Konizasyon Nedir? Konizasyon Nasıl Yapılır?
Konizasyon nedir? Nasıl ve ne için yapılır? Zararı var mıdır? Nelere dikkat etmek gerekir? Kimler için uygun değildir. Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Konizasyon nedir?
Konizasyon işlemi, laboratuvarda değerlendirilmek üzere rahim ağzının koni şeklindeki bir parçasının çıkarıldığı küçük bir ameliyattır.
Bu prosedür, rahim ağzı kanser teşhisini doğrulamaya veya elemeye yardımcı olarak, tespit edilen herhangi bir değişiklik olduğunda serviks (rahim ağzı) biyopsisi yapmak için kullanılabilir. Bununla birlikte, değişikliğin kanser olmadığı ve cerrahın etkilenen tüm dokuyu çıkarabildiği durumlarda bir tedavi yöntemi olarak işlev görmektedir.
Anormal kanama, sürekli pelvik ağrı veya kötü kokulu akıntı gibi rahim ağzı kanserine benzer semptomları olan kadınlarda doku değişikliği görülmese bile konizasyon yine de yapılabilir.
Konizasyon nasıl yapılır?
Bu ameliyat oldukça basit ve hızlı olup, tercih edilen yönteme göre yaklaşık 15 dakika sürmektedir. Rahim (uterus) konizasyonu lokal anestezi altında yapılabilir, ancak genellikle genel anestezi altında yapılır. Bu nedenle ameliyathane operasyon gerçekleştirilir. Ancak hastaneye yatırılmadan aynı gün eve dönebilirsiniz.
Muayene sırasında kadın bacakları açık olarak jinekolojik pozisyona getirilir ve doktor rahim ağzına bakmak için spekulumu vajina girişine yerleştirir. Daha sonra doktor, küçük bir lazer veya neşter benzeri bir cihaz kullanarak, laboratuvarda analiz edilecek yaklaşık 2 cm’lik bir numune alır. Son olarak, hasta eve dönmeden kanamayı durdurmak için vajinaya kompresler yerleştirilir.
Prosedür; lazer ile gerçekleştirilmişse lazer konizasyon, neşter ile yapılmışsa soğuk konizasyon, küçük bir elektrik teli kullanılarak yapılıyorsa LEEP (loop elektrocerrahi eksizyon prosedürü) olarak adlandırılır.
Konizasyondan sonra iyileşmek ne kadar sürer?
Ameliyat nispeten hızlı olmasına rağmen, tamamen iyileşmenin sağlanması 1 ayı bulabilir. Bu süre zarfında, en az 7 en fazla 30 gün cinsel ilişkiye girmekten, sürekli yatmaktan ve ağırlık kaldırmaktan kaçınılmalıdır. İyileşme süreci içerisinde tampon kullanılmamalıdır. Ayrıca vajina; su, sabun vb. hijyenik ürünlerle yıkanılmamalıdır. Kanama oluşabileceği için, hijyenik ve emici pedler kullanılmalıdır.
Ameliyat sonrası dönemde, endişe yaratmayan küçük koyu renkli kanamaların olması normaldir. Bununla birlikte kanama; çok yoğun, parlak kırmızı ise ya da kötü koku, sarımsı veya yeşilimsi akıntıyla birlikte yüksek ateş gibi olası bir enfeksiyon belirtisi varsa, en kısa sürede hastaneye gitmeli ve jinekoloğunuza görünmelisiniz.
Evi temizlemek veya spor yapmak gibi daha yoğun fiziksel egzersizlere ancak yaklaşık 4 hafta sonra veya doktorunuzun önerdiği şekilde devam etmelisiniz.
Konizasyonun potansiyel komplikasyonları nelerdir?
Bu prosedür sonrası oluşabilecek ana komplikasyon, kanama riskidir. Bu nedenle, eve gidildikten sonra bile kanamaya işaret edebilecek, yoğun ve parlak kırmızı kanamaya dikkat edilmelidir.
Ayrıca konizasyon sonrası enfeksiyon riski de oldukça yüksektir. Bu nedenle, kadınlar aşağıdaki gibi belirtilerin farkında olmalıdır:
- Yeşilimsi veya kötü kokulu vajinal akıntı
- Alt karın bölgesinde ağrı (pelvik ağrı)
- Vajinal bölgede rahatsızlık veya kaşıntı
- 38ºC’nin üzerinde ateş
Bir başka olası komplikasyon, hamilelik sırasında servikal (rahim ağzı) yetmezliğin gelişmesidir. Bu durum, bir kadının ince veya açık bir rahim ağzına sahip olmasına neden olarak, düşük veya erken doğumun başlamasına neden olabilecek genişlemeye neden olmaktadır.