sol karın ağrısı için ne zaman doktora görünmeli?

Karın ağrınız için endişeli misiniz? Birkaç günden fazla mı sürdü? Her iki soruya da evet yanıtı verdiyseniz, doktorunuza görünme zamanı gelmiştir. Bunların haricinde, karın ağrısıyla beraber başka semptomlarınız da varsa yine doktorunuza muayene olmanız gerekir. Doktorunuz sizi muayene edecek ve sizin için en uygun tedaviyi belirleyecektir.

Sol karın ağrısı için hangi bölüme gidilir?

Karın ağrısı için öncelikli olarak gidilmesi gereken doktor aile hekimi olmalıdır. Çünkü çoğu karın ağrısının nedeni hafif olduğundan, aile hekiminiz bu ağrıyı başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Daha ciddi durumlar için ise aile hekiminiz sizi uygun gördüğü bir bölüme yönlendirecektir. Eğer direkt olarak uzman bir doktora gidilmek isteniyorsa, yetişkinler için dahiliye, çocuklar için çocuk hastalıkları bölümüne gidilmesi gerekir.

Sol karın ağrısıyla ilgili video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu