Ortopedi ve Travmatoloji

Kemik Ağrısı, Halsizlik ve Yorgunluk Nedenleri

Kemik ağrısı, halsizlik ve yorgunluk

Kemik ağrısı, halsizlik ve yorgunluk, birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Tetikleyici nedene bağlı olarak, hissedilen ağrı hafif ila şiddetli olabilir. Halsizlik ve yorgunluğun eşlik ettiği kemik ağrısı bazen dinlenerek ve önlem alınarak kendiliğinden geçerken, bazen ise altta yatan nedenin doktor tarafından tedavi edilmesi gerekebilir.

Kemik ağrısı, halsizlik ve yorgunluk nedenleri

1- Kemik kırılması

Kemik kırılması; kemik ağrısı, halsizlik ve yorgunluk şikâyetinin en belirgin nedenidir. Bir kırık, kaza veya düşme sonucu olabilir veya herhangi bir sporda olduğu gibi gelişigüzel olabilir. Osteoporoz (kemik erimesi) hastalığı olan insanlar, daha kırılgan kemiklere sahip olduğu için özellikle risk altındadır.

Kırık bir kemiğiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa sürede doktora görünmeniz gerekir. Çünkü zamanında tedavi edilmeyen bir kırık ciddi komplikasyonlara neden olabilir ve düzgün bir şekilde iyileşmeyebilir.

2- Osteomyelit (kemik enfeksiyonu)

Osteomyelit, yaygın görülen bir enfeksiyon türü değildir. Enfeksiyon çocuklarda sıklıkla bacak kemiklerinin uçlarını etkilerken, yetişkinlerde ise en çok etkilenen bölgeler omurlar ve pelvis bölgesi etkilenir.

Osteomiyelit, kemik kırılmasından sonra, kan dolaşımındaki bakterilerden veya enfekte olup kemiğe ilerleyen açık bir yaradan oluşabilir. Osteomyelitle ilgili semptomlar, kemik hassasiyeti veya ağrısı, yüksek ateşmide bulantısı ve bölgenin çevresinde şişlik veya kızarıklıktır.

3- Orak hücre anemisi

Orak hücre anemisi gibi kan hastalıkları kan damarlarındaki kan akışını engelleyerek kemik ağrısı, halsizlik ve yorgunluk şikâyetine neden olabilir. Orak hücre anemisi olan kişilerde birkaç veya daha fazla kemik ağrısı atağı olabilir ve hatta kemik ağrısı çok yoğun olabilir; buna kriz denir.

Ağrı krizi yaşayanların genellikle ağrıyı stabilize etmek için hastaneye yatırılması gerekir. Doktorlar, opioidler gibi güçlü analjezikler ve kan nakli gibi diğer tedavileri gerekli görebilir. Kemik ağrısı gibi semptomlar sadece birkaç saat sürebilir veya geçmesi haftalar alabilir.

4- Kemik kanseri

Kemik ağrısı, halsizlik ve yorgunluk yapabilen kanserler arasında kondrosarkom, kordoma, osteosarkom ve Ewing sarkomu dahil olmak üzere çeşitli kemik kanseri türleri vardır.

Kemik kanseri semptomları arasında kemik ağrısı olabilir, ancak genellikle kemik kırıldıktan sonra tesadüfen kemik kanseri saptanır. Kemik kanseri kemiklerinizi zayıflatır ve onları kırılmaya karşı hassas hale getirir. Bir röntgen çekildiğinde, radyolog kemik kanseri ile ilgili olabilecek anormallikleri tespit edebilir.

5- Kan kanseri

Lösemi, lenfoma, miyelodisplastik sendromlar ve miyelom gibi bazı kanser türlerinin tümü, çoğunlukla kollarda, bacaklarda ve kaburgalarda olmak üzere kemik ağrısı ve halsizlik gibi semptomları tetikleyebilir. Ağrı, kanserli hücrelerin kemik iliğinde toplanmasından kaynaklanır.

Bazı insanlar için kemik ağrısı, hastalığın ilk göze çarpan belirtisidir. Kanser tedavisi gördüğünüzde kemik ağrısı azalabilir veya tamamen ortadan kalkabilir. Kan kanserleri ayrıca kemiklerinizi zayıflatarak kemik erimesine ve düşük kemik yoğunluğuna yol açabilir.

6- Bazı tedavide kullanılan ilaçlar

Kanser tedavileri genellikle birkaç, bazen ise ciddi yan etkilere veya komplikasyonlara sahip olabilen güçlü ilaçları içerir. Kemik ağrısı, halsizlik ve yorgunluk özellikle bazı kemoterapi ilaçlarında (nab-paklitaksel, docetaxel veya metotreksat gibi) sık rastlanan bir şikayettir.

Kemik erimesi olan kişilere verilen bifosfonatlar da kemik ağrısının bir diğer olası nedenidir. Bu tür tedaviler alıyorsanız ve şikâyetleriniz varsa, doktorunuza bildirmeniz önerilir. Doktorunuz, farklı bir ilaç reçete edebilir veya doz ayarlaması yapabilir.

7- Kemoterapi sonrası tedavi

Kanser tedavisi için kemoterapi, beyaz kan hücrelerinizi tüketerek bağışıklık sisteminizi zayıflatır. Beyaz kan hücreleri enfeksiyonlarla savaşmanıza yardımcı olan hücrelerdir. Zayıf bir bağışıklık sistemi, enfeksiyon ve buna bağlı komplikasyonlar geliştirmenizi kolaylaştırır.

Onkologlar, beyaz kan hücresi büyümesini uyarmak için her tedavi seansından sonra hastalara filgrastim ilacı reçete edebilir. Bu ilaç enjeksiyon veya intravenöz olarak uygulanır. Kullanılabilecek bu ilaç, kemik ağrısına neden olabilir.

8- Kuyruk sokumu kemiği sorunları

Kuyruk sokumu kemiğinin ağrısı, sırt üstü düşmekten sert bir koltukta çok uzun süre oturmaya kadar birçok olası nedeni olan yaygın bir ağrıdır. Vajinal doğum bile kuyruk sokumu ağrısına neden olabilir. Çoğu durumda, ağrı ciddi değildir ve kendi kendine geçer.

Eczacınıza danışarak reçetesiz satılan ağrı kesiciler (ibuprofen gibi) almak, kuyruk sokumu bölgesine buz uygulamak ve yumuşak minderlere oturmak kuyruk sokumu kemiği ağrınıza yardımcı olmazsa, doktorunuza başvurmanız gerekir.

Sonuç olarak

Yukarıda da göreceğiniz üzere, kemik ağrısı, halsizlik ve yorgunluk nedenleri bir hayli fazladır. Bunların bazıları kişisel bakım uygulamalarıyla (buz, dinlenmek ve masaj gibi) geçerken, bazıları da daha profesyonel bakımlar gerektirebilir.

Eğer şikâyetleriniz aldığınız önlemlere rağmen geçmiyorsa veya şiddetleniyorsa, doktorunuza görünmeniz gerekir. Aynı şekilde şiddetli kemik ağrıları için de vakit kaybetmeden doktorunuza görünmelisiniz.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
8 Possible Causes of Bone Pain

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu