İç Hastalıkları

Kıvrandıran Mide Ağrısı Nasıl Geçer, Neden Olur?

Kıvrandıran mide ağrısı hakkında

Kıvrandıran mide ağrısı, karın bölgesinin herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Kıvrandıran mide ağrısı bıçak saplanır gibi, kramp veya donuk bir ağrı şeklinde ortaya çıkabilir. Mide ve karın ağrıları çoğu zaman kendiliğinden geçse de bazen doktor kontrolü gerekebilir. Bu yüzden ağrınızın olası nedenleri hakkında bilgi edinmek önemlidir.

Kıvrandıran mide ağrısı neden olur?

1- Gastrit

Gastrit, kıvrandıran mide ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Gastritin diğer semptomları arasında gaz, geğirme, şişkinlik, halsizlik, midede yanma hissi ve karın rahatsızlığı vardır. Gastritin neden olduğu mide ağrısı genellikle midede bulunan Helicobacter pylori bakterisiyle ilişkilidir.

Helicobacter pylori bakterisi, sindirimi zorlaştırabilir, bu da yiyeceklerin midede daha uzun süre kalmasına ve semptomların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Yapılması gerekenler:

Gastrite işaret eden semptomlarınız varsa doktorunuza muayene olmanız tavsiye edilir. Böylece gastriti doğrulamak için testler yapılabilir ve gerçekten gastrit sorununuz varsa tedaviye başlanabilir. Gastrit, tedavisi genellikle doktorunuzun reçete edeceği ilaçlarla yapılır.

2- Reflü

Reflü de kıvrandıran mide ağrısına neden olan yaygın bir durumdur. Reflünüz varsa yemek yedikten sonra midede yanma ve ağırlık hissi, geğirme ve kuru öksürük gibi semptomlarınız olabilir.

Reflü semptomları genellikle yemekten birkaç dakika sonra ortaya çıkar ve bu durumda mide asidinin acı tadı ağzınıza gelebilir.

Yapılması gerekenler:

Reflünüz varsa sağlıklı beslenmeye özen göstermeli, yediğiniz miktara dikkat etmeli ve alkol ve sigaradan uzak durmalısınız. Kilo verilmesi ve yastığınızın yüksek olması da rahatlatıcı olabilir. Bazen ise doktorunuzun reçete edeceği ilaçlara ihtiyacınız olabilir.

3- Mide ülseri

Mide ülserleri, Helicobacter pylori bakterisinin varlığına bağlı olarak oluşabileceği gibi, yüksek yağlı beslenme, endüstriyel ürünler ve asitli yiyeceklerden de kaynaklanabilir.

Mide ülserinin oluşması sonucunda mide ağrısı, mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı gibi bazı semptomların ortaya çıkması olağandır.

Yapılması gerekenler:

Mide ülseri varlığı tespit edilirse, doktorunuzun ülseri tedavi edecek antasit ilaçlar reçete edebilir. Çünkü bu ilaçlarla mide asidinin mide mukozasına daha fazla zarar vermesi önlenebilir. Bazı durumlarda, ağrıyı kontrol altına almak için analjezik ilaçların kullanımı da gerekli olabilir.

4- Gastroenterit

Gastroenterit, sindirim sisteminin enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Gastroenterit semptomlarından bazıları kıvrandıran mide ağrısı, ishal ve kusmadır.

Gastroenterit hastalığı genel olarak virüs veya bakteriden kaynaklanan enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkar. Bazı durumlarda ise çeşitli kimyasallar veya parazitler sebebiyle de ortaya çıkabilir.

Yapılması gerekenler:

Gastroenteritiniz varsa bol miktarda sıvı, özellikle su ve bitki çayları içmek önemlidir. Çünkü bu şekilde vücudunuzun hidrasyon dengesi korunur ve dehidrasyon sorununun önüne geçebilirsiniz. Daha ileri durumlarda doktorunuzun reçete edebileceği ilaçlara da ihtiyacınız olabilir.

5- İlaç kullanımı

Bazı ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçların uzun süreli veya sık kullanımı, yan etki olarak mide ağrısına neden olabilir. Çünkü bu tür ilaçlar midenin kendi doğal korumasını tehlikeye atabilir ve mide duvarını mide asidinin etkisine daha fazla maruz bırakabilir.

Yapılması gerekenler:

Mide ağrısını önlemek için, ağrıyı ve rahatsızlığı azaltmak amacıyla, doktorunuz omeprazol gibi ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçlar doktorunuz aksini belirtmedikçe aç karnına alınır, çünkü bu şekilde mide ağrınızı daha da etkili bir şekilde hafifletmeye yardımcı olacaktır.

6- Endoskopi sonrası

Endoskopiden sonra da şiddetli mide ağrısı şikâyetiniz olabilir. Çünkü, bu muayene sırasında doktorunuz sindirim sistemine boğaz ve mideyi biraz rahatsız edebilecek bir sonda yerleştirir. Bundan dolayı endoskopi sonrası midenizde rahatsızlık hissedebilirsiniz.

Yapılması gerekenler:

Endoskopi sonrası mide şikâyetlerini hafifletmek için, doktorunuza danışarak antasit ilaçlar veya mide koruyucular alabilirsiniz. Eğer kusma ve kanama gibi daha ciddi semptomlarınız varsa, vakit kaybetmeden doktora görünmeniz gerekir.

Kıvrandıran mide ağrısı nasıl geçer?

Mide ağrısını rahatlatmak için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

  • Sessiz bir yerde dinlenmek ve kıyafetleri gevşetmek
  • Papatya, nane, rezene ve zencefil gibi bitki çayları içmek
  • Yumuşak veya haşlanmış meyveler yemek
  • Küçük bir parça çiğ patates yemek
  • Mide bölgesine ılık su torbası koymak
  • Küçük miktarlarda soğuk su içmek

Mide ağrısı durumunda sağlıklı yaşamaya ve sağlıklı beslenmeye de özen göstermeniz gerekir. Beslenme düzeninizde meyve ve sebzeleri eksik etmemelisiniz. Ayrıca, yağlı yiyeceklerden ve alkollü içeceklerden de kaçınmanız tavsiye edilir.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Dor no estômago: 7 principais causas (e o que fazer)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu