Osteomyelit, kemik anlamına gelen “osteo” ve kemik içindeki yağ dokularının iltihaplanması anlamına gelen “miyelit” olarak ayrılabilir. Osteomyelit, kemik veya eklem enfeksiyonundan kaynaklanır ve hem akut hem de kronik olabilir. Her yaşta ortaya çıkabilir ve herhangi bir kemiği içerebilir. Aşağıda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Osteomyelit bir kemikteki bir enfeksiyondur. Enfeksiyonlar kan dolaşımından geçerek veya yakındaki dokudan yayılarak bir kemiğe ulaşabilir. Bir yaralanma kemiği mikroplara maruz bırakırsa enfeksiyonlar kemiğin kendisinde de başlayabilir.
Sigara içenler ve diyabet veya böbrek yetmezliği gibi kronik sağlık sorunları olan insanlar osteomyelit geliştirme riski altındadır. Diyabetli kişilerde ayak ülseri varsa ayaklarında osteomyelit gelişebilir.
Bir zamanlar tedavi edilemez olarak görülmesine rağmen, osteomyelit şimdi başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Çoğu insanın ölen kemik bölgelerini çıkarmak için ameliyata ihtiyacı vardır. Ameliyattan sonra tipik olarak güçlü intravenöz antibiyotiklere ihtiyaç duyulur.
Çoğu osteomyelit (kemik iltihabı) vakasına, staphylococcus bakterileri olarak bilinen, ciltte veya hatta sağlıklı bireylerin burnunda yaygın olarak bulunan mikrop türleri neden olur.
Mikroplar kemiğe çeşitli şekillerde girebilir, örneğin:
Kemikleriniz normal olarak enfeksiyona karşı dayanıklıdır, ancak yaşlandıkça bu koruma azalır. Kemiklerinizi osteomyelite karşı daha savunmasız hale getirebilecek diğer faktörler şunları içerebilir:
Şiddetli kemik kırığı veya derin delinme yarası, bakterilere kemiğinize veya yakındaki dokuya girme yolu verir. Hayvan ısırığı veya bir ayakkabıyı delen bir çivi gibi derin bir delinme yarası da enfeksiyon için bir yol sağlayabilir.
Kırık kemikleri onarmak veya yıpranmış eklemleri değiştirmek için yapılan cerrahi de yanlışlıkla mikropların kemiğe girmesi için bir yol açabilir. İmplante ortopedik donanım enfeksiyon için bir risk faktörüdür.
Kan damarları hasar gördüğünde veya bloke edildiğinde, vücudunuz küçük bir enfeksiyonun büyümesini önlemek için gereken enfeksiyonla mücadele hücrelerini dağıtmada sorun yaşar. Küçük bir kesim olarak başlayan şey, derin doku ve kemiği enfeksiyona maruz bırakabilen derin bir ülsere doğru ilerleyebilir.
Kan dolaşımını bozan hastalıklar şunları içerir:
Dış dünyayı iç organlarınıza bağlamak için tıbbi tüplerin kullanılmasını gerektiren bir dizi koşul vardır. Bununla birlikte, bu tüp, mikropların vücudunuza girmesi için bir yol olarak da hizmet edebilir, bu da genel olarak enfeksiyon riskinizi artırır ve bu da osteomyelite yol açabilir.
Bu tür tüplerin ne zaman kullanılabileceğine örnekler:
Bağışıklık sisteminiz tıbbi bir durum veya ilaçtan etkileniyorsa, osteomyelit riskiniz daha yüksektir. Bağışıklık sisteminizi baskılayabilecek faktörler şunlardır:
Yasadışı uyuşturucu enjekte eden kişilerin, steril olmayan iğneler kullanabildikleri ve enjeksiyonlardan önce ciltlerini sterilize etmeleri daha az olası olduğu için bu insanlarda osteomyelit gelişmesi daha olasıdır.
Osteomyelit (kemik iltihabı) belirtileri şunları içerir:
Bazen osteomyelit hiçbir belirti göstermez veya belirtileri diğer sorunlardan ayırt etmek zor olabilir. Bu özellikle bebekler, yaşlı yetişkinler ve bağışıklık sistemlerinden ödün verilmiş kişiler için geçerli olabilir.
Ateşle birlikte kötüleşen kemik ağrısı yaşarsanız doktorunuza danışmalısınız. Tıbbi bir durum, son ameliyat veya yaralanma nedeniyle enfeksiyon riski altındaysanız, enfeksiyon belirtileri fark ederseniz de hemen doktorunuza danışmalısınız.
Doktorunuz etkilenen kemiğin etrafındaki alanı herhangi bir hassasiyet, şişme veya sıcaklık için kontrol edebilir. Ayak ülseri varsa, doktorunuz altta yatan kemiğin yakınlığını belirlemek için bir prob kullanabilir.
Doktorunuz osteomyeliti teşhis etmek ve hangi mikrobun enfeksiyona neden olduğunu belirlemek için testler ve prosedürlerin bir kombinasyonunu isteyebilir. Testler şunları içerebilir:
Kan testleri, beyaz kan hücrelerinin yüksek seviyelerini ve vücudunuzun bir enfeksiyonla savaştığını gösteren diğer faktörleri ortaya çıkarabilir. Osteomyelit kandaki bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, testler hangi mikropların suçlanacağını ortaya çıkarabilir.
Hiçbir kan testi, osteomyelitiniz olup olmadığını doktorunuza söyleyemez. Bununla birlikte, kan testleri, doktorunuza hangi ek testlere ve prosedürlere ihtiyaç olabileceğine karar vermeye yardımcı olacak ipuçları verebilir.
Kemik biyopsisi kemiğinize ne tür bir mikrop bulaştığını ortaya çıkarabilir. Mikrop tipini bilmek, doktorunuzun bu tür enfeksiyonlar için özellikle iyi çalışan bir antibiyotik seçmesine izin verir.
Açık biyopsi, kemiğe erişmek için anestezi ve ameliyat gerektirir. Bazı durumlarda, cerrah biyopsi yapmak için cildinize ve kemiğinize uzun bir iğne sokar. Bu prosedür, iğnenin yerleştirildiği alanı uyuşturmak için lokal anestezikler gerektirir. X-ışını veya diğer görüntüleme taramaları rehberlik amacıyla kullanılabilir.
Osteomyelit (kemik iltihabı) için en yaygın tedaviler, enfekte veya ölü kemik bölümlerini çıkarmak için yapılan ameliyattır, ardından hastanede verilen intravenöz antibiyotiklerdir.
Enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak, osteomyelit cerrahisi aşağıdaki prosedürlerden birini veya daha fazlasını içerebilir:
Bir kemik biyopsisi enfeksiyonunuza ne tür bir mikrop bulaştığını ortaya çıkaracaktır, böylece doktorunuz bu tür enfeksiyonlara karşı iyi çalışan bir antibiyotik seçebilir. Antibiyotikler genellikle kolunuzdaki bir damardan yaklaşık altı hafta boyunca uygulanır. Daha ciddi enfeksiyonlar için ek bir oral antibiyotik kürü gerekebilir.
Sigara içiyorsanız sigarayı bırakmak iyileşmeyi hızlandırabilir. Diyabetiniz varsa kan şekerinizi kontrol altında tutma gibi kronik durumlarınızı yönetmek için adımlar atmak da önemlidir.
Artmış bir enfeksiyon riskiniz olduğu söylendiyse, enfeksiyonların oluşmasını önlemenin yolları hakkında doktorunuzla konuşabilirsiniz. Enfeksiyon riskinizi azaltmak, osteomyelit (kemik iltihabı) gelişme riskinize de yardımcı olacaktır.
Genel olarak, mikropların vücudunuza kolay erişmesini sağlayan kesikler, sıyrıklar ve hayvan çiziklerinden veya ısırıklarından kaçınmak için önlemler alabilirsiniz. Siz veya çocuğunuzda hafif bir yaralanma varsa, alanı hemen temizlemek ve temiz bir bandaj uygulamak önemlidir. Yaraları enfeksiyon belirtileri açısından sık sık kontrol etmelisiniz.
Kaynak ve ileri okuma:
Not: Konu hakkında ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz: