Hamile kalmaya çalışıyorsanız ve endişeleniyorsanız bilmeniz gereken ilk şey, yalnız olmadığınızdır. İyi haber şudur ki; deneyebileceğiniz bazı şeyler vardır! Aşağıda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Neden hamile kalamıyorum sorusunu kendisine soran kadınların korkması normal bir durumdur. Birkaç girişimden sonra, herhangi bir gecikme, asla olmayacak bir şeyi bekliyormuşsunuz gibi görünebilir.
Mağazalara yapılan her yolculuk, etrafınızda olan diğer tüm hamilelikleri farketmenizi sağlayabilir. Başarısız olan her hamilelik girişimi, hayal kırıklığı veya başarısızlık duyguları getirebilir.
Yanlış bir şeyler varmış gibi hissetmeye başlayabilirsiniz. Sonuçta, her gün dünyaya yeni bir bebek geliyorsa, hamile kalmanız nasıl mümkün olmuyor? Endişeli, depresif ve hatta çaresiz olabilirsiniz.
Tüm bunları hissediyorsanız sakın endişelenmeyin, yalnız değilsiniz. Doğru zamanlama, en yaygın doğurganlık sorunları ve şansınızı artırmanın bazı yolları hakkında bazı bilgiler aktarmamıza izin verin.
Gelecek ay hamile kalacağınızı kesinlikle garanti edemesek de, daha fazlasını bilmek kendi hamileliğinize giden yolda size yardımcı olabilir.
Hamilelik girişimlerinizin ilk aylarındaysanız, hamile kalmanın beklediğiniz kadar çabuk gerçekleşmemesi size şaşırtıcı gelebilir, ancak bu düşündüğünüz gibi korkutucu ve şaşırtıcı değildir.
Sağlıklı çiftlerin çoğu, aktif olarak çok yapmaya çalışırlarsa bir yıl içinde kadın hamile kalabilir.
35 yaşın altındaysanız ve bir yıldır hamile kalmaya çalışıyorsanız, bir uzmana görünmek için doktorunuzla konuşmalısınız. 35 yaşın üzerindeyseniz, 6 ay aktif olarak denedikten sonra bir uzmanla görüşmek faydalıdır.
Hamile kalamamanızın olası nedenleri şunlardır:
Hamile kalabilmek için yumurtlama sırasında spermin yumurta ile temas etmesi gerekir. Bundan dolayı ayın her günü hamile kalamazsınız.
Henüz yeni denemeye başladıysanız veya henüz tam bir yumurtlama olmadıysa, ay boyunca yanlış zamanda hamile kalmaya çalışıyor olabilirsiniz. Adet döngülerini izlemek bu sorunun çözülmesine yardımcı olabilir.
Ne zaman yumurtladığınızı belirlemiş olsanız bile, bu süre zarfında her cinsel ilişkinin hamilelikle sonuçlanacağının garantisi olmadığını unutmamak önemlidir. Örneğin, 30 yaşındaki sağlıklı bir kadının her ay hamile kalma şansı yaklaşık yüzde 20’dir.
Yumurtlamıyorsanız hamile kalmanız neredeyse imkansız olabilir. Bu durumda, yumurtlamanın neden meydana gelmediğini düzenlemeye ve tanımlamaya yardımcı olmak için sunabilecekleri ek testler ve prosedürler hakkında bir kadın sağlığı uzmanıyla konuşmak faydalıdır.
Erkeklerin yaşamları boyunca sperm üretebilecekleri doğru olsa da, bir de sperm kalitesi sorunu vardır. Spermin sayısı, şekli ve hareketliliği de doğurganlığı etkileyebilir. Böyle bir endişeniz varsa, eşinizle beraber sperm analizi yaptırabilirsiniz.
Cinsiyetleri ne olursa olsun, tüm insanlar yaşlandıkça çocuk yapmakta zorlanabilir.
Genel olarak konuşursak, 20’li ve 30’lu yaşlarının başında sağlıklı rahmi olan bir kadının her ay hamile kalma şansı 4’te 1’dir. (Kaynak) 30 yaşından sonra hamile kalma şansı azalır ve 40 yaşına geldiklerinde her ay hamile kalma şansı 10’da 1’dir. (Kaynak)
Sağlıklı rahmi olan bir kadının bile 45 yaşına geldiğinde hamile kalma şansı çok düşüktür.
Sperm üreten bir erkeğin doğurganlığı da yaşla birlikte azalır, ancak ne kadar azaldığı kadınlarınki gibi net olarak tahmin edilemez.
Eğer fallop tüpleri tıkalıysa, yumurtanın döllenme ve implantasyon için güvenli bir yere yerleşmesi mümkün değildir. Bu da neden hamile kalamıyorum sorusuna verilebilecek cevaplardan biridir.
Hamile kalabilmek için döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmesi gerekir. Şekilsiz bir uterus veya uterusta doku birikmesi, bu sürecin beklendiği gibi gerçekleşmesini engelleyebilecek iki şeye örnektir.
Bazı doğum kontrolü türleri, tersine dönse veya başka şekilde durdurulsa bile gelecekteki doğurganlığı etkileyebilir veya geciktirebilir.
Prezervatif veya hap gibi doğum kontrol yöntemleri gelecekteki doğurganlığı etkilememelidir, ancak doğum kontrol iğnesi gibi bazıları doğurganlığı aylarca geciktirebilir.
Tüp ligasyonu veya vazektomi gibi diğer yöntemler, doğurganlığınız üzerinde asla tamamen geri döndürülemeyecek uzun vadeli bir etkiye sahip olabilir.
Doğurganlığınızı etkileyebilecek birçok tıbbi sorun vardır. Bunlardan bazıları polikistik over sendromu (PKOS) ve endometriozis gibi hastalıkları içerir. Doğurganlığı etkilediği bilinen bir tıbbi durumunuz varsa, bir an önce doktorunuzla konuşmanız önemlidir.
Çok sayıda düşük geçmişiniz varsa veya doğurganlığınızı etkileyebilecek genetik veya başka bir tıbbi durumun farkındaysanız, bir kadın doğum uzmanına görünmelisiniz.
Bazı durumlarda, teşhis edilemeyen kısırlık durumunuz olabilir ancak umudunuzu kaybetmeyin. Doktorunuzla iletişimde olmak, seçeneklerinizi keşfetmenize ve sizin için işe yarayan bir yola karar vermenize olanak tanır.
Hamile olmadığınız için hayal kırıklığına uğruyorsanız ve henüz bir kadın doğum uzmanına görünmeye hazır değilseniz, aşağıda yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:
Yumurtlamadan önceki günlerde ve yumurtlama sırasında cinsel ilişkide bulunuyorsanız hamile kalmak için büyük şansınız vardır. Bebek istiyorsanız, yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiğini bilmek gerekir, böylece ona göre plan yapabilirsiniz.
Ne zaman yumurtladığınızı belirlemek için adet döngünüzü takip edebilirsiniz. Genel olarak her 28 günde bir düzenli olarak adet dönemine giren bir kadında yumurtlama, adetin ilk gününün sonra geçen 14. günde gerçekleşir.
Yukarıdaki yöntemleri kullanarak yumurtlamayı belirleyemiyorsanız, bir uzmanla görüşme konusunda doktorunuzla konuşabilirsiniz. Bir kadın doğum kliniği, yumurtlamanın meydana gelip gelmediğini belirlemek için kan hormonu testleri ve yumurtalıklarınızın ultrasonları gibi daha kapsamlı testler gerçekleştirebilir.
Hormonları izlemek için adet döngüsü boyunca test edilebilirsiniz. Ayrıca, fallop tüpü tıkanmalarını veya gebe kalmayı etkileyebilecek diğer rahim sorunlarını da arayabilirler.
İlişkiden önce veya sonra hamile kalmak için ne yapılmalı sorusunun cevaplarından birisi de kullandığınız kayganlaştırıcılardır. Kullandığınız yağlayıcı ve kayganlaştırıcılar önemlidir çünkü bazıları sperm dostu değildir. Sperm dostu kayganlaştırıcılar için doktorunuzdan veya eczacınızdan tavsiye isteyebilirsiniz.
Mümkün olduğunca sağlıklı olmak için yaşam tarzı değişiklikleri yapın ve kendinizi hamile kalmak için en iyi konuma getirin. Düzenli adet dönemleriniz yoksa, diyetiniz, egzersiziniz ve sağlıklı bir yaşam tarzınız vücudunuzun daha iyi uyum sağlamasına yardımcı olabilir.
Düzenli bir adet döneminiz olsa bile, bu uygulamalar daha iyi doğum sonuçlarıyla bağlantılıdır, bu yüzden denemekte fayda vardır.
Yaşam tarzınızı değiştirebileceğiniz yollar için bazı öneriler şunlardır:
Kendinize, ”Neden hamile kalamıyorum? İlişkiden önce veya sonra hamile kalmak için ne yapılmalı?” sorularını sormadan önce sakin olmalısınız.
Ne denerseniz deneyin, hamile kalmakta zorlanıyorsanız, ilk adım olası engelleri belirlemektir. Bazen aylık döngünüzün düzenli takibi hamilelikle sonuçlanabilir.
Aylar geçmeye devam ederse ve hamilelik belirtisi yoksa, bir kadın doğum uzmanı hamile kalma şansınızı en üst düzeye çıkarmak ve altta yatan sorunları ele almak için sizinle birlikte çalışabilir.
Bebeğe giden yol hızlı olmasa da, küçük bir bebeğe giden yolculuk hayatınızı değiştirebilir. Umudunuzu kaybetmeyin!
Kaynak ve ileri okuma:
Not: Konu hakkında ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz: