Nefes Alırken Sırtta Ağrı Neden Olur, Nasıl Geçer?
Nefes alırken sırtta ağrı hakkında
Nefes alırken sırtta ağrı yaşamanızın birçok potansiyel nedeni vardır. Örneğin, nefes alırken sağ veya sol tarafta sırt ağrısının olası bir nedeni olan pulmoner embolide sırt ağrısıyla beraber nefes alırken hırıltı da duyabilirsiniz. Nefes alırken sırt ağrısının akciğer kaynaklı nedenlerinde ise bazen nefes alırken sırtta batma hissi duyumsayabilirsiniz.
Nefes alışveriş sırasındaki ağrı, sırtınızdaki kemiklerin veya kasların yaralanmasından kaynaklanabilir veya akciğerleriniz ve kalbiniz gibi iç organlarınızı etkileyen tıbbi durumlardan kaynaklanabilir. Ağrınızın nedenini öğrenmek, ağrınızın ciddiyetini değerlendirmek ve ne yapmanız gerektiğine karar vermek için önemlidir.
Nefes alırken sırtta ağrı nedenleri
1- Grip ve soğuk algınlığı
Grip ve soğuk algınlığı, virüslerin vücuda girmesiyle oluşan ve burun akıntısı, öksürük, aşırı yorgunluk ve hatta ateş gibi semptomlara neden olan çok yaygın sağlık sorunlarıdır.
Bununla birlikte, daha az sıklıkta olmasına rağmen hem grip hem de soğuk algınlığı, genellikle solunum yollarında salgıların birikmesine veya hareket nedeniyle solunum kaslarının yorgunluğuna bağlı olan nefes alırken sırtta ağrı (ve bazen de batma) ortaya çıkmasına neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
Soğuk algınlığı ve grip virüsleri birkaç gün sonra bağışıklık sistemi tarafından doğal olarak tedavi edilir. Bu nedenle, gün boyunca dinlenmek ve bol sıvı içmek gibi basit önlemler vücudun savunmasını güçlendirmeye ve daha hızlı toparlanmaya yardımcı olacaktır.
2- Kas gerginliği
Kas gerginliği, nefes alırken nispeten yaygın ve küçük bir ağrı nedenidir. Bu durum, kas lifleri küçük yırtıklara maruz kaldığında ortaya çıkar, 2 ila 3 gün boyunca ağrı hissedilebilir ve ağrıyla beraber nefes alırken sağ veya sol tarafta batma hissi de yaşanabilir.
Bu, gün içinde yanlış duruş sergilemekten, spor salonunda egzersiz yapmaktan veya soğuk algınlığı ve grip durumunda çok sert öksürmekten kaynaklanabilecek sırt kaslarınıza fazladan bir baskı uyguladığınızda olabilir.
Yapılması gerekenler:
Kas gerginliği için en iyi tedavi şekli, yaralı kas liflerini kullanmaktan kaçınarak dinlenmektir. Ayrıca bölgeye ilk 48 saat günde 3 ila 4 kez soğuk kompres uygulamak da ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
3- Kostokondrit
Kostokondrit, göğüs kemiğini kaburgalara bağlayan kıkırdağın iltihaplanmasıdır. Bu durum genellikle göğüste, özellikle derin nefes alırken sırta yayılabilen şiddetli ağrıya neden olur. Ağrıya ek olarak, kostokondrit göğüs kemiğine basıldığında veya baskı uygulandığında nefes darlığına ve ağrıya da neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
Kostokondritin neden olduğu ağrı, dinlenmeye ve büyük çabalardan kaçınmaya ek olarak, genellikle göğüs kemiği bölgesine sıcak kompres uygulanmasıyla iyileşir. Bununla birlikte, ağrı çok şiddetli olduğunda veya günlük aktiviteleri gerçekleştirmeyi zorlaştırdığında, doktorunuza muayene olarak uygun tıbbi tedaviyi almanız gerekir.
4- Zatürre
Çoğu zaman, nefes alırken sırtta ağrı sadece grip veya nezlenin bir belirtisi olsa da ağrının kötüleştiği ve zatürre gibi biraz daha ciddi bir enfeksiyonun göstergesi olabilen durumlar da vardır. Bu durumlarda, grip ve soğuk algınlığında sık görülen ağrı, öksürük ve burun akıntısına ek olarak, örneğin yoğun nefes almada zorluk, yüksek ateş ve yeşilimsi veya kanlı balgam gibi başka semptomlar da ortaya çıkabilir.
Yapılması gerekenler:
Zatürre şüphesi durumunda, bir doktora danışmak, sorunu teşhis etmek ve antibiyotik kullanımını içerebilecek en uygun tedaviye başlamak her zaman çok önemlidir. Ancak zatürre özellikle bir virüsün neden olduğu durumlarda oldukça bulaşıcı olabileceğinden, evden çıkarken mümkünse maske takmanız önerilir.
5- Pulmoner emboli
Daha nadir olmakla birlikte, pulmoner emboli, nefes alırken şiddetli sağ veya sol tarafta sırt ağrısına neden olabilen başka bir sorundur. Pulmoner embolide sırt ağrısıyla birlikte nefes alırken sırtta batma hissi de yaşanabilir.
Bu durum, akciğerdeki damarlardan biri, kanın akciğerin bazı bölümlerine akmasını önleyen bir pıhtı tarafından tıkandığında meydana gelir. Bu olduğunda, ağrıya ek olarak, örneğin yoğun nefes darlığı, kan tükürme ve mavimsi cilt gibi semptomlar yaygındır.
Pulmoner emboli herkesin başına gelebilir, ancak tromboz öyküsü olan, pıhtılaşma sorunu olan, aşırı kilolu veya çok hareketsiz bir yaşam tarzına sahip kişilerde daha sık görülür.
Yapılması gerekenler:
Çok ciddi bir durum olduğundan, pulmoner emboli şüphesi olduğunda, mümkün olan en kısa sürede doktora gidilerek tanının doğrulanması ve tedaviye başlanması önerilir. Doktorunuz, heparin gibi pıhtıyı yok etmeye yardımcı olan ilaçları kullanmanızı isteyebilir.
6- Plörezi
Plörezi veya plörit, nefes alırken şiddetli sırt ağrısına neden olabilen ve akciğerleri kaplayan zar olan plevranın iki tabakası arasında sıvı biriktiğinde meydana gelen başka bir durumdur. Bu olduğunda, plevra iltihaplanır ve derin nefes aldığınızda veya öksürdüğünüzde ağrı daha da kötüleşir.
Ek olarak, diğer semptomlar arasında çok sık öksürük, nefes darlığı hissi, nefes alırken sırtta batma ve sürekli düşük dereceli ateş bulunur. Plörezi başka akciğer sorunlarına da neden olabileceğinden ciddiye alınmalıdır.
Yapılması gerekenler:
Plörezi şüphesi her zaman doktor tarafından değerlendirilmelidir, bu nedenle hastaneye gidilmesi tavsiye edilir. Tedaviye hemen hemen her zaman, plevradaki iltihabı hafifletmek ve semptomları iyileştirmek için bir antienflamatuar ilaçla başlanır. Doktorunuzun ayrıca plörezinin nedenini belirlemesi ve onu da tedavi etmesi gerekir.
7- Perikardit
Nefes alırken sırtta ağrı neredeyse her zaman bir akciğer problemiyle ilişkilidir, ancak perikardit gibi bazı kalp problemlerinde de ortaya çıkabilir. Perikardit, göğüste şiddetli ağrıya ek olarak, özellikle derin nefes almaya çalışırken sırta yayılan ve yoğun ağrıya neden olabilen kalp kasını kaplayan zarın iltihaplanmasıdır.
Perikardit; zatürre, tüberküloz, romatoid artrit gibi vücudunun başka bir bölümünde bir tür enfeksiyon veya iltihaplanma olan kişilerde daha yaygın görülür.
Yapılması gerekenler:
Özellikle sorun erken bir aşamada tespit edildiğinde, perikardit tedavisi nispeten kolay olabilir. Bu nedenle, bir kalp sorunu şüphesi varsa, semptomların yanı sıra sağlık geçmişinin değerlendirebilmesi, tanıya varılabilmesi ve en uygun tedavi almanız için bir kardiyoloğa danışmanız tavsiye edilir.
8- Kalp krizi
Kalp krizinin en sık görülen semptomu göğüste sıkışma şeklinde çok yoğun bir ağrının ortaya çıkması olsa da ağrının sırtta hafif bir rahatsızlıkla başlayıp nefes alırken kötüleşen vakalar da vardır. İlişkili olabilecek diğer semptomlar, sağ veya sol kol ağrısı, nefes alıp verirken göğüs ağrısı, mide bulantısı ve genel halsizlik ile nefes almada zorluktur.
Nispeten nadir olmasına rağmen, özellikle dengesiz beslenme, sigara içme, sürekli stres altında yaşama veya yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi bazı risk faktörlerine sahip kişilerde kalp krizi giderek daha sık görülen bir durumdur.
Yapılması gerekenler:
Kalp krizi şüphesi olduğunda, hızlı bir şekilde hastaneye gitmek çok önemlidir; çünkü ne kadar erken teşhis edilirse, sorunu tedavi etme ve komplikasyonların ortaya çıkmasını önleme şansı o kadar artar.
9- Akciğer kanseri
Akciğer kanseri genellikle erken evrelerde semptomlara neden olmaz. Akciğerde omurganızın sinirlerine baskı yapan bir tümör, sağ veya sol tarafta nefes alırken sırtta ağrı yapabilir. Akciğer kanseri sağ tarafta geliştiyse, sağ göğüs ağrısı, sol tarafta geliştiyse sol göğüs ağrısı da yaşayabilirsiniz. Ayrıca, kanser vücuttaki diğer organlara yayılırsa, bel ve kalça ağrısına da neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
Akciğer kanseri ciddi bir hastalıktır ve bu tür ciddi kanser tedavileri, kanserin evresine bağlı olarak değişecektir. Tedaviyi belirlemede genel sağlığınız, yaşınız, yaşam tarzınız gibi birçok faktörün göz önüne alınması gerekecektir.
10- Bel fıtığı
Bel fıtığı fark edilmeyebilir, ancak bazı durumlarda nefes kesen sırt ağrısı şikâyetine neden olabilir. Bel fıtığında, omur bölgesindeki fıtıklaşmış bir disk siyatik sinire baskı yapabilir ve genellikle bir bacaktan ayaklara doğru yayılan ağrıyı tetikleyebilir.Bu durum siyatik sinir ağrısı olarak da bilinir.
Bel fıtığının diğer yaygın semptomları arasında vücudun bir tarafında ağrı ve uyuşma, karıncalanma hissi, durduktan ve oturduktan sonra kötüleşen ağrı ve eğilip kalkarken belde ağrı bulunur. Bel fıtığı oturup kalkarken belde ağrı hissetmenizin de olası bir nedenidir.
Yapılması gerekenler:
Bel fıtığı olduğunuzu düşünüyorsanız, kalıcı sinir hasarından kaçınmak için doktorunuza görünmeniz önemlidir. Doktorunuz, sizi muayene edecek, genel sağlığınızı gözden geçirerek ve tüm bunları göz önüne alarak uygun tedaviyi başlatacaktır.
Nefes alırken sırtta ağrı için doktor kontrolü
Nefes alırken sırtta ağrıya (ve bazen de nefes alırken sırtta batma hissine) özellikle terleme, nefes almada zorluk veya baş dönmesi gibi diğer semptomlar eşlik ediyorsa, 24 saatten fazla süredir ağrı yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir hastaneye veya doktora gitmeniz gerekir.
Doktorunuz öncelikle nefes alırken hissettiğiniz ağrının sebebinin ne olduğunu çeşitli prosedürlerle teşhis edecek ve ardından size en uygun tedaviyi başlatacaktır.
Nefes alırken sırtta ağrı tedavisi
Nefes alırken sırtta ağrının tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Nefes alıp verirken sırt ağrısı veya batma hissetmenizin nedeni kasla ilgili küçük bir sorunsa, ısı uygulamak ve masaj yapmak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Enfeksiyonlardan kaynaklı sırt ağrısı, genellikle kendi kendine azalır. Çok rahatsız edici şikayetler de ağrı kesicilerle geçici olarak tedavi edilebilir. Acak tüm bunlardan önce ağrının nedeni bir doktor tarafından teşhis edilmelidir ve tıbbi tedavi de buna göre yapılmalıdır. Çünkü nadir de olsa, nefes alırken sırtta ağrısı olmasının bazı nedenleri kalp krizi ve akciğer kanseri gibi daha ciddi şeyler olabilir.
Sonuç olarak
Nefes alırken sırtta ağrı veya batma rahatsızlığının birçok olası nedeni vardır. Bu nedenlerden bazılarının derhal tıbbi müdahaleye ihtiyacı olabilir, bu nedenle bu tür ağrıyı göz ardı etmemek önemlidir.
Nefes alırken şiddetli veya kötüleşen sırt ağrınız varsa doktorunuza danışmalısınız. Kalp krizi, pulmoner emboli veya şiddetli zatürre belirtileri olduğunu düşünüyorsanız da yine vakit kaybetmeden doktora görünmelisiniz.
Merhaba ben az önce tıkandım belime vurdu. Çok kötu bi ağrı var belimde.
Çok geçmiş olsun. Doktora görünmenizi öneriyoruz.