Göğüs Hastalıkları

Nefes Kesen Sırt Ağrısı Nasıl Geçer, Neden Olur?

Nefes kesen sırt ağrısı

Nefes kesen sırt ağrısı hissettiğinizde endişeli olabilirsiniz, ancak bu bazen sadece kısa süreli bir şikâyetten başka bir şey değildir. Nadir olsa da bu tür bir sırt ağrısının uzun süreli geçmediği durumlar da vardır. Solunum esnasında hissedilen sırt ağrısının bazı nedenleri hafifken, bazı nedenleri ise daha ciddi olabilir. Bu yüzden, ağrınızın neyden kaynaklanabileceğini bilmek önemlidir.

Nefes kesen sırt ağrısı neden olur?

1- Kas gerilmesi

Nefes alırken, normal koşullar altında bile pek çok farklı kası kullanırsınız. Bu kaslardan biri düşme, araba kazası veya başka bir travma sonucu yaralanırsa, kas gerginliği denilen bir durum ortaya çıkabilir. Bu durum sırtta olduğunda, muhtemelen şiddeti değişebilen sırt ağrısı yaşayacaksınızdır.

Kas gerginliği, nefes kesen sırt ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir, neyse ki düzeltilmesi basit bir şeydir. Kas gerginliği için tipik çareler arasında germe egzersizleri, ısı paketleri, soğuk paketler ve eczacınıza danışarak alabileceğiniz reçetesiz ilaçlar bulunur.

Bu tür bir gerginlik durumunda birkaç gün içinde daha iyi hissetmeye başlamalısınız ve birkaç hafta içinde tamamen iyileşmelisiniz. Şikâyetiniz birkaç içinde geçmiyorsa ve kendinizi daha iyi hissetmiyorsanız, doktorunuza muayene olmanız gerekir.

2- Skolyoz

Skolyoz, omurganın anormal bir eğriliğidir. Tipik olarak çocukluk veya ergenlik döneminde teşhis edilir, ancak bazen daha ileri yaşlarda da teşhis edilebilir.

Daha ağır vakalarda bu eğrilik akciğerlerinizi ve göğsünüzdeki diğer organları sıkıştıracak kadar belirgin olabilir. Genişleyecek alan olmadığında, her nefes alıp vermek oldukça rahatsız edici olabilir.

Skolyozun tedavisi, yaşınız ve eğriliğin derecesi dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Neyse ki, kayropraktik (manuel olarak uygulanan) tedaviler, vakaların çoğunda inanılmaz derecede etkili olabilir.

3- Çeşitli hastalıklar

Soğuk algınlığı veya şiddetli grip gibi mevsimsel hastalıklar geçirdiyseniz de nefes kesen sırt ağrısı yaşayabilirsiniz. Akciğer zarının veya göğüs kafesindeki kıkırdağın iltihaplanması de nefes alırken sırt ağrısı ve batma hissine neden olabilir.

Solunum esnasında hissettiğiniz sırt ağrısı bir solunum yolu hastalığından sonra ortaya çıkarsa, doktorunuza görünmeniz ve tedavi almanız gerekir. Eğer sırt ağrısı herhangi bir hastalıktan sonra ortaya çıkmadıysa ve bir süredir devam ediyorsa, yine doktora görünmeniz önerilir.

4- Fazla kilo

Fazla kilolu olduğunuzda; kaslarınıza, kemiklerinize ve bağlarınıza baskı uygulanır ve normalden çok daha fazla çalışırlar. Bu kaslar zaten zayıflamışsa, vücudunuz zarar görebilir ve sonuç olarak nefes alırken sırtınızda ağrı yaşayabilirsiniz.

Obezite ile ilgili durumlar için en iyi tedavi şekli elbette kilo vermektir. Elbette kilo vermek her zaman kolay değildir. Bu yüzden, kilo vermek için öncelikle doktorunuza, daha sonra ise bir beslenme uzmanı veya diyetisyene başvurarak sizin için en kolay şekilde kilo verebilirsiniz.

5- Kalp krizi

Nefes kesen sırt ağrısının bir başka nedeni de kalp krizidir, ancak bu diğer nedenlere kıyasla daha nadir görülür. Bundan dolayı her sırt ağrısını kalp krizi sanmamalı, ancak yine de temkinli olmalısınız.

Erkekler için kalp krizinin ana semptomu göğüste ağrı ve rahatsızlıktır. Kadınlar için kalp krizi semptomları mide bulantısı, kusma, aşırı yorgunluk, nefes darlığı ve sırt ağrısıdır.

Kalp krizi şüphesi durumunda yapmanız gereken en akıllıca şey, acil servise gitmenizdir.

6- Akciğer sorunları

Nefes alıp verirken sırt ağrısı hissetmenizin diğer nadir nedenleri arasında çeşitli akciğer sorunları vardır. Örneğin, akciğer kanseri ve pulmoner emboli gibi sorunlar, solunum esnasında sırtta ağrı hissetmenize neden olabilir.

Akciğer sorunlarını kendi başınıza teşhis etmeniz mümkün değildir. Bu nedenle, herhangi bir akciğer sorunu yaşadığınıza dair bir şüpheniz varsa ilk fırsatta doktora görünmeniz gerekir.

Sonuç olarak

Nefes kesen sırt ağrısı şikâyetinin birçok potansiyel nedeni vardır. Nedenlerden bazıları ciddi değilken ve kısa süre içinde kişisel bakım önlemleriyle geçerken, diğer bazı nedenler ise daha ciddi olabilir.

Nefes alışverişindeki sırt ağrınızla beraber başka semptomlarınız da varsa doktora görünmeniz gerekir. Ağrınız bir süredir aldığınınız önlemlere rağmen geçmiyorsa da yine doktor kontrolü önemlidir.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
What Causes Back Pain When Breathing (& What Can You Do About It)?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu