Kasık Şişmesi Neden Olur? Kasıkta Ağrılı veya Ağrısız Şişlik Nasıl Geçer?
Kasık, cinsel organların bulunduğu pelvis bölgesidir. Oradan kalçaya kadar uzanır. Bu bölgedeki bir şişliğin birçok potansiyel nedeni vardır. Bazıları nispeten iyi huyluyken diğerleri çok daha ciddi olabilir. Aşağıda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Kasık şişmesi: Önemli bilgiler
Kasık şişmesi, kasık bölgesinde sıvı birikmesinin veya iltihaplanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkar. Kasık bölgesi, temelde karnınızın bittiği ve bacaklarınızın başladığı bölgedir. Kasık bölgesi; üst iç uyluğunuzun yanı sıra bacaklarınızın gövdenize bağlandığı ön bölgeyi içermektedir. Kasıkta ağrılı veya ağrısız şişlik, sert veya dokunulduğunda yumuşak bir yumru olarak görünebilir ve oldukça hassas olabilir. Erkeklerde kasık şişmesi, skrotumun (penisin altında yer alan, testisleri içinde bulunduran yapı) veya içindeki testislerin şişmesinin de bir işaret edebilir.
Kasık şişmesi; ciddi enfeksiyonlar, iltihaplanma, travma, kanser, fıtık, kas çekilmesi veya testis torsiyonu gibi diğer anormal süreçlerden kaynaklanabilir. Sebebe bağlı olarak, kasık şişmesi aniden başlayabilir ya da hafif bir alerjik reaksiyondan sonra hızla kaybolabilir. Zamanla gelişen ve ek semptomlarla birlikte ortaya çıkan kasık şişmesi, cinsel yolla bulaşan bir hastalık gibi daha ciddi bir durumun işareti de olabilir.
Ağrılı veya ağrısız kasık şişmesi veya kasıklarınızdaki bir yumru, erkeklerde testis kanseri gibi yaşamı tehdit eden bir durumun belirtisi olabileceğinden, acil tıbbi yardım almalı ve semptomlarınız hakkında doktorunuzla konuşmalısınız. Kasıkta ağrılı veya ağrısız her türlü şişlik, her zaman tecrübeli bir doktor tarafından muayene edilmelidir.
Kasık şişmesi: Önemli nedenler
Kasık şişmesi, lipom (yağ bezesi) veya başka semptomlara neden olmayan ufak fıtık gibi, nispeten küçük durumlardan kaynaklanabilir. Kasık şişmesi, kasık bölgesindeki lenf düğümlerinin şişmesine neden olan, çok çeşitli bulaşıcı hastalıklardan da kaynaklanabilir. Bazı durumlarda kasıkta şişlik, testis torsiyonu veya kanser (malignite) gibi ciddi bir durumun semptomu da olabilir.
Kasık şişmesinin enfeksiyona bağlı nedenleri
Kasık şişmesinin nedeni, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli enfeksiyonlara bağlı olabilir:
- Apse
- Cilt enfeksiyonu
- Epididimit (testis iltihabı veya enfeksiyonu)
- Bacak enfeksiyonu
- Klamidya, genital herpes veya bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar testi için, ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Kasık şişmesinin diğer nedenleri
Kasıkta ağrılı veya ağrısız şişlik, aşağıdakiler dahil olmak üzere diğer durumlara eşlik edebilir:
- Alerjik reaksiyon
- Testis kanseri veya lenfoma (lenf kanseri) gibi kanser türleri
- Kist (iyi huylu, sıvı dolu kese)
- İlaç reaksiyonu
- Hidrosel (testis torbası olan skrotumun şişmesi)
- Kasık fıtığı
- Kasık bölgesinde yaralanma
- Böbrek taşı
- Lipom (iyi huylu yağlı büyüme)
- Lenfatik tıkanma
- Kas gerginliği veya kas çekilmesi
- Testis torsiyonu (testisi besleyen kan damarlarını içeren bir yapı olan spermatik kordun bükülmesi durumu)
Kasık şişmesi: Eşlik edebilecek semptomlar
Kasık şişmesine; altta yatan hastalığa, bozukluğa veya duruma bağlı olarak, başka semptomlar eşlik edebilir. Örneğin, enfeksiyona bağlı kasık şişmesine, etkilenen bölgenin çevresinde kızarıklık ve sıcaklık eşlik edebilir.
Kasık şişmesiyle birlikte ortaya çıkabilecek semptomlar aşağıdakileri içerir:
- Konjunktivit (gözlere enfeksiyon yayılması)
- Grip benzeri semptomlar (yorgunluk, ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, öksürük)
- İştah kaybı
- Genital bölgede ağrı veya kaşıntı
- Ağrılı idrara çıkma
- Rektal akıntı
- Kasık ağrısı
- Kasıkta veya başka yerde şişmiş lenf düğümleri
Ciddi semptomlar
Bazı durumlarda, derhal değerlendirilmesi gereken ciddi ve yaşamı tehdit edebilecek bir durumu gösterebilecek diğer semptomlarla birlikte, ağrılı veya ağrısız kasık şişmesi meydana gelebilir.
Siz veya yakını olduğunuz birinde, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, diğer ciddi semptomlarla birlikte şişlik oluşuyorsa derhal tıbbi yardım almalısınız:
- Kanlı idrar veya kanlı dışkı gibi kanama semptomları
- Bilinç değişikliği veya kafa karışıklığı
- Nefes almada güçlük, hırıltılı solunum veya nefes darlığı
- Baş dönmesi
- Genital ülserler veya kabarcıklar
- Yüksek ateş
- Artmış veya azalmış idrar çıkışı
- Karın ağrısı
- Bulantı veya kusma
- Kasık bölgesinde kızarıklık ve sıcaklık
- Şiddetli baş ağrısı
- Olağan dışı rektal akıntı
- Penis akıntısı veya vajinal akıntı (sarı, irin benzeri)
Kasık şişmesi: Teşhis
Kasık şişmesinin altında yatan nedeni teşhis etmek için, doktorunuz size semptomlarınızla ilgili birkaç soru soracaktır. Aşağıdaki sorulara eksiksiz cevaplar vererek, kasık şişmesinin altında yatan nedeni teşhis etmede, doktorunuza yardımcı olabilirsiniz:
- Şişlik ne zaman başladı?
- Şişlik yavaş yavaş mı yoksa aniden mi gelişti?
- Başka vücut bölgelerinizde şişlik var mı?
- Ateş veya öksürük gibi semptomlarınız var mı?
- Başka hangi semptomları yaşıyorsunuz?
Teşhis araçları
Doktor, kasıkta ağrılı veya ağrısız şişlik durumunu teşhis etmeye yardımcı olması için, aşağıdaki testlerden birini veya birkaçını kullanabilir:
- Ultrason görüntüleme:
Bir şişliğin sıvı veya doku hücresi içerip içermediğini ortaya çıkarabilen tıbbi bir görüntüleme tekniğidir. - BT taramamaları ve MRG taramaları:
Organlar ve kan damarları gibi vücut içindeki yapıların ayrıntılı görüntülerini oluşturan tıbbi görüntüleme teknikleridir. - Kan ve idrar analizi:
Bu testler, enfeksiyonları tanımlamaya yardımcı olabilir. - Biyopsi:
Laboratuvar analizi için bir doku örneği almayı içeren tıbbi bir prosedürdür. - Hücre kültürü:
Laboratuvar analizi için bir irin veya sıvı numunesi almayı içeren tıbbi bir prosedürdür.
