Kilo Almak İçin Ne Yapmalıyız? Kilo Almak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Hızlı bir şekilde kilo almak için ne yapmalı? Kilo almak için ne yapmalıyız? Kilo almak için yapılması gerekenler nelerdir? Kilo almak için doktora gitmek gerekir mi? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Kilo almak için ne yapmalıyız?
Zayıfsanız veya çok zayıf olduğunuzu hissettiğiniz için hızlı bir şekilde kilo almak istiyorsanız, sağlıklı bir şekilde nasıl kilo alacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Öncelikle, kalori alımınızı artırmanız gerekir. Ancak tüm kalori seçeneklerinin aynı olmadığı unutmayın; bazı seçenekler diğerlerinden daha besleyicidir.
Buna ek olarak, yoğun bir programınız varsa ve bu tempoda kilo almakta sorun yaşıyorsanız veya iştahınızı etkileyen bir sağlık sorununuz varsa, hızlı kilo almak sizin için zor olabilir. İyi haber şu ki, çok zor olmayan bir şekilde kilo almanıza yardımcı olmak için, günlük rutininizde uygulayabileceğiniz bazı stratejiler mevcuttur.
Kilo almak için doktora gitmek gerekir mi?
Doktorunuz, iştahınızı iyileştirmeye yardımcı olacak ilaçlar yazabilir. Bunlar, bazı antidepresanları, steroid ilaçları ve bazı takviyeleri içerebilir. Doktorunuzun reçete edeceği bu ilaçlar size yardımcı olabilir, ancak doğru yöntemi bulmak için doktorunuzla birlikte fikir alışverişinde bulunmanız gerekecektir. Kullandığınız ilaçların olası yan etkileri ve size oluşturduğu etkiler hakkında doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
İştah açıcı olduğunu iddia eden birkaç doğal ürünün varlığını duysanız da bilimsel bu iddiaları destekleyecek herhangi bir kanıt şu anda yoktur.
Çinko eksikliğiniz varsa çinko takviyeleri de bu durumunuzda size yardımcı olabilir. Ancak bu ve buna benzer takviye alımlarını yine doktorunuzla görüşmeli ve sizin için uygun olabilecek takviyelere birlikte karar vermelisiniz.
Kilo almak için yapılması gerekenler nelerdir?
Yeterli düzeyde iştahınızın olmamasından yakınıyorsanız, güç içerisinde sık ama az porsiyonlarda yemek yemek, sizin için daha iyi olacaktır. Bu bakımdan vücudunuza birden yüklenmemiş olacak ve aşamalı olarak kendinizi de alıştırmış olacaksınız.
İstediğiniz kadar yemek yemeniz ya da istediğiniz miktarda öğünlerinizi arttırmanız önemli değildir, önemli olan abur cubur tuzağına düşmemenizdir. Patates kızartması, tatlı, çikolata gibi besinler porsiyon başına yüksek miktarda kalori içerebilir, ancak bu besinler önemli oranda şeker, tuz ve yağ içermektedir. Bu da sizin kendinizi halsiz ve şişkin hissetmenize yol açabilir. Ayrıca vücudunuzun sağlıksız bir şekilde kilo almasına da neden olabilirsiniz.
Kilo almak için ne yapmanız gerektiğini, aşağıda maddeler halinde bulabilirsiniz:
1. Tam tahıllı ekmek ve fıstık ezmesi tüketin
Kilo almak için kalori alımınızı artırmanın bir yolu, öğünlerinizin miktarını artırmaktır. Doyurucu bir kahvaltıyla güne başlayın ve fazladan bir veya iki dilim fıstık ezmesi sürülmüş tam tahıllı ekmek yiyin. Tam tahıllar, lifler açısından önemlidir ve fıstık ezmesi, kalori, yağ ve protein bakımından da yüksek değerler içermektedir.
Dilim başına en az 100 kalori içeren tam tahıllı bir ekmek seçin. Bir ekmek, kabuklu yemişler ve tohumlar içeriyorsa, genellikle içeriğinde daha fazla kalori ve sağlıklı yağlara sahip olacaktır. Ekmeğinize, kalp sağlığına yararlı yağlar veya protein içeren fındık ezmesi de sürebilirsiniz. Ayrıca protein, kalsiyum ve D vitamini için kahvaltınıza bir bardak tam yağlı süt de ekleyebilirsiniz.
Sade süt sevmiyorsanız veya içmeyi tercih etmiyorsanız, kakaolu, muzlu, çilekli sütü veya vegan sütleri de tercih edebilirsiniz.
2. Omletinize ekstra peynir ve fazladan yumurta ekleyin
Omlet genellikle iki veya üç yumurta, biraz peynir ve çeşitli ilave malzemelerle yapılabilir, bu yüzden besin değeri yüksektir. Omletinize biraz daha peynir ve fazladan yumurta ekleyerek kalori miktarını artırabilirsiniz. Ayrıca ıspanak, biber ve soğan gibi bazı sağlıklı sebzeler ile biraz mantar ve domates de ekleyerek omletinizi çeşitlendirebilirsiniz.
Omletinizi bir çorba kaşığı avokado yağı veya sızma zeytinyağı ile pişirin. Böylece omletinize doymamış yağ ve fazladan kalori de eklemiş olacaksınız. Omletinizin daha yumuşak ve lezzetli olması için, yumurta karışımına bir miktar tam yağlı veya yarım yağlı süt de ekleyebilirsiniz.
3. Elma dilimleyin ve üzerine fındık yağı sürün
Kilo almak için meyvelerin faydalarından da yararlanabilirsiniz. Çoğu meyve ve sebze düşük kalorili olmasına rağmen, birçok insan yeterince meyve ve sebze tüketmez. Ancak kilo almak için, bu meyveleri yüksek kalorili bitkisel yağlarla tüketebilirsiniz. Bu yüzden elma dilimlerinin üzerine biraz badem, yer fıstığı veya kaju yağı sürerek atıştırmalık kalorilerinizi artırabilirsiniz. Dilerseniz kuruyemişlerle beraber de ara öğün olarak tüketebilirsiniz.
4. Yeşil sebzelere peynir ekleyin
Kilo almak, özellikle hızlı kilo almak için meyve ve sebzeler de tüketmeniz gerekir. Yeşil ve renkli sebzeler; vitamin, mineral ve lifle doludur. Ancak kalorileri de düşük olduğundan kilo almanıza yardımcı olmayabilirler. Bu bakımdan en sevdiğiniz yeşil sebzelere; peynir veya peynir sosu ekleyerek kalori alımınızı artırabilirsiniz. Peynir sosunu sevmiyorsanız, yemek istediğiniz sebzeyi zeytinyağında kavurmayı ve üzerine lif, protein ve yağ içeren keten tohumunu eklemeyi düşünebilirsiniz.
5. Yoğurda kıyılmış kuruyemiş, yulaf, meyve ve bal ekleyin
Yoğurdu çırparak katılığını dağıtın ve ardından bol miktarda badem, fındık, ceviz, yulaf veya en sevdiğiniz kuru meyveyi ekleyin. Dilerseniz bir kaşık bal da ekleyebilirsiniz. Yoğurt, bağırsaklarınızı sağlıklı tutmanıza yardımcı olan dost bakterilere sahiptir. Böylece hem bağırsak sağlığınızı hem de sağlıklı kilo alımınızı sağlamış olacaksınız.
6. Kremalı çorbaları tercih edin
Kilo almak için kremalı çorba da içebilirsiniz. Çünkü kremalı çorbalar, kalori bakımından klasik çorbalardan daha yüksek değerlere sahiptir. Büyük bir kâse kremalı çorba ve çıtır çıtır sıcak ekmek, mükemmel bir tercih ve bol enerjili bir öğündür. Kremalı brokoli veya mantar çorbasını gönül rahatlığıyla içebilirsiniz. Bu tür çorbalar aynı zamanda sağlıklıdır.
7. Ekşi kremalı patates tüketin
Patatesler nişastalıdır, bu yüzden iyi bir kalori kaynağıdır. Mayonez veya çeşitli soslar ekleyerek kalori alımınızı artırabilirsiniz. Patates, yüksek oranda karbonhidrat içerdiği için kötü bir şöhrete sahiptir, ancak vücudunuz, enerji için karbonhidratı kullanır ayrıca patatesler; vitamin, mineral ve lif bakımından zengindir. Patatesinizin yanına; peynir, sos, tam yağlı yoğurt, sebze ve tereyağı ekleyerek de kalori alımını artırabilir ve güzel bir öğün oluşturabilirsiniz.
8. Protein barlarıyla protein alımınızı artırın
Kilo almak için protein barları oldukça tartışmalıdır; çünkü hem faydalı hem de faydasız olduğunu iddia edenler mevcuttur. Bu yüzden kullanmadan önce bir diyetisyene danışmak en iyi bir fikir sağlayabilir. Protein barlarınızı kendiniz de hazırlayabilir veya herhangi bir marketten istediğinizi satın olabilirsiniz.
9. Tam yağlı süt, organik meyve ve sebze suyu için
Hızlı kilo almak için, gün boyunca biraz sıvı içmeniz gerekecektir. Şekerli ve gazlı içecekler size cazip gelebilir ve kalori oranları yüksek olsa da tüketim ve sağlık açısından iyi bir seçenek değildirler. İçecekler söz konusu olduğunda, günlük vitamin ve mineral alımınızı sağlamak için tam yağlı süt, meyve veya sebze sularını tercih etmelisiniz. Bu tür içecekler hem sağlığınıza iyi gelecek hem de sağlıklı bir şekilde kilo almanıza yardım edeceklerdir.
10. Patates ve mısır gibi nişastalı sebzeler tüketin
Mısır ve patates hem besleyici hem de nişastalı sebzelerdir. Bu nedenle kalori değerleri, yeşil sebzelerden daha yüksektir. Brüksel lahanası, brokoli ve lahana yemekten sıkıldıysanız, patates ve mısır bu konuda sizin için çok iyi bir seçenek olabilir. Tatlı patates, balkabağı ve kış kabağı da menünüze eklemek isteyebileceğiniz, besleyici seçenekler arasındadır.
11. Yanınızda atıştırmalık taşıyın
Yanınızda fındık, ceviz, fıstık veya kuru meyve gibi atıştırmalıklar taşıyın. Marketlerdeki bazı karışımları satın alabilir veya kendiniz de evinizde yapabilirsiniz. Aslında çikolata ile diyetinize birkaç kalori daha ekleyebilirsiniz. Atıştırmalıklarınızı sağlıklı bir şekilde korumak ve taşımak için, minik bir kutu veya kavanoz tercih edebilirsiniz.
Sonuç olarak
Yukarıdaki maddelerden de anlaşılacağı üzere, kilo almak için kendi başınıza yapabileceğiniz birçok şey bulunmaktadır. Bu maddeleri bir süre deneyerek, kilo alıp almadığınızı test edebilirsiniz. Bazen bir diyetisyene gitmek de gerekebilir, çünkü bir danışman eşliğinde kilo almaya çalışmak, sizin için çok daha verimli sonuçlar doğurabilir. Eğer tüm bunlara rağmen kilo alamıyorsanız, bir doktora görünmeniz en iyi seçenektir. Farklı tıbbi durumlara veya bir rahatsızlığa sahip olmanız, kilo almanızı engelliyor olabilir.