Ketokonazol Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?
Ketokonazol nedir? Ne için kullanılır? Yan etkileri nelerdir? Nasıl kullanılmalıdır? Hangi hastalıklara iyi gelir? Kimler kullanmamalıdır? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Ketokonazol nedir?
Ketokonazol; dermatit, kepek, oral veya vajinal kandidiyaz gibi mantar enfeksiyonları ile blastomikoz (birçok organı etkileyebilen nadir görülen bir mantar enfeksiyonu) veya histoplazmoz (Histoplazma capsulatum adlı mantar sporlarının solunmasıyla meydana gelen enfeksiyon) gibi akciğer enfeksiyonlarına neden olabilen mantarların büyümesini engelleyen, antifungal (mantar önleyici) bir ilacın etkin maddesidir. Bu ilaç eczanelerde; tablet, merhem veya şampuan şeklinde satılabilir. Ketokonazolün kullanım şekli, ilacın şekline, tedavi amacına ve kişinin yaşına göre değişebileceğinden, doktor tarafından reçete edilmelidir.
Ketokonazol ne için kullanılır?
Bu etkin maddeyi içeren ilaçlar; oral veya vajinal kandidiyazis, seboreik dermatit, kepek, kutanöz kandidiyazis (deri, saç ve tırnakta oluşan mantar türü), vücut mantarı (Tinea korporis), kasık mantarı (Tinea cruris), ayak mantarı (atlet ayağı), gibi cilt mikozlarının veya blastomikoz, histoplazmoz, parakoksidiomikoz veya koksidiyoz gibi akciğerlerde enfeksiyona neden olan mantarların tedavisinde kullanılabilir.
Ketokonazol nasıl kullanılır?
Bu ilacın kullanım şekli, ilacın formuna ve hastalığın seyrine göre değişiklik gösterebilir. Tablet formu ağızdan alınmalı, merhem ise doğrudan cilde uygulanmalı, şampuan formu ise saç derisine doğrudan uygulanmalıdır.
200 mg tablet
Bu ilacın tablet formu, bir bardak su ve yemekle birlikte, günün her zaman aynı saatinde ve doktorun belirlediği süre boyunca ağızdan alınmalıdır.
Ketokonazol tablet yemekle birlikte alınmalıdır. Genellikle yetişkinler için önerilen doz; günde bir kez 1 tablet 200 mg alımıdır. Bazı durumlarda semptomlar düzelmediğinde doktor dozu günde 2 tablet 400 mg’a çıkarabilir.
2 yaşından büyük çocuklarda ise yemekle birlikte alınmalıdır, doz kiloya göre değişir:
- 15 ila 30 kg arası çocuklar: Önerilen doz yarım tablettir, yani günde bir kez 100 mg
- 30 kg’ın üzerindeki çocuklar: Önerilen doz günde bir kez 1 tablet 200 mg’dır. Bazı durumlarda doktorunuz bu dozu 2 katına çıkarmanızı önerebilir. Maksimum doz günde 400 mg’ı geçmemelidir.
Bu ilacın tabletleriyle yapılan tedavinin süresi mantar tipine göre değişebilir ve her zaman tıbbi tavsiyeye uyulmalıdır.
Merhem
Ketokonazol merhem cilde günde bir kez uygulanmalıdır ve merhemi uygulanmadan önce cildin iyice yıkanması ve kurutulması önerilir. Genellikle bu ilacın merhemiyle yapılan tedavi en az 4 hafta sürer, ancak mantar tipine göre bu süre değişiklik gösterebilir.
Şampuan
Bu ilacın şampuan formu, saç derisine uygulanmalı ve durulamadan önce 5 ila 10 dakika boyunca saç derisinde bekletilmelidir. Seboreik dermatit veya kepek tedavisi için, 2 ila 4 hafta boyunca haftada iki kez bu ilacın şampuanı kullanılmalıdır. Samyeli (Pityriasis versicolor) için, saç derisine ve cilt lezyonlarına uygulanmalı, 4 hafta boyunca haftada iki kez bu şampuan ile ilgili bölgeler yıkanmalıdır.
Ketokonazol’ün yan etkileri nelerdir?
Ketokonazolün en sık görülen yan etkileri kullanım şekline göre değişir. Tablet halinde alınması durumunda; kusma, mide bulantısı, karın ağrısı, baş ağrısı veya ishal oluşabilir.
Merhem halinde uygulanması durumunda; vücutta kaşıntı, kuru cilt, lokal tahriş ve batma hissi oluşabilir. Şampuan hali; kafa derisinde yanma hissi, cilt tahrişi veya kızarıklığı, saç dökülmesi, saç dokusunda değişiklik, kaşıntı, kuru cilt veya kafa derisi yaralarına neden olabilir.
Ketokonazol’ü kimler kullanmamalıdır?
Bu ilacı, hamile veya emziren kadınlar veya içeriğinde bulunan formüle alerjisi olanlar tarafından ve mikonazol, flukonazol veya itrakonazol gibi diğer mantar önleyicilere alerjisi olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.
Ayrıca tablet şeklindeki ketokonazol, akut veya kronik karaciğer hastalığı olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.