Kasık şişmesi: Tedavi
Kasıktaki bir şişlik için uygulanacak olan tedavi, altta yatan nedene bağlıdır. Aşağıdaki liste, bazı olası nedenleri ve bunlarla ilişkili tedavi seçeneklerini özetlemektedir:
- Kistler:
Bir kist tedavi olmaksızın çözülebilir. Bununla birlikte ağrılı bir kist, sıvının dışarı akmasına izin vermek için, içi boş bir iğne veya bir kesi kullanarak drenaj (sıvının akıtılması) gerektirebilir. Bazı durumlarda, doktor kistin cerrahi olarak çıkarılmasını da önerebilir. - Şişmiş lenf düğümleri:
Bakteriyel enfeksiyon nedeniyle lenf düğümleri şişmişse, doktorunuz bir antibiyotik kürü önerebilir. - Kasık fıtığı:
Bazı durumlarda doktorlar, kasık fıtığı bölgesine başarılı bir şekilde masaj yaparak, fıtığı geriye doğru itebilirler. Diğer durumlarda fıtığı yerine itmek ve karın duvarındaki zayıflıkları onarmak için ameliyat önerebilirler. - Femoral fıtık (herni):
Semptomlara neden olan, genişleyen veya femoral kanalda sıkışan bir femoral fıtık için, cerrahi operasyon tipik olarak gereklidir. Doktorunuz açık ameliyat veya laparoskopi (cilde büyük kesikler atılmaksızın, pelvis bölgesine veya karın boşluğuna girilmesini sağlayan teknik) önerebilir. - Femoral anevrizma:
Bir doktor, femoral anevrizmayı (kasıkta bulunan atardamar genişlemesi) tedavi etmek için ameliyat önerebilir. Prosedür sırasında cerrah, zayıflamış veya yırtılmış kan damarlarını onaracaktır. Ayrıca anevrizmayı kapatmak ve arterin yırtılmasını önlemek için bir greft (kan dolaşımını sağlamak için vücudun başka bir yerinden alınan kök hücreler) yerleştirebilir. - Varisli damarlar:
Bir kişi ağrıya, rahatsızlığa veya estetik kaygılara neden olan varisli damarlar için tedavi isteyebilir. Tedavi, düzenli egzersiz yapmayı ve dolaşımı artırmak için kompresyon çorapları giymeyi içerebilir.
Kasık şişmesi: Önleme
Kasık içinde veya yakınında şişliklerin oluşmasını önlemek, her zaman mümkün değildir. Bununla birlikte, bazı şişlik türleri diğerlerinden daha önlenebilir yapıda olabilir. Örneğin, uygun kişisel hijyen kurallarına uygulanarak kistleri ve enfeksiyonları önleyebilirsiniz. Bu kurallar arasında, özellikle fiziksel egzersizden sonra düzenli olarak yıkanmak ve kasık bölgesini kuru tutmak gibi uygulamalar olabilir.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan kaçınmak, şişmiş lenf düğümlerini önlemenin bir yoludur. Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanarak ve cinsel partner sayısını sınırlayarak cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar önlenebilir.
Sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak; kasıkta ve başka yerlerde genişlemiş kan damarları gelişme riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Vücut kitle endeksinize uygun bir kiloda kalmak, kasık fıtığı gelişme riskini de azaltmaya yardımcı olacaktır.
Kasık şişmesi: Potansiyel komplikasyonlar
Kasıkta ağrılı ve ağrısız şişlik ile ilişkili komplikasyonlar ilerleyici olabilir ve altta yatan nedene bağlı olarak değişebilir. Şişlik, ciddi hastalıklara bağlı olabileceğinden, tedaviye başvurulmaması komplikasyonlara ve kalıcı hasara neden olabilir.
Herhangi bir kalıcı şişlik veya diğer olağandışı semptomlar yaşadığınızda, doktorunuzu ziyaret etmeniz önemlidir. Altta yatan neden teşhis edildikten sonra, doktorunuz tarafından belirtilen tedavi planını takip etmek, aşağıdakiler dahil olmak üzere olası komplikasyon riskinizi azaltabilir:
- Doğurganlık sorunları
- Kanserin yayılması
- Enfeksiyonun yayılması
- Fıtığın cerrahi onarımı
- Testis çıkarma
Sonuç olarak
Kasıkta veya kasığa yakın bölgelerde şişlik olmasının birkaç olası nedeni vardır. Kistler ve şişmiş lenf düğümleri yaygın nedenlerdir. Diğer olası nedenler, fıtıklar ve genişlemiş kan damarlarını içermektedir. Kasık şişmesi durumunda ilgili kişi, en kısa sürede doktoruna başvurmalıdır. Şişlik büyürse veya kızarık cilt, şişme veya hassasiyet gibi enfeksiyon belirtileri görülürse, kişi acil tıbbi yardım almalıdır. Bazı şişlikler tıbbi tedavi olmaksızın çözülür. Ancak femoral anevrizmalar ve fıtıklar, ameliyat gerektirebilir.