Mide Ülseri Belirtileri Nelerdir? Mide Ülserine Ne İyi Gelir?
Mide ülseri nedir?
Mide ülseri, mide zarında oluşan bir yara türüdür. Mide ülseri belirtileri karın ağrısı, karın yanması, iştah azalması ve diğer sindirim sistemi semptomlarını içerir. Ülserin en yaygın nedeni, Helicobacter Pylori bakterileriyle ilişkili enfeksiyondur. Ülser için diğer risk faktörleri arasında alkol kullanımı ve çeşitli ilaçların uzun süreli kullanımı yer alır.
Mide ülseri belirtileri sabit veya düzensiz olabilir ve hastalığın seyri kişiden kişiye değişebilir. Eğer Helicobacter Pylori ülserin nedeni ise, bu enfeksiyon tedavi edilmediği sürece semptomlar yaşamaya devam edeceksiniz demektir. Ülseri olan bazı kişilerde hiçbir semptom görülmezken, diğerlerinde mide yanması, şiddetli mide bulantısı ve kusma olabilir.
Mide ülserinin nedeni eğer Helicobacter Pylori bakterisi ise, bu durumda ülser antibiyotiklerle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Bakteri ile ilgili olmayan ülser için tedavi, doktorunuzun reçete edeceği antasitler veya diğer ilaçlar olabilir. Ayrıca, taze gıdaları tüketmeden önce yıkamak ve öz bakımınıza dikkat ederek de herhangi bir enfeksiyon riskinizi azaltabilirsiniz.
Eğer şiddetli, kıvrandıran karın ağrısı yaşıyorsanız, dışkıda kan varsa veya katran gibi dışkı yapıyorsanız ve benzeri ülser semptomlarınız varsa, doktora görünmeniz gerekir. Eğer ülser tedavisi görüyorsanız ancak yine de semptomlarınız devam ediyorsa, yine doktorunuza görünmek oldukça önemlidir.
Mide ülseri belirtileri nelerdir?
Mide ülserleri, mide zarında iltihaplanmaya ve hasara neden olur. Bu iltihaptan kaynaklanan mide zarındaki yaralar çeşitli semptomlara neden olur. Semptomlar bireyler arasında yoğunluk bakımından değişebilir.
Yaygın belirtiler
Mide ülseri belirtilerini her gün veya sadece arada bir yaşayabilirsiniz. Birçok insan için belirtiler yemek yedikten sonra daha da kötüleşir. Bazen ise aşağıdaki yaygın belirtileri şiddetli yaşayabilirsiniz.
Ülserin yaygın belirtileri şunları içerir:
- Karın şişkinliği
- Karın yanması
- Karın ağrısı
- Geğirme
- Dolgunluk hissi
- İştah kaybı
- Mide bulantısı ve/veya kusma
- Nedensiz kilo kaybı
Ciddi belirtiler
Bazı durumlarda ülser hayatı tehdit edici olabilir. Sizde veya birlikte olduğunuz bir kişide aşağıdakiler de dahil olmak üzere ciddi semptomlardan herhangi biri varsa, vakit kaybetmeden tıbbi yardım almanız önerilir:
- Kanlı dışkı (kan kırmızı, siyah veya katranlı olabilir)
- Şiddetli karın ağrısı
- Kan veya siyah madde kusmak (kahve telvesine benzeyen)
Mide ülseri neden olur?
Helicobacter Pylori bakterileriyle ilişkili bir mide enfeksiyonu, ülserin en yaygın nedenidir. Bu bakteriler mide asidini etkiler ve midenin astarına etki ederek mideyi asit ve sindirim sıvılarına karşı daha savunmasız hale getirir. Bundan dolayı zamanla, astarda aşınmaya devam edebilen ve bir yara oluşturabilen kırılmalar meydana gelir.
Alkol, tütün ve bazı ilaçların uzun süreli kullanımı da ülsere yol açabilir. Ayrıca, şiddetli hastalık geçirmek veya radyasyon tedavisi almak da ülser ile ilişkilendirilmiştir.
Mide ülseri için risk faktörleri nelerdir?
Bir dizi faktör ülser geliştirme riskini artırsa da risk faktörleri olan herkes ülser geliştirmez.
Ülser için risk faktörleri şunları içerir:
- Alkol bağımlılığı (alkolizm)
- Ailede mide veya on iki parmak bağırsağı ülseri geçmişi
- Helicobacter Pylori kaynaklı enfeksiyon
- Radyasyon tedavisi geçmişi
- İbuprofen, naproksen ve aspirin gibi ilaçların düzenli olarak almak
- Stres veya ağır hastalık
- Tütün ve tütün ürünleri kullanımı
Riskinizi azaltmak
Ülser geliştirme riskinizi şu şekilde azaltabilirsiniz:
- Helicobacter Pylori enfeksiyonu teşhisi konduysa, antibiyotik tedavisini tamamlamak
- Alkol almamak veya minimuma indirmek
- Doktorunuz reçete etmeden herhangi bir ilacı kullanmamak
- Tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmak
Mide ülseri nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz, kullandığınız ilaçlar hakkında bilgiler, fiziksel muayene ve sağlık geçmişinize dayanarak ülseri teşhis edebilir. Doktorunuza, aldığınız tüm reçetesiz/reçeteli ilaçlar, vitaminler ve bitkisel takviyeler hakkında bilgi vermek önemlidir.
Laboratuvar testleri ve bazı durumlarda tanıyı doğrulamak veya nedenini belirlemek için görüntüleme testleri gerekli olabilir.
Ülser için teşhis ve görüntüleme testleri şunları içerir:
- Helicobacter Pylori testi:
Nefes, kan veya dışkı örneği yoluyla yapılır. - Baryum:
Bir sıvının içinde baryum yutarsınız ve bu şekilde bir iç görüntüleme sağlanır. - Endoskop:
Mide zarını incelemek için ağzınıza ve boğazınıza kamera dürbünü sokulur.
Mide ülseri nasıl tedavi edilir?
Mide ülseri tedavisi kısmen nedene bağlıdır. Olası neden kullandığınız antienflamatuar ilaçlar ise, kullanımın durdurulması ülserin iyileşmesine yardımcı olacaktır. Kronik bir durum için bu tür ilaçlar alıyorsanız, alternatif antienflamatuvar ilaçlar hakkında doktorunuz bilgi verecektir.
Sebep Helicobacter Pylori bakteriyel enfeksiyonu ise, tedavinin temeli antibiyotik tedavisidir. Yeniden enfeksiyon veya tekrarlamadan kaçınmak için antibiyotik tedavisini tamamlamak önemlidir. Yaygın olarak, 14 gün boyunca çeşitli antibiyotikler alırsınız ve bu tedaviyi aksatmamalısınız.
Helicobacter Pylori kaynaklı ülseri tedavi etmek için antibiyotik tedavileri şunları içerir:
- Amoksisilin
- Klaritromisin
- Metronidazol
- Tetrasiklin
Ülser tedavisi için diğer ilaçlar
Standart mide ülseri tedavisi, iki antibiyotik ve bir asit azaltıcıdan oluşan “üçlü tedavi”dir. Proton pompa inhibitörleri ve histamin H2-reseptör antagonistleri gibi midedeki asit miktarını azaltan ilaçlar 4 ila 8 hafta veya daha uzun süre reçete edilebilir.
Ülser tedavisinde etkili olan proton pompa inhibitörleri şunları içerir:
- Esomeprazol
- Lansoprazol
- Omeprazol
- Pantoprazol
- Rabeprazol
Ülser tedavisinde etkili olan histamin H2-reseptör antagonistleri şunları içerir:
- Simetidin
- Famotidin
- Nizatidin
- Ranitidin
Ülser iyileşirken mide zarını korumak için çeşitli reçeteli ilaçlar da kullanabilirsiniz. Eğer ishal ve kusma gibi semptomlarınız varsa, elektrolit ikmal de başarılı bir tedavi bir bileşenidir. Ameliyat ise sadece ülser komplikasyonları durumunda, örneğin büyük kanama veya midede bir delik olması durumunda gerekli olabilir.
Unutmayın, hangi ilacı ne şekilde alacağınıza doktorunuz karar verecektir.
Mide ülseri nasıl geçer?
Ülserin iyileşme süresini azaltmak için aşağıdakileri yapabilirsiniz:
- Sigara içmeyin:
Sigara içmek, sindirim sisteminin mide asidini çeşitli şekillerde etkileyerek iyileşme süresini uzatır. Sigarayı bırakmak, ülserinize iyi gelecektir. - Alkol almayın:
Alkol almak sindirim sisteminin astarını tahriş eder ve ülserin iyileşmesini aksatabilir. Alkolü bırakmayı veya olabildiği kadar azaltmayı düşünmelisiniz. - Rahatlamak:
Duygusal stres düzeyiniz ülsere neden olmasa da iyileşmeyi engelleyebilir. Egzersiz ve meditasyon gibi stres azaltma tekniklerini uygulayabilirsiniz. - Asetaminofen alın:
Ülseriniz varsa, doktorunuza veya eczacınıza danışarak sizin için asetaminofen içeren bir ilaç önermesini isteyebilirsiniz.
Mide ülserine ne iyi gelir?
Genel olarak, bol lifli sağlıklı bir diyete odaklanın, alkol ve baharatlı ürünler de dahil olmak üzere sindirim sorunlarına neden olan veya ülser semptomlarını kötüleştiren yiyecek ve içeceklerden kaçının.
Yüksek lifli bir beslenme düzeni, yeni ülserlerin oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir. Yüksek lifli bir diyete alışkın değilseniz, küçük porsiyonlarla yavaş yavaş başlayabilirsiniz.
Sağlıklı bir diyet doğal olarak aşağıdakiler gibi birçok lif kaynağı içerir:
- Meyve ve sebzeler (özellikle elma, armut, tatlı patates ve Brüksel lahanası)
- Mercimek, bezelye ve siyah fasulye gibi baklagiller
- Tohumlar ve kuruyemişler
- Arpa, yulaf kepeği ve yulaf ezmesi gibi tam tahıllar
Tüketmemeniz gerekenler, aşağıdakiler gibi mide asidi üretimini artırma eğiliminde olan maddeleri içerir:
- Alkol
- Kafeinli içecekler
Beslenme düzeninizde önemli değişiklikler yapmadan önce doktorunuza danışmanız gerekir.
Mide ülseri hakkında sık sorulan sorular
Ülserin iyileşmesi ne kadar sürer?
Doktorunuzun reçete ettiği ilaçlarla ülserin iyileşmesi birkaç hafta sürebilir. Sağlıklı beslenmek, alkolü sınırlamak veya bırakmak ve sigara içmemek iyileşmeyi daha da hızlandırabilir.
Ülser kendiliğinden geçer mi?
Evet. Ülser, ilaç kullanmayarak ve risk faktörlerini azaltarak da kendi kendine iyileşebilir. Bununla birlikte, ülserin nedeni Helicobacter Pylori ise ve tedavi almazsanız, ülserin iyileşmesi olası değildir.
Ülser iyileşir mi?
Evet, doktorunuzun tedavi planınıza uyarsanız ülser kısa sürede iyileşir.
Ülseri olan hastalar ne yemeli?
Midesinde ülser olan hastalar lahana, turp, elma, çilek, kiraz ve havuç gibi besinler yiyebilirler.
Ülser ameliyat edilir mi?
Tedavilere rağmen iyileşmeyen ülser için ameliyat gerekebilir.