Kivinin Faydaları Nelerdir? Kivi Ne İşe Yarar, Zararları Var mıdır?
Kivi
Kivi, doğanın en sağlıklı ve ferahlatıcı meyvelerinden biridir. Kivinin faydaları da bir hayli fazladır çünkü, sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzına katkıda bulunan her türlü besinle doludur. Hepsinden önemlisi, bu nefis meyve tüm yıl boyunca tüketilebilir ve marketlerde kolayca bulunabilir. Üstelik kullanımı kolaydır ve sonsuz çeşitlilikte yemeklerde kullanılabilir veya sade olarak tüketilebilir.
Bu yazıda, düzenli olarak kivi yiyerek elde edebileceğiniz en önemli faydalardan bazılarını gözden geçireceğiz.
Kivi nedir?
Kivi, çok fazla lezzet ve bol miktarda vitamin, mineral ve güçlü bitki bileşikleri içeren küçük meyvelerdir. Kiviler tatlıdırlar, yemesi kolaydır ve son derece besleyicidirler. Ayrıca, bu küçük meyvelerin insan sağlığına birçok faydası da vardır. [1]
Kivi ne işe yarar?
Kivi, aşağıdakiler gibi birçok işe yarayan besleyici ve sağlıklı bir meyvedir: [2]
- Kanseri önlemeye yardımcı olur.
- Kalp damar hastalıklarına karşı korur.
- Sindirim sistemine yararlı besinler içerir.
- Yüksel miktarda C vitamini içerir.
- Solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
- Kan basıncını normal aralıkta tutmanıza katkı sağlar.
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
- Göz sağlığınızı korur ve geliştirir.
- DNA hasarını en aza indirir.
- Cildinizi korur ve güzelleştirir.
Kivinin besin değeri ve vitaminleri
100 gramlık kivinin besin değeri aşağıda bulunan tabloda verilmiştir:
Besin | Miktar |
Kalori | 58 |
Protein | 1.06 g |
Karbonhidrat | 12 g |
Lif | 3 g |
Kalsiyum | 35 mg |
Demir | 0.24 mg |
Magnezyum | 15.7 mg |
C vitamini | 74.7 mg |
K vitamini | 40.3 mcg |
B6 vitamini | 0.061 mg |
Kivinin faydaları nelerdir?
Kivinin faydalarından bazıları şunlardır: [4]
1- Kivinin antioksidan olarak faydaları
Kivi, kanser veya iltihaplanma gibi sorunlara yol açabilecek hücrelere zarar veren serbest radikallere karşı koruma sağlayan antioksidanlarla yüklüdür. Kivi yiyerek yeterli miktarda C vitamini de almış olursunuz ve C vitamini, kanser veya astım gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.
Kivideki C vitamini ayrıca bağışıklık sisteminin genel olarak iyileştirilmesi dahil olmak üzere sağlık için birçok fayda sağlar. Uzun vadede yeterli C vitamini tüketimi ömrü uzatır, dengeli ve sağlıklı bir yaşam tarzının anahtarıdır.
2- Kivinin DNA sağlığına faydaları
Kivideki C vitamini ve beta-karoten de dahil olmak üzere zengin antioksidan kombinasyonu, kiviyi insan hücrelerindeki DNA’yı hasarlardan korumak için mükemmel bir besin kaynağı yapar. Araştırmacılar, insan DNA’sını hasardan en iyi hangi bileşiklerin koruduğunu tam olarak çözemediler.
Ancak, kivi de dahil olmak üzere hangi meyvelerin bu amaç için en uygun olduğunu belirlemeyi başardılar. İtalya’da 6 ila 7 yaş arasındaki katılımcılarla yürütülen bir araştırmada, kivi tüketimi ile öksürük ve hırıltılı solunum gibi semptomların azaldığını bulmuştur.
3- Kivinin lif olarak faydaları
Lif, sağlıklı beslenmenin en önemli unsurlarından biridir. Lif, kolesterol seviyelerini düşürmek, kolon ve sindirim sisteminin diğer bölümlerindeki toksinleri bağlayıp yok etmek, kolon kanseri ve hatta kalp hastalığı gibi hastalıkların önlenmesi gibi birçok sindirim amacına hizmet eder. Ayrıca kabızlığı önlemeye ve tedavi etmeye de yardımcı olur.
Kivideki lifin faydaları sadece sindirim sistemi ile sınırlı değildir; yeterli lif alımı, şeker hastalarının kan şekeri seviyelerini dengelemeye de katkıda bulunabilir. Ayrıca araştırmalar, kivinin vücudunuzun sağlığı ve doğal süreçleri için önemli bir mineral olan zengin bir potasyum kaynağı olduğunu da doğrulamıştır.
4- Kivinin solunum yoluna faydaları
Kivinin sağlıkla ilgili en bilinen faydalarından biri, hırıltı, öksürük ve iltihaplanma gibi astımla ilgili solunum semptomlarına karşı sunduğu korumadır. Örneğin, Thorax tarafından yayınlanan bir çalışmada, 6-7 yaş arasındaki 18.000 çocuğun, haftada 5-7 porsiyon kivi tükettikleri sürece daha önce yaşadıkları solunum semptomlarının azaldığı bulunmuştur.
Kivi tüketerek tedavi edilebilecek diğer semptomlar arasında nefes darlığı, burun akıntısı ve şiddetli hırıltı sayılabilir. Yukarıda bahsi geçen bilimsel çalışma ayrıca, haftada sadece bir ila iki porsiyon kivi tüketen çocukların bile bazı faydalar gördüğü sonucuna varmıştır.
5- Kivinin kalp sağlığına faydaları
Düzenli kivi tüketimi, birçok kardiyovasküler (kalp-damar) hastalık ve ilgili semptomlara karşı etkili olabilirken, aynı zamanda kan pıhtılaşması riskini ve kanda aşırı yağ birikimini de azaltır. Kivi, kalple ilgili hastalık riskini azaltmak için birlikte hareket eden güçlü vitaminler ve mineraller içerir.
C vitamini, polifenoller ve potasyum kivide bulunan sağlıklı bileşenlerden sadece birkaçıdır. Bilimsel bir çalışma, günde iki ila üç kivi tüketen kişilerin kan pıhtısı yaşama riskinin %18 daha düşük olduğunu bulmuştur. Ayrıca bu bilimsel çalışmada, düzenli kivi yiyenlerin kalp performansı artmış ve kardiyovasküler sağlığı gelişmiştir.
6- Kivinin göz sağlığına faydaları
Havuç yemenin sağlıklı görme yeteneğini geliştirdiği bilinen bir gerçektir. Ancak pek bilinmeyen bir konu ise, kivi de dahil olmak üzere günde 3 veya daha fazla porsiyon meyve yemenin göz sağlığı için daha da faydalı olabileceğidir.
Bilimsel bir çalışmada 111.000’den fazla erkek ve kadından elde edilen veriler, günde 2 veya 3 porsiyon meyve yiyenlerin, günde 1,5 porsiyondan az tüketenlere kıyasla görme kaybı yaşama şansının %36 daha düşük olduğunu kanıtlanmıştır.
7- Kivinin yeme kolaylığı açısından faydaları
Kivi ile ilgili en iyi şeylerden biri esneklikleridir: Çünkü çok farklı ve yaratıcı şekillerde tüketilebilirler. Örneğin, kivileri bir kahvaltı veya öğle yemeği smoothie’si için sağlıklı ve tatlı bir besin olarak kullanabilirsiniz.
Kiviyi ıspanak veya lahana gibi diğer yeşilliklerle birleştirebilir ve muz veya elma gibi diğer meyvelerle karıştırarak yiyebilirsiniz. Ayrıca, kivi ve diğer meyveleri karıştırarak harika meyve salataları da yapabilirsiniz.
8- Kivinin bakır kaynağı olarak faydaları
Kivinin pek çok faydası arasında, vücudunuzun düzgün çalışmasına yardımcı olan önemli bir mineral olan yüksek bakır konsantrasyonuna sahip olması da vardır. Vücudunuz düşük seviyelerde bakır içerdiğinden, kivi gibi bakır açısından zengin çeşitli yiyecekleri tüketmek önemlidir.
Bakırın en önemli işlevlerinden bazıları, güçlü doku duyusu oluşturmak, kan hacmini düzenlemek ve hücrelerinizde enerji üretmektir. Araştırmalar, günümüzde çoğu insanın yeterince bakır tüketmediği ve bu durumun ise insan sağlığı için zararlı olabileceği sonucuna varmıştır.
9- Kivinin B6 vitamini kaynağı olarak faydaları
B6, unutulan vitaminlerden biridir: Vücudunuzun düzgün çalışması için önemine rağmen, birçok insan B6 vitamini hakkında bilgi sahibi değildir. Vücudunuzdaki en önemli süreçlerden biri olan nörotransmiterlerin yaratılması, B6 vitamininin yardımı olmadan imkânsız olurdu.
B6 vitamini aynı zamanda beyin gelişimine katkıda bulunarak daha iyi kararlar vermenize ve beyninizi çeşitli zararlardan korumanıza yardımcı olur. Son olarak, kivi, serotonin ve norepinefrin gibi ruh halinizden doğrudan sorumlu olan hormonların salınımını düzenler.
10- Kivinin diğer faydaları
Hem C vitamini hem de K vitamini kivide bol miktarda bulunur. C vitamini, vücudunuzun tüm bölgelerindeki dokuların büyümesi ve onarımı için gereklidir. Çünkü C vitamini; cilt, tendonlar, bağlar ve kan damarlarını yapmak için kullanılan önemli bir proteini oluşturmak için kullanılır.
Ayrıca C vitamini yaraları iyileştirir ve bağışıklık sisteminin önemli bir bileşenidir. Kivide aynı zamanda önemli miktarda K vitamini içerir ve K vitamini, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olarak aşırı kanamayı önlemede önemli bir rol oynar.
Kivinin zararları nelerdir?
Düzenli olarak kivi yemek sağlığa faydalıdır ve çoğu insan için herhangi bir risk oluşturmaz. Ancak bir istisna, kivi alerjisi olanlar içindir. Kivi, kivinin ana alerjeni olan aktinidin de dahil olmak üzere birçok potansiyel alerjen içerir. İçerdiği aktinidin nedeniyle kivi, hassas bazı insanlarda, özellikle de çocuklarda hafiften şiddetliye kadar alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Kivi alerjisi belirtileri şunları içerir: [1]
- Boğaz kaşıntısı
- Dil şişmesi
- Yutma güçlüğü
- Hırıltılı solunum
- Karın ağrısı
- Kusma
- Ciltte kabarma