Kasık Ağrısı Neden Olur? Sağ veya Sol Kasık Ağrısı Nedenleri
Kasık neresidir, kasık ağrısı nedir?
Kasıklarınız, karnınızın bittiği ve bacaklarınızın başladığı karmaşık bir bölgedir. Kasığın çevresinde kas, kemik, sinir ve kan damarları ağı olduğu için kasık ağrısının nedenini teşhis etmek oldukça zor olabilir. Belirtmek gerekir: hem erkeklerde hem de kadınlarda kasık ağrısı yaygın bir sorundur.
Sporcular, belki de yanlış bir adım attıktan veya bir spor yaralanmasına maruz kaldıktan sonra sıklıkla kasıkta ve çevresinde ağrı hissederler. Bölgedeki kaslar fiziksel aktivite sırasında çok fazla stres alır ve özellikle gerilme ve çekilmelere karşı savunmasızdır.
Kasık ağrısına eşlik eden belirtiler nelerdir?
Kasık ağrısına eşlik edebilen belirtilerden bazıları şunlardır:
- Kalça ağrısı
- Yürüme zorluğu
- Dokunma ile artan ağrı
- Bozulmuş egzersiz toleransı
- Uyluk ve kalça çevresinde şişlik
Kasık ağrısı neden olur?
İster kadın olun ister erkek, kasık bölgenizdeki birçok kas, merkezinize önemli destek sağlar ve ayrıca bacaklarınızı bükmenize, döndürmenize ve hareket ettirmenize izin verir. Bunlar gibi pek çok işlevi, kasık bölgesini yaralanmaya karşı savunmasız kılar.
Sporcular genellikle bu yaralanmalardan şikâyet ederken, vücutlarına ani stres uygulayan sporcu olmayan insanlar da kasık bölgesindeki problemlerden muzdarip olabilir.
Kalça eklemleri, kasıktaki kaslar ve sinirlerle yakından bağlantılıdır, bu nedenle eklem sorunları kasık ağrısına neden olabilir. Kasık bölgesindeki ağrılar, genitoüriner sistemle ilgili bir sorunu da gösterebilir.
1- Kas-iskelet sistemiyle ilgili nedenler
Kasık ağrısının kas-iskelet sistemi nedenleri aşağıdakileri içerebilir:
- Kas ve tendon yaralanması:
Muhtemelen kasık ağrısının en yaygın nedeni, bölgede bulunan küçük kas ve tendon yırtıklarıdır. Bu durumlar rahatsız edici ağrıya neden olabilir. - Sinir sıkışması:
Bir sinirin doğrudan sıkışması, genellikle bölgede sıcaklık veya ağrı yayılıyormuş hissi olarak tanımlanan yoğun rahatsızlık yaratabilir. - Stres kırığı:
Yoğun eğitim veya aşırı kullanım, ağrılı ancak tipik olarak kendiliğinden düzelen çok küçük kemik kırıklarına neden olabilir. - Artrit:
Aşınma ve yıpranma, zamanla kalça eklemlerine zarar vererek kasık bölgesinden yayılan rahatsızlığa yol açabilir. - Bursit:
Eklemlere yakın kaslar, tendonlar ve kemikler arasında bulunan, yastık görevi gören destekleyici sıvı dolu keseciklerin ağrılı bir şekilde iltihaplanabilir.
2- Genitoüriner sistemle ilgili nedenler
Kasık ağrısının genitoüriner sistemle ilgili nedenleri aşağıdakileri içerebilir:
- İdrar yolu enfeksiyonu:
Mesane kasık bölgesinde bulunur. Mesane enfekte olursa (iltihaplanırsa) ağrılı hale gelebilir. - Testis ağrısı:
Enfeksiyon veya kan akışıyla ilgili sorunlar, bir erkeğin testislerinden kasığa doğru yayılıyor gibi hissedilen ağrıya neden olabilir.
3- Diğer nedenler
Kasık ağrısının diğer nedenleri arasında şunlar olabilir.
- Kasık fıtığı:
Bağırsak gibi bir organ, onu yerinde tutan kasları parçalayabilir ve öksürük ile kötüleşen ağrılı bir şişkinliğe yol açabilir. - Lenf bezi şişmesi:
Lenf bezleri, kasık bölgesinin her iki yanında bulunur ve bir enfeksiyon veya başka nedenlerle şişebilir. - Böbrek taşları:
Böbrek taşının tetiklediği böbreklerden gelen ağrı, tüm vücuda yayılarak kasıklara kadar ulaşabilir.
Erkeklerde ve kadınlarda kasık ağrısını tetikleyen durumlar nelerdir?
1- Kasık fıtığı
Kasık fıtığında, alt karın bölgesindeki bir yapının – bir bağırsak halkası veya bir yağ bölümü – karın duvarının kaslarını ittiği anlamına gelir. Bu, kasıkta görülebilen ve hissedilebilen bir çıkıntı veya fıtık oluşturur.
Fıtık, karın duvarı kaslarındaki zayıf bir noktadan kaynaklanır ve bu, ağır kaldırma veya tekrarlanan zorlamalar nedeniyle olabilir. Zayıflık kalıtsal (genetik) veya önceki ameliyat, yaralanma veya hamilelikten de kaynaklanabilir.
Semptomlar, en çok kişi ayağa kalktığında görülebilen, karnın aşağısında bir şişkinliği içerir. Şişkinlik bölgesinde, ağır bir nesneyi kaldırmak veya eğilmek gibi karın kasları üzerinde herhangi bir zorlanma ile ağrı ortaya çıkar.
Kasık fıtığı, en çok ağır kaldıran erkeklerde görülür, ancak nadir de olsa kadınlar da kasık fıtığından etkilenebilir.
Bir fıtık kendi kendine iyileşmez. Fıtık olan organa giden kan akışı azalırsa veya kesilirse ciddi komplikasyon riski vardır.
Teşhis; fizik muayene, röntgen veya bilgisayarlı tomografi taraması ile yapılır. Küçük bir fıtık tedavi gerektirmeyebilir. Daha büyük olanlar ameliyatla tedavi edilebilir.
2- Kasık apsesi
Kasık apsesi, deri veya deri altındaki bölgenin enfeksiyonundan kaynaklanır. Enfeksiyon genellikle bakterilerden kaynaklanır. Bağışıklık sistemi, bakterilerin çevresinde bir iltihap topu oluşturarak tepki verir ve bu yaygın görülen bir durumdur.
Önemli belirtiler arasında kasık ağrısı ve bazen ağrılı ve sert olabilen sağ veya sol kasıkta yumru (şişlik) bulunur. Apse sağ tarafta olduysa sağ kasık ağrısı ve yumru, sol tarafta olduysa sağ kasık ağrısı ve yumru her zaman ortaya çıkan bir semptomdur.
3- Kalça bursiti
Bursit, bir yastık sağlamak ve sürtünmeyi azaltmaya yardımcı olmak için vücudun etrafına stratejik konumlarda yerleştirilmiş sıvı dolu küçük keseciklerdir. Kalça bursiti, kalça bursasının iltihaplanmasıdır ve bu durum kalça bölgesinde ağrıya neden olur. Ağrı, uyluk bölgesinin dışına da yayılabilir. Nadir görülen bir durumdur.
Başlıca belirtiler arasında uyluk ağrısı, kasık ağrısı, kalça kaynaklı topallama, çatlama veya tıklama hissi, kalçanın ön tarafında ağrı bulunur.
4- Ankilozan spondilit
“Ankilozan”, yaralanma veya hastalık nedeniyle eklemin sertleştiği ve tek pozisyonda sabitlendiği anlamına gelir. “Spondilit”, omurganın eklemlerinde iltihaplanma anlamına gelir. Ankilozan spondilit hastalığında, iltihap belin omurlarına zarar vermiş ve bir çeşit artrite neden olmuştur.
5- Büyük trokanterik ağrı sendromu
BTAS olarak da bilinen büyük trokanterik ağrı sendromu, uyluk/kalça kasınızın dışında ağrıya neden olan yaygın bir kalça rahatsızlığıdır. Bu semptomların nedeni genellikle uyluk kemiğinin üst tarafında uzanan yumuşak dokuların yaralanmasıdır ve bu durum kasık ağrısına da neden olabilir.
Diğer belirtiler arasında yan yatarken hissedilen ağrı, bölgeye dokunma hassasiyeti, değişen yürüme şekli ve yürürken ağrı bulunur.
6- Hafif ve orta derece kalça artiti
Kalça artriti, kalçadaki bir veya daha fazla eklemin iltihaplanmasıdır. Ağrı, şişme ve sertlik, artritin başlıca semptomlarıdır. Kalça artriti, yürüme veya merdiven çıkma gibi birçok günlük aktiviteyi yapmayı zorlaştırabilir. Erkekler kadar kadınları da etkileyen bir durumdur. Bu, birçok insan için işten ayrılmanın ve ciddi bir sakatlığın başlıca nedenidir.
Artrit belirtileri arasında yürüme değişikliği, bölge ve kasıkta da hissedilen ağrı bulunur. Sol kalçada olan iltihap sol kasık ağrısı, sağ kalçada olan ise sağ kasık ağrısı problemi yaratabilir.
7- Sinir sıkışması
Kasıkta, iç uyluk ve genital bölgeyi besleyen birkaç sinir vardır. Bu sinirlerden birinin sıkışması veya tahrişi, bu bölgede ağrı veya uyuşukluğa neden olabilir. Bu genellikle bu bölgedeki bir ameliyattan kaynaklanır, ancak belirli bir neden olmadan da gerçekleşebilir.
Sinir sıkışmasının başlıca semptomu uyuşma hissidir. Uyuşukluk uylukta, kasıkta ve testiste hissedilebilir. Ayrıca; testiste, skrotumda ve kasıkta keskin ağrıya neden olabilir.
Erkeklerde kasık ağrısı neden olur?
1- Epidimit
Epididimit, testislerin arkasında bulunan bir kanal olan epididimin iltihaplanmasıdır. Epididimit ağrısı kasıkta başlayıp daha sonra testise inebilir. Testis şişmesi, ateş ve titreme ile birlikte meydana gelebilir.
Epididimit semptomları arasında şunlar vardır:
- Skrotumda ağrı
- Testiste şişlik ve kızarıklık
- Meniden kan gelmesi
- Ateş ve titreme
- İdrar yaparken ağrı
2- Testis torsiyonu
Testis torsiyonu, sinirleri testislere (spermatik kord) taşıyan yapı kendi üzerine büküldüğünde ortaya çıkan, şiddetli ve ani kasık ve testis ağrıları ile sonuçlanan tehlikeli bir durumdur. Acil müdahale gerektirir.
Testis torsiyonunun tipik semptomu, birkaç saat içinde, genellikle çok hızlı bir şekilde gelişen şiddetli kasık ağrısıdır. Testis torsiyonunda alt karın ağrısı da hissedilebilir. Bunun nedeni, testis ve karnın aynı sinir kaynağını paylaşmasıdır. Bazı durumlarda mide bulantısı ve kusma da görülebilir.
3- Prostatit
Prostatit, prostat bezini etkileyen dört farklı durumu ifade eder. İki tip prostatit, idrar yolu enfeksiyonlarıyla (İYE) bağlantılıdır. Diğer türler bununla bağlantılı değildir. Prostatiti olan erkeklerde enfeksiyon, iltihap veya ağrı olabilir.
Enfeksiyon ve iltihabın bulunduğu yere bağlı olarak, erkeklerde kasık ağrısı sağ veya sol tarafta meydana gelebilir. Her yaştan yetişkin erkekler prostatite yakalanabilir.
Prostatit semptomları arasında şunlar vardır:
- Penis, testisler veya perinede ağrı
- Sık idrara çıkma dürtüsü
- Ağrılı idrara çıkma (dizüri)
- Zayıf idrar akışı
- İlişki sırasında ağrılı boşalma
- Meniden kan gelmesi
- Erektil disfonksiyon
4- Testis kanseri
Testis kanseri, bir testisin dokularında kanserli (kötü huylu) hücreler geliştiğinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Her iki testiste de kanserli hücrelerin gelişimi meydana gelebilir, ancak bu nadirdir, genellikle tek testiste görülür. Testis kanseri, 20 ila 35 yaş arası erkeklerde en sık görülen kanserdir. Hastalık genellikle tedavi edilebilir.
Testis kanseri belirtileri şunları içerir:
- Testis bölgesinde şişme veya ani sıvı toplanması
- Testis bölgesinde ağırlık hissi
- Her iki testiste de yumru veya şişlik
- Testis bölgesinde sıvı birikmesi
- Kasık veya alt karın bölgesinde hafif ağrı
- Kasık ve çevresinde ağrı veya rahatsızlık
Kadınlarda kasık ağrısı neden olur?
1- İdrar yolu enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonları (İYE), bulaşıcı bakteri, virüs veya diğer mikroskobik enfekte yabancı maddeler idrar yolunuza girdiğinde ortaya çıkar.
İdrar yolunuz aşağıdakilerden oluşur:
- Vücudunuzdaki kimyasalları ve diğer maddeleri filtreleyen böbrekler
- İdrarı böbreklerinizden mesanenize taşıyan üreterler
- İdrar depolayan mesane
- İdrarı vücudunuzdan çıkaran üretra
Çoğu İYE sadece alt üriner sistemi etkiler. Burası üretra ve mesaneden oluşur. Sağ veya sol tarafta da hissedilen kasık ağrısı, bu alanlardan birindeki doku iltihabından kaynaklanabilir. Üreterler ve böbrekler de dahil olmak üzere üst tarafı etkileyen İYE’ler yaygın değildir, ancak daha şiddetli ağrıya neden olma eğilimindedir.
İYE kadınlarda erkeklerden daha yaygındır, çünkü kadınlarda üretra çok daha kısadır. Bu, enfeksiyöz bakteri veya maddenin, idrar yolundan mesaneye ve bazı durumlarda mesaneyi böbreklere bağlayan üreterlerden daha hızlı ve kolay bir şekilde geçebileceği anlamına gelir.
2- Yumurtalık kisti
Yumurtalıklar dişi üreme sisteminin bir parçasıdır ve uterusun hem sağında hem de sol tarafında bulunur. Burada yumurtalar gelişir, daha sonra östrojen ve progesteron hormonları oluşur.
Yumurtalık kistleri nispeten yaygındır ve her zaman semptomlara neden olmaz. Yumurtalıktak kistinin yaygın bir semptomu, kasık bölgenizden kalçalara ve alt karına doğru yayılan kasık ağrısıdır. Sağ yumurtalıkta kist varsa sağ kasık ağrısı, sol yumurtalıkta kist varsa sol kasık ağrısı hissedilir.
Kadınlarda kasık ağrısı ile birlikte olabilecek diğer olası semptomlar şunlardır:
- Kasık bölgesinde basınç hissi
- Ciltte görünen şişme
- Kist koparsa eğer, keskin ve şiddetli hissedilen ağrı (bu tıbbi bir acil durumdur)
3- Hamilelik
Hamilelikte kasık ağrısı, özellikle rahim hızla genişlemeye başladığında, ikinci ve üçüncü trimesterde karşılaşabileceğiniz nispeten yaygın bir semptomdur. Çünkü hamileyken rahminizi sabit ve güvenli tutan birkaç bağ vardır.
Ligamentlerden birine yuvarlak ligament denir. Kasıklarınızın önündeki bu bağ, hareket ederken tipik olarak yavaşça genişler ve daralır. Ancak rahminiz fetus büyüdükçe genişler, bu bağ daha kolay burkulur veya yaralanabilir, çünkü hamile olmadığınız zamanlardan daha fazla çalışması gerekir.
Bu bağın gerilmesi, kasıklarda hissedilen donuk ağrıya neden olabilir. Bu bağın zorlanması veya yırtılması, kasık bölgenizde bıçak gibi ağrıya neden olabilir.
4- Ektopik gebelik
Dış gebelik olarak da bilinen ektopik gebelik oldukça yaygın bir durumdur, tüm gebeliklerin yüzde bir ila ikisinde oluşur. Dış gebelik, fetal gelişimin normal bölgesi olan uterus dışında meydana gelen gebeliktir. Ektopik gebeliğin ayırt edici semptomları arasında şiddetli karın ağrısı ve vajinal kanama bulunur.
Ayrıca, kadınlarda tek taraflı kasık ağrısı için aşağıdaki yazıları da detaylı olarak okuyabilirsiniz.
Kasık ağrısı için ne zaman doktora görünmeli?
Aşağıdaki durumlarda doktora görünmeniz önemlidir:
- Ağrının başlangıcı ani ve şiddetliyse
- Ağrıya eşlik eden bulantı, kusma, ateş veya titreme varsa
- Kasıklara yayılan şiddetli testis ağrısı varsa
- İdrarınızda kan dahil olmak üzere idrara çıkma sorunları yaşıyorsanız
Kasık ağrısı için hangi doktora gidilir?
Kasık ağrısı için gitmeniz gereken ilk doktor, aile hekiminizdir. Aile hekiminiz kasık ağrınızı değerlendirdikten sonra sizi bir üroloji veya ortopedi doktoruna yönlendirebilir. Kasık ağrınızın nedenine bağlı olarak, aile hekiminiz sizi bir fizyoterapiste de yönlendirebilir.
Kasık ağrısı nasıl geçer?
Kasık ağrısının birçok nedeni küçük kas yaralanmalarıdır ve bunlar genellikle evde halledilebilir. Bazı durumlarda doktorunuz, özellikle ağrı geçmezse veya yaşanan ağrı özellikle şiddetliyse, sorunu ele almak için bazı tedaviler belirleyebilir.
Tıbbi tedavi
Kasık ağrınız geçmiyorsa eğer, doktorunuz aşağıdaki olası tedavileri önerebilir:
- Fizik tedavi:
Bir profesyonel, daha gelişmiş hareket tekniklerini öğretebilir ve belirli yaralanma alanına yönelik tedaviyi hedefleyebilir. - Röntgen:
Doktorunuz, ağrınızın nedenini değerlendirmek için röntgen, bilgisayarlı tomografi veya emar (MRG) gibi başka bir görüntüleme yöntemi isteyebilir. - Steroid enjeksiyonları:
Ağrınız bir eklemdeki veya çevredeki iltihaplanmadan kaynaklanıyorsa, steroidler bu sorunu tedavi edebilir. - Antibiyotikler:
Kasık ağrısı için yaygın olarak kullanılmasa da doktorunuz bakteriyel bir enfeksiyondan şüpheleniliyorsa antibiyotik reçete edebilir. - Cerrahi:
Ameliyat, daha şiddetli kas yırtılmaları ve kemik kırılmaları veya rahatsızlığınızın kaynağı olabilecek fıtık gibi diğer sorunları ele alabilir.
Kasık ağrısına ne iyi gelir?
İşte madde madde kasık ağrısına iyi gelen şeyler:
- Dinlenme:
Aktif kişiler için bu zor olsa da yaralı bölgeyi ağrı geçene kadar en az 1-2 hafta dinlendirmek özellikle önemlidir. - Ağrı kesiciler:
Reçetesiz alınabilen ağrı kesici ilaçlar, kasık ağrısının kısa vadeli yönetimi için mükemmeldir. - Buz:
Kasıklara ve uyluğa uygulanan buz torbaları, rahatsızlığı gidermenin kolay ve etkili bir yoludur. - Isı:
Bazı insanlar rahat bir sıcaklığa ayarlanmış ısıtma pedlerini buzdan daha yararlı bulabilir. - Destek:
Kasığınıza oturan iç çamaşırları, kasık ağrısının bazı nedenleri için yatıştırıcı olabilir. - Germe:
Yaralı bölgenin nazikçe gerilmesi, iyileşme sırasında yardımcı olabilir ve herhangi bir antrenmandan önce yapılabilir.
Kasık ağrısı sertleşme bozukluğuna yol açar mı?
Kasık ağrısı genellikle sertleşme bozukluğuna veya erektil disfonksiyona (iktidarsızlık) neden olmaz. Bununla birlikte, kasık veya çevresinde travma veya kalça kırığı nedeniyle kasıkta ağrı yaşıyorsanız, ereksiyon sağlamak ve sürdürmek için gereken sinirlere ve kan damarlarına da zarar vermiş olabilirsiniz.
Koştuktan veya yürüdükten sonra kasık neden ağrır?
Koştuktan veya yürüdükten sonra kasık ağrısı yaşarsanız, bir tendon ya da bağın gerilmesi veya yırtılması olasıdır. Koşmadan önce gerilerek ve kalça ekleminizin esnekliğini artırarak yaralanma riskini azaltabilirsiniz. Koşarken ve yürüyüş yaparken uygun ayakkabılar giymek ve sağlıklı bir kiloda kalmak da yaralanma riskinizi azaltabilir.
Hangi cinsel hastalıklar kasık ağrısına neden olur?
Kasık ağrısına neden olan cinsel yolla bulaşan hastalıklar, herpes simpleks virüsünün neden olduğu genital herpes ve haemophilus ducreyi bakterisinin neden olduğu şankroidi içerir. Bel soğukluğu ve klamidya gibi diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar da nadiren ağrıya neden olabilir.
Sertleştikten sonra kasık ağrısı neden olur?
Ereksiyon sırasında ağrı, genital herpes ve şankroid gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaynaklanabilir. Alternatif olarak, saatlerce süren ereksiyonlar yaşadığınız priapizm olarak bilinen bir durum vardır. Priapizm her zaman olmamakla birlikte sıklıkla acı vericidir. Penise artan kan akışından veya penisten dışarıya çıkan az miktarda kan akışından kaynaklanır.
Kasık ağrısı neden geceleri daha şiddetli olur?
Geceleri daha kötü olan kasık ağrısına kalça eklemlerinin osteoartriti veya tendiniti neden olabilir. Yatarken daha fazla ağrı fark ediyorsanız, rahatsız bir yatağınız olabilir veya alışılmadık bir pozisyonda uyuyor olabilirsiniz.
Kaynak ve ileri okuma:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
- https://bestpractice.bmj.com/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
- https://www.pennmedicine.org/
- https://www.cochrane.org/
- https://patient.uwhealth.org/