Keratosis pilaris, ciltte küçük, pürüzlü, beyaz veya kırmızımsı yumrulara veya lekelere neden olan yaygın, çoğunlukla zararsız bir cilt durumudur. Her yaşta ortaya çıkabilse de, en sık çocukları ve ergenleri etkiler. Semptomlar genellikle iyileşir ve yetişkin yaşamında tamamen ortadan kaybolur. Aşağıda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Tavuk derisi görünümü olarak kendini belli eden keratosis pilaris, deride pürüzlü cilt alanlarının oluşmasına neden olan yaygın ama zararsız bir cilt durumudur. Bu pürüzlü alanlar aslında kıl köklerini tıkayan ölü deri hücreleridir. Bu pürüzler bazen kırmızı veya kahverengi renkte görünür.
Tavuk derisi görünümü genellikle üst kollarda, uyluklarda, yanaklarda veya kalçalarda bulunur. Keratosis pilaris bulaşıcı değildir ve bu pürüzler genellikle herhangi bir rahatsızlığa veya kaşıntıya neden olmaz. Bu durumun, cildin kuruma eğiliminde olduğu kış aylarında daha da kötüleştiği ve hamilelik sırasında da kötüleşebileceği bilinmektedir.
Bu zararsız, genetik kökenli cilt durumunun hedefe yönelik net bir tedavisi yoktur, ancak belirtileri tedavi etmenin veya kötüleşmesini önlemenin bazı yolları vardır. Tavuk derisi görünümü genellikle 30 yaşına geldiğinizde doğal olarak temizlenir.
Tavuk derisi görünümü, cildi zararlı maddelerden ve enfeksiyondan koruyan sert bir protein olan keratin birikmesinden kaynaklanır. Keratin, kıl folikülünün açılmasını engelleyen pullu bir tıkaç oluşturur. Genellikle birçok tıkaç oluşur ve pürüzlü, engebeli cilt lekelerine neden olur.
Kimse keratinin neden oluştuğunu tam olarak bilmiyor. Ancak genetik hastalıklarla veya atopik dermatit gibi diğer cilt durumlarıyla ilişkili olarak ortaya çıkabilir. Kuru cilt bu durumu daha da kötüleştirir.
Tavuk derisi görünümü aşağıdaki sorunlara sahip kişilerde yaygındır:
Herkes bu cilt durumuna karşı hassas olabilir, ancak çocuklarda ve gençlerde bu durum daha yaygındır. Tavuk derisi görünümü genellikle geç bebeklik yıllarında veya ergenlik döneminde başlar. Genellikle yirmili yaşların ortalarında temizlenir, çoğu vaka 30 yaşına kadar tamamen iyileşir.
Hormonal değişiklikler kadınlar için hamilelik sırasında ve gençler için ergenlik döneminde alevlenmelere neden olabilir. Ayrıca, bu durum açık tenli kişilerde daha yaygındır.
Keraosis pilarisin en belirgin semptomu görünümüdür. Deride görünen gözle görülür mini şişlikler, tüyleri koparılan bir tavuğun derisine benzemektedir. Bu nedenle, yaygın olarak tavuk derisi hastalığı veya görünümü olarak bilinir.
Etkilenen deri alanları, saç foliküllerinin bulunduğu cildin herhangi bir yerinde görünebilir ve bu nedenle asla ayak tabanlarınızda veya avuç içlerinde görünmez. Keratosis pilaris genellikle üst kollarda ve uyluklarda bulunur. Bazen ise ön kollara ve alt bacaklara kadar uzanabilir.
Bununla ilişkili diğer semptomlar şunlardır:
Doktorlar, tavuk derisi görünümünü, izlerin bulunduğu cildin basit bir fiziksel muayenesi ile teşhis eder. Bazı hastalar bir dermatoloğa (cilt uzmanı) görünebilir, ancak çoğu zaman bir aile hekimi tarafından teşhis edilir.
Bu durumu teşhis etmek için genellikle tıbbi testler gerekli değildir. Doktorlar, keratosis pilaris olup olmadığından emin olmazlarsa başka testler yapabilirler. Rahatsızlık için diğer olası nedenleri dışlamak için cildinizin küçük bir örneğini test edebilirler (biyopsi yapabilirler).
Tavuk derisi görünümü genellikle yavaş yavaş kendiliğinden temizlenir. Bu arada, etkilenen cildin görünümünü iyileştirmek için mevcut çeşitli ürünlerden herhangi birini kullanabilirsiniz. Nemlendirici ve diğer kişisel bakım önlemleri yardımcı olmazsa, doktorunuz ilaçlı kremler reçete edebilir.
Alfa hidroksi asit, laktik asit, salisilik asit veya üre içeren kremler ölü cilt hücrelerini gevşetmeye ve gidermeye yardımcı olur. Ayrıca kuru cildi nemlendirir ve yumuşatır. Güçlerine bağlı olarak, bu kremler (topikal eksfoliyanlar) reçetesiz veya reçeteli olarak alınabilir.
Doktorunuz size en iyi seçenek ve ne sıklıkta başvurmanız gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunabilir. Bu kremlerdeki asitler kızarıklık, batma veya cilt tahrişine neden olabilir, bu nedenle küçük çocuklar için önerilmez.
A vitaminden türetilen kremler (topikal retinoidler), hücre döngüsünü teşvik ederek ve tıkalı kıl köklerini önleyerek çalışır. Tretinoin ve tazaroten topikal retinoidlerin örnekleridir. Bu ürünler cildi tahriş edebilir ve kurutabilir.
Ayrıca, hamileyseniz veya emziriyorsanız, doktorunuz topikal retinoid tedavisini geciktirmeyi veya başka bir tedavi seçmeyi önerebilir.
İlaçlı kremin düzenli olarak kullanılması cildin görünümünü iyileştirebilir. Ancak tedaviyi durdurursanız, geri döner. Ayrıca, tedavi ile bile, tavuk derisi görünümü yıllarca devam etme eğilimindedir.
Unutmayın, hangi ilacı ne şekilde alacağınıza doktorunuz karar verecektir.
Kendi kendine yardım önlemleri tavuk derisi görünümünü önlemez veya ortadan kaldırmaz. Ancak etkilenen cildin görünümünü iyileştirebilirler.
Kaynak ve ileri okuma:
Not: Konu hakkında ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz: