Sağlıklı Yaşam

Neden Kilo Veremiyorum? Muhtemelen Hiç Düşünmediğiniz 10 Neden

Neden kilo veremiyorum?” diye birçok insan kendisine sormuştur. Kilo verememenin başlıca nedenleri; az veya yetersiz uyumak, düzenli fiziksel aktivite yapmamak ve öğün atlamaktır. Düzenli olarak yapılan rutinler, örneğin stres hormonu olarak da bilinen kortizol, açlık ve tokluğu düzenleyen hormon olan leptin gibi hormonlarının da üretimini düzenlemeye yardımcı olmaktadır.

Hızlı kilo vermek için ne yapmak gerekir?

Kilo vermek için, tükettiğinizden daha fazla kalori harcamanız gerekir, böylece yiyeceklerden alınan kaloriler vücudunuzda yağ şeklinde depolanmak üzere kalmaz. Ek olarak, fiziksel aktiviteler metabolizmayı hızlandıran ve yağ hücrelerinin yakılmasını hızlandırıp vücuttaki kas kütlesinin artışını da destekleyen faaliyetlerdir. Dolayısıyla hareketsiz ve durağan bir yaşam kilo vermenin önündeki en büyük engeldir.

1. Kahvaltı yapmıyor olabilirsiniz

Kahvaltı günün en önemli öğünlerinden biridir; çünkü uyku sırasında vücut, çalışması için gerekli olan enerjiyi tüketmeye devam eder. Bu durumda gece boyunca harcanan enerjinin yenilenmesi için, sabah ilk iş kahvaltı yapmak gerekir. Kahvaltı yapmamak veya öğün atlamak, vücudun gerekli enerjiyi sağlaması için gerçekleştirdiği yağ yakımının azalmasına neden olur; bu durumda metabolizma yavaşlar ve böylece kilo vermeniz giderek zorlaşır.

Yapılması gerekenler:
Uyandıktan sonraki bir saat içinde kahvaltı yapmalı ve lif, meyve ve protein gibi sağlıklı besinlere kahvaltınızda yer vermelisiniz.

2. Çok fazla kalori tüketiyor olabilirsiniz

Kilo verememenizin nedenlerinden biri, beslenme rutininizdeki kalori miktarını kontrol etmemeniz ve harcadığınızdan daha fazla kalori alıyor olmanız olabilir. Bu durum, sağlıklı bir beslenme düzeninde bile gerçekleşebilir. Çünkü bazı zamanlarda insanlar genellikle önerilenden daha fazla miktarda yemek yeme eğilimindedirler.

Yapılması gerekenler:
Kilo vermek için günlük hayatınızda almanız gereken maksimum kalori miktarı, her kişinin yaş, cinsiyet, boy ve kiloya göre hesaplanan bazal metabolizmasına bağlıdır. Sizin için ideal olan kalori miktarını öğrenmek için bir diyetisyene veya beslenme uzmanına başvurabilirsiniz.

3. Yatmadan önce bir şeyler yiyor olabilirsiniz

Yatmadan önce çok fazla yemek tüketmek veya aşırı yağlı ve sindirimi zor besinler tüketmek, vücuda daha fazla kalori alınmasının yanı sıra metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Bu durum da yağ yakımını zorlaştırır ki bu da kilo verememenizin sebeplerinden biridir. 

Yapılması gerekenler:
Yatmadan en az 3 saat önce akşam yemeğini yemeli veya acıktığınızda yoğurt ve meyve gibi hafif, kolay sindirilebilir bir atıştırmalık yemelisiniz.

4. Yaşlanıyor olabilirsiniz

Yaşlanma, kilo verememenin bir başka nedenidir. Böyle olmasının nedeni, yaşla birlikte vücudun nefes alımı, hücre onarımı ve gıdaların sindirimi gibi işlevlerini sürdürmek için daha az enerji harcamaya başlamasıdır. Ek olarak, yaşlanmanın getirdiği normal hormonal değişiklikler ile kaslar yağ hücrelerinden daha fazla enerji harcar, bu süreç metabolizmanın azalmasına yol açarak kademeli bir kas kütlesi kaybına neden olur.

Yapılması gerekenler:
Kalori yakmayı hızlandırmak için termojenik besinler tüketin. Ayrıca metabolizmanızı hızlandıran ve kilo vermenizi sağlayan kas kütlesini güçlendirmeye ve artırmaya yardımcı olan fiziksel aktiviteler uygulayın.

5. Yeteri kadar uyumuyor olabilirsiniz

nicin kilo veremiyorum
Kilo vermek için uyku düzeninize dikkat etmelisiniz.

Geceleyin 8-9 saat uyumamak, kilo verememenin başka bir nedenidir. Çünkü uyku sırasında daha fazla miktarda ghrelin ve leptin hormonları (açlık ve tokluk hormonları) üretilir, bu da kas kütlesi kazanımını uyararak metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırır. Bu durum daha fazla tokluk hissine ve kişiyi daha az yemeye yönlendirir ki böylece kilo vermek kolaylaşır. Ayrıca gece yeteri kadar uyumamaktan, dengesiz uyku düzeninden kaynaklanan yorgunluk ve stres, kortizol hormonunu yükselterek kilo vermeyi zorlaştırır.

Yapılması gerekenler:
Her gün aynı saatte bir yatma ve uyanma rutini oluşturmalı, kilo vermenize yardımcı olması için de gece 8 ila 9 saat uyumalısınız.

6. Düzenli egzersiz yapmıyor olabilirsiniz

Kilo verememenin temel nedenlerinden biri düzenli egzersiz yapmamaktır. Egzersiz yapılmadığında metabolizma yavaşlar, böylece vücudun enerji harcamasının azalması, kalori yakmayı ve kilo vermeyi zorlaştırır.

Yapılması gerekenler:
Metabolizmayı hızlandırmak, kas kütlesi kazanmak ve yağ kaybını artırmak için günlük fiziksel aktiviteler haricinde yürüyüş, koşma, yüzme veya bisiklete binme gibi alternatif aerobik egzersizler, ağırlık çalışması gibi kuvvet ve direnç antrenmanları yapmalısınız. Egzersiz, kilo kaybı için en önemli koşullardan biridir.

7. Yeteri kadar su içmiyor olabilirsiniz

Su içmek; vücudu nemli tutmaya, metabolizmayı hızlandırmaya ve kalori yakmaya yardımcı olur. Bununla birlikte su, vücutta hücre fonksiyonlarını sürdürmek için besin ve oksijen taşımak, bağırsakları çalışır durumda tutmak ve gıdaların sindirimine yardımcı olmak için gereklidir. En önemli nokta suyun kalorisinin olmamasıdır. Ayrıca mideyi tok tutmaya yardımcı olur ve günün her saatinde tüketilebilir. 

Yapılması gerekenler:
Gazlı, aromalı veya şekersiz içecekler haricinde, doğal haliyle günde en az 8 bardak su tüketin.

8. Sürekli stresli olabilirsiniz

Stres ve kaygı, vücudun stresli durumlara tepki vermesine yardımcı olan bir hormon olan kortizol üretiminin artmasına neden olur. Yüksek kortizol hormonu seviyesi vücuttaki karaciğere etki eder. Artan insülin hormonu enerjiye çevrilemeyen kan şekerini yağa dönüşür böylece vücutta yağ birikiminde artış meydana gelir. Metabolizmanın bu süreçte yavaş çalışması kilo alımını hızlandırır.

Yapılması gerekenler:
Stres ve kaygıyı yönetmeye çalışmak, kortizol üretimini azaltmak ve kilo vermeye yardımcı olmak için önemlidir. Bunun için ideal olan; yürüyüş, esneme, meditasyon veya yoga gibi zihni rahatlatmaya veya dikkati dağıtmaya yardımcı olan aktiviteler yapmaktır.

9. Hormonal dengesizliğiniz olabilir

Hormonal dengesizlik; özellikle tiroid hormonları olan T3 ve T4 azaldığında hipotiroidizmin gelişmesine, metabolizmanın ve enerji harcamasının yavaşlamasına neden olur. Bu durum özellikle diyet ve egzersiz yaparken kilo vermeyi zorlaştırır.

Yapılması gerekenler:
Tiroid hormonlarınızın değerlendirilmesi ve herhangi bir sorun durumunda doktorun belirteceği ilaç kullanımı ile yapılabilecek en uygun tedavi için bir endokrinoloji uzmanına danışmalısınız.

10. Plato etkisine ulaşamıyor olabilirsiniz

Diyet ve egzersize rağmen kilo verememenin en yaygın nedenlerinden biri; vücudun yeni beslenme ve aktivite rutinine uyum sağlayamaması ve ayrıca vücudun kalori tüketimi ile enerji harcaması arasındaki denge ile karakterize edilen plato etkisine ulaşmasıdır. Bununla birlikte, uzun süre kısıtlayıcı bir diyet uygulandığında veya çok fazla kilo hızlı bir şekilde verildiğinde, metabolizmada azalma olur ve plato etkisine ulaşılarak kilo vermek zorlaşır.

Yapılması gerekenler:
Bir diyetisyenin rehberliğinde diyetinizde değişiklikler yapmanın yanı sıra, kas kütlesi kazanmak ve kalori yakmayı artırmak için spor hocanızın rehberliğinde yaptığınız fiziksel egzersizlerin türünü veya yoğunluğunu değiştirmelisiniz.


Kaynak
tuasaude.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu