Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları

Kulak Arkasında Şişlik Neden Olur? Kulak Arkasında Dokununca Acıyan Şişlik

Kulak arkasında şişlik olması

Kulağınızın arkanızda şişlik gördüğünüzde hemen endişelenmenize gerek yoktur. Kulak arkasında şişlikle beraber herhangi bir ağrı, kaşıntı ve rahatsızlık yoksa genellikle zararsızdırlar. Kulak arkasındaki şişlik (dokununca acıyan veya acımayan) çoğu zaman bir akne (sivilce) veya kanserli olmayan bir kistin sonucu olabilir. Bu gibi durumlarda kulak arkasında beze benzeri bir şey fark etmeniz normaldir.

Kulağın arkasındaki şişlik bazen de çeşitli enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkabilir ve bu gibi durumlarda tıbbi tedavi gerekir. Kulağın arkasında dokunduğunuzda ağrıyan şişlik varsa, iyileşmesi uzun sürüyorsa, şekli düzensizse, büyüyorsa, doktorunuza görünmeniz tavsiye edilir. Çünkü bu durumda kulak arkasındaki şişlik daha ciddi sorunların bir semptomu olabilir.

Kulak arkasında şişlik neden olur?

1. Enfeksiyonlar

Kulak arkasında şişlik bazen farenjit gibi boğaz enfeksiyonları, soğuk algınlığı veya grip virüsü, mononükleoz, konjonktivit, uçuklar, diş eti iltihabı ve kızamık gibi enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Bu enfeksiyonlardan herhangi biri kulak çevresinde meydana gelmişse, kulak arkasında lenf bezi şişmesine neden olabilir.

Çünkü vücudumuz enfeksiyonlarla savaşırken, lenf bezleri genellikle şişerek koruma tepkisi sergiler. Böyle bir şey meydana geldiğinde, şişen bölgeye dokunmamak önemlidir, çünkü acıyabilir ve enfeksiyon yayılabilir. Enfeksiyonlardan kaynaklanan şişlikler bazen kendiliğinden geçerken, bazen doktor kontrolü ve tıbbi tedavi gerekir.

2. Sivilce

Sivilceler, aşırı sebum veya yağ üretimi nedeniyle cildin gözenekleri tıkandığında ortaya çıkan bir durumdur. Sebum, kıl folikülünün tabanında bulunan ve ölü deri hücreleriyle birleşerek sivilce oluşturabilen yağ bezleri tarafından tetiklenir.

Kulak arkasında böyle bir reaksiyon gerçekleştiğinde, kulağınızın arkasında dokununca acıyan şişlik fark etmeniz mümkündür. Sivilceler genellikle herhangi bir soruna neden olmaz ve kısa bir süre sonra kendiliğinden kaybolur. Ancak sivilceyi sıkmamak ve sivilce ile oynamamak önemlidir, aksi halde daha geç iyileşebilir.

3. Yağ kisti

Yağ kisti, derinin altında oluşan ve sebum adı verilen bir maddeden oluşan bir yumru/kist türüdür. Yağ kistleri vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Bu kistler, genellikle hareket ediyormuş gibidir, yumuşak ve ağrısızdırlar.

Yağ kistlerinin neden olduğu kulak arkasındaki şişlik ağrı yapıyorsa, büyüyorsa veya kızarıklık varsa, bir dermatolog tarafından değerlendirilmelidir. Ağrıyan kisti doktorunuz minik bir prosedürle çıkaracaktır. Yağ hücrelerinden oluşan bir diğer şişlik ise lipomlardır.

4. Lipomlar

Lipomlar, ağrıya ve başka herhangi bir can sıkıcı semptoma neden olmayan, kulak arkasında şişlik de yapabilen bir yumrudur. Lipomlar, kulak çevresi haricinde başka bölgelerde de görülebilen yağ hücrelerinin aşırı büyümesidir.

Bir lipom, yağ hücrelerinden oluştuğu için yağ kistlerinden farklıdır, çünkü yağ hücreleri sebumdan oluşur. Ancak yine de her iki kist de aynı şekilde tedavi edilebilir; doktorunuzun bu iki kisti de cerrahi olarak çıkarması gerekebilir.

5. Mastoidit

Mastoidit, kulağımızın arkasındaki kemikte bulunan bir enfeksiyondur. Bu tür bir enfeksiyonunuz varsa, kulak arkasında kemik gibi şişlik fark edebilirsiniz. Eğer bir kulak enfeksiyonu doğru şekilde tedavi edilmez ise, bunun ardından mastoidit geliştirebilirsiniz.

Mastoidit en çok iki yaşın altındaki çocukları etkilese de her yaşta ortaya çıkabilir. Mastoidit genellikle baş ağrısı, işitme azalması ve kulaktan sıvı benzeri akıntı gibi semptomlarla ilişkilidir.

6. Lenf bezi şişmesi

Lenf bezleri vücudumuzun birçok yerinde bulunur ve etkilenen bölge bir şekilde mikrop kaparsa şişebilirler. Lenf bezlerinin şişmesi ayrıca otoimmün hastalıklar, bazı ilaçların kullanımı ve hatta belirli kanser türlerinden de kaynaklanabilir.

Bu gibi nedenlerden dolayı kulak arkasında bulunan lenf bezi şişebilir ve bazen acıyabilir. Şişen lenf bezleri genellikle kısa süre içinde kendiliğinden geçme eğilimindedir. Eğer kulak arkasındaki lenf bezi şişmesi geçmiyorsa, ateş ve kilo kaybı gibi semptomlarınız varsa, doktora görünmeniz önemlidir.

Kulak arkasında şişlik için ne zaman doktora görünmeli?

Kulağınızın arkasındaki şişlik aniden ortaya çıkarsa, elle dokunulduğunda hareket etmezse, geçmiyorsa veya aşağıdakiler gibi başka semptomlarla ortaya çıkarsa doktora gitmeniz önerilir:

  • Ağrı ve kızarıklık
  • Boyutunun büyümesi
  • Şişlikten irin veya akıntı gelmesi
  • Başı veya boynu hareket ettirmede zorluk
  • Yutma zorluğu

Yukarıdaki durumlarda, doktorunuz şişliği inceleyebilir, elle muayene edebilir ve diğer semptomları değerlendirebilir. Kulak arkasındaki şişlik genellikle kendiliğinden kaybolsa da bazı durumlarda tedavi için çeşitli ilaçlar almanız veya ameliyat olmanız gerekebilir.

Kulak arkasında şişlik için hangi doktora gidilmeli?

Kulak arkasındaki şişlik için öncelikle aile hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Aile hekiminiz sizi muayene edecek ve gereken tedaviyi sağlayacaktır. Bazı durumlarda ise sizi bir dermatoloğa veya kulak burun boğaz uzmanına yönlendirebilir.

Kulak arkasında şişlikle ilgili video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
buoyhealth.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu