Sağlık Rehberi

Mide Bulantısı, Terleme ve Bayılma Hissi Neden Olur?

Mide bulantısı, terleme ve bayılma hissi neden olur? Ciddi bir durum mudur? Ne zaman ciddiye almak gerekir? Geçmesi için ne yapmalıyız? Doktora görünmek gerekir mi? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Mise bulantısı, terleme ve bayılma hissi: Önemli bilgiler

Birçok insan hayatları boyunca mide bulantısı, terleme, bayılma hissi gibi semptomlardan şikâyet edecektir, kulağa hoş gelmese de bu acı bir gerçektir. Bu gibi semptomlar genellikle geçicidir ve kişisel bakım önlemleriyle genellikle kısa sürede iyileşecektir. Ancak bazen mide bulantısı, terleme ve bayılma hissi gibi semptomlar endişe nedeni olabilir ve etkilenen kişi ne yapacağını bilemeyebilir.

Baş ağrısı neden olur?

Mide bulantısı, terleme, bayılma hissi ve benzeri semptomlar birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bu nedenlerin birçoğu zararsız ve kısa süre içinde geçecektir. Bazı durumlarda ise mide bulantısı, terleme ve bayılma hissi gibi semptomlar daha ciddi sorunların işareti olabilir. Bu makalede, mide bulantısı, terleme, bayılma hissi ve benzeri semptomların potansiyel nedenlerini ve bu konuda neler yapabileceğinizi öğreneceksiniz.

Aşırı terleme neden olur?

Mide bulantısı, terleme ve bayılma hissi: Tıbbi nedenler

Mide bulantısı, terleme ve bayılma hissi gibi semptomlar hem tıbbi hem de tıbbi olmayan nedenlerden kaynaklanabilir. Çoğu zaman her ikisinde de yaşanılan rahatsız edici semptomlar geçicidir ve tıbbi tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, nadir olsa da bazen daha ciddi bir durumun işareti olabilirler; bu nedenle, potansiyel nedenleri anlamak önemlidir.

Mide bulantısı, terleme ve bayılma hissinin olası tıbbi nedenleri şunları içerir:

1. Hazımsızlık

Dispepsi olarak da bilinen hazımsızlık, genellikle yemek yemeye bağlı olarak ortaya çıkar. Ancak bazı enfeksiyonlar ve kullanılan bazı ilaçlar da hazımsızlığa neden olabilir. Hazımsızlığın en yaygın semptomu mide ekşimesi olarak bilinen midede bir yanma hissidir. Hazımsızlık ayrıca karnın üst tarafında ağrıya, mide bulantısına, terlemeye, bayılma hissine ve hatta bazen baş ağrısına da neden olabilir.

2. Gıda zehirlenmesi

Gıda zehirlenmesine bakteri, virüs veya parazit bulaşmış gıdaların tüketilmesi neden olur. Karın ağrısı ve ishal en sık görülen semptomlardır, ancak mide bulantısı, kusma ve buna bağlı terleme hemen hemen her zaman mevcuttur. Gıda zehirlenmesinden şüpheleniyorsanız, vakit kaybetmeden acil servise başvurmanız gerekir.

3. Anksiyete bozuklukları

Anksiyete bozuklukları mide bulantısı, terleme, bayılma hissi ve çarpıntı gibi semptomları tetikleme ünlüdür. Aşırı endişeli olduğunuzda, vücudunuz adrenalin salgılar. Adrenalin, kalbinizin daha hızlı atmasına ve terlemenize neden olan savaş ya da kaç modunu tetikler. Anksiyete bozuklukları, soğuk ter olarak bilinen belirli bir ter tipine neden olur. Soğuk ter, ısı veya efordan kaynaklanmayan terdir.

4. Hipoglisemi (düşük şeker seviyesi)

Hipoglisemi, düşük kan şekeri seviyelerini ifade eder. Kan şekeri olarak da bilinen glukoz, hücreleriniz için birincil enerji kaynağıdır. Düşük kan şekeri, beyin gibi hayati organların işlevselliğini etkiler. Mide bulantısı, terleme ve bayılma hissi hipogliseminin uyarı işaretleri arasındadır. Dikkat edilmesi gereken diğer belirtiler arasında hızlı kalp atışı, nefes almada zorluk, bulanık görme, baş ağrısı, yorgunluk, baş dönmesi ve kafa karışıklığı bulunur.

5. Hamileliğin erken dönemi

Mide bulantısı erken gebeliğin en sık görülen semptomlarından biridir. Bulantı genellikle ilk üç aylık dönemde başlar ve sıklıkla üçüncü üç aylık dönemde kaybolur. Bulantıya ek olarak, hamile kadınlarda ani başlayan aşırı terleme de görülebilir. Bazı hamile kadınlar, şiddetli mide bulantısı ve kusmayı ifade eden hiperemezis gravidarum olarak bilinen şeyi yaşarlar. Şiddetli kusma dehidrasyona neden olabilir, bu yüzden bu gibi durumlarda gebe kadınlar doktorlarına görünmelidir.

