Deri ve Zührevi Hastalıklar

Koltuk Altında Şişlik Neden Olur? 5 Neden ve Yapılması Gerekenler (Çok Önemli)

Koltuk altında şişlik, çoğu zaman endişe verici olmayan ve iyileşmesi kolay bir durumdan kaynaklanır. Bu yüzden sağ veya sol koltuk altında şişlik genellikle endişelenecek bir durum değildir. Koltuk altı şişmesinin daha yaygın nedenleri arasında; kıl kökü iltihabı (folikülit), ter bezi iltihabı veya koltuk altı lenf bezi şişmesi bulunmaktadır.

Bununla birlikte, bazı durumlarda koltuk altı şişmesi, hidradenitis süpürativa (HS-köpek memesi hastalığı) gibi dermatolojik değişiklikleri de gösterebilir. Yüksek ateş, kilo kaybı ve gece terlemesi gibi diğer semptomların eşlik ettiği koltuk altı şişmesi nadir durumlarda; immünolojik (bağışıklıkla ilgili hastalıklar), bulaşıcı hastalıklar ve hatta kanser gibi, yalnızca aşırı büyüyen nodüller göründüğünde şüphelenilen ciddi hastalıkları gösterebilir.

Koltuk altında şişlik, koltuk altı beze veya koltuk altında ağrılı şişliğin nedenini belirlemek için, bir dermatoloğa veya bir hekime görünmek gerekir. Doktorunuz, yapacağı fizik muayene ve gerekli testlerden sonra, teşhisinizi koyabilir ve gerekli tedaviye başlayabilir.

Koltuk altında şişlik olmasının olası nedenleri arasında aşağıdaki durumlar bulunabilir:

1- Folikülit

Folikülit; bölgedeki bakteriyel, mantar veya viral bir enfeksiyonun neden olabileceği gibi, batık kılların varlığından da oluşabilen, kıl köklerinin iltihaplanması durumudur. Bir veya birkaç küçük sivilce, irinin varlığına bağlı olarak ağrılı, kırmızımsı veya sarımsı olabilir. Dolayısıyla folikülit, koltuk altında sivilce gibi şişliklere ve kaşıntıya neden olabilir.

Yapılması gerekenler:

Doktor tarafından ilgili bölge muayene edildikten ve lezyonun ciddiyeti gözlemlendikten sonra, rahatsızlığı azaltmak için iltihap önleyici ilaçlar reçete edilebilir. Enfeksiyonla savaşmak için merhem, krem veya hap şeklinde olabilecek antibiyotikler tedavide kullanılabilir. İltihaplanma düzelene kadar, cildi kaşımaktan kaçınmak da gerekir. Kıl kökü iltihabını önlemek için cildin her zaman temiz, kuru ve nemli tutulması önerilmektedir.

2- Çıban

Çıban da kıl kökü folikülünün enfeksiyonundan kaynaklanır, ancak daha derindir ve çevredeki alanın iltihaplanmasına neden olarak daha büyük, daha kırmızı bir yumruya neden olur. Büyük miktarda irin üretimine neden olarak, koltuk altında ağrılı bezeye veya koltuk altında ağrılı şişliğe sebebiyet verir.

Yapılması gerekenler:

Bölgeyi değerlendirmek ve çıbanın boşaltılması gerekip gerekmediğini anlamak için, doktora görünmeniz gerekir. Ayrıca iyileşmeyi hızlandırmak için merhem veya antibiyotiklerin kullanımıyla birlikte, bölgeye ılık su kompresi uygulayabilirsiniz.

Çıbanın tedavisi sırasında ve yeni enfeksiyonların önlenmesi için, her gün veya çıbanın patlamasının ardından koltuk altının ılık su ve antiseptik sabun ile yıkanması gerekebilir.

3- Koltuk altı lenf bezi şişmesi

Koltuk altı lenf bezi şişmesi; kol, göğüs veya meme bölgesindeki herhangi bir iltihaplanma veya enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durum, lenf düğümünün bağışıklık sisteminin bir parçası olması ve vücut için sorunlara neden olabilecek mikroplara saldırmak için, daha fazla savunma hücresi üretmek için lenf bezi boyutunun artması sonucunda gerçekleşir.

Çoğu durumda, koltuk altı lenf bezi şişmesi endişe oluşturacak bir neden değildir. Batık kıl, folikülit, çıban, lenfadenit (lenf bezi iltihabı) gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Ancak, koltuk altı lenf bezleri özellikle çok büyüdüklerinde veya vücudun çeşitli yerlerinde şişme belirtileri gösterdiklerinde, otoimmün hastalık veya kanser gibi sistemik bir hastalığı da gösterebilirler.

Koltuk altı lenf bezi şişmesinin ana nedenleri şunlardır:

  • Saç veya kıl köklerinin iltihaplanması veya enfeksiyonları
  • Sporotrikoz (sporothrix schenckii adlı mantarın neden olduğu cilt hastalığı), Bruselloz (Akdeniz humması, bakterilerin neden olduğu bulaşıcı hastalık), Kedi tırmığı hastalığı (lenf bezlerinde kronik iltihaplanmaya yol açan bakteri kökenli hastalık), ganglionik tüberküloz gibi enfeksiyonlar
  • Lupus, romatoid artrit, dermatomiyozit (ciltteki küçük kan damarlarını ve kasları etkileyen, nadir görülen iltihaplı hastalık) veya sarkoidoz (bağışıklık sisteminin anormal çalışması sonucu ortaya çıkan, başta akciğerleri olmak üzere birçok organı etkileyen hastalık) gibi otoimmün hastalıklar
  • Meme kanseri, lenfoma (lenf kanseri) veya lösemi gibi kanser türleri

Yapılması gerekenler:

Yüksek ateş, kilo kaybı ve gece terlemeleri ile birlikte vücudun çeşitli yerlerinde lenf bezi şişmesi ortaya çıktığında, özellikle bu belirtilere koltuk altında ağrılı beze veya koltuk altında ağrılı şişliğin eşlik ettiği durumlarda, mümkün olan en kısa sürede doktora gidilmeli ve belirtilerin ciddi hastalıkların nedeni olup olmadığı kontrol edilmelidir.

4- Hidradenitis süpürativa (HS-köpek memesi hastalığı)

Koltuk altında oluşan hidradenitis süpürativa, bu bölgedeki ter üreten bezlerinin iltihaplanması sonucunda meydana gelir. Dolayısıyla, ter bezlerinin tıkanmasına ve ciltte iz bırakan koltuk altı bezelerin oluşmasına neden olur.

Yapılması gerekenler:

Etkilenen bölgedeki semptomları azaltmak için, antibiyotik kremler veya kortikosteroid enjeksiyonların kullanımı için bir dermatolog tarafından muayene edilmek gerekir. Daha ciddi vakalarda, koltuk altındaki bezeyi çıkarmak veya iltihaplanan kıl kökünü bir greft (kıl kökü) ile değiştirmek için ameliyat gerekebilir.

Ayrıca koltuk altı bölgesini temiz tutmak, dar giysilerden kaçınmak ve bölgeye sıcak kompres uygulamak da tedaviye yardımcı olabilir.

5- Sebase kist (Yağ kisti)

Sebase kisti (yağ kisti); cilt altında oluşan, sebum (derideki yağ bezeleri tarafından salgılanan bir sıvı) birikimi içeren ve vücudun herhangi bir yerinde görülebilen bir yumru türüdür. İltihaplı veya enfekte olduğu durumlarda, ağrılı, sıcak ve kırmızı renkte olabilir. Bu durumlar dışında genellikle ağrılı değildir. Yağ kisti, koltuk altında beze veya koltuk altında şişlik gibi bir görünüme neden olabilir.

Yapılması gerekenler:

Dermatolog tarafından tavsiye edilen tedavi; ılık su kompresleri ile iltihap önleyici ilaçların kullanımından oluşur. Bazı durumlarda kisti çıkarmak için, küçük ölçekli bir cerrahi müdahale gerekebilir.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Dor na axila: 5 possíveis causas e o que fazer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu