Kasık Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Kasık ağrısı, bacaklarınızın ve karnınızın birleştiği kasık bölgesindeki herhangi bir ağrı/sızı hissidir. Kasık ağrısı birçok insan tarafından yaygın olarak yaşanabilir ve genellikle endişe nedeni değildir. Ancak kasık ağrısı hakkında bir doktora başvurmanın önerildiği zamanlar vardır. Erkeklerde ve kadınlarda farklılık gösterebilen kasık ağrısının çeşitli nedenleri vardır.
Bu yazıda, kasık ağrısının nedenlerini, kasık ağrısının nasıl geçeceğini ve kasık ağrısı için hangi doktora gitmeniz gerektiğini öğreneceksiniz.
Kasık ağrısının yaygın nedenleri
Yumuşak doku suşundan kaynaklanan kasık ağrısı, hokey ve futbolcuların yanı sıra koşucular da dahil olmak üzere sporcularda yaygındır. Hızlı yön değişiklikleri ve egzersiz ve antrenmanlarında ani bir artış, kasıkta kas çekilmesine neden olabilecek eylemlerden bazılarıdır.
Kasık ağrısının yaygın nedenleri şunlardır:
- Yumuşak doku suşu (kasık bölgesinde genellikle koşmaktan kaynaklanan bağ, tendon veya kas gerginliği)
- Kasık fıtığı (karındaki doku kasık kaslarını iterek kasıkta oluşan bir şişkinlik)
- Böbrek taşları (böbreklerde dokuya baskı yapan sert mineral birikintileri
- Kalça eklemi çevresindeki kıkırdak yırtılmaları
- Artrit (eklem iltihabı) ve bursit dahil olmak üzere kalça bozuklukları
- Kalça eklemi ve çevresindeki kemiklerde kırıklar veya çatlaklar
Daha az sıklıkla kasık ağrısı, erkeklerde testislerin iltihaplanması ve kadınlarda yumurtalık kistleri gibi üreme organları sorunlarından kaynaklanabilir. Sinir sıkışması, idrar yolu enfeksiyonları (İYE) ve lenf bezlerinin şişmesi de kasık ağrısına neden olabilir.
Kasık ağrısı nasıl geçer?
Kasık ağrınız bir zorlama gibi basit bir şeyin sonucuysa, evde kendi kendinizi tedavi edebilirsiniz.
Aşağıdaki adımlar, basit nedenler için kasık ağrısına iyi gelen şeyler arasındadır:
- Yaralanmanın iyileşmesine izin vermek ve yorucu aktivitelerden kaçınmak için mümkün olduğunca çok dinlenin.
- Ağrıyan bölgeye günde 3 veya daha fazla kez, 20 dakikaya kadar ince bir havlu veya yastık kılıfına sarılmış bir buz koyun.
- Yaralı bölgeyi elastik bir bandajla sarın. Ancak uyuşukluğa neden olacak, ağrıyı artıracak veya şişmeye neden olacak kadar sıkı yapmayın.
- Yaralı bölgeyi mümkün olduğunca yüksekte tutun, kalbinizin seviyesinde veya üstünde tutun.
Ağrı kesici ihtiyacınız varsa, ibuprofen veya naproksen gibi reçetesiz alınabilen ilaçları eczacınıza danışarak deneyebilirsiniz.
Kasık ağrısı için ne zaman doktora görünmeli?
Kasık ağrınız bir yaralanmadan kaynaklanıyorsa ancak geçmiyorsa ya da şiddetli ağrınız veya ateşiniz varsa, yaralanmanın kesin nedenini ve ciddiyetini teşhis edebilecek bir doktora görünmeniz gerekir. Doktorunuz bu sayede size uygun tedaviyi önerecektir. Kasık ağrısı tedavisi arasındaki bazı yöntemler; fizik tedavi, elektrik stimülasyonu, masaj, ısı ve germe egzersizleri vardır.
Aşağıdaki durumlarda ise vakit kaybetmeden doktorunuza görünmeniz önerilir:
- Kasık şişmesi
- İdrarınızdan kan gelmesi
- Sırt ağrısı
- Karın ağrısı
- Göğüs ağrısı
- Yüksek ateş
- Mide bulantısı
Doktorunuz, enfeksiyon, erkeklerde testis torsiyonu veya testis kanseri gibi kasık ağrısına neden olabilecek durumlar için sizi muayene edebilir. Kadınlarda yumurtalık kistleri genellikle kendi kendine kaybolur, ancak daha büyük olanlar yırtılabilir ve hemen tıbbi müdahale gerektiren iç kanamaya neden olabilir. Kasık bölgenizde ani ve şiddetli testis ağrısı varsa ise, acil tıbbi müdahaleye ihtiyacınız olabilir.
Kasık ağrısı için hangi doktora gidilir?
Kasık ağrısı için gitmeniz gereken ilk doktor, aile hekiminizdir. Aile hekiminiz kasık ağrınızı değerlendirdikten sonra sizi bir üroloji veya ortopedi doktoruna yönlendirebilir. Kasık ağrınızın nedenine bağlı olarak, aile hekiminiz sizi bir fizyoterapiste de yönlendirebilir.