6. Kullanılan bazı ilaçlar

Kullanılan bazı ilaçlar da mide bulantısı, terleme ve bayılma hissi gibi semptomlara neden olabilir. Özellikle yeni bir ilaca başladıysanız ve ardından sizi rahatsız eden semptomlar yaşıyorsanız, muhtemelen şikâyetinizin nedeni kullandığınız ilaçtır. İlaç kaynaklı yan etki yaşadığınızı düşünüyorsanız, doktorunuza bildirmeniz gerekir. Doktorunuz ilacınızı değiştirebilir veya doz ayarlaması yapması gerekebilir.

Mide bulantısı, terleme ve bayılma hissi: Tıbbi olmayan nedenler

Tıbbi olmayan nedenler, altta yatan sağlık koşullarından veya tıbbi müdahalelerden kaynaklanmayan nedenlerdir.

Mide bulantısı, terleme, bayılma hissi ve benzeri semptomların tıbbi olmayan nedenlerinden birkaçı şunları içerir:

1. Hareket hastalığı

Hareket hastalığına uzun mesafeler boyunca seyahat etmek neden olur. Vücut genellikle dengeyi iç kulakta bulunan ve beyne uzamsal bilgi gönderen bir sensör sistemi aracılığıyla sağlar. Beyin bu bilgilere göre dengeyi koordine eder. Uzun süreli seyahat sensörleri karıştırabilir ve çeşitli semptomlara neden olabilir. Baş dönmesi genellikle ilk işarettir, baş dönmesini daha sonra mide bulantısı ve kusma takip edebilir. Bazı kişilerde olay sırasında soğuk terleme de ortaya çıkabilir.

2. Aşırı alkol alma

Alkol aldığınızda, vücudunuz alkolü ortadan kaldırmanın bir yolu olarak mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar başlatır. Terleme, etanolü parçaladığı için karaciğerinizin artan aktivitesi nedeniyle oluşur. Karaciğer vücut ısısını üretmekten sorumlu organdır. Kusma, mide bulantısı, terleme, bayılma hissi ve artan idrara çıkma sıklığı dehidrasyona (vücudun susuz kalması) neden olabilir. Bu nedenle, aşırı alkol aldığınızda alkolsüz sıvı tüketmek önemlidir.

3. Aşırı yemek yeme

Çok fazla veya çok az yemek yemek de mide bulantısına neden olabilir. Kilo verme yolculuğunda olan veya yeme bozukluğu olan kişiler, diyet nedeniyle mide bulantısı ve bayılma hissi gibi semptomlara daha duyarlıdır.

Mide bulantısı, terleme ve bayılma hissi: Tedavi

Mide bulantısı, terleme ve bayılma hissine iyi gelen şeyler şunları içerir:

  1. Yeterli hidrasyon sağlamak:
    Mide bulantısını hafifletmek için vücudun susuz kalmaması önemlidir. Günde en az sekiz bardak su içmelisiniz. Kemik suyu da içebilirsiniz.
  2. İlaçlar:
    Eczacınıza danışarak reçetesiz alınabilen ilaçlar kullanabilirsiniz. Eczacınızın önerdiği ilaçlar işe yaramazsa, doktorunuzun reçete edeceği ilaçlara ihtiyacınız olabilir.
  3. Tetikleyici nedenin tedavisi:
    Bazı durumlarda, semptomların tedavisinden ziyade şikâyetinizin ardındaki nedenin tedavi edilmesi gerekir. Bunun için doktor kontrolü ve doğru tanı almak gerekir.
  4. Yaşam tarzı değişikliği:
    Düzenli yemek yemek, kahvaltıyı atlamamak, yüksek miktarda alkol tüketmemek, kilo vermek ve stres seviyelerini yönetmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri mide bulantısı, terleme ve bayılma hissine yardımcı olabilir.
  5. Bitkisel tedavi:
    Zencefil, nane ve papatya çayı mide bulantısını giderir. Nane, badem ve limon esansiyel yağları da etkilidir.

Sonuç olarak

Mide bulantısı, terleme ve bayılma hissi birçok nedenden dolayı kaynaklanabilir. Bunlardan bazıları tıbbi nedenler iken, diğerleri ise basit nedenlerdir. Her iki durumda da bu semptomlar kısa süre içince kendiliğinden geçecektir. Ancak geçmiyorsa, başka semptomlar da eşlik ediyorsa veya şikâyetleriniz sizi endişelendiriyorsa, doktora görünmeniz gerekir.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Understanding Nausea and Sweating: Why Hydration Is Important

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu