Tıbbi Farmakoloji

Nimesulid Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Nimesulid nedir? Ne için kullanılır? Yan etkileri nelerdir? Nasıl kullanılmalıdır? Hangi hastalıklara iyi gelir? Kimler kullanmamalıdır? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Nimesulid nedir?

Nimesulid, vücutta inflamatuar maddeler üretmekten sorumlu bir enzimi inhibe eden, steroid olmayan bir antienflamatuvar (NSAİİ), analjezik ve antipiretiktir ve ilaç etkin maddesidir. Bu nedenle, nimesulid’in boğaz ağrısı, baş ağrısı veya adet krampları gibi çeşitli ağrı, iltihaplanma veya ateşi hafiflettiği belirtilir.

Nimesulid, yetişkinler veya 12 yaşından büyük çocuklar için endikedir ve tıbbi tavsiye ile kullanılmalıdır.

Nimesulid ne için kullanılır?

Nimesulid, aşağıdakilerin tedavisi için kullanılabilir:

  • Kulak ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Diş ağrısı
  • Menstrüel krampları
  • Diş ameliyatı sonrası ağrı
  • Kireçlenme
  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Eklem ağrısı

Ayrıca jel veya merhem formunda nimesulid, travmaya bağlı tendonlarda, bağlarda, kaslarda ve eklemlerde ağrıyı gidermek için kullanılabilir.

Nimesulid nasıl kullanılır?

Nimesulid kullanma şekli ilacın sunumuna göre değişir. Yetişkinler veya 12 yaşından büyük çocuklar için doktor tarafından önerilen nimesulid dozları şunlardır:

  • 100 mg tabletler:
    Önerilen doz 50 ila 100 mg’dır, yani her 12 saatte bir ağızdan yarım tablet
  • 200 mg kapsül:
    Önerilen doz günde bir kez ağızdan 1 kapsüldür
  • Dağılabilir tabletler veya 100 mg granüller:
    1 tablet veya granülleri yaklaşık 100 ml suda eritilir ve 12 saatte bir ağızdan alınır
  • 50 mg/mL’lik damlalar halinde çözelti:
    Önerilen doz, her 12 saatte bir, vücut ağırlığının kg’ı başına 1 damladır
  • Dermatolojik merhem:
    Etkilenen bölgedeki cilde 7 ila 15 gün boyunca günde 2 kez ince bir tabaka uygulanmalıdır
  • 100 mg fitil:
    Önerilen doz, 12 saatte bir rektal olarak 1 adet 100 mg fitildir

Tablet, kapsül, çözelti damlaları, dağılabilir tabletler veya granüller söz konusu olduğunda, bir dozu doğru zamanda almayı unutursanız, hatırladığınız anda alınız. Ancak bir sonraki dozun zamanına yakınsa, ilacı almayın. Hiçbir durumda kaçırılan dozu telafi etmek için doz iki katına çıkarılmamalıdır.

Nimesulid ile tedavi süresi ve ilaçların ne şekilde kullanılacağı her zaman doktor tarafından belirlenmelidir.

Nimesulid’in yan etkileri nelerdir?

Nimesulid ile tedavi sırasında ortaya çıkabilecek en yaygın yan etkiler ishal, mide bulantısı veya kusmadır. Ayrıca daha nadir olmakla birlikte ciltte kaşıntı veya şişlik, aşırı terleme, kabızlık, bağırsak gazında artış, gastrit, baş dönmesi, sersemlik veya tansiyon yükselmesi de görülebilir.

Nimesulid uykunuzu getirir mi?

Nimesulid bazı insanlarda uyuşukluğa neden olabilir, ancak bu ilacın yaygın bir etkisi değildir. Çok uykulu hissediyorsanız, nimesulid kullanımını reçete eden doktora danışmanız önemlidir.

Nimesulid’i kimler kullanmamalı?

Nimesulid, 12 yaşın altındaki çocuklar, hamile veya emziren kadınlar, mide ülseri, gastrointestinal sistemde kanama, kan pıhtılaşma sorunları, şiddetli kalp, böbrek veya karaciğer yetmezliği olan kişiler tarafından tarafından kullanılmamalıdır. Aspirin kullanımının neden olduğu veya alevlendirdiği astımı, riniti, nazal polipleri veya kurdeşenleri olanlar da bu ilaçtan sakınmalıdır.

Ayrıca, bu ilaç, örneğin nimesulid’e veya asetilsalisilik asit, ibuprofen veya naproksen gibi diğer herhangi bir steroidal olmayan anti-inflamatuara (NSAİİ) alerjisi olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Nimesulida: para que serve, como tomar, posologia e efeitos colaterais

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu