Bu parlak sarı turunçgil meyvesi, sitrik asit bakımından zengin olduğu için kendine özgü ekşi bir tada sahiptir. Limonun eşsiz tadı, onu içeceklerde, tatlılarda ve yemeklerde popüler bir bileşen yapar. Bir limonun neredeyse tüm parçaları yemek pişirme ve temizlemede kullanılabilir. Aşağıda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Limonun faydaları bildiklerimizden daha fazladır. Limon, C vitamini, lif ve çeşitli faydalı bitki bileşikleri açısından oldukça zengindir ve bu besinler çeşitli sağlık yararlarından sorumludur. Aslında limon kalp sağlığını, kilo kontrolünü ve sindirim sağlığını destekleyebilir.
İlgili yazı: Portakalın faydaları nelerdir? İnanılmaz 9 faydası
İşte madde madde limonun sağlığa olan faydaları:
Limon iyi bir C vitamini kaynağıdır. Bir limon, günlük alınması gerekenin %51’i olan yaklaşık 31mg C vitamini sağlar.
Araştırmalar, C vitamini açısından zengin meyve ve sebze yemenin kalp hastalığı ve felç riskini azalttığını göstermektedir. (Kaynak1– Kaynak2 – Kaynak3)
Bununla birlikte, kalbinize iyi geldiği düşünülen sadece C vitamini değildir. Limondaki lif ve bitki bileşikleri, kalp hastalığı için bazı risk faktörlerini önemli ölçüde azaltabilir. (Kaynak1 – Kaynak2)
Örneğin, bir çalışma, bir ay boyunca günde 24 gram narenciye özütü yemenin toplam kan kolesterol seviyelerini düşürdüğünü ortaya koymuştur. (Kaynak)
Ayrıca, limonlarda bulunan bitki bileşiklerinin – yani hesperidin ve diosmin – kolesterolü düşürdüğü de bulunmuştur. (Kaynak1 – Kaynak2 – Kaynak3)
ÖZET
Limon, kalp sağlığına uygun C vitamini ve kolesterolü düşürebilecek birkaç faydalı bitki bileşiği bakımından zengindir.
Limon genellikle kilo verdiren bir gıda olarak tanıtılır ve bunun neden olduğuna dair birkaç teori vardır.
Yaygın bir teori, içlerindeki çözünür pektin lifinin midenizde genişleyerek daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olmasıdır. Bu da limonun faydaları arasında oldukça popülerdir.
İlgili yazı: Hızlı kilo vermek için yapılması gerekenler nelerdir?
Bununla birlikte, pek çok insan limon yememektedir ve limon suyu pektin içermediğinden, limon suyu içecekleri aynı şekilde tokluk sağlamaz.
Başka bir teori, limonlu sıcak su içmenin kilo vermenize yardımcı olacağını da öne sürmektedir.
Bununla birlikte, içme suyunun yaktığınız kalori miktarını geçici olarak artırdığı bilinmektedir, bu nedenle kilo vermeye yardımcı olan limon değil suyun kendisi olabilir. (Kaynak1 – Kaynak2)
Diğer teoriler, limondaki bitki bileşiklerinin kilo vermeye yardımcı olabileceğini öne sürmektedir.
Araştırmalar, limon özlerindeki bitki bileşiklerinin çeşitli şekillerde kilo alımını önlemeye veya azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. (Kaynak1 – Kaynak2)
Bir çalışmada, besi diyeti uygulayan farelere, kabuklarından çıkarılan limon polifenolleri verildi. Diğer farelerden daha az kilo ve vücut yağı aldılar. (Kaynak)
Bununla birlikte, limon bileşiklerinin insanlarda kilo verme etkilerini doğrulayan hiçbir çalışma yoktur.
ÖZET
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, limon özü ve bitki bileşiklerinin kilo kaybını destekleyebileceğini göstermektedir, ancak insanlar üzerindeki etkileri bilinmemektedir.
Böbrek taşları, atık ürünler kristalleştiğinde ve böbreklerinizde biriktiğinde oluşan küçük topaklardır. Oldukça yaygındır ve etkilenenler tekrar tekrar bu durumu yaşayabilirler.
İlgili yazı: Böbrek taşı hakkında her şey
Sitrik asit, idrar hacmini ve idrar pH’ını artırarak böbrek taşlarının önlenmesine yardımcı olabilir ve böbrek taşı oluşumu için daha az elverişli bir ortam yaratabilir. (Kaynak1– Kaynak2)
Günde sadece 1/2 fincan (4 ons veya 125 ml) limon suyu, daha önce bu sorunu yaşayan kişilerde taş oluşumunu önlemeye yardımcı olmak için yeterli sitrik asit sağlayabilir. (Kaynak1 – Kaynak2)
İlgili yazı: Böbrek taşı nasıl düşürülür?
Bazı araştırmalar limonatanın böbrek taşlarını etkili bir şekilde engellediğini de buldu, ancak sonuçlar karışıktı. Diğer bazı çalışmalar ise hiçbir etki bulamadı. (Kaynak1 – Kaynak2 – Kaynak3 – Kaynak4)
Bu nedenle, daha iyi yürütülen çalışmalar limonun veya suyunun böbrek taşı oluşumunu etkileyip etkilemediğini detaylı bir şekilde incelemelidir.
ÖZET
Limon veya suyu böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabilir. Ancak, daha kaliteli araştırmalara ihtiyaç vardır.
Demir eksikliği anemisi oldukça yaygındır. Yediğiniz gıdalardan yeterince demir almadığınızda ortaya çıkar.
İlgili yazı: Demir eksikliği anemisi hakkında her şey
Limonun faydaları arasında anemiye karşı iyileştirici gücü olması da vardır. Limon bir miktar demir içerir, ancak öncelikle bitkisel gıdalardan demir emiliminizi artırarak kansızlığı önler. (Kaynak1 – Kaynak2)
Bağırsağınız et, tavuk ve balıktan demiri çok kolay emerken, bitki kaynaklarından gelen demir o kadar da kolay emilmez. Ancak bu emilim C vitamini ve sitrik asit tüketilerek iyileştirilebilir.
İlgili yazı: Somon balığının faydaları nelerdir? İnanılmaz 12 faydası
Limon hem C vitamini hem de sitrik asit içerdiğinden, diyetinizden mümkün olduğunca çok demir emmenizi sağlayarak anemiye karşı koruma sağlayabilir.
ÖZET
Limon, bitkilerdeki demiri emmenize yardımcı olan C vitamini ve sitrik asit içerir. Bu anemiyi önleyebilir.
Meyve ve sebzeler açısından zengin sağlıklı bir diyet, bazı kanser türlerini önlemeye yardımcı olabilir. (Kaynak)
Bazı gözlemsel çalışmalar, en çok turunçgil meyvelerini yiyen kişilerin daha düşük kanser riskine sahip olduğunu bulmuştur. Ancak diğer bazı çalışmalar ise hiçbir etki bulamamıştır. Bu yüzden, limonun faydaları arasındaki anti-kanser özelliği tartışmalıdır. (Kaynak1 – Kaynak2 – Kaynak3)
Test tüpü çalışmalarında, limonlardan elde edilen birçok bileşik kanser hücrelerini öldürmüştür. Ancak insan vücudu üzerinde aynı etkiye sahip olmayabilirler. (Kaynak1 – Kaynak2 – Kaynak3)
Bazı araştırmacılar çeşitli tür limonlarda bulunan bitki bileşiklerinin antikanser etkileri olabileceğini düşünüyor, ancak bu hipotezin daha fazla araştırılması gerekiyor. (Kaynak1 – Kaynak2 – Kaynak3 – Kaynak4)
Hayvanlar üzerinde çalışmalar, limon yağında bulunan bir bileşik olan D-limonenin antikanser özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. (Kaynak1 – Kaynak2)
Başka bir çalışmada, limonlarda da bulunan beta-kriptoksantin ve hesperidin bitki bileşiklerini içeren mandalinadan elde edilen hamur kullanılmıştır.
Çalışma, bu bileşiklerin, kemirgenlerin dillerinde, akciğerlerinde ve kolonlarında kötü huylu tümörlerin gelişmesini engellediğini keşfetmiştir. (Kaynak)
Bununla birlikte, araştırma ekibinin çok yüksek dozda kimyasallar kullandığına dikkat edilmelidir – limon veya portakal yiyerek elde edeceğinizden çok daha fazla.
Limonlardan ve diğer turunçgillerden elde edilen bazı bitki bileşikleri antikanser potansiyeline sahip olsa da, hiçbir kanıt, limonların insanlarda kanserle savaşabileceğini göstermez.
ÖZET
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda limonda bulunan bazı bitki kimyasallarının kanseri önlediği gösterilmiştir. Ancak, insanlar üzerindeki etkisi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Limon, çoğunlukla çözünür lif ve basit şekerler biçiminde yaklaşık %10 karbonhidrattan oluşur. Limondaki ana lif, birçok sağlık yararı ile bağlantılı bir çözünür lif biçimi olan pektindir.
Çözünür lif bağırsak sağlığını iyileştirebilir ve şeker ve nişastaların sindirimini yavaşlatabilir. Bu etkiler kan şekeri seviyelerinin düşmesine neden olabilir. (Kaynak1 – Kaynak2 – Kaynak3 – Kaynak4)
Bununla birlikte, lifin faydalarını limondan elde etmek için posayı yemelisiniz, lif içermeyen limon suyu içenler, lifin faydalarından mahrum kalacaklardır.
ÖZET
Limondaki çözünür lif, sindirim sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Ancak, sadece meyve suyunu değil, limon posasını da yemelisiniz.
Limonun genel olarak güvenli olduğu düşünülürken, yüksek asitliğinden dolayı aşırı tüketim sorunlu olabilir.
Limon, tüketenlere bir dizi sağlık yararı sağlayan yüksek miktarda C vitamini, çözünür lif ve bitki bileşikleri içerir.
Limon kilo vermeye yardımcı olabilir ve kalp hastalığı, anemi, böbrek taşı, sindirim sorunları ve kanser riskini azaltabilir.
Limon sadece çok sağlıklı bir meyve olmakla kalmaz, aynı zamanda onları yiyecek ve içeceklere harika bir katkı yapan farklı, hoş bir tada ve kokuya sahiptir.
İlgili yazı: Yüze limon sürmek sağlıklı mıdır? Limonun cilde faydaları nelerdir?
Kaynak ve ileri okuma:
Not: Konu hakkında ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz: