Mikostatin Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?
Mikostatin nedir?
Nistatin olarak da bilinen mikostatin, bebeklerde ve çocuklarda pamukçuk olarak da bilinen kandidiyazis ve moniliazis gibi cilt veya mukoza zarlarında enfeksiyonlara neden olan, Candida albicans mantarının büyümesini engelleyerek çalışan mantar önleyici bir ilacın etkin maddesidir.
Bu ilaç aynı zamanda parmak aralarında enfeksiyona neden olan aynı mantarın (Candida albicans) tedavisinde de kullanılır. Bu ilaç eczanelerde oral süspansiyon, vajinal krem veya dermatolojik merhem şeklinde mevcuttur ve doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Mikostatin ne için kullanılır?
Mikostatin, vajina veya ağız, yemek borusu veya bağırsaklardaki mantar enfeksiyonları için kullanılabilir. Bebeklerde ve çocuklarda pamukçuk veya bebek bezi döküntüsü ve parmak, koltuk altı veya göğüs arasında enfeksiyonlara neden olabilen Candida albicans mantarının neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de kullanılabilir.
Mikostatin nasıl kullanılır?
1- Oral süspansiyon
Mikostatin oral süspansiyon, diş fırçalamadan, bebek ve çocuklarda ağız temizliğinden veya takma diş temizliğinden sonra kullanılmalıdır.
Doktorunuz aksini belirtmediği sürece, doğru dozu ölçmek için, oral süspansiyon şişesiyle birlikte verilen ölçüyü kullanmanız gerekir.
Oral süspansiyon dozu yaşa göre değişir ve şunları içerir:
- Prematüre bebekler veya düşük doğum ağırlıklı çocuklar:
Doz günde 4 kez 1 mL oral süspansiyondur, yani her 6 saatte bir 1 dozdur. - Emziren bebekler:
Önerilen doz, günde 4 kez 1 ila 2 ml oral süspansiyon, yani her 6 saatte bir 1 dozdur. Mikostatin dozundan sonra en az 5 dakika bebeği emzirmekten kaçınılmalıdır. - Çocuklar ve yetişkinler:
Doz, günde 4 kez 1 ila 6 ml oral süspansiyondur.
Mikostatin oral süspansiyon yutulmadan önce çalkalanmalı ve mümkün olduğunca uzun süre ağızda tutulmalıdır. Ayrıca, bebeklerde ve küçük çocuklarda dozun yarısı ağzın her iki tarafına uygulanmalıdır.
Bileşenlerini karıştırmak ve tedavinin beklenen etkisini elde etmek için kullanmadan önce şişeyi sallamak önemlidir.
Semptomlar ortadan kalktıktan sonra tekrarlamaması için uygulamaya 2 gün daha devam edilmelidir.
2- Vajinal krem
Mikostatin vajinal krem 14 gün boyunca, tercihen gece olmak üzere günde bir kez kullanılmalı ve pakette verilen aplikatör kullanılarak vajinal kanala derinlemesine uygulanmalıdır. Gece bir doz almayı unutursanız, ertesi sabah alın ve ardından tedaviye doğru zamanda devam edin. Semptomlar 14 gün içinde kaybolmazsa, doktorunuza tekrar görünmeniz gerekir.
Vajinal kremi kullanmadan önce ve sonra ellerinizi iyice yıkayın. Aplikatör pistonunu tamamen dışarı çekin, krem başlığını çıkarın, aplikatörü krem tüpü ağzına oturtun ve sıkı duracak şekilde vidalayın.
Aplikatörü doldurmak için krem tüpünü sıkın ve dolduğunda tüpü çevirerek açın ve kremi kapatın. Bacaklarınızı bükerek ve hafifçe aralayarak uzanın ve kremayla dolu aplikatörü dikkatlice vajinal kanala sokun ve ardından pistonu sonuna kadar itin. Sonrasında ise aplikatörü çıkarın ve atın.
Adet dönemi sırasında mikostatin vajinal krem uygulamasına ara verilmemeli ve tedavi sırasında tampon, vajinal duş veya spermisit kullanımından kaçınılmalıdır.
3- Dermatolojik merhem
Mikostatin dermatolojik merhem genellikle bir cilt koruyucusu olarak çalışan çinko oksit ile ilişkilidir.
Önerilen dermatolojik merhem dozları şunları içerir:
- Bebeklerde ve çocuklarda pişik:
Bebeklerde şiddetli pişik varsa her bez değişiminde kullanın. Bebek bezi döküntülerini önlemek için günde iki kez uygulanabilir. Uygulama öncesi bebeğin cildinin temiz ve kuru olması önemlidir. - Parmaklar, koltuk altı veya göğüs arasında cilt tahrişi veya mantar:
Dermatolojik merhemi günde iki kez etkilenen bölgelere uygulayın.
Not: Mikostatin dermatolojik merhem ile tedavi süresi değişebilir, tedavi süresi ve şekli doktor tarafından yönlendirilmelidir.
4- Vajinal yumurta
Mikostatin vajinal yumurtaları, bileşimlerinde, Trichomonas veya Gardnerella vaginalis‘in neden olduğu mantar veya vajinal enfeksiyonların tedavisi için belirtilen bir antimikrobiyal olan metronidazol adlı başka bir ilaç içerir.
Bu yumurtalar fitillere benzer katı müstahzarlardır, vajinada veya vajinal sekresyonda 37 derecede eridikleri için vajinal kullanım için uygundur.
Yumurtayı kullanmadan önce ellerinizi iyice yıkamanız gerekir, çünkü uygulama parmağınızla veya pakette bulunan aplikatör ile yapılabilir. Yumurtayı vajinaya yerleştirmek için ideal pozisyon, bacaklarınız birbirinden biraz uzakta sırt üstü yatmaktır.
Ardından, doktorunuzun önerdiği şekilde 7 gün boyunca günde bir kez, tercihen geceleri yumurtayı vajinaya derinlemesine sokun. Uygulamadan sonra ellerinizi sabun ve su ile iyice yıkayınız.
Adet döneminde yumurta uygulamasına ara verilmemeli ve tedavi sırasında tampon, vajinal duş veya sperm öldürücü kullanımından kaçınılmalıdır. Ayrıca yumurtanın eriyebileceği ve uygulamayı zorlaştırabileceği için, yumurtanın ellerinizle uzun süreli temasından kaçınmanız önemlidir.
Mikostatin’in yan etkileri nelerdir?
Mikostatinin en sık görülen yan etkileri kullanım şekline göre değişir. Oral süspansiyon kullanımında kusma, bulantı, ishal veya karın ağrısı oluşabilir.
Vajinal yumurta, vajinal krem veya dermatolojik merhem kullanılması durumunda ciltte kaşıntı, lokal tahriş veya yanma hissi oluşabilir.
Kişinin bu ilaca karşı tahrişi veya alerjisi varsa, doktoruna danışarak tedaviyi durdurması ve tıbbi yardım alması önerilir.
Mikostatin’i kimler kullanmamalıdır?
Mikostatin, hamilelik veya emzirme döneminde veya bu etkin maddeye alerjisi olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.