Mikonazol Nitrat Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?
Mikozal nitrat nedir? Ne için kullanılır? Yan etkileri nelerdir? Nasıl kullanılmalıdır? Hangi hastalıklara iyi gelir? Kimler kullanmamalıdır? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Mikonazol nitrat nedir?
Mikonazol nitrat; deride, tırnaklarda, kasık bölgesinde veya ağız, boğaz ve cinsel organlar gibi mukoza zarlarına sahip bölgelerde enfeksiyonlara neden olabilen mantarların, özellikle Candida türlerinin büyümesini engelleyerek etki eden, mantar önleyici (antifungal) bir ilacın etkin maddesidir.
Bu ilaç, eczanelerde ciltteki mantar enfeksiyonlarının tedavisi ve ağızda oluşan mantarlar için merhem, toz, jel ve sprey şeklinde veya vajinal ya da anal kandidiyaz için krem veya fitil (ovül) şeklinde bulunabilir.
Bu ilaçla uygulanacak tedavide doktor tarafından belirlenecek doz veya miktar, hastadaki mantarın tipine ve şiddetine göre değişiklik gösterebilir.
Mikonazol nitrat ne için kullanılır?
Bu ilaç, derideki yüzeysel mantar enfeksiyonları (patojenik dermatofit), maya ve diğer mantar enfeksiyonlarının tedavisi için kullanılmaktadır. Bu nedenle esas olarak, yoğun kaşıntı, kızarıklık, yanma ve beyaz vajinal akıntıya neden olan, vajinal mantarın neden olduğu vulva, vajina veya perianal bölgedeki enfeksiyonların tedavisinde sıklıkla kullanılır ve bu durumda genellikle vajinal krem veya ovül formu reçete edilmektedir.
Bu ilaç aynı zamanda; ayak mantarı (Tinea pedis, atlet ayağı), kasık mantarı (Tinea cruris), vücut mantarı (Tinea corporis) ve tırnak mantarı (onikomikoz) gibi mantarların neden olduğu cilt enfeksiyonlarını tedavi etmek için de kullanılabilir. Ayrıca, Epidermophyton ve Microsporum, Chromophytosis adlı mantarların ve Malassezia furfur mantarının neden olduğu samyeli (pityriasis versicolor -Tinea versicolor) olarak da adlandırılan enfeksiyonların tedavisinde de kullanılmaktadır.
Mikonazol nitrat nasıl kullanılır?
Mikonazol nitratın kullanım şekli, antifungal ajanın (mantar önleyici madde) tedavi amacına ve hastalığın şekline göre değişebilir.
Vajinal fitil (ovül)
Bu ilacın ovül formu, vajina içine uygulanmak koşuluyla, vajinal kandidiyaz tedavisi için reçete edilebilir. İlacın kullanımı için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- İlacı uygulamadan önce ellerinizi iyice yıkayıp kurulayınız.
- Daha sonra sırtüstü yatınız. Bacaklarınızı hafifçe yukarı doğru çekiniz.
- Bir ovülü vajinaya yerleştirerek mümkün olduğu kadar derine itiniz.
- Uygulamadan sonra ellerinizi iyice yıkayıp, mümkünse yarım saat boyunca ayağa kalkmayacak şekilde uzanınız.
Vajinal ovül tercihen geceleri, 14 gün üst üste veya doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır. Tedavi süresince; genel hijyen koşullarına uyulmalı ve gün boyunca perianal bölgeyi kuru tutmak, havluları paylaşmaktan kaçınmak, sıkı ve sentetik giysiler giymekten kaçınmak, şekerli gıdaların tüketiminden kaçınmak ve gün boyunca bol sıvı içmek gibi diğer önlemler alınmalıdır.
Merhem, toz veya sprey
Mikonazol nitrat merhem, toz veya sprey formu tipik olarak mantardan kaynaklanan cilt enfeksiyonlarının tedavisi için reçete edilir. Bu durumlarda, ilacı uygulamadan önce, uygulama yapılacak bölgenin iyice yıkanıp kurulanması ve ardından merhem, toz veya spreyin günde 2 kez uygulama yapılan bölgeden biraz daha büyük bir alana yayılarak bölgeye sürülmesi tavsiye edilmektedir.
Tedavi, genellikle semptomlar tamamen ortadan kalkana kadar 2 ila 5 hafta kadar sürmektedir. Bu süreden sonra semptomlar hala devam ediyorsa, sorunu değerlendirmek ve tedavi yöntemlerini değerlendirmek için bir dermatoloğa veya doktorunuza danışmanız önerilmektedir.
Oral jel
Mikonazol nitrat oral jel formu, bir pamuklu çubuk veya temiz ve kuru bir gazlı bez yardımıyla, etkilenen bölgeye jeli yayarak doğrudan ağız mukozasına uygulanmalıdır. Jelin ağızda mümkün olduğu kadar uzun süre tutulması ve hemen yutulmasından kaçınılması, ilacın etkisi açısından önemlidir.
Normalde önerilen mikonazol nitrat oral jel dozları şu şekildedir:
- 6 ila 24 ay arası bebeklerde: Günde 4 kez, yani her 6 saatte bir 1.25 ml jel, enfekte olan bölgeye uygulanmalıdır. (1.25 ml jel miktar olarak {çeyrek} ¼ çay kaşığına karşılık gelir.)
- Yetişkinler ve 2 yaş ve üzeri çocuklarda: Günde 4 kez olmak üzere 2,5 ml jel enfekte olan bölgeye sürülür. (2,5 ml jel miktar olarak {yarım} ½ çay kaşığına karşılık gelir.)
Mikonazol nitrat oral jel ile tedavi süresi, doktor tarafından yönlendirilmelidir. Ek olarak semptomlar ortadan kalktıktan sonra bile, en az bir hafta kadar tedaviye devam edilmesi önerilmektedir.
Mikonazol nitratın yan etkileri nelerdir?
Nadiren de olsa mikonazol nitrat; lokal tahriş, kaşıntı ve ciltte yanma hissi ve kızarıklık gibi bazı reaksiyonlara neden olabilir. Bu durumlarda maddenin sürüldüğü yerin yıkanması ve doktora başvurulması önerilmektedir.
Mikonazol nitrat oral jel ayrıca; mide bulantısı, kusma, tat kaybı veya anormal tat, ağız kuruluğu veya ağız rahatsızlığına neden olabilir.
Ayrıca mikonazol nitrat, acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle nefes almada zorluk, boğazda kapanma hissi, ağızda, dilde veya yüzde şişme, deride kabarma veya ürtiker (kurdeşen) gibi belirtiler yaşarsanız ilacı kullanmayı bırakmalı ve en yakın acil servise başvurmalısınız.
Mikonazol nitratı kimler kullanmamalıdır?
Mikonazol nitrat; hamile veya emziren kadınlar veya flukonazol, ketokonazol, mikonazol veya itrakonazol gibi diğer mantar önleyici maddelere alerjisi olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.