İç Hastalıkları

Pangastrit Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Pangastrit nedir?

Pangastrit, Helicobacter pylori enfeksiyonu, otoimmün hastalıklar, aşırı alkol tüketimi veya çeşitli ilaçların sık kullanılmasının neden olabileceği tüm mide duvarının iltihaplanmasıdır. Pangastrit normal gastritten farklıdır çünkü, gastrit midenin tek bir bölgesini içerirken pangastrit midenin tamamını içermektedir.

Pangastrit belirtileri nelerdir?

Pangastrit belirtileri genellikle yemeklerden sonra hissedilir ve yaklaşık 2 saat sürer. Bu durumun genel belirtileri aşağıdakileri içerir:

Bu belirtiler devam ederse veya dışkıda kan fark ederseniz doktorunuza muayene olmanız önerilir.

Pangastrit neden olur?

Aşağıdakiler gibi bir dizi faktör mide astarınıza zarar verebilir ve pangastrit geliştirme riskinizi artırabilir.

1- Mide enfeksiyonları

Helicobacter pylori, sindirim sistemi enfeksiyonlarına neden olduğu bilinen bir bakteri türüdür. Helicobacter pylori bakterisi, pangastrit ve mide ülserlerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Ayrıca mide kanseri ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir.

2- Ağrı kesici ilaçların sık kullanımı

Ağrı kesici ilaçların, özellikle nonsteroidal antienflamatuar ilaçların (NSAİİ’ler) sık kullanımı, pangastrit gelişimi için bir risk faktörüdür. NSAİİ’leri çok sık almak, mukoza zarının yaralanmasına neden olur ve gastrik sekresyonları etkileyebilir. Bunların her ikisi de mide duvarında iltihaplanmaya neden olabilir.

3- Aşırı alkol kullanımı

Aşırı alkol kullanımının, özellikle sindirim sistemi söz konusu olduğunda, vücudunuz üzerinde birçok olumsuz etkisi olabilir. Alkol aşırı kullanımı akut gastrite yol açabilir ve bağımlı içiciler için de pangastrite yol açabilir.

4- Kronik stres

Stres vücudunuzu çeşitli şekillerde etkileyebilir. Asetilkolin ve histamin düzeylerinde artış da dahil olmak üzere stresli dönemlerde hormonal değişiklikler meydana gelir. Bu, mide salgılarında bir değişikliğe neden olabilir ve stres kaynaklı pangastrite yol açabilir.

5- Otoimmün durumlar

Otoimmün gastrit, vücut midenin parietal hücrelerine saldırdığında ortaya çıkar. Otoimmün gastrit, pangastrit ile aynı değildir, çünkü pariyetal hücreler yalnızca midenin korpusunda (ana kısım, üst ve alt kısımlar arasında) ve fundusta (üst kısım) bulunur. Bununla birlikte, otoimmün gastritin ilerlemesi, mukozanın zamanla daha fazla hasar görmesi durumunda pangastrite neden olabilir.

Pangastrit nasıl teşhis edilir?

Bu tip bir gastritin teşhisi, endoskopi adı verilen bir muayene ile doğrulanır. Bu durumun görüntülenebilmesi için, boğazınızdan aşağı ve mideye bir kamera takılı uzun bir hortumun sokulması gerekir.

Bu muayene, doktorunuzun organın duvarlarındaki herhangi bir iltihabı tanımlamasını sağlar. Doktorunuzun mide mukozasında değişiklik tespit ettiği durumlarda ise doku biyopsisi gereklim olabilir.

Pangastrit nasıl tedavi edilir?

Pangastrit, yalnızca belirtiler ortaya çıktığında ve gastritin nedenini bilmek mümkün olduğunda tedavi edilir. Doktorunuz, mide asitliğini azaltmak için antasit ilaçların veya omeprazol ve ranitidin gibi mide asidi üretimini engelleyen ilaçların kullanılmasını önerebilir.

Hastalığa Helicobacter pylori bakterisi neden oluyorsa, doktorunuz antibiyotik reçete edebilir. Tedavi süresi, iltihabın şiddetine ve gastritin nedenlerine bağlıdır. Ancak çoğu durumda birkaç hafta veya ay içinde hastalığınız tedavi edilecektir.

Sigarayı ve alkolü bırakmak ve yeme alışkanlıklarını değiştirmek de önemlidir. Örneğin biber, kırmızı et, pastırma, sosis, kızarmış yiyecekler, çikolata ve kafein gibi yağlı ve bağırsakları tahriş eden yiyeceklerden kaçınmalısınız.

Pangastrit kansere dönüşür mü?

Gastrite Helicobacter pylori bakterisi neden oluyorsa, kansere yol açma olasılığı daha yüksektir. Ancak kanser gelişiminde genetik faktörler, sigara, diyet ve diğer yaşam tarzı alışkanlıkları gibi birçok başka faktör da söz konusudur. Bundan dolayı, bu bakteriye sahip tüm hastaların pangastrit ve dolayısıyla kanser geliştireceği anlamına gelmez.

Kanser riskini önlemenin en iyi yolu doktorunuzun size uygun gördüğü tedaviyi uygulamak, sigarayı bırakmak ve sağlıklı beslenmektir.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Pangastritis: What Is It, Symptoms and TreatmentWhat Is Pangastritis?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu