Kolda Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir? (Ulnar Sinirle İlgili Sorunlar)
Kolda sinir sıkışması neden olur, ne demektir? Ciddi bir durum mudur? Kolda sinir sıkışması belirtileri nelerdir? Ne zaman doktora görünmek gerekir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Ulnar sinir, kolda sinir sıkışması belirtilerini tetikleyebilecek bir sinirdir. Ulnar sinir, omuzdaki sinirler grubu olan brakiyal pleksustan (koltuk altında bulunan sinir topluluğu) dirsek kemikleri boyunca ve avuç içi içine doğru ilerler. Bu sinir, koldaki ana sinirlerden biridir ve işlevi, yüzük ve serçe gibi önkol, bilek ve elin son parmaklarının hareketine yönelik komutlar göndermektir.
Sinir sıkışması nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavileri nelerdir?
Çoğu sinirden farklı olarak, ulnar sinir dirsek bölgesinde herhangi bir kas veya kemik tarafından korunmaz, bu nedenle bu bölgede bir çarpma meydana geldiğinde parmaklarınızda bir şok ve karıncalanma hissedebilirsiniz.
Bu nedenle travma veya dirseğin uzun süre bükülü kalmasına bağlı olarak ulnar sinirde yaralanmalar ve felçler meydana gelebilir. Ulnar sinir sıkışması, yani kolda sinir sıkışması nedeniyle oluşan ve romatoid artrit gibi başka hastalıkları olan kişilerde kötüleşebilen kübital tünel sendromu adı verilen çok yaygın bir durum da vardır.
Ulnar sinir nerededir?
Ulnar sinir, omzun brakiyal pleksus adı verilen bölgesinden başlayarak dirseğin iç kısmı olan kubital tünelden geçerek serçe ve yüzük parmaklarının uçlarına kadar tüm kolun içinden geçer.
Dirsek bölgesinde, ulnar sinirin kaslardan veya kemiklerden herhangi bir koruması yoktur. Bu nedenle kolda bir darbe meydana geldiğinde, kolun tüm uzunluğu boyunca bir şok hissi hissetmek mümkündür.
Kolda sinir sıkışması belirtileri nelerdir?
Ulnar sinirin sıkışması (yani kolda sinir sıkışması), genellikle dirsek bölgesinde meydana gelir ve kübital tünel sendromu olarak adlandırılır. Bu durum sıvı birikmesi, sinire uzun süre baskı yapılması, mahmuzlar, artrit veya dirsek kemiklerindeki kistlerden kaynaklanabilir. Kolda sinir sıkışması şikâyetine neden olan bu sendrom esas olarak sol veya sağ kol ağrısı, ellerde ve parmaklarda uyuşma ve karıncalanma gibi sabit semptomlara neden olur.
Daha ileri vakalarda, kübital tünel sendromu kol zayıflığına ve nesneleri tutmada zorluğa neden olur. Semptomlar ortaya çıktığında, doktorunuz gerekli fizik muayeneyi yaptıktan sonra röntgen, manyetik rezonans görüntüleme ve kan testleri isteyebilir.
Yapılması gerekenler:
Kübital tünel sendromu teşhisi doğrulandıktan sonra, doktorunuz sinir çevresindeki şişliği azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olmak için ibuprofen gibi iltihap önleyici ilaçlar önerebilir. Ortez veya atel kullanımı da kolun hareketine yardımcı olmak için kullanılabilir. Daha ciddi vakalarda doktor ulnar sinir üzerindeki baskıyı azaltmak için ameliyat gerekli olabilir.
Ulnar sinirle ilgili sorunlar nelerdir?
1- Yaralanmalar
Koldaki ulnar sinir, dirsek veya el bileği travması nedeniyle uzunluğu boyunca herhangi bir yerden yaralanabilir. Bu yaralanmalar, sinirin daha sert hale geldiği fibrozis nedeniyle de oluşabilir. Ulnar sinir yaralanmalarının belirtileri şiddetli ağrı, kolu hareket ettirmede zorluk, dirseği veya bileği esnetirken ağrı hissedilmesidir.
Ulnar kollateral bağ yaralanması, kayakçıların elinde sopayla düşmesi gibi bir kişi düşüp başparmağına yaslandığında veya bir nesneyi tutarak düştüğünde meydana gelebilecek bir yırtık türüdür.
2- Ulnar nöropati
Ulnar nöropati, ulnar sinirin felci ve bölgedeki kas kaybı nedeniyle oluşur ve kişinin kol veya el bileğinde his ve kuvvet kaybetmesine neden olur. Bu durum, sinire zarar veren, hareket zorluğuna veya dirsek, kol ve parmaklarda atrofiye (küçülmeye) neden olan inflamatuar bir süreç nedeniyle oluşur.
Ek olarak, ulnar nöropati, bir kişinin elleriyle çatal veya kalem tutma gibi olağan aktiviteleri gerçekleştirmesini zorlaştırabilir ve karıncalanmaya neden olabilir.
Vücuttaki belirli iltihaplanma belirteçlerini analiz etmek için yerel duyarlılık testleri, röntgen, bilgisayarlı tomografi taramaları ve kan testleri gibi diğer görüntüleme testleri için ortopedistinizi görmeniz gerekir.
Yapılması gerekenler:
Doktorunuz kolda sinir sıkışmasının neden olduğu spazmları azaltmak için gabapentin, karbamazepin veya fenitoin gibi ilaçlar reçete edebilir. Kortikosteroidler ve antienflamatuvar ilaçlar da sinir ağrısını ve iltihabını azaltmak için gerekli olabilir. İlaç tedavisine rağmen semptomlar düzelmezse, doktorunuz ameliyat önerebilir.
Fizyoterapi ile tedavi, hareketlerin düzelmesi ve karıncalanma, yanma ve ağrı gibi semptomların düzelmesi için önemlidir. Ayrıca, fizyoterapistiniz evde yapılması gereken egzersizler de önerebilir.